| Bevezetés | 3 |
| A vendéglátóipar feladatai | 4 |
| A vendéglátóipar jelentősége | 5 |
| A vendéglátóipar története | 7 |
| A vendéglátóipar üzem | 9 |
| Beosztása | 9 |
| Értékesítő helyiségek | 9 |
| Termelő helyiségek | 14 |
| Ügyviteli helyiségek | 16 |
| Szociális helyiségek | 16 |
| Az értékesítő helyiségek kiképzése | 17 |
| Az értékesítő helyiségek berendezése | 21 |
| Kiszolgáló asztalok (pultok) | 21 |
| Vitrinek | 24 |
| Szekrények | 24 |
| Éttermi asztalok | 25 |
| Éttermi székek | 26 |
| Szőnyegek | 28 |
| Függönyök | 28 |
| Éttermi felszerelés | 29 |
| A felszerelés anyaga | 30 |
| Fémek | 30 |
| Üvegneműek | 31 |
| Finomkerámiából készült eszközök | 33 |
| Textilneműek | 34 |
| Műanyagok | 35 |
| A felszerelés csoportosítása | 36 |
| Evőeszközök | 36 |
| Tálalóeszközök | 38 |
| Segédeszközök | 39 |
| Tálak | 40 |
| Tányérok | 42 |
| Csészék | 44 |
| Poharak | 45 |
| Palackok | 47 |
| Kannák, kancsók | 48 |
| Asztali leltár | 49 |
| Fűszertartó edények, patika | 50 |
| Asztali textíliák | 50 |
| A vendéglátóipari dolgozók | 52 |
| Munkaterületek, munkakörök | 52 |
| A termelést és értékesítést előkészítő dolgozók | 53 |
| A termelő részleg dolgozói | 53 |
| Értékesítő részleg dolgozói | 55 |
| A szolgáltatás dolgozói | 55 |
| Az ügyvitel dolgozói | 56 |
| Műszaki részlegek dolgozói | 56 |
| Üzletvezető és helyettesei | 56 |
| Követelmények | 57 |
| Jellembeli követelmények | 57 |
| Magatartás | 59 |
| Adottságok | 62 |
| Felkészültség | 64 |
| Szakképzettség | 65 |
| Oktatási formák | 65 |
| A vendéglátóipar munkakörei | 66 |
| Egészségvédelem | 66 |
| Testápolás | 66 |
| Munka- és balesetvédelem | 67 |
| Ruházat és gondozása | 69 |
| A felszolgálók felszerelése | 71 |
| A vendégek | 73 |
| A vendégek igényei | 73 |
| A vendégek jogai | 74 |
| A vendégek kötelességei | 74 |
| Az értékesítés követelményei | 76 |
| A kapitalista és a szocialista vendéglátóipar | 76 |
| Általános követelmények | 77 |
| Értékesítési ágak | 78 |
| Értékesítő helyek - üzlettípusok | 84 |
| Büfé jellegű üzemek | 84 |
| Üzlettípusok | 84 |
| Berendezésük, felszerelésük | 88 |
| Értékesítő munkájuk | 92 |
| Étterem jellegű üzemek | 97 |
| Éttermi típusok | 98 |
| Az üzletek telepítése | 100 |
| Az üzletek felszerelése és berendezése | 101 |
| Takarítás | 103 |
| A szakmai felszerelés gondozása | 103 |
| Előkészületi munkák | 105 |
| Asztalok elrendezése | 105 |
| Textíli vételezése, abroszok felterítése | 107 |
| A tányérok előkészítése és elhelyezése | 107 |
| Az evőeszközök felterítése | 109 |
| Poharak elhelyezése | 109 |
| A zsemletányér, asztalkendő és az asztali leltár elhelyezése | 110 |
| Székek beállítása | 112 |
| Szervízasztal elkészítése | 112 |
| Terem díszítése | 113 |
| A felszolgálók egyéni előkészülete | 113 |
| A vendégek fogadása | 113 |
| Felszolgálási alapfogalmak | 114 |
| Étkezési formák | 115 |
| Felszolgálási módok | 115 |
