Lezárt aukciók


Horváth Nándor: Vadhus-készitmények szakácskönyve

Szerző
Horváth Nándor
(Budapest) , Kiadói tűzött papírkötés , 64 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 15 cm x 11 cm
ISBN:
Aukció vége:
2022-09-25 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, é. n., k. n. (Elbert és Társa, Bp.), 64 p.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Vadhus-készítmények szakácskönyve. Összegyűjtötte: Horváth Nándor (Löwenstein Mihály utóda) magy. kir. udvari szállító (alapítva: 1864).
E könyvecske tartalma Gundel Károly, tiszteletbeli elnök és Bereczky László elnök urak támogatásával a Magyar Szakácsok Körének legjelesebb konyhafőnök és főszakács tagjainak legkiválóbb alkotásaiból lett összegyűjtve.
Hetvenkilenc eredeti vadhús készítmény leírása a receptet jegyző szakácsok megadásával. Nyomtatta Elbert és Társa, Budapesten.
Kiadói tűzött papírkötésben lévő példány, feliratos címfedéllel és hátlappal, feliratozatlan könyvgerinccel, tiszta belívekkel, hiánytalan, átlagos állapotban.
A kötetben szereplő recepteket Horváth Nándor fűszer- és csemege nagykereskedő, a Magyar Fűszerkereskedők Országos Egyesületének elnöke, a XX. század elején az ország vendéglátóegységeinek egyik legnagyobb beszállítója állította össze. A kiskönyv összesen hetvenkilenc, eredeti vadhús készítmény leírását tartalmazza, a receptet jegyző szakácsok megadásával. A számos ételkülönlegesség közül íme egy példa Berkes István főszakácstól:
"Őzbordák szarvasgomba mártással. Vágjunk ki 16 darab szép őzbordaszeletet, forrázzuk le és használatig tegyük félre. Egy 22 cm átmérőjű és kétujjnyi magas tortakorongot béleljünk ki pástétomtésztával, töltsük meg jó vajas párolt rizzsel, födjük be tésztával és süssük meg. Vágjunk két darab szarvasgombát apró kockákra és egy kisebb főzőedényben 1dl madeirával forraljuk fel. Szaporítjuk két evőkanál spanyolmártással és jó erős levessel és forraljuk készre. Félliter szép, vékony zöldbabot sós vízben főzzünk meg és 8 deka vajjal futtassuk meg. A pástétomtésztában sült rizst, mint alapzatot, helyezzük a tésztástálra, erre körberakjuk az időközben kisült őzbordákat, díszítve papirosrózsákkal, középre halmozzuk a zöldbabot. A bordákat öntsük le kissé a mártással, amiből külön csészébe is adunk és tálaljuk."

Előszó

A volt királyi konyha. Irta: néhai Horváth Nándor, m. kir. kormányfőtanácsos. Ugy gondolom, sokakat fog érdekelni, ha egyetmást elmondok, milyen volt a királyi udvar háztartása a nyolcvanas évek... Tovább

Előszó

A volt királyi konyha. Irta: néhai Horváth Nándor, m. kir. kormányfőtanácsos. Ugy gondolom, sokakat fog érdekelni, ha egyetmást elmondok, milyen volt a királyi udvar háztartása a nyolcvanas évek elején. Akkor még elég helytelenül, főleg a 95 százalékban osztrák udvari alkalmazottak, a király Budapesten való tartózkodását >>Séjour<<-nak nevezték, amely rendesen télen 4-5 és nyáron 7-8 hétig (Gödöllőn) tartott. Azzal kezdem, hogy például akkor a budai királyi várat és a gödlöllői kastélyt is gyertyák világitották. Minden tisztviselő rangjához mérten konvencióba kapta a gyertyát is; például a Regierungsrat hat szálat, a Hofwirtschaftsrat ötöt, a Wirtschaftsdirektor négyet és igy lejjebb, egy szál gyertyáig. Minden fogadtatáshoz vagy bálhoz 5-6 mázsa, akkor u. n. hosszú, 4-es gyertya kellett. Kitünő jövedelem volt egyeseknek, hogy a konvencióba kapott gyertyák 95 százalékát nekem vissza eladták, mert ha a nagytermekben a hosszú gyertyák csak egy félóráig is égtek, azokat ujból felhasználni nem volt szabad. Hasonló jó jövedelem volt a petroleumból és égőolajból is. Vissza

