A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Gyakorlati biogazdálkodás 1-2.

Gyümölcsös, homoktövis, szőlő, szántó, zöldséges, házi tartósítás/Bioállattartás (kecske, mangalica, tyúk, gyöngytyúk, méh), kemenceépítés és -használat, ökoszabályrendszer

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Gyümölcsös, homoktövis, szőlő, szántó, zöldséges, házi tartósítás
Ez a mű a szerkesztő ötlete alapján készült, és az ő elgondolása szerint valósult meg. A cél az volt, hogy az egyes fejezeteket, a biotermesztés területén tevékenykedő sikeres biogazdák maguk írják. Röviden összefoglalják gyakorlati tapasztalataikat, amiket elsősorban saját fényképeikkel dokumentálnak is. Így könnyű tanulnia belőle kezdőnek, gyakorlónak egyaránt.
Kötetünk a gyümölcsfák biovédelméről, a, gyógyító növények királynőjéről, a homoktövisről, a bioszőlő telepítéstől szüretig tartó munkálatairól, a szántóföld művelésének biomódszereiről, a figyelemre méltó hansági zöldségtermesztésről és a gyümölcsök, zöldségek bio módon is megvalósítható, házi tartósításáról szól. Mindezt kiegészíti annak a feltételrendszernek a bemutatása, amelynek teljesítése esetén joggal nevezheti, árusíthatja termését a gazda biotermékként. A kertbarátok, kertészek, a kezdő és már biogazdák - még a biotermék-fogyasztók is - sok... Tovább

Fülszöveg

Gyümölcsös, homoktövis, szőlő, szántó, zöldséges, házi tartósítás
Ez a mű a szerkesztő ötlete alapján készült, és az ő elgondolása szerint valósult meg. A cél az volt, hogy az egyes fejezeteket, a biotermesztés területén tevékenykedő sikeres biogazdák maguk írják. Röviden összefoglalják gyakorlati tapasztalataikat, amiket elsősorban saját fényképeikkel dokumentálnak is. Így könnyű tanulnia belőle kezdőnek, gyakorlónak egyaránt.
Kötetünk a gyümölcsfák biovédelméről, a, gyógyító növények királynőjéről, a homoktövisről, a bioszőlő telepítéstől szüretig tartó munkálatairól, a szántóföld művelésének biomódszereiről, a figyelemre méltó hansági zöldségtermesztésről és a gyümölcsök, zöldségek bio módon is megvalósítható, házi tartósításáról szól. Mindezt kiegészíti annak a feltételrendszernek a bemutatása, amelynek teljesítése esetén joggal nevezheti, árusíthatja termését a gazda biotermékként. A kertbarátok, kertészek, a kezdő és már biogazdák - még a biotermék-fogyasztók is - sok hasznosítható információt nyerhetnek ebből a színes képekben gazdag műből. A Gyakorlati biogazdálkodás 2. című kötet a bioállattartás gyakorlatát mutatja be.

Bioállattartás (kecske, mangalica, tyúk, gyöngytyúk, méh), kemenceépítés és -használat, ökoszabályrendszer
A második kötetet az előzőhöz hasonlóan, a biotermesztés területén sikeresen tevékenykedő biogazdák írták. Röviden összefoglalják gyakorlati tapasztalataikat, amelyeket saját fényképeikkel illusztrálnak, (gy könnyű tanulni belőle kezdőnek, gyakorlottnak egyaránt. Kötetünk a kecsketartásról, a baromfi természetes keltetéséről, a biocsirkék, -jércék, -tojótyúkok háztáji felneveléséről, a biotojásról, a boldog mangalicákról, a „vadmadár" biogyöngyösről, a méhek és a méz csodálatos világáról szól. Érdekességként hozzáfűztük még a külső és belső kemencék építésének, használatának leírását is. Mindezt kiegészíti a biogazdálkodás szabályrendszerének ismertetése, amelynek feltételeit minden biogazdának be kell tartania, ha valódi bioterméket szeretne előállítani, fogyasztani, értékesíteni. A színes képekben gazdag mű amellett, hogy kedvet ébreszt a biogazdálkodásra, sok jól hasznosítható ötlettel szolgál nemcsak a kezdő, hanem a tapasztalt biogazdáknak is. A Gyakorlati biogazdálkodás 1. című kötet a kertészeti, szántóföldi növénytermesztést, a gyümölcsök, zöldségek tartósításának lehetőségeit mutatja be. Vissza

Tartalom

I. kötet
SZÍNES GYAKORLAT 11
I. FEJEZET
gyümölcstermők védelme (László Gyula) 13
Mitől más a biokert? 13
Elvek, amiket érdemes betartani 15
A talaj 15
Növényi jólét, táplálás 16
A lemosó permetezések fontosságáról 16
A közvetlen növényvédelem szerepe 16
Kártevők előrejelzése 17
Segítsük a hasznos élőszervezeteket! 18
A CSERESZNYE ÉS a MEGGY VÉDELME 19
Hogyan védekezzünk a monília ellen? 19
Egyéb betegségek elleni védelem 20
Kevesebb kukacos cseresznye 20
A levéltetvek irtásának lehetőségei 21
A KAJSZIBARACK ELLENSÉGEI 22
Kajszihimlő 22
Támadás a gyümölcsmolyok ellen! 22
MIT TEGYÜNK AZ ŐSZIBARACKKAL? 24
A csúf tafrina megelőzése 24
Az őszibarack-lisztharmat is ellenfél! 24
Fenyegető monília 24
Milyen kártevők vannak? 24
A pajzstetvek ellen 24
A SZILVA ELLENSÉGEI 25
Két kellemetlen betegség 25
A szilvamoly rettegett ellenfél 26
Korán szüretel a poloskaszagú szilvadarázs 26
AZ ALMA VÉDELME A LEGNAGYOBB KIHÍVÁS 27
A rút almafa-lisztharmat 28
Varasodás 28
Pusztít a tűzelhalás 29
Legfőbb ellenségünk az almamoly 29
Az alattomos almailonca 30
Az aknázómolyok esélytelenek! 31
Vigyázat - bimbólikasztó bogár! 32
Korán kezd a poloskaszagú darázs 32
A KÖRTÉT NEM KELL DÉDELGETNI 33
Mit tehetünk a körte levélbolha ellen? 33
A KÖSZMÉTÉNÉL (EGRESNÉL) AZÉRT VAN FELADAT 33
Amerikai köszméte-lisztharmat 33
Köszméte szürkepenész 34
Köszméte levéldarázs 34
A RIBISZKE VÉDELME 35
Pszeudopezizás levélfoltosság 35
Ribiszke peronoszpóra 35
Üvegszárnyú ribiszkelepke 35
Levéltetvek 36
SZEDER ÉS A MÁLNA - NEM SOK GONDUNK LESZ! 36
Gombák kevésbé támadják 36
A kártevők ritka ellenfelek 37
A SZAMÓCÁRA VIGYÁZNI KELL! 38
A szürkepenésztől a fitoftóráig 38
Kártevők szamócán 40
II. FEJEZET
HOMOKTÖVIS, A GYÓGYÍTÓ GYÜMÖLCSÖK KIRÁLYNŐJE (NAGY ERVIN) 43
A TITOK TITOK MARADT 43
A HOMOKTÖVIS TÖRTÉNETE 45
A HOMOKTÖVIS-NÖVÉNY JELLEMZŐI 45
Előfordulása 45
Növénytani leírása, alaktana 46
NÉMET ÉS ALTÁJI FAJTÁK
TELEPÍTÉS, GONDOZÁS, NÖVÉNYVÉDELEM 47
