Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

978.774

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Eszmélet 84.

Szerző

Kiadó: Eszmélet Alapítvány
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 222 oldal
Sorozatcím: Eszmélet
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 13 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az Eszmélet 20 éves. Az évfordulót Moszkvában ünnepeltük meg a lap orosz nyelvű különszámának kiadásával és nagy sikerű bemutatójával. A kerekasztal-beszélgetésen találkoztunk "1989-es" orosz... Tovább

Előszó

Az Eszmélet 20 éves. Az évfordulót Moszkvában ünnepeltük meg a lap orosz nyelvű különszámának kiadásával és nagy sikerű bemutatójával. A kerekasztal-beszélgetésen találkoztunk "1989-es" orosz barátainkkal, akik akkoriban tervezték hasonló szellemiségű folyóiratuk, az Alternativi megjelentetését.
Hűségesek maradtunk a szocializmus: a közösségi gazdálkodás és társadalomszerveződés eredeti elméletéhez. Történeti és elméleti fogalmakban írtuk le - gyakran nyugat-európai és amerikai elvbarátaink intellektuális hozzájárulásával - az új kapitalizmus alapvető jellemzőit. Elméletileg megalapozottan bizonyítottuk, hogy a sztálini eredetű, államosított "régi szocializmus" bukására a tőkeviszony restaurált uralma semmilyen tekintetben sem ad(hat)ott humanista választ. Az Eszmélet oldalain gazdag elemzés bontakozik ki az "emberarcú kapitalizmus" embertelen viszonyairól. Feltártuk, hogy a nemzetközi tőke Kelet-Európát nem a Nyugat utolérésének pályájára állította rá; ellenkezőleg, uralma a kapitalizmus "második kiadásának" félperifériás formájához vezetett. Ma már bizonyított a tézis, hogy a "jó kapitalizmus" nem egyéb utópiánál, s hogy a valóságos tőkerendszer inkább egy negatív utópiára emlékeztet.
És bár eredeti szándékainkkal ellentétben egy széles tömegtámogatásra épülő, alternatív antikapitalista mozgalmat a társadalmi felhajtóerők hiánya következtében egyelőre nem sikerült "megihletnünk", azt azonban látjuk, hogy milyen zsákutcákat kell(ene) elkerülnünk. A szocialista színekben "feltámadó" parlamenti baloldal szerte a régióban és a világrendszer egészében a globális tőke játékszerévé vált, a (neo)liberalizmus formaváltozatává züllött. Ez az út végéhez ért. De nyilvánvalóan nem folytatható az a gondolkodás- és cselekvésmód sem, amely az antikapitalista baloldalt szektává, politikai szubkultúrává degradálja, s önként - a hatalom érdekeit szolgálva - kivonja a politikai erőtérből. Az olyan politikai mozgalmak, amelyeknek nincs a fennálló rendszerrel szembeni, konkrét alternatívákat felmutató társadalmi-gazdasági programjuk, bukásra vannak ítélve. Vissza

Tartalom

Analízis
Mészáros István: Az előttünk álló föladatok. Válaszok a Debate socialista (Brazília) kérdéseire (2009 márciusa)4
Artner Annamária: Válság és foglalkoztatás30
James K. Galbraith: Pénzügyi és monetáris kérdések a kibontakozó válság kapcsán50
Loic Wacquant: A neoliberális állam megalkotása. Munkalét, börtönlét és szociális bizonytalanság74
Atcok
A kapitalizmus kanyargós ösvényei. David Harvey interjúja Giovanni Arrighival95
A világ útjai. Mike Newman és Marko Bojcun interjúja Peter Gowannel130
Olvasójel
Bózsó Péter: Alapvető gazdasági összehasonlítások - didaktikus szemléletben149
Farkas Péter: Egy fontos könyv a globális válságról154
Tütő László: Tömeggyilkos jótétemény164
Szabó Tibor: Egy újabb olasz könyv Lukácsról181
Kultúra
Ilja Szmirnov: Barna partedli az aranyifjúnak185
Szarka Klára: Örömteli vagy szomorú inkább?204
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem