A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar néprajz IV.

Életmód

Szerző

Kiadó: Akadémiai Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 904 oldal
Sorozatcím: Magyar néprajz
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-05-7325-3
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes fotókkal, reprodukciókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A sorozat jelen kötete a magyar parasztság, a köznép életmódját közvetlenül meghatározó anyagi kultúrát mutatja be. A könyv a tágabb értelemben vett környezet, a település típusainak és azok földrajzi, gazdasági, társadalmi jellemzőinek számbavételével indul. A mezővárosok, falvak építészete pedig az a szűkebb környezet, amelyben - bár egyes épületek az egész közösséget szolgálták - a lakó- és gazdasági épületek egy-egy család életkörülményeiről vallottak. Az épületek rendeltetése, a táj adta építőanyagok, az építtető tehetsége, az olykor a nagy művészeti stílusokat is idéző helyi ízlés befolyásolta a tájilag is változó paraszti építőhagyományt. Még többet árult el egy-egy parasztcsaládról az épületnél könnyebben változtatható berendezés. A paraszti lakáskultúra - noha folyamatosan változott, fejlődött az évszázadok folyamán - megőrzött archaikus elemeket, régi bútorféléket is.
A táplálkozáskultúrát bemutató, mélyreható kutatásokra épülő fejezet számba veszi a hazai ételeket, a... Tovább

Fülszöveg

A sorozat jelen kötete a magyar parasztság, a köznép életmódját közvetlenül meghatározó anyagi kultúrát mutatja be. A könyv a tágabb értelemben vett környezet, a település típusainak és azok földrajzi, gazdasági, társadalmi jellemzőinek számbavételével indul. A mezővárosok, falvak építészete pedig az a szűkebb környezet, amelyben - bár egyes épületek az egész közösséget szolgálták - a lakó- és gazdasági épületek egy-egy család életkörülményeiről vallottak. Az épületek rendeltetése, a táj adta építőanyagok, az építtető tehetsége, az olykor a nagy művészeti stílusokat is idéző helyi ízlés befolyásolta a tájilag is változó paraszti építőhagyományt. Még többet árult el egy-egy parasztcsaládról az épületnél könnyebben változtatható berendezés. A paraszti lakáskultúra - noha folyamatosan változott, fejlődött az évszázadok folyamán - megőrzött archaikus elemeket, régi bútorféléket is.
A táplálkozáskultúrát bemutató, mélyreható kutatásokra épülő fejezet számba veszi a hazai ételeket, a különféle fűszerek használatát, az évszázadok folyamán a magyar táplálkozásban megjelenő újításokat. A hangsúlyt azonban - a korszakalkotó és országosan érvényesülő változások ismertetésének keretében - az étkezések rendjére, a különféle alkalmak étrendjére helyezi. A kötetet a köznép öltözködését megörökítő fejezet zárja. Az egyes ruhafélék történetének vázlatát az öltözködés különös alkalmaira, társadalmi rangjelző szerepére, a népviselet jellegzetes csoportjaira vonatkozó utalások egészítik ki.
A kötetet számos ábra, fekete-fehér és színes kép illusztrálja. Vissza

