kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 513 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-9239-82-8 |
| Megjegyzés: | Színes fotókkal illusztrálva. |
| Előszó | 11 |
| Dibuz Erzsébet - Soltész Miklós: A fajták elnevezése, a fajtanevek használata | 13 |
| Surányi Dezső: A gyümölcsfajok és -fajták származása és keletkezése | 17 |
| A gyümölcsfajok származása | 17 |
| Vad fajok domesztikációban | 21 |
| A gyümölcsfajok (szülőfajok, alapfajok, termesztett fajok s helyi változatok) eredete, a fajták keletkezésének sajátosságai | 23 |
| A hibridek és a szelekció szerepe az új formák létrejöttében | 36 |
| Soltész Miklós: Fajták nemesítése | 42 |
| A gyümölcsfajta-nemesítés hazai eredményei | 42 |
| A nemesítés célkitűzései és módszerei | 47 |
| A fajták nemesítési értéke | 54 |
| Soltész Miklós: A fajták megválasztása | 59 |
| A fajtahasználat általános szempontjai | 59 |
| A gyümölcsminőséget befolyásoló fajtatulajdonságok | 61 |
| Külső megjelenés | 61 |
| Beltartalmi érték és belső morfológiai jellemzők | 65 |
| Biológiai és reológiai jellemzők, illetve feldolgozhatóság | 70 |
| A fajták termesztési értéke | 73 |
| Bubán Tamás: A gyümölcstermő növények növekedési tulajdonságai | 75 |
| A gyümölcsfák testalakulásának szerveződése | 75 |
| Az elágazódás szabályozó rendszerei: akrotonia és csúcsdominancia | 76 |
| A gyümölcsfák növekedésének általános jellemzése | 79 |
| A gyümölcsfák növekedési tulajdonságainak gyakorlati vonatkozásai | 84 |
| Növekedési tulajdonságok, koronaméret, művelési rendszer | 93 |
| Hunyady Miklós: Az új fajták köztermesztésbe vonása | 98 |
| Az új fajták köztermesztésbe vonásának mai rendje | 98 |
| Fajtakísérlet és fajtaminősítés | 98 |
| A fajta tömeges szaporítása | 99 |
| A fajtafenntartó nemesítés helye a szaporítóanyag-termesztés rendszerében | 100 |
| A köztermesztésbe vonás gyorsítása | 101 |
| A fajtahasználat szabályozása | 101 |
| A tömeges szaporítás gyorsítása | 105 |
| Fajtaoltalom (szabadlom) és védjegy | 106 |
| A klónszelekció fogalma és módszere | 107 |
| Dibuz Erzsébet: A fajták leírása és meghatározása | 108 |
| A fajtabélyegek típusai | 108 |
| A fajtameghatározást segítő bélyegek | 110 |
| A reproduktív szervek határozóbélyegei | 110 |
| Vegetatív szervek határozóbélyegei | 115 |
| A fajtameghatározás sajátosságai a gyümölcsfajoknál | 117 |
| Soltész Miklós - Szabó Tibor: Alma | 119 |
| Kiemelt jelentőségű fajakörök, illetve fajták | 122 |
| Kisebb jelentőségű fajtakörök, illetve fajták | 122 |
| Ígéretes fajták | 149 |
| Hagyományos fajták | 149 |
| Lisztharmattal szemben toleráns hazai fajták | 151 |
| Betegségekkel szemben rezisztens, illetve erősen toleráns külföldi fajták | 152 |
| A termesztésből kiszorult, régi magyar fajták | 154 |
| Göndör Józsefné: Körte | 156 |
| A Pyrus communis fajtáinak csoportosítása | 161 |
| A japánkörte- (nashi-) fajták általános jellemzése | 164 |
| Kiemelt jelentőségű fajták | 166 |
| Kisebb jelentőségű fajták | 171 |
| Ígéretes fajták | 177 |
| A Pyrus communis fajtái | 177 |
| Nashifajták | 180 |
| A nemesítéshez felhasználható génforrások | 182 |
| A fontosabb hazai génforrások | 182 |
| Szabó Tibor: Naspolya | 196 |
| Kiemelt jelentőségű fajták | 197 |
| Szabó Zoltán: Őszibarack | 200 |
| Kiemelt jelentőségű alapfajták | 209 |
| Frissfogyasztási, sárga húsú, molyhos fajták | 209 |
| Frissfogyasztási, fehér húsú, molyhos fajták | 211 |
| Nektarinok | 213 |
| Ipari (befőtt) fajták | 214 |
| Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták | 217 |
| Frissfogyasztási, sárga húsú molyhos fajták | 217 |
| Frissfogyasztási, fehér húsú, molyhos fajták | 220 |
| Nektarinok | 222 |
| Ígéretes fajták | 225 |
| Frissfogyasztási, sárga húsú, molyhos fajták | 225 |
| Frissfogyasztási, fehér húsú, molyhos fajták | 228 |
| Nektarinok | 230 |
| Kerek Mária Magdolna - Nyujtó Ferenc: Kajszibarack (sárgabarack) | 234 |
| Kiemelt jelentőségű fajták | 238 |
| Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták | 241 |
| Ígéretes fajták | 246 |
| Elsősorban a nemesítésnél használható génforrások | 254 |
| Hazánkban fellehető régi fajták | 254 |
| Külföldi fajták | 256 |
| Surányi Dezső - Erdős Zoltán: Szilva | 258 |
| Kiemelt jelentőségű fajták | 262 |
| Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták | 267 |
| Ígéretes fajták | 272 |
| Európai szilvafajták | 272 |
| Nem európai szilvafajták (japánszilva, amerikai szilva, egyéb hibridek) | 277 |
| Nemesítésnél számításba vehető génforrások | 281 |
| Külföldi génforrások | 281 |
| Hazai génforrások | 283 |
| Apostol János: Meggy | 288 |
| Szabó Tibor - Pethő Ferenc: Az északkelet-magyarországi tájfajta-szelekció eredményei | 293 |
| Kiemelt minőségű fajták | 294 |
| Északkelet-magyarországi tájfajták | 298 |
| A termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták | 301 |
| Ígéretes fajták | 305 |
| Génforrások, elsősorban nemesítési célra | 307 |
| Apostol János - Brózik Sándor: Cseresznye | 309 |
| Kiemelt jelentőségű fajták | 314 |
| Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták | 319 |
| Ígéretes fajták | 321 |
| Génforrások, elsőpsorban nemesítési célra | 328 |
| Brózik Sándor: Mandula | 330 |
| Kiemelt jelentőségű hazai fajták | 331 |
| Kisebb jelentőségű hazai fajták | 334 |
| Egyéb régi fajták | 335 |
| Szentiványi Péter: Dió | 336 |
| Kiemelt jelentőségű fajták | 337 |
| Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták | 338 |
| Ígéretes fajták | 340 |
| Szentiványi Péter: Gesztenye | 343 |
| Hazai tájtermesztésre alkalmas fajták | 343 |
| Szentiványi Péter: Mogyoró | 347 |
| Kiemelt jelentőségű fajták | 348 |
| Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták | 349 |
| Ígéretes fajták | 350 |
| Génforrásként szereplő régi fajták | 350 |
| Szilágyi Kálmán: Szamóca | 352 |
| Kiemelt jelentőségű fajták | 356 |
| Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták | 363 |
| Ígéretes fajták | 366 |
| Egyéb különleges fajták | 369 |
| Kollányi László: Málna, szeder és szedermálna | 371 |
| Kiemelt jelentőségű málnafajták | 373 |
| Kisebb jelentőségű, illetve a termesztésből kiszoruló málnafajták | 376 |
| Ígéretes málnafajták | 377 |
| Kísérleti telepítésre, illetve génbanki vizsgálatra javasolt málnafajták | 380 |
| Kiemelt jelentőségű szederfajták | 382 |
| Ígéretes szederfajták | 383 |
| Kiemelt jelentőségű málnaszeder-fajták | 384 |
| Harmat László: Köszméte | 385 |
| Kiemelt jelentőségű fajták | 386 |
| Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták | 388 |
| Ígéretes fajták | 389 |
| Porpáczy Aladár: ribiszke, riszméte | 390 |
| Fekete ribiszke | 393 |
| Kiemelt jelentőségű fajták | 393 |
| Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták | 395 |
| Már nem termesztett, de hazánkban még fellelhető, a nemesítés számára értékes génforrást jelentő fajták | 398 |
| Piros ribiszke | 405 |
| Kiemelt jelentőségű fajták | 405 |
| Temresztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták | 407 |
| Már nem termesztett, de a hazai nemesítés számára értékes génforrást jelentő fajták | 407 |
| Ígéretes fajták | 409 |
| Fehér ribiszke | 411 |
| Kiemelt jelentőségű fajta | 411 |
| Kevbésbé jelentős fajták, nemesítési génforrások | 412 |
| Riszméte (ribiszke-köszméte) | 413 |
| Kiemelt jelentőségű fajták | 414 |
| Ígéretes fajták | 415 |
| Porpáczy Aladár: Rózsa (csipkebogyó) | 417 |
| Gyümölcstermő rózsafajták | 418 |
| Porpáczy Aladár: Fekete bereknye | 419 |
| Gyűjteményes feketeberkenye-fajták | 422 |
| Elliot fajták | 422 |
| Pers fajták | 422 |
| Porpáczy Aladár: Festőbodza | 423 |
| Külföldi fajták | 425 |
| Osztrák fajták | 425 |
| Dán fajták | 426 |
| Nmet fajta | 426 |
| Svájci fajta | 426 |
| hazai fajtajelöltek | 417 |
| Porpáczy Aladár: Magasbokrú áfonya | 428 |
| Termesztésre ajánlott fajták | 429 |
| Porpáczy Aladár: Homoktövis | 432 |
| Termesztett fajták | 433 |
| Porpáczy Aladár: Húsos som | 435 |
| Termesztett fajták | 435 |
| Hrotkó Károly: Alanyfajták | 437 |
| Az alanyhasználat meghatározó tényezői | 437 |
| Az alanyfajták nevezéktana | 438 |
| Almaalanyok | 439 |
| Körtealanyok | 449 |
| Birs | 451 |
| Vadcseresznye | 453 |
| Sajmeggy | 455 |
| Meggy | 458 |
| Vadőszibarack | 460 |
| Mandujla | 462 |
| Mandulabarack alanyok | 462 |
| Myrobalan | 464 |
| Kökényszilva | 467 |
| Szilva | 469 |
| Kajszibarack | 470 |
| Dióalanyok | 472 |
| Mogyoróalanyok | 473 |
| Aranyribiszke | 473 |
| Szelídgesztenye | 474 |
| Ajánlott szakirodalmi források | 475 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.