kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Félvászon |
| Oldalszám: | 351 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 25 cm x 18 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, illusztrációkkal. |
| Bevezetés | 3 |
| A vendéglátás követelményei a felszolgálóval szemben | 5 |
| A felszolgáló magatartása | 5 |
| A vendég szerete és megbecsülése | 5 |
| Az udvariasság | 5 |
| A jó modor | 6 |
| Az előzékenység | 7 |
| A tapintatosság | 7 |
| A türelmesség | 8 |
| Nyugodtág - higgadtság | 8 |
| Foglalkozás a külföldi vendégekkel | 8 |
| Viselkedés a feljebbvalókkal, dolgozó társainkkal és az üzemmel szemben | 9 |
| Az üzleti fegyelem | 9 |
| Viselkedés dolgozó társainkkal szemben | 9 |
| Viselkedés az üzemmel szemben | 10 |
| Az alkohol káros hatása | 10 |
| A test ápolása. Higiéniai követelmények. Üzleti ruházat | 11 |
| Testi tisztaság | 11 |
| Lábápolás | 11 |
| A kéz és a körmök tisztasága | 11 |
| A testi fehérnemű | 12 |
| Az üzleti ruházat. Megjelenés | 12 |
| A vendéglátás jelentősége és üzemtípusai | 13 |
| A vendéglátás jelentősége | 13 |
| A vendéglátás tevékenysége | 13 |
| A vendéglátóipar tagozódása | 14 |
| Az üzemek osztálybasorolása. A különböző üzemtípusok | 16 |
| A különleges éttermek | 16 |
| A sörözők | 17 |
| A borozók | 17 |
| A borkóstolók | 17 |
| A büfék - Önkiszolgáló büfék | 17 |
| A cukrászdák | 18 |
| Eszpresszók | 18 |
| A kávéházak | 19 |
| A műsoros-táncos szórakozóhelyek | 19 |
| Az üzemi éttermek - üzemi önkiszolgáló éttermek | 19 |
| Az önkiszolgáló vendéglátás | 20 |
| A nyilvános önkiszolgáló éttermek | 20 |
| Az étel és ital automaták | 20 |
| Üzemi helyiségek | 21 |
| Az áru útja | 21 |
| Raktárak, tárolók, előkészítők | 21 |
| A személyzeti porta | 21 |
| Az áruátvevő helyiség | 22 |
| A szárazáru raktár | 23 |
| A göngyöleg raktár | 24 |
| A földesáru raktár | 24 |
| A hústároló hűtőkamra | 25 |
| A haltároló | 26 |
| A tejtermékek tároló | 26 |
| A zöldségtároló, hűtő | 26 |
| Az előkészítők | 27 |
| A zöldség előkészítő | 27 |
| A szárazáru előkészítő | 27 |
| A húselőkészítő | 27 |
| A konyhák | 28 |
| A melegkonyha | 28 |
| A hidegkonyha | 30 |
| A cukrászat | 30 |
| A melegtér | 31 |
| Áthúzó díszítőtér | 31 |
| A hidegtér | 31 |
| A kávéskonyha | 32 |
| A diétáskonyha | 32 |
| A konyha elhelyezése és berendezése. A racionális munkaszervezés | 33 |
| A mosogatók | 34 |
| Feketeedény mosogató | 34 |
| A nagymosogató | 34 |
| A mosogatás menete | 35 |
| Moslék és szeméttárolás | 36 |
| Az italkiadó - Söntés | 37 |
| Az italkiadó pult | 37 |
| A vezetékek | 38 |
| A hordós-borpince | 39 |
| A palack-borpince | 39 |
| Az ellenőrzés - A felírópult | 39 |
| A személyzeti öltözők | 40 |
| A személyzeti mosdók és W.C.-k | 40 |
| Az étkezőhelyiségek | 40 |
| Baleset-elhárítás | 40 |
| Az étterem | 42 |
| Az étterem előtere | 43 |
| Az étterem belső elrendezése | 44 |
| Az asztalsorok elhelyezése | 45 |
| A tálalóasztal | 46 |
| A büféasztal | 46 |
| Az éttermi függönyök | 47 |
| A szellőzés - Fűtés | 47 |
| Az éttermi felszerelések | 49 |
| Az evőszerek | 49 |
| Különleges evőszerek | 51 |
| A tálalóeszközök | 53 |
| A kis leltár | 58 |
| A patika | 59 |
| Az éttermi munkához szükséges felszerelések | 59 |
| Ezüstözött tálak - Edényzet | 60 |
| A reggeli és uzsonna felszolgálásához használt ezüstök | 68 |
| Az italfelszolgálás ezüstözött felszerelések | 72 |
| Dísztárgyak | 72 |
| A gyertyatartók, kandeláberek | 73 |
| A porcelán edények | 74 |
| A tányérok | 74 |