Tartalom

Balassa Iván: Előszó5
Bárth János: TELEPÜLÉS7
Település és településkutatás9
A település fogalma, a települések fajtái9
A településnéprajz fogalma, múltja és viszonya más tudományágakhoz10
A magyar nyelvterület településformái11
Csoportos települések11
A csoportos települések osztályozása11
A megosztott település11
Falu- és várostípusok37
A falvak és agrárvárosok belterülete45
A falvak és agrárvárosok határa68
Átmeneti formák a csoportos települések és a szórványtelepülések között74
Szerek, szegek. Szeres települések74
Tanyasorok, tanyasűrűsödések76
Mezőgazdasági nagyüzemek gazdasági és lakótelepei77
Szórványtelepülések77
A szórványtelepülés fogalmáról77
Az alföldi farmtanyák78
A hegyi tanyák84
Szőlőhegyi tanyák87
ÉPÍTÉSZET89
Füzes Endre: Bevezetés91
Barabás Jenő: Az építést meghatározó tényezők93
A természetföldrajzi környezet94
Társadalmi-gazdasági meghatározók97
Cseri Miklós: Építőanyagok és szerkezetek102
Építőanyagok102
Alapozás, fundamentum103
Falazatok105
Földfalak105
Fából készült falak110
Gerendavázas falak113
Téglafal115
Kőfal116
Vegyes falazatok117
Kötőanyagok117
Vakolatok118
Padlózat119
Födém120
Tetőzet12
Tetőszerkezet124
Tetőformák129
Oromzat131
Tetőfedés132
Az építmények fajtái139
A lakóház139
Zentai Tünde: A lakóház tagolása, alaprajza139
Barabás Jenő: Tüzelőberendezés, füstelvezetés155
Zentai Tünde: Ajtók és ablakok172
Juhász Antal: Élet a házban175
Gazdasági épületek193
Barabás Jenő: A gazdasági épületek szerepe és jelentősége193
Barabás Jenő: Csűrök194
Varga Gyula: Terménytárolók199
Kecskés Péter: Szőlőfeldolgozó és bortároló építmények205
Dám László: Állattartó épületek és az udvar egyéb épületei214
H. Csukás Györgyi: Közösségi épületek223
Szakrális épületek, emlékek223
Közösségi tulajdonú épületek236
Közösséget szolgáló más épületek241
Juhász Antal: Építőtevékenység250
Bakó Ferenc: A népi építészet esztétikája, forma és díszítés255
A történeti stílusok hatása a falu építészetére257
A lakóház és környezete259
A lakóház esztétikája260
Főhomlokzat260
Az oromzat és a végfal díszítése261
Oldalhomlokzat, tornác264
Balassa M. Iván: A magyar népi építészet táji tagolódása a 18-20. században266
Dunántúl267
Nyugat-Dunántúl267
Közép-Dunántúl269
Dél-Dunántúl270
Kisalföld272
Alföld274
Duna mente - Duna-Tisza köze - Dél-Alföld274
Tiszántúl277
Felföld277
A Felföld nyugati fele278
A Felföld keleti fele280
Erdély281
Közép-Erdély281
Délkelet-Erdély (Székelyföld)282
Moldva284
Változások a 19-20. században286
Barabás Jenő: A magyar népi építészet történetének korszakai289
A kezdetleges építmények változatossága (Kr. e. 1000-Kr. u. 5. sz.)290
A szállítható és a szilárd építmények együttes előfordulása (6-11. sz.)291
Az egysejtű ház továbbélése (12-13. sz.)293
A többhelyiséges ház elterjedése (14-16. sz.)296
A differenciálódás kora (17-18. sz.)300
A táji típusok virágkora (19. sz.)304
Az integrálódás kora (20. sz.)306
Füzes Endre: A népi építészeti emlékek védelme309
Szabadtéri néprajzi múzeumok310
Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre313
Göcseji Falumúzeum, Zalaegerszeg317
Vasi Múzeumfalu, Szombathely318
Szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény, Szenna318
Sóstói Múzeumfalu, Nyíregyháza-Sóstó319
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Szabadtéri Néprajzi Gyűjteménye, Ópusztaszer319
Magyar emlékek külföldi szabadtéri gyűjteményekben320
Népi műemlékek, tájházak320
K. Csilléry Klára: LAKÁSKULTÚRA327
A lakáskultúra kutatása329
A parasztház bútorai334
Tárolóbútorok336
Ládák336
A ruhásszekrény360
A fiókos szekrény364
Az edénytartó szekrény369
A téka375
A falifogas380
A tárolórúd385
Az ülőbútor387
Múltja387
Ülőbútorcsaládok, székek389
A pad és a padláda394
A zsámoly395
A kanapé396
Gyári ülőbútorok397
Az asztal398
Múltja398
Paraszti alkalmazása a 18-19. században400
Az ágy400
A dikó403
Az ágyszék404
Ácsolt és asztalos készítette ágy406
A bölcső407
Múltja407
Bölcsőfajták a magyarságnál409
Összefoglalás414
Kisbán Eszter: TÁPLÁLKOZÁSKULTÚRA417
A táplálkozáskultúra419
A változás szakaszai, a magyar táplálkozáskultúra korszakai422
A késő középkori táplálkozáskultúra (1300-1500)423
A kora újkori táplálkozáskultúra (1500-1690)425
Az újkori táplálkozáskultúra szerkezetének kialakulása az elit kultúrában (1690-1780)429
Archaikus övezetben: a népi táplálkozás parasztos stílusoa (1780-1880)432
Élelmiszerpiac, modernizáció, belső kiegyenlítődés (1880-1970)435
Az ételválaszték történeti alakulása440
Kásaételek440
A kásaételek szerepe a kora újkorban441
Kásaétel-formák az újkori parasztságnál443
A kásák-pépek szerepe az étkezések hierarchiájában449
Kása az ünnepi étkezésen451
Kenyér453
Lepénykenyér454
Erjesztett, magas kenyér456
Gyümölcskenyér460
A kenyérfogyasztás460
Főtt tészták462
Középkori böjti tésztakásák, újkori tarhonya463
A klasszikus főtt tészta465
Tépett tészta, tördelt tészta468
Levestészta469
Töltött tészta470
Gombóc, galuska471
Húsételek, szalonna, hal472
Húsfogyasztás472
Tartósítás475
Szalonna, zsír478
Húsevőnapok, húsételek479
"A káposztás hús Magyarország címere" - a kora újkor köznépi húsételei480
Húsleves, gulyás/pörkölt/paprikás - az újkori parasztság húsételei482
Szalonnás étkezések487
Halfogyasztás, halételek487
Tejes ételek, tojásételek489
Tejtermékek490
Fogyasztás493
Leves, főzelék, mártás496
Ételosztályozás, ételnevek, kora újkori ételek497
Levesek az újkori parasztságnál500
Főzelék, zöldségkása504
Mártás506
Gyümölcsétele, gyümölcsfogás508
Saláta, savanyúság511
Sütemények514
Béles514
Rétes516
Lepény518
Kalács519
Perec525
Ostya525
Fánk526
Palacsinta527
Pogácsa527
Malátával készült édes sütemény528
Kukoricalepények529
Burgonyalepények530
Öntött tészták530
Torta532
Cukros sütemények532
Fűszerhasználat, cukor533
Italok537
Az étkezések napi rendje544
A felső társadalmi rétegek étkezéssorozata544
A paraszti rétegek étkezései546
Archaikus és sajátos megoldások a 19-20. században547
A magyar paraszti étkezéssorozat közép-európai helyzete551
Mindennapi és ünnepi étkezések552
A főétkezések felépítése552
Heti étrend555
Komaebédhordás, keresztelői lakoma556
Lakodalom557
Halotti tor564
Advent, karácsony564
Kiskarácsony böjtje: újév előestéjének böjtös étkezése566
Az év fordulójának ünnepi étkezése (december 31-január 1.)567
Farsang568
Nagyböjt, húsvét, pünkösd568
Templombúcsú571
Az asztali etikett572
Táji tagolódás és táplálkozásszerkezet579
A magyar paraszti táplálkozáskultúra európai helyzete579
Az újkori magyar paraszti táplálkozáskultúra táji szerkezete581
Flórián Mária: ÖLTÖZKÖDÉS585
Népviselet587
Vászonruhák591
Ing592
Mellévarrott ujjú női ingek592
Bevarrott ujjú férfiingek595
Bevarrott ujjú női ingek599
Pendely601
Női alsónadrág604
Lábravaló605
A vászonruhák díszítése609
Vászonnadrág és -ujjas611
A vászonruha szerepe a magyar paraszti öltözködésben613
Gyapjúszövet, szűrposztó ruhák616
Szűrköpönyeg617
Cifraszűr621
Szűrdolmány623
Erdélyi szűrposztó ujjasok624
A bunda felett viselt szűr626
Szűrnadrág - harisnya626
Abaposztó öltözetek628
Guba629
Csepűguba632
Vékonyposztó, "finom matéria" felsőruhák633
Felsőruha636
A felsőruha és a mente viselésmódja637
Mente638
Asszonymente640
Dolmány641
Nadrág643
A posztóruha díszei645
Mellény647
Polgári jellegű férfiujjasok650
A paraszti női öltözet "finom matéria" felsőruhái652
Szoknya - rokolya653
Alsószoknya655
Váll, lajbi, pruszlik, mellény656
Vállkendő659
Női ujjasok660
Kötény662
Bőrruhák666
Hátibőr667
Elejbőr668
Bőrmelles668
Ködmön669
Bőrmellény673
Suba674
Kisbunda679
Bőrnadrág680
Kesztyű681
Lábbeli683
Mezítlábasság684
Kapca684
Harisnya685
Pántos saru686
Bocskor686
Félcipő687
Száras cipők688
Lábszárvédő689
Fatalp, fapapucs, gólyaláb689
Papucs690
Száras saru691
Csizma692
Haj- és fejviseletek694
A leányok és asszonyok haj- és fejviselete694
A gyermek- és eladó lányok fésülése696
Az asszonyok hajviselete698
A hajadonok fejviselete699
Az asszonyok fejviselete702
A férfiak haj- és fejviselete708
Hajviselet709
Szakáll711
Bajusz712
Fejviselet713
Ékszerek719
Nyakékek720
Fülbevalók724
Karkötők726
Gyűrűk727
Az öltözködés rendszerei: táji tagolódás, viseletcsoportok729
A magyar öltözködés megítélése Európában729
A társadalmi helyzet, a gazdasági lehetőségek következtében kialakult öltözetkülönbségek731
A hazai "viseletcsoportok" kialakulása734
Az öltözködés rendszerei: társadalmi különbségek és időbeni változások745
A kelengye összeállításának európai változatai745
Az életre szóló kelengyék öltözetformáló szerepe745
Az öltözet folyamatos pótlásán alapuló öltözetformák750
A kétféle öltözködési modell hazai változatai755
Az öltözködés rendszerei: a falusi öltözetek tájékoztató szerepe757
Életszakaszokkal változó öltözetformák757
Az öltözet alkalmat jelölő funkciói759
A színek szerepe az alkalmak jelzésében, a gyász760
Bibliográfia769
Település769
Építészet780
Lakáskultúra804
Táplálkozáskultúra818
Öltözködés833
Levéltári források861
A rövidítések jegyzéke863
Helységnévmutató867
A képek jegyzéke879
A térképek és ábrák jegyzéke887
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv