1.035.050

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Hajdanvolt receptjeink

Szerkesztő
Grafikus

Kiadó: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
Kiadás helye: Jósvafő
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 38 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Egy nép vagy népcsoport kultúrájának megismeréséhez táplálkozási szokásainak ismerete is szervesen hozzátartozik. Ezért ha idegenként ismeretlen vidékre vagy távoli országba kerülünk, szeretjük a... Tovább

Előszó

Egy nép vagy népcsoport kultúrájának megismeréséhez táplálkozási szokásainak ismerete is szervesen hozzátartozik. Ezért ha idegenként ismeretlen vidékre vagy távoli országba kerülünk, szeretjük a helyi konyha ízeit is megismerni, igyekszünk néhány helyi specialitást megkóstolni. A magyar konyhának jó híre van, habár a köztudatban csak a húsos, erősen zsíros és fűszeres ételek (mint a gulyás vagy a töltött káposzta) jelenítik meg a régi magyar konyhát. Ezek az ételek egy tehetősebb réteg újabb kori táplálkozási kultúráját képviselik. A valós kép sokkal árnyaltabb, hiszen a lakosság többségének táplálkozási szokásait egyfelől a helyi adottságok nyújtotta lehetőségek, másfelől a szükség diktálta mértékletesség határozta meg. E látszólagos leszűkítés ellenére országunk számos etnikai tájegységén a hasonló alapanyagokból igen változatos, csak az adott vidékre jellemző étkeket, ízeket tudnak - generációk hagyományait őrző - háziasszonyaink előcsalogatni. Táplálkozási szokásink nagyon lassan változnak, a változó feltételekhez lassan igazodnak. Ezért ragaszkodunk magunk is gyermekkorunk megszokott ízeihez, anyáink, nagyanyáink főztjeihez. Vissza

Tartalom

BEVEZETŐ 3
Az ételek alapanyagai 3
LEVESEK 4
Levesbetétek 5
Csipdelt tészta 5
Fosztolt csík 5
Gombóta (reszelt tészta) 5
A házi tészta készítésé 5
Lábatlantyúk 5
Vénasszony-csigatészta 5
Hússal készült levesek 6
Daraleves 6
Füstölt húsból húsleves 6
Húsleves pácolt bárányhúsból 6
Orjaleves (toros húsleves) 6
Savanyú leves 7
Sódarleves 7
Tárkonyos leves (kaszás leves) 7
Töltelékes tyúkleves 7
Vénasszony-csigaleves füstölt oldalasból 8
Zöldséges levesek 8
Birsalma bab 8
Habart grulyaleves (krumplileves) 8
Habart sárgarépa leves 8
Gerslileves 8
Gombaleves „tövisalja" gombából 8
Lábatlantyúk-leves 9
Laksaleves 9
Paradicsomos krumplileves/káposztaleves tojással 9
Rántott bableves 9
Tökkáposzta (habart tökleves) 10
Töltelékes burgonyaleves 10
Savanyú káposztával készült levesek 10
Káposztalébe csipdelt 10
Káposztás gombaleves 10
Savanyú bab káposztalével 11
Egyszerű levesek 11
Aludttejes leves 11
Cibereleves 11
Édes cibere 11
Lebbencsleves 11
Savanyú tojás 12
Sós cibere kukoricakásából 12
Tejbeleves 12
EGYTÁLÉTELEK 13
Krumpliból készült ételek 14
Gujka : 14
Gula 14
Grujalángos (krumplilángos) 14
Grujazsámiska (krumplis puliszka) 14
Koldustáska régiesen 15
Krumplis fasírozott 15
Lábatlantyúkos burgonya 15
Pucski (nudli) 15
Sztrapacska 15
Tócsni (lepsánka) 16
Törött krumpli 16
Kukoricás ételek 16
Coki kása 16
Zsámiska (puliszka) 16
Zöldséges ételek 17
Darás káposzta 17
Darás káposzta füstölt óhájjal 17
Gombafasírt 17
Gombás káposzta 17
Gomba krumplival 17
Habart sóska tojással 17
Pirított gomba 18
Sült káposzta 18
Törött bab 18
Tésztaételek 18
Derelye 18
Laksa 19
Pirított csík 19
Túrós csipdelke 19
Füstölt hússal készült ételek 19
Fasírt maradék füstölthúsból 19
Parasztkáposzta 19
Pörkölt füstölthúsból 20
Rakott savanyú sonka 20
Mártások 20
Almaszósz 20
Godola (egres) mártás 20
Hagymamártás -20
Kapormártás 21
Paradicsommártás 21
Sóskaszósz 21
Tormamártás 21
SÓS ÉS ÉDES SÜTEMÉNYEK 22
Bobajka
(doboska, öntött guba, gúnárnyak) 23
Fenke 23
Görbetészta 23
Görhő 23
Grulyapuha 23
Hájas 24
Hajtovánka 24
Hajtványos laksa (lángos) 24
Herőce (csöröge) 24
Kőttes (kelt tészta) 25
Krumplipogácsa 26
Krumplivakaró 26
Kukoricamálé 26
Málé 26
Mandró 27
Mézes 27
Mézes-mákos kukorica 27
Párán főtt gombóc 27
Pitemálé 27
Részeges pogácsa 28
Rétes 28
Rózsafánk 29
Rózsatészta 29
Sárgarépás sütemény 29
Vízben kullogó 29
HÁZI PRAKTIKÁK 30
Kenyérsütés 31
Népi gyógyászat 31
Fejfájás 31
Fülfájás 31
Hasmenés 31
Kelés 31
Köhögés 32
Szemfájás, homloküreg-gyulladás 32
Torokfájás, mandulagyulladás 32
Méz felhasználása a népi gyógyászatban 32
Szappanfőzés 32
Mosószappan 32
Mosdószappan 33
Tartósítás, tárolás 33
Aszalt gyümölcs (susinka) 33
A gomba szárítása 33
Savanyú káposzta 33
Zöldség, krumpli tárolása 34
A tej feldolgozása 34
Erős túró 34
Sajt készítése 34
Túró készítése 34
Vaj készítése 35
Vadon termő gyümölcsök felhasználása 35
Vadalma felhasználása 35
Vadkörte pálinka 35
Adatközlők, irodalom 36
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv