Hunyady Erzsébet, Bánffyhunyadi: A jó házi konyha
Így kell főzni! A sütés-főzés tudományának új kódexe
Szerző
Bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet
Singer és Wolfner Irodalmi Intézet RT.
(Budapest)
Könyvkötői egészvászon kötés
, 512 oldal
Sorozatcím: |
A jó házi konyha
|
Kötetszám: |
|
Nyelv: |
Magyar
|
Méret: |
25 cm x 18 cm
|
ISBN: |
|
Aukció vége: |
2022-07-24 20:00
|
Aukciós tétel adatai
Budapest, é. n., Singer és Wolfner Irodalmi Intézet Rt. (Fővárosu Nyomda Rt.), XLIV p. + 468 p.
Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata
A jó házi konyha. Igy kell főzni! A sütés-főzés tudományának új kódexe. Összeállította: Bánffyhunyady Hunyady Erzsébet. Francia konyha című részt összeállította: Tutsek Anna.
Hatodik átdolgozott és bővített kiadás. Szerzői ajánlással és előszóval, szövegközti, egész oldalas, betűrendes tárgymutatóval és részletes tartalomjegyzékkel kiegészített kötet. Nyomtatta a Fővárosi Nyomda Rt.
Könyvkötői egészvászon kötésben lévő példány feliratozatlan, néhol foltos címfedéllel, feliratozatlan könyvgerinccel és hátlappal, új előzéklapokkal, néhány oldalon ceruzával és tollal készített aláhúzásokkal és bejegyzésekkel, néhány sérült lappal, színes felső lapélekkel, hiánytalan állapotban. Az egyik oldalon tollal, beírt receptek láthatóak (439. p.).
A kötet szerzője Bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet (Stiasny Nándorné) a két háború közötti Magyarország elismert gasztronómia szakírója volt. A korabeli sajtóban rendszeresen publikált gasztronómiai cikkeket (recepteket, háztartási, konyhai és főzési tanácsokat, stb.). Hasznos és keresett szakácskönyvei máig népszerűek, jól használhatóak és a magyar gasztronómiai irodalom élvonalába tartoznak.
Előszó
Igaz, hogy a közmondás szerint "Az ember nem azért él, hogy egyék, hanem azért eszik, hogy éljen". De éppen, mert azért eszünk, hogy éljünk, nagyon fontos, hogy mit és milyen ételeket együnk?!!
El...
Tovább
Előszó
Igaz, hogy a közmondás szerint "Az ember nem azért él, hogy egyék, hanem azért eszik, hogy éljen". De éppen, mert azért eszünk, hogy éljünk, nagyon fontos, hogy mit és milyen ételeket együnk?!!
El sem képzelhető, milyen nagy- és fontos szerepe van az emberek életében a sütés-főzés tudományának, illetve a helyes és jól elkészített ételekkel való táplálkozásnak. Ennek köszönhető jórészben az egészség, erő, munkakedv, vígkedély, elégedettség, amelyek nagyban hozzájárulnak az emberi boldogsághoz.
Mindezt azért bocsájtottam előre, hogy megmagyarázzam, milyen nagy jelentőségű a nő hivatása ezen a téren. Szeretném felhívni minderre leendő háziasszonyaink figyelmét, hogy buzdítsam e tudomány megtanulására és helyes gyakorlására, amely csak dicsőséget hozhat a nőre. Áldom az én jó édesanyámat, akitől minden jót és a főzési tudományt is megtanultam és most örökül hagyom egyetlen leányomnak is. Ez ösztönzött engem arra, hogy e tudományt összegyüjtve megírjam és kiadjam, hogy hasznosat és jót tegyek ezzel nemcsak drága gyermekemnek, de sok-sok kedves nőtársamnak is.
Bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet
férj. Stiasny Nándorné.
