Lezárt aukciók


Hunyady Erzsébet, Bánffyhunyadi: A jó házi konyha

Így kell főzni! A sütés-főzés tudományának új kódexe

Szerző
Bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet
Singer és Wolfner Irodalmi Intézet RT. (Budapest)
Könyvkötői egészvászon kötés , 512 oldal
Sorozatcím: A jó házi konyha
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN:
Aukció vége:
2022-07-24 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, é. n., Singer és Wolfner Irodalmi Intézet Rt. (Fővárosu Nyomda Rt.), XLIV p. + 468 p.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

A jó házi konyha. Igy kell főzni! A sütés-főzés tudományának új kódexe. Összeállította: Bánffyhunyady Hunyady Erzsébet. Francia konyha című részt összeállította: Tutsek Anna.
Hatodik átdolgozott és bővített kiadás. Szerzői ajánlással és előszóval, szövegközti, egész oldalas, betűrendes tárgymutatóval és részletes tartalomjegyzékkel kiegészített kötet. Nyomtatta a Fővárosi Nyomda Rt.
Könyvkötői egészvászon kötésben lévő példány feliratozatlan, néhol foltos címfedéllel, feliratozatlan könyvgerinccel és hátlappal, új előzéklapokkal, néhány oldalon ceruzával és tollal készített aláhúzásokkal és bejegyzésekkel, néhány sérült lappal, színes felső lapélekkel, hiánytalan állapotban. Az egyik oldalon tollal, beírt receptek láthatóak (439. p.).
A kötet szerzője Bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet (Stiasny Nándorné) a két háború közötti Magyarország elismert gasztronómia szakírója volt. A korabeli sajtóban rendszeresen publikált gasztronómiai cikkeket (recepteket, háztartási, konyhai és főzési tanácsokat, stb.). Hasznos és keresett szakácskönyvei máig népszerűek, jól használhatóak és a magyar gasztronómiai irodalom élvonalába tartoznak.

Előszó

Igaz, hogy a közmondás szerint "Az ember nem azért él, hogy egyék, hanem azért eszik, hogy éljen". De éppen, mert azért eszünk, hogy éljünk, nagyon fontos, hogy mit és milyen ételeket együnk?!! El... Tovább

Előszó

Igaz, hogy a közmondás szerint "Az ember nem azért él, hogy egyék, hanem azért eszik, hogy éljen". De éppen, mert azért eszünk, hogy éljünk, nagyon fontos, hogy mit és milyen ételeket együnk?!! El sem képzelhető, milyen nagy- és fontos szerepe van az emberek életében a sütés-főzés tudományának, illetve a helyes és jól elkészített ételekkel való táplálkozásnak. Ennek köszönhető jórészben az egészség, erő, munkakedv, vígkedély, elégedettség, amelyek nagyban hozzájárulnak az emberi boldogsághoz. Mindezt azért bocsájtottam előre, hogy megmagyarázzam, milyen nagy jelentőségű a nő hivatása ezen a téren. Szeretném felhívni minderre leendő háziasszonyaink figyelmét, hogy buzdítsam e tudomány megtanulására és helyes gyakorlására, amely csak dicsőséget hozhat a nőre. Áldom az én jó édesanyámat, akitől minden jót és a főzési tudományt is megtanultam és most örökül hagyom egyetlen leányomnak is. Ez ösztönzött engem arra, hogy e tudományt összegyüjtve megírjam és kiadjam, hogy hasznosat és jót tegyek ezzel nemcsak drága gyermekemnek, de sok-sok kedves nőtársamnak is. Bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet férj. Stiasny Nándorné. Vissza

Tartalom

A háztartás vezetésének tudománya
Háztartási munkabeosztás
Vendéglátás
Terítés
Tálalás
Étrendek
Téli idényre
Tavaszi idényre
Nyári idényre
Őszi idényre
Betűrendes tárgymutató
Levesek1
Húslevesek1
Hallevesek7
Becsinált levesek9
Vegyes és pörkölt levesek11
Krémlevesek17
Levesbevalók19
Pecsenyék27
Marhahúsok27
Borjúhúsok43
Sertéshúsok51
Malachúsok53
Vadhúsok55
Bárányhúsok56
Rostonsültek58
Nyársonsültek59
Töltelékek pecsenyékbe61
Szárnyasok63
Vadak71
Halak74
Mártások meleg halakhoz78
Tojásételek80
Előételek93
Előételeknek való felfújtak és puddingok114
Felfújtak114
Puddingok116
Mártások az előételeknek való sós felfújtak és puddingokhoz122
Meleg mártások123
Hideg ételek128
Hideg húsok és sültek128
Hideg halak138
Pástétomok143
Szendvicsek153
Hideg mártások157
Körítések
Burgonya különféle módon162
Rizs különféle módon165
Makaróni különféle módon166
Vegyes körítések166
Zöldségkörítések171
Saláták173
Főzelékek183
Főzelékek183
Zöldfőzelékek könnyű módon200
Feltétek201
Tészták203
Gyúrt és főzött tészták203
Hajtogatott tészták213
Rétestöltelékek218
Porhanyós tészták221
Zsírbansült tészták226
Kelt tészták237
Tejbenfőzött tészták és ételek250
Pogácsák251
Torták256
Torták276
Tortaszerű lepények276
Tortakrémek282
Torták bevonására való jegecek282
Vegyes sütemények285
Vegyes sütemények285
Sós teasütemények307
Gyúrt cvibakok312
Cvibakok313
Puddingok316
Felfújtak322
Hab (Sodó) édes felfújtak és puddingokhoz328
Vegyes hideg édességek331
Vegyes, hideg édességek331
Kocsonyák (Zulcok)333
Krémek336
Parfék339
Fagylalt készítése340
Cukorkák készítése343
Italok347
Télire való befőzések353
Sűrű cukorban főzött gyümölcsök353
Befőttek (Kompót)358
Jam-ek (Dzsemek)362
Sűrű cukros gyümölcslevek (Geléek)363
Gyümölcsök cukorban ecettel363
Lekvárok364
Főzelékek, mártásnak és levesnek valók eltevése télire366
Saláták eltevése télire372
Zöldség eltevése télire374
Disznóölés375
Francia konyha. Összeállította: Tutsek Anna385
Levesek385
Előételek387
Halak391
Főzelékek, körítések394
Mártások396
Saláták399
Húsok401
Tésztafélék408
Gyermekek étrendje417
A csecsemőkortól, ameddig a felnőttek étrendjére áttérhetnek417
Folyékony ételek422
Levesek425
Levesbevalók427
Főzelékek428
Vegyes eledelek431
Tészták433
Gyümölcspürék és kompótok437
Gyenge és beteg gyermek ételei438
Házi tudnivalók440
Betűrendes tárgymutató442
Vissza
Tétel sorszám:
141

Kikiáltási ár:
3.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
6.600 Ft Licitek száma: 13



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!