Ősszel telepítsük! 47
Hogyan gondozzuk? 43
Bio védekezési módszerek 40
FÁJDALMAS SZEDÉS, GYORS FELDOLGOZÁS 49
A szedés 49
A feldolgozás 52
MIRE JÓ A HOMOKTÖVIS? 54
Hatóanyagok 54
„Mindenre" jó a homoktövis! 54
MEGELŐZŐ ÉS GYÓGYHATÁSOK 55
ZÁRÓ GONDOLATOK 55
III. FEJEZET
BIOSZŐLŐT MŰVELÜNK (SZÁSZINÉ H. HENRIETTA) 57
KEGYES ÉVJÁRATOK TANÍTOTTAK 57
HOGYAN VÁSÁROLJUNK SZŐLŐTERÜLETET? 59
GYAKORLATI TUDNIVALÓK JOGOKRÓL, KÖTELEZETTSÉGEKRŐL 60
ÁTÁLLÁS ÖKOLÓGIAI MŰVELÉSRE (INDUL A TELEPÍTÉS!) 61
Erdő mellett is jó helye lehet a szőlőnek 61
Milyen fajtát válasszunk? 62
A művelésmód kialakítása 64
Ötven évre gondoljunk előre 64
HOGYAN ÁPOLJUK A FIATAL ÜLTETVÉNYT? 66
TERMŐRE FORDULT A SZŐLŐNK 67
Metszés 67
Hajtásválogatás 68
Kötözés 68
Csonkázás 68
Hajtás- és levélválogatás 69
Sorok és sorközök művelése 69
A BIOGAZDA ÉJJEL PERMETEZ? 73
AZ ELŐREJELZÉSTŐL A LEVELI BÉKÁIG 74
Abiotikus károk 74
Biotikus kór- és károkozók 75
A ZÖLDTRÁGYÁZÁS HATOS HASZNA 80
Nálunk a humuszpreparátumok váltak be 80
ELJÖTT A SZÜRET! 81
Előkészületek, szüreti munkák 81
DE JÓ, HOGY VANNAK SZŐLŐ-MATUZSÁLEMEK! 82
IGENCSAK ELTÉRŐ A HOMOKI SZŐLŐMŰVELÉS 83
SZÉP ÉS HASZNOS A LUGAS 84
IV. FEJEZET
BIOMÓDSZEREK SZÁNTÓFÖLDÖN (ÁCS SÁNDORNÉ) 87
A GAZDA FELELŐSSÉGE 87
A KEZDETEK 89
Hogyan fogjunk neki? 89
KÉSZÍTSÜK EL A VETÉSFORGÓT! 89
EGÉSZSÉGES TALAJ, EGÉSZSÉGES NÖVÉNY 91
TALAJMŰVELÉSI CÉLOK 91
Tarlóhántást mielőbb! 92
Szántás és lazítás 93
Egyszerű és hatékony magágykészítés 93
ELLENÁLLÓ, KEVÉSBÉ IGÉNYES FAJTÁKAT! 93
NÖVÉNYEINK VÉDELME 94
Az egészség titka 94
Mit tehetünk, ha mégis megjelenik a kártevő, a betegség? 97
GYOMOK VISSZASZORÍTÁSA 98
Legfőbb eszközünk a mechanikai gyomirtás 98
BEÉRÉS UTÁN AZONNALI BETAKARÍTÁS 101
LEHETŐLEG RÖVID IDEIG TÁROLJUNK! 103
ÉS A TERMÉSEREDMÉNYEK? 103
V. FEJEZET
ÉLTETŐ HANSÁGI ZÖLDSÉGFÉLÉK (NÉMETH ISTVÁN - NÉMETH MÓNIKA) 105
AZZÁ LESZEL, AMIT ESZEL! 105
A (H)ŐSKOR ÉS A HIPP KFT 107
Az átállási időszak „átvészelése" 107
FACÉLIA - ZÖLDTRÁGYA ÉS KIVÁLÓ MÉHLEGELŐ 110
ÉLTETŐ, JÓ MINŐSÉGŰ SÁRGARÉPA 112
Tavaszi talajmunkák, vetés 112
Sorközművelés, gyomlálás, növényvédelem 113
Szedés, betárolás, utómunkák 114
SZÉLJÁRTA TERÜLETRE A HAGYMAFÉLÉKET! 116
Hektáronként 35-40 tonna 116
KÁPOSZTAFÉLÉK - ELŐTÉRBEN A HELYI ÉS BIO FAJTÁK! 118
Inkább rövid tenyészidejű káposztáink legyenek 119
ACÉL: ELLENÁLLÓ BURGONYA-FAJTÁK 120
Harc a fitoftóra és a krumplibogár ellen! 120
MÓDSZEREINK ÁTÜLTETHETŐK A HÁZTÁJI ÉS KISKERTI MŰVELÉSBE ...122
Milyen növényvédő szereket ajánlunk? 122
NÉHÁNY MONDAT TÁROLÁSRÓL, TÉLI TÁROLÁSRÓL 123
SOKFÉLE ZÖLDSÉGET TERMELÜNK, ÉRTÉKESÍTÜNK 123
VI. FEJEZET
ZÖLDSÉGFÉLÉK ÉS GYÜMÖLCSÖK HÁZI TARTÓSÍTÁSA (MÜLLER PÉTERNÉ) 125
A BEFŐZÉS NE LEGYEN NYŰG, FELESLEGES IDŐTÖLTÉS 125
LEPJÜK MEG A CSALÁDOT! 127
BIO FELDOLGOZÁSRA, TARTÓSÍTÁSRA AJÁNLOTT NÖVÉNYI NYERSANYAGOK 127