| Leveskiöntő csésze, porcelán sültestálak, tűzálló edények | 75 |
| Csészék | 75 |
| A porcelánkannák | 76 |
| Az üvegfelszerelések | 77 |
| A poharak | 79 |
| A bárban használatos poharak | 77 |
| Kancsók - karafok | 81 |
| Vegyes üvegneműek | 83 |
| Üvegtányérok és tálak | 83 |
| Az éttermi textíliák | 84 |
| A felszerelések megóvása | 85 |
| Az éttermi terítés | 87 |
| Az éttermi előkészületek | 87 |
| A munka helyes szervezése | 87 |
| A tányérok törlése | 88 |
| Az evőszerek törlése | 88 |
| A poharak törlése | 88 |
| A kis leltár | 89 |
| A patika | 90 |
| A virágvázák | 90 |
| A ruhacsere | 90 |
| Az egyszerű terítés | 91 |
| Az asztalok egyvonalba állítása | 91 |
| Az abroszok feltevése | 92 |
| Terítés két abrosszal | 92 |
| A tányérok feltevése | 93 |
| A kisleltár elhelyezése | 93 |
| Az evőszerek felrakása | 93 |
| A zsemletányér | 95 |
| A poharak feltevése | 95 |
| Az asztalkendő (szalvéta) | 96 |
| A székek szabályszerű elhelyezése | 97 |
| A tálalóasztal | 97 |
| A tálalóasztal felszerelése | 98 |
| Az előkészítés befejező része | 98 |
| A reggeli és uzsonna terítése | 98 |
| Az uzsonna terítése | 101 |
| A felszolgálás | 103 |
| A vendég fogadása | 103 |
| A vendég üdvözülése | 103 |
| A vendégek elhelyezése | 104 |
| Az italárlap, borlap | 105 |
| A felszolgálókendő helyes kezelése | 109 |
| A felszolgálótálca | 109 |
| A felszolgáló felszerelése | 110 |
| A rendelés felvétele | 110 |
| A sörök felszolgálása | 112 |
| A sörrendelés felvétele | 112 |
| A csapolt sörök felszolgálása | 112 |
| A palacksörök felszolgálása | 112 |
| A borok felszolgálása. Az italok elhelyezése és betöltése | 113 |
| Az italok hőmérséklete | 113 |
| A különböző borok felszolgálása | 115 |
| A fehérborok felszolgálása | 114 |
| A vörösborok felszolgálása | 115 |
| A bordói borok felszolgálása | 115 |
| A pezsgő felszolgálása | 116 |
| A bólé készítése és felszolgálása | 117 |
| A pálinka, likőrök felszolgálása | 119 |
| Az üdítőitalok felszolgálása | 119 |
| Ásványvizek | 120 |
| A feketekávé felszolgálása | 120 |
| A reggeli felszolgálása | 121 |
| A szimpla reggeli | 121 |
| A komplett reggeli | 121 |
| Az angol reggeli | 122 |
| Általános felszolgálási szabályok | 123 |
| A váltások | 124 |
| Az elhasznált edények leszedése | 126 |
| Az asztalok rendbehozatala az eltávozott vendég után | 127 |
| Az étel felszolgálással kapcsolatos tudnivalók | 129 |
| Étkezési idők | 129 |
| A magyar és közép-európai étkezési idők | 129 |
| A nyugati étkezési idők | 130 |
| Halászati és vadászati tilalmi idők | 130 |
| Idénycikkek | 131 |
| A kímélő és diétás ételek | 132 |
| A diaré étrendje | 132 |
| A cukorbeteg diabetikus és a szív, vesebaj étrendi irányelvei | 133 |
| A vegetáriánus étrendek | 134 |
| Az enyhébb vegetáriánus forma | 134 |
| A nyerskoszt | 134 |
| Az ételek készítési ideje | 135 |
| Az étlap szerkesztése | 137 |
| Az étlapíró | 139 |
| Az étlapok beosztása, szerkesztése | 140 |
| Rendelés felvétele, az eladás technikája | 142 |
| Felszolgálási rendszerek | 145 |
| Az ételek megrendelése és behozatala | 147 |
| Az ételfelszolgálás | 148 |
| Az ételfelszolgálás szabályai | 149 |
| Az átlagéttermek ételfelszolgálása | 150 |
| A levesek felszolgálása | 152 |
| Az ételek tálalása | 152 |
| A hideg előételek, ízelítők felszolgálása | 152 |
| A vegyesízelítő felszolgálása | 153 |
| A meleg előételek felszolgálása | 155 |
| A tojásételek felszolgálása | 157 |
| A halak, rákok, békák, csigák felszolgálása | 157 |
| A marhahúsok felszolgálása | 159 |