| A felszolgálókkal szemben támasztott követelmények | 116 |
| Italok felszolgálása | 117 |
| Alkoholmentes italok felszolgálása | 118 |
| Sör | 119 |
| Bor | 121 |
| Palackborok felszolgálása | 123 |
| Rövid italok felszolgálása | 125 |
| Ételek felszolgálása | 126 |
| Levesek felszolgálása | 127 |
| Előételek felszolgálása | 132 |
| Tojásból készült ételek | 133 |
| Halból készült ételek | 134 |
| Főzelékfélékből, belsőségekből, tésztafélékből készült előételek | 134 |
| Húsételek felszolgálása | 135 |
| Köretek felszolgálása | 136 |
| Saláták felszolgálása | 137 |
| Tészták felszolgálása | 137 |
| Sajtok felszolgálása | 138 |
| Gyümölcs felszolgálása | 138 |
| Fekete felszolgálása | 139 |
| Foglalkozás a vendéggel | 140 |
| A vendég távozása és a zárás utáni teendők | 143 |
| Kávéház jellegű üzletek | 144 |
| Üzlettípusok | 144 |
| Kávéházak | 145 |
| Eszpresszók | 146 |
| Cukrászdák | 146 |
| Táncos szórakozóhelyek | 148 |
| Berendezésük, felszerelésük | 149 |
| Értékesítő munkájuk | 151 |
| Vendéglátóipari üzletház | 156 |
| Az utazók ellátása | 158 |
| Az utasellátás értékesítő helyei | 158 |
| Berendezés, felszerelés | 160 |
| Az értékesítés a járműveken | 161 |
| Az értékesítő és szolgáltató helyeket ellátó kisegítő üzemek | 162 |
| Karbantartó üzemek | 162 |
| Textíliákat mosó-javító üzemek | 164 |
| Hulladékhasznosító üzemek | 164 |
| Adminisztrációs alapfogalmak | 165 |
| Az adminisztráció célja és feladata. A bizonylati elv | 165 |
| Leltározási alapismeretek | 167 |
| A vagyonváltozások nyilvántartása | 169 |
| A raktárak fontosabb bizonylatai | 169 |
| Az értékesítés bizonylatai | 173 |
| A felelősök elszámoltatása | 176 |
| A vendéglátóipari értékesítés irányelvei | 177 |
| A dolgozók értékesítési feladatai | 177 |
| Értékesítés elvei | 178 |
| Vendégismeret | 178 |
| A külföldi vendégek ellátása | 181 |
| Árukínálat, hírverés | 184 |
| A reggeli értékesítése | 188 |
| A reggeli italok készítése | 189 |
| A kávékészítés alapelvei | 189 |
| A kávékészítés módszerei | 190 |
| Terítés reggelihez | 191 |
| A reggeli felszolgálása | 193 |
| Az ételek értékesítése | 196 |
| Az étlap szerkesztése | 197 |
| Étrendek összeállítása | 197 |
| Az ételválaszték összeállítása | 198 |
| Az étlap kiállítása | 200 |
| Felszolgálási rendszerek | 202 |
| Ajánlás | 203 |
| Jellegzetes ételek felszolgálása | 206 |
| Levesek | 207 |
| Előételek | 207 |
| A húsok szeletelése a vendég asztalánál | 213 |
| Saláták felszolgálása | 214 |
| Tészták, fagylaltok felszolgálása | 215 |
| Az italok értékesítése | 217 |
| Az italok áttekintése | 217 |
| Italértékesítés elvei | 218 |
| Az itallapok és ártáblák szerkesztése | 220 |
| Általános irányelvek | 220 |
| Az italok csoportosítása | 221 |
| Az italok ajánlása, a rendelés felvétele | 223 |
| Italkínálás eltérő alkalmakra | 224 |
| Az ételekhez illő ital kiválasztása | 224 |
| Bárértékesítés | 228 |