Vissza
Tartalom
A háztartás vezetésének tudománya | |
Háztartási munkabeosztás | |
Vendéglátás | |
Terítés | |
Tálalás | |
Étrendek | |
Téli idényre | |
Tavaszi idényre | |
Nyári idényre | |
Őszi idényre | |
Betűrendes tárgymutató | |
Levesek | 1 |
Húslevesek | 1 |
Hallevesek | 7 |
Becsinált levesek | 9 |
Vegyes és pörkölt levesek | 11 |
Krémlevesek | 17 |
Levesbevalók | 19 |
Pecsenyék | 27 |
Marhahúsok | 27 |
Borjúhúsok | 43 |
Sertéshúsok | 51 |
Malachúsok | 53 |
Vadhúsok | 55 |
Bárányhúsok | 56 |
Rostonsültek | 58 |
Nyársonsültek | 59 |
Töltelékek pecsenyékbe | 61 |
Szárnyasok | 63 |
Vadak | 71 |
Halak | 74 |
Mártások meleg halakhoz | 78 |
Tojásételek | 80 |
Előételek | 93 |
Előételeknek való felfújtak és puddingok | 114 |
Felfújtak | 114 |
Puddingok | 116 |
Mártások az előételeknek való sós felfújtak és puddingokhoz | 122 |
Meleg mártások | 123 |
Hideg ételek | 128 |
Hideg húsok és sültek | 128 |
Hideg halak | 138 |
Pástétomok | 143 |
Szendvicsek | 153 |
Hideg mártások | 157 |
Körítések | |
Burgonya különféle módon | 162 |
Rizs különféle módon | 165 |
Makaróni különféle módon | 166 |
Vegyes körítések | 166 |
Zöldségkörítések | 171 |
Saláták | 173 |
Főzelékek | 183 |
Főzelékek | 183 |
Zöldfőzelékek könnyű módon | 200 |
Feltétek | 201 |
Tészták | 203 |
Gyúrt és főzött tészták | 203 |
Hajtogatott tészták | 213 |
Rétestöltelékek | 218 |
Porhanyós tészták | 221 |
Zsírbansült tészták | 226 |
Kelt tészták | 237 |
Tejbenfőzött tészták és ételek | 250 |
Pogácsák | 251 |
Torták | 256 |
Torták | 276 |
Tortaszerű lepények | 276 |
Tortakrémek | 282 |
Torták bevonására való jegecek | 282 |
Vegyes sütemények | 285 |
Vegyes sütemények | 285 |
Sós teasütemények | 307 |
Gyúrt cvibakok | 312 |
Cvibakok | 313 |
Puddingok | 316 |
Felfújtak | 322 |
Hab (Sodó) édes felfújtak és puddingokhoz | 328 |
Vegyes hideg édességek | 331 |
Vegyes, hideg édességek | 331 |
Kocsonyák (Zulcok) | 333 |
Krémek | 336 |
Parfék | 339 |
Fagylalt készítése | 340 |
Cukorkák készítése | 343 |
Italok | 347 |
Télire való befőzések | 353 |
Sűrű cukorban főzött gyümölcsök | 353 |
Befőttek (Kompót) | 358 |
Jam-ek (Dzsemek) | 362 |
Sűrű cukros gyümölcslevek (Geléek) | 363 |
Gyümölcsök cukorban ecettel | 363 |
Lekvárok | 364 |
Főzelékek, mártásnak és levesnek valók eltevése télire | 366 |
Saláták eltevése télire | 372 |
Zöldség eltevése télire | 374 |
Disznóölés | 375 |
Francia konyha. Összeállította: Tutsek Anna | 385 |
Levesek | 385 |
Előételek | 387 |
Halak | 391 |
Főzelékek, körítések | 394 |
Mártások | 396 |
Saláták | 399 |
Húsok | 401 |
Tésztafélék | 408 |
Gyermekek étrendje | 417 |
A csecsemőkortól, ameddig a felnőttek étrendjére áttérhetnek | 417 |
Folyékony ételek | 422 |
Levesek | 425 |
Levesbevalók | 427 |
Főzelékek | 428 |
Vegyes eledelek | 431 |
Tészták | 433 |
Gyümölcspürék és kompótok | 437 |
Gyenge és beteg gyermek ételei | 438 |
Házi tudnivalók | 440 |
Betűrendes tárgymutató | 442 |
Vissza