Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó(Budapest)
,
Kiadói varrott papírkötés
, 341 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv:
Magyar
Méret:
20 cm x 14 cm
ISBN:
Aukció vége:
2022-07-24 20:00
Aukciós tétel adatai
Budapest, 1955, Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó (Alföldi Nyomda, Debrecen), 341 p. + [1] p., ill.
Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata
Első kiadás. Cukrászipari technológia. Írta: Ravasz László. Az "Üzemi ismeretek" részt Gaál Ferenc írta. A címlapot Rudas Klára tervezte. Negyvenhárom, szövegközti, fekete-fehér, feliratos ábrával illusztrált, valamint irodalomjegyzékkel és részletes tartalomjegyzékkel kiegészített szakkönyv. Nyomtatta az Alföldi Nyomda Debrecenben. Kiadói varrott papírkötésben lévő példány két színnel feliratozott, illusztrált címfedéllel, feliratos könyvgerinccel, hiánytalan, átlagos állapotban. A kötet szerzője, ifj. Ravasz László (1918-?) cukrászmester-okleveles vegyészmérnök élelmiszervegyész. Kezdetben közgazdászként dolgozott a Földművelésügyi Minisztériumban, később vette át az akkor édesanyja, özvegy Ravasz Lászlóné által vezetett, de édesapja, id. Ravasz László által alapított Krisztina körút 75. szám alatti Ravasz Cukrászdát. Számos találmány és tanulmány, illetve tankönyv köthető a nevéhez. Társzerzője volt a Cukrászat című alapműnek, melyet cukrászbibliaként is emlegetnek a szakmában.
Előszó
A cukrászipar története
Az édességek készítése először Keleten terjedt el. Ennek oka abban rejlett, hogy a cukornád levéből készített édesszörp s a zamatosító fűszerek számukra könnyebben...
Tovább
Előszó
A cukrászipar története
Az édességek készítése először Keleten terjedt el. Ennek oka abban rejlett, hogy a cukornád levéből készített édesszörp s a zamatosító fűszerek számukra könnyebben megszerezhetők voltak. Európában és így hazánkban a fejlődés részleteit nem ismerjük. A süteménykészítés sokáig a szakácstevékenység egy része maradt, az uralkodók és földesurak konyháin fejlődött tovább. Adatokat találunk arra, hogy igyekeztek egymás szakácsait elcsábítani. Egy-egy uralkodó udvarában a szakácsok fejedelmi juttatásban részesültek, némelyek nagy hírre tettek szert. ránkmaradt adatok szerint hazánkban híres szakácsa volt Thurzó Szaniszlónak galgózi várában, étlapján 26 féle fánk is szerepelt.
A középkorban a mézeskalácskészítés mint önálló iparág fejlődött ki. Ez természetes is volt, mivel abban az időben a méz beszerzése könnyebb volt, a cukor használatát magas ára és nehéz hozzáférhetősége gátolta. A földesurak háza népéhez a méhész és a gyertyaöntő hozzátartozott. Ők készítették a mézes süteményeket is. Lassan önállósították magukat s mint gyertyaöntők és mézeskalácskészítők céhekben tömörültek.
Vissza
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.
Leütési ár:
20.000 Ft
Licitek száma: 12
Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!
Felhasználási feltételek elfogadása
MINDEN AUKCIÓN VETT TÉTEL UTÁN A LEÜTÉSI ÁR + 15% ÁRVERÉSI JUTALÉK FIZETENDŐ!
Aukciós szabályzatunk módosult! A változást piros színnel jelöltük szabályzatunkban. Kérjük, az első licitálás megkezdése előtt figyelmesen olvassa el az Általános Szerződési Feltételeinket, valamint az Aukciós szabályzatot.
Az Antikvarium.hu aukciós felületének részletes szabályai és technikai leírása.
Az Antikvárium.hu Kft. aukciós felületének részletes szabályai és technikai leírása itt.