Tartalom

I. A volt királyi konyha. 3
II. Amit minden háziasszonynak tudni kell a vadról 9
1. Görgényi nyúlleves 10
2. Savanyú nyúlleves 11
3. Fácánhúsleves (Consommé Véfour) 12
4. Skót leves (Potage á PÉcossaise) 12
5. Vadhúsleves (Consommé de gibier) 13
6. Kőedényben tálalt fogolyleves (Cons. Perdreau en petite Marnite) 13
7. Vadhúsleves nápolyi módon (Consommé á la Napolitaine) 14
8. Vadhúsleves fürjhús metélttel (Consommé á la Capri) 14
9. Vadhúsleves Rotschild módra (Consommé á la Rotschild) 14
10. Erdész apritottas 15
11. Tejfeles nyúl készítése pácolás nélkül 16
12. Nyúlaprólék tejfelesen 17
13. Svájci nyúlaprólék 17
14. Nyúlgalantine 18
15. Nyúlszeletek polgári módon 19
16. Nyúlpástétom 19
17. Nyúlgerinc hideg Cumberlandi mártással 20
18. Vadnyúl erdész módra (Liévre á la Forestier, eredeti) 21
19. Vadnyúl tanácsos módra (Liévre conseiller) 22
20. Vadnyúl szeletek Lotharingiai módra (Noisettes de Liévre á la Lorraine) 23
21. Escoffier-féle nyúlragount 23
22. Őzbordák szarvasgomba mártással 24
23. Őzbordák Cussy módra. (Cotelettes de cheveuil á la Cussy, hideg) 25
24. Vadászlakoma az erdőben 26
25. Szarvascomb brassói módon 28
26. Szarvascomb sülve 29
27. Nyúlgerinc gombával párolva 29
28. Szarvascomb gesztenyével 30
29. Őzgerinc Szt. Hubert módra 31
30. Őzcomb meleg Cumberlandi mártással (Hunting Breakfast) 32
31. Nyúlszeletek polgári módon 33
32. Őzmáj gascogne-i módra 33
33. Őzszeletek barna mártásban 34
34. Őz érmecskék husvét módon 34
35. Nyúlhús vagy őzhús saláta 35
36. Szarvasgöngyöleg Nimród módra 35
37. Bibictojás pármai módon 36
38. Bibictojások troubadour módra 36
39. Vadsertés főzése 37
40. Vadsertés érmecskék (Medaillon de sanglier) 37
41. Vaddisznószelet reformmártással (Tranche de Sanglier au sauce reform) 38
42. Vaddisznó görgényi módon 39
43. Vadmalac érmek Conti módon (Medaillon de Marcassin á la Conti) 40
44. Vadmalac bordák Saint Hubert módra (Cotelettes de Marcassin á la St. Hubert) 40
45. Zergegerinc tiroli módra 41
46. Szarvasszeletek Hunyadi módra 41
47. Hideg mustáros mártás (Sauce Moutarde froide) 42
48. Gribiche-mártás (Sauce Gribiche) 42
49. Vadászreggeli Gödöllőn 43
50. Őzduzma (Pouding de Chevreuil) 43
51. Kapornás nyúl -vagy őzszeletek (Filet de liévre á la Capri) 44
52. Vadgöngyölék gombamártással (Croquette de gibier, sauce Champignon) 45
53. Fogolysült 46
54. Fogoly párolva kelkáposztában (eredeti francia) 46
55. Hideg fogoly Nagy Lajos módjára 47
56. Foglyok Provanszi módra (Perdreaux Provencale) 48
57. Foglyok Szent Quentin módra (Perdreaux á la St. Quentinoise, párisi recept) 48
58. Párolt fogoly narancsosmártással (Perdreau á la bigarade) 49
59. Fogoly magyarosan 50
60. Gombával párolt foglyok tejfölösen 50
61. Fogoly vidékiesen 51
62. Töltött fogoly aszpikban 52
63. Szalonkamell Goethe módra (3 személyre) 53
64. Szalonka májaspiritóssal 54
65. Fenyvesmadarak sülve 55
66. Fürjek sülve 56
67. Fürjek párolva 56
68. Szalonka fehérborban (Bécassine sautée au vin blanc) 57
69. Párolt vadkacsa tejfölesen 57
70. Szárcsa ajókával tüzdelve (Sarcelles piquée aux anchois) 58
71. Vadkacsa mágnás módra 59
72. Hideg fácán Caréme módra (Faisan froid á la Caréme) 59
73. Fácán normand módra 60
74. Fenyvesmadár töltve l60
75. Haen piskóta 61
76. Tojáslepény fácánhús töltelékkel (Omelette aux salpicon de Faisan) 61
77. Osztriga tálalása 62
78. Fácán töltve 62
79. Szalonka salmis-val 69
Vissza
Tétel sorszám:
183

Kikiáltási ár:
5.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
40.000 Ft Licitek száma: 25



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!