| A bár berendezése és felszerelése | 228 |
| A bátitalok készítése | 229 |
| A báritalok felszolgálása | 233 |
| A báritalok receptjei | 233 |
| Szállodai felszolgálás | 243 |
| Az emeleti felszolgálás módszerei | 243 |
| Felszolgálás közvetlenül a konyháról | 243 |
| Felszolgálás az emeleti tálalóból | 243 |
| Felszolgálás a konyha mellett létesített tálalóból | 244 |
| Reggeli felszolgálása | 244 |
| Főétkezések felszolgálása | 246 |
| Társas étkezések szervezése | 247 |
| A rendelés felvétele | 248 |
| A társas étkezés előkészítése | 251 |
| Az asztalok összeállítása és terítése | 253 |
| Étrendek összeállítása és terítése | 257 |
| A felszolgálás szervezése és lebonyolítása | 261 |
| Fogadások szervezése és lebonyolítása | 265 |
| A fogadás fajtái | 265 |
| A rendelés felvétele, tervezése | 267 |
| A büféasztal összeállítása, díszítése | 268 |
| A felszolgálók munkája a fogadásokon | 270 |
| Üzemen kívüli értékesítés | 272 |
| Üzemen kívüli díszétkezések és fogadások | 272 |
| Kitelepülések | 274 |
| Csomagolás és házhozszállítás | 275 |
| Az értékesítés gazdálkodási feladatai | 276 |
| A gazdasági eredmények javítása | 276 |
| Üzletszervezés | 277 |
| Ellenőrzés | 279 |
| Az értékesítéssel kapcsolatos jogszabályok | 282 |
| Munkaügyi rendelkezések | 282 |
| A Vendéglátóipari Üzleti Szabályzat | 284 |
| Az értékesítéssel kapcsolatos jogszabályok | 283 |
| Vállalat alapítása | 283 |
| Működési engedély | 283 |
| Vendéglátóipari üzletek és átépítése | 283 |
| Zene, műsor, tánc, kártya, játék | 284 |
| Belépődíj | 284 |
| Általános rendelkezések | 284 |
| Panaszok kezelése | 285 |
| Az üzem és a dolgozók anyagi felelőssége | 286 |
| Vendéglátó üzletek felelőssége | 287 |
| Dolgozók anyagi felelőssége | 288 |
| A leltárhiányért fennálló anyagi felelősség | 288 |
| A Munka Törvénykönyvén alapuló felelősség | 290 |
| A vendéglátóipar irányító szervei | 291 |
| A vendéglátóipari vállalatok felépítése | 291 |
| Az igazgató jogai és kötelességei, a közvetlen alátartozó munkakörök | 292 |
| Titkárság | 293 |
| Személyzeti osztály | 293 |
| Munkaügyi osztály | 293 |
| Jogügyi osztály | 293 |
| Terv- és statisztikai osztály | 293 |
| Szervezés-technikai osztály | 294 |
| Gondnokság | 294 |
| Ellenőrzési osztály | 294 |
| Rendész | 294 |
| A vállalat áruforgalmi szervezete | 294 |
| Áruforgalmi részleg | 294 |
| Üzemeltetési osztály | 295 |
| Leltározó részleg | 295 |
| A vállalati ügyvitel szervezete | 296 |
| Könyvelési osztály | 296 |
| Pénzügyi osztály | 296 |
| Bérelszámolási osztály | 296 |
| Ügyviteli szervezők | 296 |
| Leltár értékelő részleg | 296 |
| A vendéglátóipar irányító szervei | 297 |
| A vendéglátóipari vállalatok szervezeti rendszere | 297 |
| Állami vendéglátóipari vállalatok | 297 |
| Szövetkezeti hálózat | 298 |
| A Magán vendéglátóiparosok | 298 |
| A Belkereskedelmi Minisztérium szakfelügyeleti jogköre | 298 |
| Tárgymutató | 307 |