Lezárt aukciók


Következő aukciónk előzetes kínálata

Vörös Eszter: Az ügyes szakácsnő

Középosztályu magyar konyháink számára

Szerző
Vörös Eszter
Franklin Társulat Magyar Irod. Intézet és Könyvnyomda (Budapest) ,
Könyvkötői félvászon kötés , 128 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 20 cm x 13 cm
ISBN:
Aukció vége:
2022-09-25 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1894, Franklin-Társulat Magyar Irod. Intézet és Könyvnyomda (Franklin-Társulat Nyomdája), 128 p.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Az ügyes szakácsnő. Középosztályu magyar konyháink számára. Saját gyakorlati tapasztalatai után összeállította és bővítette: Vörös Eszter.
Harmadik javított kiadás. Előszóval és bevezetéssel kiegészített szakácskönyv. Néhány oldalon tulajdonosi bélyegzés látható. Nyomtatta a Franklin-Társulat Nyomdája.
Könyvkötői félvászon kötésben lévő példány feliratozatlan, színes, mintás címfedéllel és hátlappal, feliratozatlan, sérült könyvgerinccel, bélyegzéssel ellátott, javított, megerősített címlappal, foltos belívekkel, a hátlap felőli előzéklapon két ceruzával írt recepttel (sárgarépa íz, paradicsom íz), egy könyvkötő által kipótolt lappal (-a pótlás a szöveges részt is érinti, 127-128. p.), mintázott lapélekkel, átlagos állapotban.
Részlet a receptkönyvből: "Vesepecsenye magyarosan. A szép vesepecsenyéből lehúzván a hártyát, besózzuk és fokhagymával megdugdossuk. Aztán egy lábatlanban szalonnaszeletek, vöröshagyma, petrezselyemgyökér, kakukfű, babérlevél s egész borssal, eczettel és levessel pároljuk. Ha meglágyult, kivesszük s finom szeletekre metszve, más lábatlanba tesszük, melybe irósvajat és tejfölt helyeztünk, még pedig úgy, hogy föléje apróra vagdalt zöld petrezselymet és mogyoróhagymaszárat hintünk. Most ismét irósvajat és tejfölt, kevés eczettel öntünk föléje, széntüzön egy darabig pároljuk, azután betálaljuk, zsírban sültburgonyával környezve".

Előszó

Majd minden szakácskönyvben azt olvasom, hogy milyen művészettel jár a szakátság, milyen tehetség és tanulás szükséges hozzá. Tudja az isten, én ezt nem tapasztaltam, mert a mi magyar asszonyaink... Tovább

Előszó

Majd minden szakácskönyvben azt olvasom, hogy milyen művészettel jár a szakátság, milyen tehetség és tanulás szükséges hozzá. Tudja az isten, én ezt nem tapasztaltam, mert a mi magyar asszonyaink oly szépen és oly könnyen megtanulják mindazon étkek készítését, melyek nincsenek áthathatlan franczia szavakba burkolva, hogy maguk Czövek István és Hüpmann Anta urak is szivesen és jó étvágygyal megennék, ha ugyan még élnének. Nem czélom e könyvecskével a nagyúri konyhákon uralkodó szakács urak áttörhetlen misztériumait szellőztetni. Tessék nekik e formákban maradni: Végy 11 kiló (20 font) marhahúst, 4 kiló (8 font) borjúlábat, 4 vén tyúkot stb., vagy: Szedd ki 50 tojásnak a székét, keverd el 1/2 kiló (3 font) irósvajjal, 3 kiló (4 font) törött czukorral, 5 czitrom és 6 narancs levével stb. Nem akarjuk a fülemilenyelvpástétom, sőt még a béczaczomb-becsinált leírását sem koczkáztatni. Azok mind igen előkelő drága étkek. Mi csak maradjunk szépen a középosztálynál s próbáljuk meg, tudunk-e oly ételeket előállítani, melyek míg egyrészről minden túlságosan el nem finnyásodott ínynek megfeleljenek, másrészről készítésök sok utánjárás, fejtörés és költségbe ne kerüljön, hanem falun is, a házi körből eszközölhető legyen. Vissza
Tétel sorszám:
426

Kikiáltási ár:
8.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
55.000 Ft Licitek száma: 33



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!