HASZNOS TANÁCSOK HÁZI BEFŐZÉSHEZ 128
BIO SAVANYÚSÁGOK ZÖLDSÉG- ÉS GYÜMÖLCSFÉLÉKBŐL 129
Kovászos savanyúság receptek 129
Almaecetes savanyúságok hőkezeléssel tartósítva 134
Gyümölcs marinádok (ecetes savanyúságok) 136
SÓVAL TARTÓSÍTOTT ZÖLDSÉGKRÉMEK, ÉTELÍZESÍTŐK 137
SZÖRPÖK NÁDCUKORRAL VAGY MÉZZEL 139
VII. FEJEZET
AZ ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS SZABÁLYRENDSZERE (DR. ROSZÍK PÉTER) 143
AZ ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁSRÓL TÖMÖREN 143
A fogyasztókat és a biogazdákat szolgáló ellenőrzés-tanúsítás rendszere 145
Termelési szabályok és belőlük logikusan következő egészségügyi és környezetvédelmi előnyök 146
AJÁNLOTT IRODALOM 151
II. kötet
A GYAKORLAT MINDENEK ELŐTT 9
BEKÖSZÖNTŐ (AZ ELSŐ UTAK) A MÁSODIK KÖTETHEZ 9
I. FEJEZET
"ÖKO" KECSKÉK A DIÓS TANYÁN 11
ÍGY KEZDŐDÖTT 11
A KECSKE MELLETT DÖNTÖTTÜNK 12
SZEGÉNY EMBER TEHENE? 12
Gyógyító kecsketej 12
Teje, húsa sokoldalúan finom, trágyája értékes 13
AZT MONDJÁK: IGÉNYTELEN JÓSZÁG 14
Takarmányozása sarkalatos kérdés 14
Vagy meggyógyul magától, vagy elpusztul 15
Vemhesség, ellés, gidanevelés 15
MIT KEZDJÜNK A SOK TEJJEL? 16
A sajtkészítést itthon és külföldön tanultuk 16
Kalandozások francia és olasz farmokon 17
Diós tanyai sajtüzemünk 19
Csoportos vendégfogadás, szakmai napok 20
Így készítjük a félkemény sajtot 20
Az értékesítés nem kis feladat 21
A BIOPIAC HIÁNYOSSÁGAI 22
TERVEINK. FELADATAINK 22
MIT AJÁNLUNK A KEZDŐKNEK? 22
Néhány gondolat biogazdálkodóknak 23
II. FEJEZET
BIODISZNÓ ÉS A BOLDOGSÁG 25
ÚJRA ÉRTÉK LETT! 25
MI KELL A BIODISZNÓNAK, HOGY BOLDOG LEGYEN? 27
Tartás, takarmányozás, gasztronómia 27
MELYIK FAJTÁT TARTSAM? 29
A mangalica és a fehér disznók 29
Színes bőrűek 30
HOGYAN KEZELJÜK AZ ÓLAKAT, KARÁMOSAT? 30
Szükséges eszközök, jogszabályi feltételek, piac 31
NINCS MINDEN NAP DISZNÓTOR! 32
Vágás, pörzsölés 32
Bontás, bélmosás, abálás 33
A Rendek Tanya receptjei 34
TARTÓSÍTÁS HAGYOMÁNYOSAN 35
Sózás, füstölés 35
Hőkezelés, zsírban tartósítás 36
Szappanfőzés, bőrfeldolgozás 36
MONDÁSOK, NÉPI HIEDELMEK, BABONÁK 36
A BIOLÓGIAI SOKFÉLESÉG MEGŐRZÉSE: MANGALICA VILÁGOLTALOM 37
III. FEJEZET
TERMÉSZETES KELTETÉS, CSIRKÉK, JÉRCÉK, TOJÓTYÚKOK 39
AZ ÖKOLÓGIAI BAROMFITARTÁSRÓL HÁZTÁJON 39
MILYEN FAJTÁT VÁLASSZUNK? 40
LEGYEN KELLEMES AZ ÓL ÉS TÁGAS AZ UDVAR 42
Az ól megépítése 43
A kifutó 44
Berendezések 44
TERMÉSZETES KELTETÉS ÉS NEVELÉS 47
A kotlás 47
A kotlós és az alkalmas tojás 47
Több kotlós, kotlósetetés 49
A kotlós és a gépi keltetés 49
Az első hét 50
A második hét és utána 50
CSIRKÉK MESTERSÉGES FELNEVELÉSE 52
Fűtési módok 52
Etetés, itatás 55
NÖVENDÉK JÉRCÉK TERMÉSZETES FELNEVELÉSE 56
Milyen legyen a vándorol? 56
Tojni kezdenek 58
Termelő ólak 58
TOJÓTYÚKOK TAKARMÁNYOZÁSA 59
Fontos alaptakarmányok 60
Egyéb takarmányok 61
NÉGY TÉNYEZŐRE FIGYELJÜNK! 63
Fehérjeellátás 63
Ásványi anyagok 63
