TémakörökLezárt aukciók


Molnár Ferenc/Rippl-Rónai József: Égi és földi szerelem (Molnár Ferenc és Rippl-Rónai József által aláírt, bibliofil, számozott példány) (A könyv kötését Falus Elek tervezte.)

Dráma öt felvonásban

Szerző
Molnár Ferenc
Pantheon Irodalmi Intézet R-T Kiadása (Budapest) ,
Kiadói fűzött kemény papírkötés , 159 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 13 cm x 10 cm
ISBN:
Aukció vége:
2022-10-23 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1922, Pantheon Irodalmi Intézet R-T. (Globus Nyomdai Műintézet Rt.), 159 p. + [5] t.: ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Molnár Ferenc és Rippl-Rónai József által aláírt példány. Első, bibliofil, számozott kiadás. Égi és földi szerelem. Dráma öt felvonásban. Írta: Molnár Ferenc. Rippl-Rónai József öt kőnyomatú képmellékletével illusztrált kiadás.
A kötet feliratozott előlapja előtti lapján közölt kolofón után a szerző, Molnár Ferenc és a grafikus, Rippl-Rónai József jól olvasható aláírása látható.
"Az Égi és földi szerelem amatőrkiadása 500 számozott példányban kerül forgalomba Rippl-Rónai József 5 kőnyomású, képével, Molnár Ferenc és Rippl-Rónai József sajátkezü aláírásával. A könyv kötését Falus Elek tervezte. A nyomdai munkát az Ohio-Antiqua betü felhasználásával a »Globus« nyomdai műintézet Rt. végezte." Jelen példány száma: 204.
Az öt képtáblát hártyapapír védi. Az előlapon ceruzával írt ajándékozási bejegyzés látható.
Kiadói fűzött kemény papírkötésben lévő példány aranyozott feliratozással és illusztrációval ellátott címfedéllel, feliratozatlan, könyvkötő által pótolt vászon könyvgerinccel, egy színű fekete előzéklapokkal, néhol foltos, körülvágatlan belívekkel, hiánytalan állapotban.
Ritka!

A kötet szerzője: Molnár Ferenc (született Neumann) Budapest, 1878. január 12.– New York, 1952. április 1.) író, újságíró. A magyar polgári dráma virágkorában alkotott, legnagyobb hazai vetélytársa Herczeg Ferenc volt. Külföldön Molnár olyan sikereket aratott, amelyről magyar író álmodni sem mert. Senkit sem utánzott, a kezdetektől birtokában van a színpadi hatáskeltésnek. Nagyon jó szemű író, gyönyörűségét a formai tökély, a cselekmény biztonságos gördülékenysége adja. Képes volt egy semmitmondó anekdotából is mindvégig lebilincselő három felvonásost kreálni. A módos polgár mulattatójaként bírálta az úri világot, a polgári fejlődésben elmaradt Magyarországon. Ugyanakkor érzékenyen ábrázolta a pesti kisemberek életét.

A kötet grafikusa: Rippl-Rónai József (Kaposvár, 1861. május 23. – Kaposvár, 1927. november 25.) magyar festő- és grafikusművész. A posztimpresszionista és szecessziós törekvések legjobb magyarországi képviselőjeként tartják számon. Festészetére gazdag színvilág, stilizáló vonalak és dekorativitás jellemző. Az 1900-as évek elején finom pasztell technikájú képeket festett. Művein bemutatja a kisváros életét, erre legjobb példa a Piacsek bácsit bemutató sorozat. Kialakított egy sajátos stílust, amit „kukoricásnak” nevezett, az olajfestéket vattaszerűen, foltonként hordta fel kartonpapírra. Ez a stílus leginkább a fauvizmushoz és a pointillizmushoz hasonlítható, benne tarka rikító színek is megjelentek.

A korabeli sajtó így üdvözölte a megjelenő kötetet:

"Az Égi és földi szerelem most megjelent könyvalakban is, még pedig olyan művészi külsőségekkel feldíszítve, illetve talán inkább leegyszerűsítve, amilyennel hosszu-hosszu idő óta nem bocsájtottunk útjára magyar könyvet. Ebben a könyvben érvényesülnek teljes mértékben, az izlés, hozzáértés tökéletességével a könyvnyomtatás művészetének törekvései. Az a nobilis írói és irodalmi érték, amely Molnár Ferenc színdarabját jellemzi, teljes mértékben kifejezésre jut a könyv külsőségeiben. Ennek az értéknek reprezentálására, az Égi és földi szerelem mindössze ötszáz amatőr példányban jelent meg, amelyeket Rippl Rónai József öt kőnyomatu képmelléklete tesz még becsesebbé. Mind az öt kép Darvas Lilit, az Égi és földi szerelem ' csodálatosan ihletett talentumu főszereplőjét rajzolja meg az öt felvonás karakterében. Ezek a képek önmagukban is nagy művészi értéket reprezentálnak rejtelmes mély tónusukkal, a költő gondolatainak és a színésznő ábrázoló művészetének teljes megértésével.
Az Égi és földi szerelem ötszáz amatőr példányát Molnár Ferenc és Rippl Rónai József sajátkezű aláírásokkal látták el. A Pantheon irodalmi intézet adta ki a könyvet, amelynek fekete kötése, aranybetűs címlapja, kiváló grafikai előállítású bibliophil szempontból a ritkaságok közé tartoznak. Ez a könyv a magyar irodalom, festőművészet és színészet reprezentánsa és e mellett élénk bizonyítéka a magyar nyomdatechnika és grafika tökéletességének, ami sok szempontból megbecsülhetetlen fontosságú. Minden kétséget kizáróan, már ma is a nagy értékek közé tartozik az Égi és földi szerelem könyvalakja." (Színházi Élet - 1923/1. szám)

Előszó

Első felvonás Nappali szoba, bérelt villában, az Adria partján. A háttérfalon két ablak a tengerre. Mind a két ablak nyitva van. Nyári vasárnap délután. Az idő borús, zivatar készül. Mikor a... Tovább

Előszó

Első felvonás Nappali szoba, bérelt villában, az Adria partján. A háttérfalon két ablak a tengerre. Mind a két ablak nyitva van. Nyári vasárnap délután. Az idő borús, zivatar készül. Mikor a függöny felgördül, Aribert és Ella van a szobában. Aribert ötvenhat éves, erőteljes, élénk, igen elegáns férfi. Ella harminckilenc éves, szép asszony. (Távoli mennydörgés) Vissza
Tétel sorszám:
142

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
123.000 Ft Licitek száma: 165Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!