Egyedi újságkivágásokból összeállított és kézzel írt receptekkel kiegészített szakácskönyv
Szerző
Gundel Károly
Csáky Sándor
Binder József
Móra Ferencné
Mógáné Reguly Margit
(Budapest) ,
Amatőr félvászon kötés
, 208 oldal
Sorozatcím: |
|
Kötetszám: |
|
Nyelv: |
Magyar
|
Méret: |
28 cm x 21 cm
|
ISBN: |
|
Aukció vége: |
2022-09-25 20:00
|
Aukciós tétel adatai
h. n., é. n., k. n., [210] p.
Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata
Egyedi újságkivágásokból összeállított és kézzel írt receptekkel kiegészített szakácskönyv.
921 egyénileg beragasztott és tollal, illetve ceruzával lejegyzett receptet, valamint különböző háztartási útmutatókat tartalmazó, számos fekete-fehér fényképpel és rajzzal illusztrált egyedi gyűjtemény. A kötet összesen 210 oldal terjedelmű, ebből 12 oldal üres.
Amatőr félvászon kötésben lévő példány a Pesti Hirlap feliratos, színes illusztrációval ellátott címfedelével, feliratozatlan, amatőr könyvgerinccel és hátlappal, néhány sérült lappal, átlagos állapotban. A címfedél belső oldalán és a hátlap felőli előzéklapon ceruzás megjegyzések olvashatóak.
Egyedi melléklet: három az oldalak közé ragasztott, likőrök és egyéb szeszes italok házi előállításáról szóló tájékoztatóval.
Jöjjön egy kis ízelítő a receptek közül: "Nyúlpástétom. Egy nyulat sós vízben két-három hagymával, egy felaprított sárgarépával puhára főzünk. A víz állandóan lepje el a húst. Midőn a hús annyira megfőtt, hogy a csontról leválik. A húst a megfőtt hagymával és sárgarépával kétszer átdaráljuk s azután szitán áttörjük. 10 dkg vajat, egy citrom levét, egyfél vízben áztatott zsemlyét, egy egész tojást ízlés szerint cukrot, borsot és finom mustárt adunk. Miután mindezt jól összekevertük, 2-3 evőkanál aszút vagy szamorodni bort adunk hozzá. Zsírral kikent pástétom formába téve, egy órán át főzzük s azután kiborítjuk s jó hidegen tálaljuk, esetleg sulcirozzuk."
Előszó
A "konyhanyelv" szótára
Legirózás. Mártást vagy levest szoktak legirózni, ami annyit jelent, hogy nyers tojássárgával kevés tejet, tejfelt vagy nyers tejszínt elkeverünk és folyton habarás mellett...
Tovább
Előszó
A "konyhanyelv" szótára
Legirózás. Mártást vagy levest szoktak legirózni, ami annyit jelent, hogy nyers tojássárgával kevés tejet, tejfelt vagy nyers tejszínt elkeverünk és folyton habarás mellett ráöntjük a forró levest vagy mártást.
Kötni: annyit jelent, hogy levest vagy mártást liszttel besűrűsítünk, olyképpen, hogy a fövő lébe kevés lisztet folytonos keverés mellett beleszórunk.
Vissza
Tartalom
Fejezetcímek: | |
A Pesti Hirlap szakácskönyve | 3 |
Bevezetés | 4 |
Villamos sütés-főzés | 8 |
A gáz a háztartásban | 10 |
A hazai szenek és brikettek as házitüzelésben | 13 |
Levesek | 15 |
Levesbevalók | 19 |
Előételek | 21 |
Tojásételek | 29 |
Husételek | 31 |
Szárnyasok | 43 |
Vadak | 47 |
Halak | 50 |
Mártások | 55 |
Főzelékek és köritések | 59 |
Saláták | 64 |
Tészták, sütemények | 67 |
Italok | 95 |
Sandwichek | 98 |
Befőzések | 101 |
A terités művészete | 105 |
Tárgymutató | 109 |
Vissza