Vízellátás 63
Mesterséges fényprogram 63
IV. FEJEZET
„VAD" MADARUNK A BIOGYÖNGYÖS 65
A GYÖNGYÖS ÁLL A SZÍVEMHEZ LEGKÖZELEBB 65
KÜLÖNLEGES MADÁR 67
Roppant élénk és hangos 67
TOJÁSOK, CSIBÉK - FONTOS AZ ÉJSZAKAI BIZTONSÁG 69
AZ ÓL, A KIFUTÓ ÉS A RÓKA 71
ELLENÁLLÓ, RITKÁN BETEGSZIK MEG 72
A GYÖNGYTYÚK A KONYHÁBAN IS AZ ELSŐ! 72
PALI BÁCSI SZENTKIRÁLYRÓL 73
A TARTÁS ÖKO ELŐÍRÁSAI 74
Fajtaválasztás 74
Bevonás az ökotermesztésbe, átállás, ökotermékként való értékesítés 74
A használt épületek (A baromfiakra vonatkozó általános feltételek) 75
GYÖNGYÖSPARÁDÉ 78
GYÖNGYTYÚKRECEPTEK ÍNYENCEKNEK (Váncsa István gyűjtéséből) 80
Előétel 80
Leves 81
Főétel 81
V. FEJEZET
BIOMÉHES, BIOMÉZES 83
ELŐSZÓ - DE NEM MÉZESMÁZOS 83
MIÉRT FONTOS A BIOMÉHÉSZET ÉS SZÜKSÉGES A BIOMÉZ? 84
Két elkötelezett ember életútja és szakmai hitvallása 84
AZOK A CSODÁLATOS MÉHEK 86
A méhtest felépítése 86
A méhcsalád szervezete 86
Sokféle hang, tanulási képesség 88
A MÉHEK KAPCSOLATAI 88
Családon belül - a dolgozók egymás közt 88
Béke a családok közt és némi lökdösődés 88
Az anyát a dolgozók „udvara" köríti 89
A dolgozók a heréket gondozzák, majd elűzik 89
MÉHEK NÉLKÜL ÉHEN PUSZTULNA AZ EMBERISÉG 90
Megporzás 90
A MÉH ÉS AZ EMBER 90
Féljünk a méhektől? 91
HITEK ÉS TÉVHITEK 92
AZ A CSODÁLATOS MÉZ 93
A méz származása 93
Gyakoribb fajtamézek
A lelkiismeretes méhész és a fogyasztói tárolás 95
MÉHES ÉS MÉZES KÉRDÉSEK 97
TERÁPIA MÉZZEL? 99
Tudomány az apiterápiában 101
CUKOR, VAGY MÉZ? 102
ISMERT ÉS ISMERETLEN MÉZTERMÉKEK 104
A MÉZ VÉDELMÉBEN 105
MIT TUDNAK MÉG A MÉHEK? 108
A MÉHÉSZET ÉS AZ APITERÁPIA JÖVŐJE 109
VI. FEJEZET
JÓ LENNE EGY KEMENCE! 111
HAGYOMÁNY ÉS SZÜKSÉG 111
KÍVÜL, VAGY BENT? 113
Legyen tájba illő! 113
UDVARI KEMENCÉK 117
Az alapozástól a tetőig 117
Burkolat, nyílászárók, festés 117
BELSŐ KEMENCÉK 118
Hogyan készül? 119
A kalap kialakítása 119
Csikótűzhely 120
Milyen anyagból? 120
KUCKÓ ÉS PADKA 121
SÜTÉS, FŐZÉS, ASZALÁS, FÜSTÖLÉS 122
NÉHÁNY KEMENCÉS ÉTEL 122
Házi kenyér 122
Hamuban sült pogácsa 123
Göngyölt borjú (5 személyre) 123
Sült sertéscomb, sonka 123
Töltött batáta - nem csak vegásoknak 124
Rozsos batyu 124
MARADJON JÓ ÁLLAPOTBAN! 124
Tapasztásról, meszelésről részletesen 124
Libatoll seprű készítése 125
TÉRSÉGÜNKBEN ÉS MÁSFELÉ IS ÉPÜLNEK 128
A Kovács család kemencéje Kecskeméten 128
A Varga tanya kerekegyházi látványkemencéi (étteremben, udvarban) 128
Közösségi kemencék Fülöpházán 129
VII. FEJEZET
AZ ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS SZABÁLYRENDSZERE 133
AZ ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁSRÓL TÖMÖREN 133
A fogyasztókat és a biogazdákat szolgáló ellenőrzés-tanúsítás rendszere 134
Termelési szabályok és belőlük logikusan következő egészségügyi és környezetvédelmi előnyök 135
AJÁNLOTT IRODALOM 139
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv