Témakörök



Lezárt aukciók


Rádió-szakácskönyv

Összegyüjtötték a Magyar Rádió Mit főzzünk? előadásait tartó háziasszonyok

Franklin-Társulat Kiadása (Budapest)
Kiadói félvászon kötés , 158 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 22 cm x 16 cm
ISBN:
Aukció vége:
2021-12-12 20:00

Aukciós tétel adatai

[Budapest], é. n., Franklin-Társulat (Franklin-Társulat Nyomdája), 158 p. + [1] p.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Rádió-szakácskönyv. Összegyüjtötték a Magyar Rádió Mit főzzünk? előadásait tartó háziasszonyok.
Vitéz Somogyváry Gyula előszavával, A "Magyar Háziasszonyoknak" c. bevezetéssel, és részletes tartalomjegyzékkel kiegészített kiadás. A receptek általában 3-4 személyre készültek. Nyomtatta a Franklin-Társulat Nyomdája.
Kiadói félvászon kötésben lévő példány feliratos, illusztrációval ellátott, foltos címfedéllel, feliratos, elszíneződött könyvgerinccel, tiszta belívekkel, feliratozatlan hátlappal, hiánytalan állapotban.
„1940 novemberétől a magyar rádió hétről hétre néhány kitűnő magyar háziasszony közreműködésével jótanácsokkal látta el a rádió-hallgatók női táborát a konyhaművészettel kapcsolatban. A «Mit fűzzünk?» rovat hasznos segítő társává vált a magyar háziasszonyoknak és megkőnnyebbítette számukra a mindennapi főzés kisebb-nagyobb gondját. A magyar rádiót mind sűrűbben keresték fel receptjeikkel, az ország különböző részeiből a magyar háziasszonyok, s így lassanként a hozzáértő vezetés mellett egy egész kis háziasszonyhadsereg buzgólkodott annak a célnak érdekében, hogy olcsó, egészséges és alaposan kipróbált receptek segítsék a ma háziasszonyát nehéz munkájában. Ezek az összegyűjtött leírások jelentek most meg hatalmas kötetben »Rádió« szakácskönyv címen, amelyben mindenki meg­találja kisebb vagy nagyobb háztartása számára a megfelelő jótanácsokat és ízes ételeket. A könyv előszavát vitéz Somogyváry Gyula írta. Ezt követi a »Háztartási tanácsok« című fejezet, amely a lúgkőpótlóval készített szappan elkészítésétől, a hal tisztításán keresztül az avas zsír megjavításáig mindenre kiterjedő figyelemmel siet segítségére a ma háziasszonyának. A továbbiakban levesek, főzelékek, hústalan és húsos egytálételek, sültek, mártások, körítések, feltételek, saláták, tészták, befőzések receptjei vonulnak fel hosszú sorba. A receptek általában három­-négy személy számára készültek, valamennyinél tekintetbe véve a mai viszonyokat.” – írta a műről a Rádióélet c. lap (1942 március 20./14. évfolyam/ 12. szám).

Előszó

Sohase hittem volna, hogy valaha szakácskönyv elé írok előszót. Minden művészetek közül ugyanis a konyhaművészet az, amelyhez a legkevésbbé értek. Azaz hogy: egyáltalán nem értek hozzá.... Tovább

Előszó

Sohase hittem volna, hogy valaha szakácskönyv elé írok előszót. Minden művészetek közül ugyanis a konyhaművészet az, amelyhez a legkevésbbé értek. Azaz hogy: egyáltalán nem értek hozzá. Tudnivalói közül is csak annyit tudok, amennyit az egykori világháború hányattatásai során minden katonának magától kellett megtanulnia, ha véletlen mostoha helyzeteiben nem akart éppen éhenhalni. De ezek az ismeretek persze csak a tűzrakástól a krumplisütésig vagy szalonnapirításig, legfeljebb a nyársonsült pecsenyéig terjednek. Ha most mégis vállalkoztam rá, hogy előszót írjak ehhez a könyvhöz, annak két oka van. Az egyik az, hogy akik e könyvet összeállították: a rádiónak fáradhatatlan és lelkes munkatársai. A másik oka pedig az, hogy úgy vélem: ez a könyv valóban jó szolgálatot tesz a közönségnek. A mai magyar sors naponta elénkvetíti azt a szót: áldozat. A család áldozata - bárhogy nézzük is - az asztalnál kezdődik. Sok mindenről le kell mondanunk, a legnagyobb család: a nemzet kedvéért. Azok a lelkes háziasszonyok, akik e kön5rvet írták, változatos egytál-ételeiknek sorával ezt az áldozatot akarják megkönnyíteni, elviselhetőbbé tenni, minden család számára. Ez a szép és tiszta szándék pedig megérdemel nemcsak ilyen egyszerű előszót, amilyen az én hozzá nem értő tollamtól telik, hanem ennél sokkal méltóbbat is. Így csak avval tehetem szívesebbé ezeket a szavakat, hogy végezetül ezt mondom: annyi megértés kisérje ezt a munkát, mint amennyi szeretettel, jószándékkal készítették. VITÉZ SOMOGYVÁRY GYULA. Vissza

Tartalom

Előszó 3
Bevezető 5
Háztartási tanácsok 11
Levesek 16
Főzelékek 25
Hústalan egytálételek 28
Húsok és húsos egytálételek 59
a) Marhahússal készült ételek 59
b) Borjúhússal készült ételek 68
c) Sertéshússal készült ételek 73
d) Vegyeshússal készült ételek 91
e) Bárány- és birkahússal készült ételek 98
f) Füstölthússal és szalonnával készült ételek 103
g) Belsőséggel készült ételek 109
h) Szárnyasok, halak és vadak 113
Mártások 118
Körítések 121
Feltétek 122
Saláták 129
Tészták 131
Befőzések 145 Vissza
Tétel sorszám:
335

Kikiáltási ár:
5.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
8.200 Ft Licitek száma: 16



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!