| A borjúhúsok felszolgálása | 161 |
| A sertéshúsok felszolgálása | 162 |
| Szárnyasok felszolgálása | 163 |
| Főzelékek és köretek | 164 |
| A saláták felszolgálása | 164 |
| Tészták, sajtok, gyümölcsök felszolgálása | 165 |
| Számlázás. Elköszönés a vendégtől | 166 |
| Felszolgálás luxus-étteremben | 169 |
| A luxus-éttermek felszolgálási módjának jellegzetességei | 170 |
| Felszolgálás a vendég asztalánál | 177 |
| Szeletelés a vendég asztalánál | 180 |
| A rumpteak Chatsaubriant szeletelés, felszolgálás | 181 |
| Főzés és ételkészítés a vendég előtt | 184 |
| A saláták készítése a vendég asztalánál | 186 |
| Crépes Suzette készítése asztalnál | 187 |
| Nemzeti étkezési szokások | 188 |
| A szovjet vendég | 189 |
| A lengyel vengég | 191 |
| A csehszlovák vendég | 191 |
| A bolgár, albán, jugoszláv konyha | 192 |
| A román konyha | 192 |
| Az osztrák konyha | 192 |
| A német konyha | 192 |
| A francia vendég és konyha | 194 |
| A belga vendég és konyha | 199 |
| A hollandi vendég és konyha | 200 |
| Az olasz vendég és konyha | 200 |
| A svájci vendég és konyha | 202 |
| Az amerikai vendég és konyha | 202 |
| Az angol vendég és konyha | 204 |
| A spanyol, portugál vendég és konyha | 206 |
| A svéd, norvég, dán vendég és konyha | 207 |
| A keleti és távol-keleti vendégek és konyhák | 208 |
| A kínai vendég és konyha | 208 |
| Az indiai vendég és konyha | 209 |
| A bár | 211 |
| A bár jellege | 211 |
| A bár berendezése | 211 |
| Az italkeverés munkamódszere | 213 |
| A koktél | 215 |
| A flippek készítése | 216 |
| A cobbler készítése | 217 |
| A fizek készítése | 218 |
| Felszolgálás a bárban | 221 |
| A díszétkezés | 223 |
| Az étrend | 223 |
| Az elmúlt korok étrendjei | 223 |
| A vegyesízelők | 224 |
| A levesek | 224 |
| Meleg előételek, tojásételek | 225 |
| A halak, rákok | 226 |
| A húsételek | 228 |
| Az entrée - középfogás | 229 |
| Köretek | 231 |
| Saláták, savanyúságok | 231 |
| Édességek | 232 |
| Sajtok | 234 |
| Gyümölcsök | 234 |
| Az étrendek tervezése | 234 |
| Esküvői ebéd vagy vacsora | 235 |
| A magyaros étrendekről | 236 |
| Az étrend tervezésének szabályai | 239 |
| Az étrendek ajánlása | 240 |
| Árajánlat, megrendelő levél | 242 |
| A díszétkezés szervezése | 243 |
| Az üzletvezető feladata | 243 |
| A díszétkezés felterítése | 245 |
| A felszolgálók beosztása | 249 |
| Terítés a különböző étrendekhez | 249 |
| Terítés levesekhez, előételekhez | 250 |
| A díszétkezés lebonyolítása | 257 |
| Fogadóterem, a vendégek fogadása | 257 |
| Fogadások, házon kívüli rendezvények | 261 |
| Büfék | 261 |
| A rendelés felvétele, ételek, italok tervezése | 261 |
| Az ajánlat elkészítése | 261 |
| A büféasztal tálai | 262 |
| Mártások, köretek, saláták | 263 |
| Édességek, gyümölcsök | 263 |
| Az egyszerű fogadás | 263 |
| A közepes keretű fogadás | 263 |
| Büfé 400 személyre | 264 |
| Fogadó estélyek előkészítése | 265 |
| A büféasztal elhelyezése, terítése | 266 |
| Az abroszok felterítése | 268 |
| A büféasztal felszerelése | 268 |
| Az étkezőasztalok felterítése | 268 |
| Az italbüfék | 269 |
| A tálaló asztalok | 269 |
| A tálak elhelyezése, elrendezése | 269 |
| A fogadás lebonyolítása | 270 |
| Az ételek felszolgálása | 270 |
| A mosogatás | 271 |
| A házon kívüli rendelések | 271 |
| A rendelés helyszíni megbeszélése | 272 |
| A sajátos felszolgálói feladatok | 272 |
| Előkészületek, szállítás | 272 |
| A rendelés lebonyolítása, befejező munkálatok | 273 |
| A díszétkezések, fogadó estélyek felszolgálási szabálya | 273 |
| Az idegenforgalom | 275 |
| Az idegenforgalom fejlődése | 276 |
| Az idegenforgalom és a szállodaipar | 277 |
| Az idegenforgalom és a közlekedés | 278 |
| A külföldi és belföldi idegenforgalom | 278 |
| Az idegenforgalom idényszerűsége | 278 |
| A társadalom az idegenforgalom szolgálatában | 279 |
| Az idegenforgalmi szervek | 280 |
| A vendéglátóipar befolyása az idegenforgalomra | 280 |
| A szálloda | 281 |
| A szállodák feladata és osztálybasorolása | 281 |
| A szállók elhelyezése | 282 |
| A szállók épülete és külseje | 283 |
| Szállodai helyiségek | 285 |
| Luxus-szálló | 285 |
| Osztályon felüli szállók | 285 |
| A szállodák földszinti helyiségei | 286 |
| A luxus- és osztályon felüli szállók előcsarnoka | 286 |
| A recepció-pult | 288 |
| A pénztár | 289 |
| A safe | 289 |
| A Journal-iroda | 289 |
| Az igazgatói iroda | 289 |
| Üzlethelyiségek és vitrinek a szállodákban | 290 |
| A ruhatár | 291 |
| Az előcsarnok világítása, tájékoztató feliratok | 292 |
| A hall és a szálló egyéb közös helyiségei | 293 |
| Az író-olvasószoba berendezése | 293 |
| A reggeliző | 294 |
| A zeneszoba | 294 |
| A tárgyalóterem | 295 |
| A televíziós szoba | 295 |
| A szállodai bár | 295 |
| Mosdók, W.C.-k | 295 |
| A szállodai folyosók és vendégszobák | 296 |
| Az emeleti folyosók | 296 |
| A folyosóról nyíló helyiségek, a közös fürdőszobák | 297 |
| A közös férfi és női mosdók, W.C.-k | 298 |
| A szobaasszony office | 298 |
| A szobaasszony raktára | 298 |
| Az emeleti segédmunkás office | 299 |
| A melléklépcsők | 299 |
| A teherfelvonók és poggyászraktár | 299 |
| A nyilvános telefonfülke | 299 |
| A személyzeti W.C.-k. Tusolók | 300 |
| A szállodai szobák és berendezésük | 300 |
| A vendégszoba előtere | 300 |
| A fürdőszobák, a zuhanyzók és W.C.-k | 301 |
| Hideg-melegvíz szolgáltatás. Fűtés | 302 |
| A vendégszobák berendezése | 301 |
| A luxus-szálló szobaberendezése | 302 |
| A lakosztály, appartement | 304 |
| Az osztályon felüli szobák berendezése | 304 |
| Az "A" osztályú szobák berendezése | 305 |
| A "B" osztályú szobák berendezése | 305 |
| A "C" osztályú szobák berendezése | 305 |
| A jelző berendezések | 305 |
| A szállodai munka | 307 |
| Az előcsarnok személyzete és munkaköre | 307 |
| A vendég érkezésének és elutazásának | 307 |
| A portás | 308 |
| Az éjszakai portás | 309 |
| A szálloda igazgatója | 310 |
| A szobafőnök | 310 |
| Az elutazás | 313 |
| Az árusítófülkék eladói | 313 |
| A ruhatár dolgozói | 313 |
| A felvonó kezelők | 313 |
| A portás boy-ok | 314 |
| Az emeleti személyzet munkája | 314 |
| A szállodai gondnoknő | 314 |
| A szobaasszony, szobalány, takarítónő | 315 |
| Az emeleti segédmunkás (Lohndiener) | 316 |
| A műszaki dolgozók | 317 |
| A szállodai adminisztráció | 317 |
| Felszolgálás a hallban | 324 |
| Felszolgálás reggeltől délig | 324 |
| Felszolgálás déltől ebédutánig | 325 |
| Az uzsonna felszolgálása | 326 |
| Az esti felszolgálás a hallban | 327 |
| Az emeleti felszolgálók munkája | 328 |
| A reggeli | 329 |
| Az elhasznált edények kezelése | 332 |
| Az ebéd vagy vacsora felszolgálása | 332 |
| Az uzsonnák felszolgálása | 333 |
| Szálloda típusok | 335 |
| A gyógyszálló | 335 |
| A hegyi szállók és üdülőszállók | 335 |
| A tó vagy folyóparti szálló | 336 |
| A motel | 337 |
| A camping (kemping) | 337 |
| Az új szállodai típus | 338 |
| A racionális szállóépítkezés | 338 |
| Luxus, kényelem és gazdaságosság | 340 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.