TémakörökLezárt aukciók


László György/Wisinger István: Beszélgetések az elnökkel (Göncz Árpád által Rózsa Andrásnak dedikált példány)

Göncz Árpád

Szerző
László György
Wisinger István
Szerkesztő
Márványi Judit
Róla szól
Göncz Árpád
Pesti Szalon Könyvkiadó (Budapest) ,
Kiadói ragasztott papírkötés , 328 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 19 cm x 14 cm
ISBN: 963-8340-77-0
Aukció vége:
2022-10-23 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1994, Pesti Szalon Könyvkiadó (Kaposvári Nyomda Kft., Kaposvár), 328 p. + [8] t.: ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Szerző által dedikált példány. Első kiadás. Beszélgetések az elnökkel. Szerkesztették: László György és Wisinger István.
Az előlapon Göncz Árpád író, műfordító, politikus tollal beírt, névre szóló dedikációja olvasható: "Rózsa Bandinak meleg barátsággal Árpád".
A dedikáció címzettje, Rózsa András (Budapest, 1935. október 22. - 2016. december 9.) költő, sportújságíró, kormányfőtanácsadó. Kezdetben adminisztrátorként, majd könyvtárosként munkálkodott. Ezt követően a dunaújvárosi Vasvári Pál Általános Iskola tanára lett. Később Budapesten a Népsport labdarúgó rovatának munkatársaként, majd főmunkatársaként dolgozott. 1978-tól a Magyar Ifjúság belpolitikai rovatvezetője, aztán főmunkatársa volt. Ezen kívül, mint az Ötlet rovatvezetője, a Compack Híradó című üzemi lap szerkesztője, a Búvár főszerkesztő helyettese, a Képes 7 és a Reggeli Pesti Hírlap főmunkatársa, illetve a Köztársaság című hetilap munkatársa tevékenykedett. Verseit, novelláit az Alföld, a Jelenkor, az Élet és Irodalom, valamint a Rezzen a szél című debreceni antológia közölte.
A Kossuth Rádióban elhangzott műsort László György szerkesztette. A szöveget gondozta: Márványi Judit. Fotó: AKPA. A kötetet Horváth Péter tervezte. 8 képtáblán számos fekete-fehér, feliratos fényképpel, illetve a címfedél és a hátlap belső oldalán színes fényképekkel illusztrált, valamint végszóval kiegészített kiadás. Nyomtatta a Kaposvári Nyomda Kft. Kaposváron.
Kiadói ragasztott papírkötésben lévő példány feliratos, a szerző színes fotójával illusztrált címfedéllel, feliratos könyvgerinccel, tiszta belívekkel, szöveges hátlappal, hiánytalan, jó állapotban.
Göncz Árpád (Budapest, 1922. február 10. – Budapest, 2015. október 6.) József Attila-díjas magyar író, műfordító, államférfi. A Magyar Köztársaság elnöke (1990-2000 között). Regényei, kisregényei, színdarabjai, tanulmányai mellett a fordítói munkássága is jelentős. Legismertebb és legjelentősebb fordítása: J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura című regényciklusa.
"...Göncz Árpáddal 1990 augusztusa óta összesen 18 beszélgetés készült. A kedvező visszhang nyomán merült fel az ötlet, hogy a beszélgetések értékesebb és időálló részét nyomtatásban is megjelentessék. A kötetbe készítettek két hosszabb beszélgetést is, ezek azokat a témákat érintik, amelyek a műsoridő szorítása miatt akkor nem kerülhettek szóba. A könyv egyben életrajz is: Göncz Árpád, az ember, az író és a politikus portréja, s a történelemé, a koré is, amelyben élünk." - (K. Á., Kurír - reggeli kiadás, 1994. május 20./5. évfolyam/137. szám).

Előszó

1990 nyarán, röviddel Göncz Árpád beiktatása után, a köztársasági elnök szóvívője, Faragó András azzal a kéréssel kereste meg a Magyar Rádió két, több évtizede együtt dolgozó munkatársát, László... Tovább

Előszó

1990 nyarán, röviddel Göncz Árpád beiktatása után, a köztársasági elnök szóvívője, Faragó András azzal a kéréssel kereste meg a Magyar Rádió két, több évtizede együtt dolgozó munkatársát, László György szerkesztőt és Wisinger István riportert, hogy ki kellene találni egy olyan rendszeres műsort, amely lehetőséget kínál az elnöknek, hogy a rádió nyilvánosságán át folyamatosan kapcsolatot tartson hallgatóival. Rövid konzultáció után megállapodtunk, hogy az alapkoncepció kialakításánál egy rádiótörténeti mintát is segítségül hívunk. Ismeretesek Franklin Delano Rooseveltnek, az Egyesült Államok 32. elnökének az 1933-ban bevezetett, úgynevezett "kandalló melletti" rádióbeszélgetései. Roosevelt ugyanis a Fehér Ház kandallója mellől öthavonként "látogatott el" az éteren keresztül az amerikai otthonokba, összesen 30 alkalommal. Göncz Árpád első alkalommal 1990. augusztus 12-én fogadta a Kossuth Rádió hallgatóit. Azóta összesen tizennyolc beszélgetés készült. Amikor az egyre kedvezőbb visszhang nyomán felmerült az ötlet, hogy a beszélgetések értékesebb és időtálló részét nyomtatásban is hozzáférhetővé kellene tenni, az elnök úr hozzájárult ahhoz, hogy készüljön két hosszabb beszélgetés, amelyben érinteni tudjuk azokat a témákat is, amelyekre nem kerülhetett sor a műsoridő szorításában. Így ez a kötet egyfajta életrajzportré is, amelynek megszületéséhez nem kis mértékben járult hozzá az állandóan érzékelhető hallgatói érdeklődés és a beszélgetéseket követő, sokoldalú visszajelzés. Vissza
Tétel sorszám:
132

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
31.000 Ft Licitek száma: 45Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!