TémakörökLezárt aukciók


Básti Lajos: Mire gondolsz Ádám? (aláírt példány) (Margócsy József irodalomtörténész könyvtárából)

Szerző
Básti Lajos
Grafikus
Szinte Gábor
Magvető Könyvkiadó (Budapest) ,
Kiadói félvászon kötés , 259 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 19 cm x 17 cm
ISBN:
Aukció vége:
2022-10-23 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1962, Magvető Könyvkiadó (Franklin Nyomda, Bp.), 259 p. + [2] p., ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Szerző által aláírt példány. Első kiadás. Mire gondolsz Ádám? Írta: Básti Lajos.
A címlapon a szerző, Básti Lajos színész tollal beírt aláírása, valamint Margócsy József irodalomtörténész ceruzával beírt, tulajdonosi névbejegyzése látható.
A kötet egykori tulajdonosa: Margócsy József (1919. április 8. – 2013. július 9.) irodalomtörténész, egyetemi tanár, a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola tanszékvezetője, 1972-80-ig főigazgatója.
A kötet szövegközti, fekete-fehér rajzait Szinte Gábor készítette. Tartalomjegyzékkel ellátott kötet. Nyomtatta a Franklin Nyomda Budapesten. Az előlapon tollal beírt, régi tulajdonosi bejegyzés látható.
Kiadói félvászon kötésben lévő példány illusztrált címfedéllel, ezüstözött feliratos könyvgerinccel, tiszta belívekkel, hiánytalan, jó állapotban, színes, illusztrált, fülszöveges, sérült, részben hiányos kiadói borítófedélben.
A kötet szerzője Básti Lajos (Keszthely, 1911. november 17. – Budapest, 1977. június 1.) Kossuth-díjas színész. Játszott Bárdos Artúr Belvárosi Színházában, a Vígszínházban, a Magyar és az Andrássy Színházban. 1945 után több mint egy évtizedig a Nemzeti Színház társulatának meghatározó tagja. Színházi alakításai mellett több tucat filmben és hangjátékban lett a közönség egyik kedvence, sokak szerint a 20. század egyik legszebben beszélő magyar színésze.

Előszó

Szivemből szeretem és mélységesen tisztelem Madáchot. S ha már olyan megbecsülésben és örömben lehetett részem, hogy innen-onnan tizenöt évig játszhattam Ádámot, sokféle rendezésben és sokszáz... Tovább

Előszó

Szivemből szeretem és mélységesen tisztelem Madáchot. S ha már olyan megbecsülésben és örömben lehetett részem, hogy innen-onnan tizenöt évig játszhattam Ádámot, sokféle rendezésben és sokszáz előadáson, akkor a balszerencséből is ki kell vegyem a részemet, mely minden embertársammal közös: telnek-múlnak felettem az évek, s míg a prágai Kepler-kép egyre közelebb kerül hozzám, mélyül és finomodik, a paradicsombéli siheder, a kölyök-fáraó egyre távolodik. Szeretnék beszélni erről a tizenöt éves, szép csatáról, melynek természetesen még most sincs vége. Most is folyik estéről estére, váltakozó "hadiszerencsével". 1960 nyarán a Szegedi Ünnepi Játékokon Major Tamás rendezésében született meg a Tragédia előadása mai formájában, pontosan azt játsszuk a Nemzeti Színházban ma is. Gondolom, illenék rövid statisztikát mellékelnem a mű sorsáról. Hosszú vajúdás után Paulay Ede rendezte meg 1883-ban az ősbemutatót. Vissza

Tartalom

Előszó7
I. szín (Mennyország)13
II. szín (A Paradicsomban)21
III. szín (A Paradicsomon kívül)35
IV. szín (Egyiptom)47
V. szín (Athén)63
VI. szín (Róma)71
VII. szín (Bizánc)95
Az első szünet121
VIII. szín (Prága)127
IX. szín (Párizs)141
X. szín (Prága II)171
A második szünet183
XI. szín (London)189
XII. szín (A Falanszter)211
XIII. szín (Az Űr)229
XIV. szín (Jégvidék)237
XV. szín (Újra a Paradicsomon kívül)249
Vissza
Tétel sorszám:
017

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
60.000 Ft Licitek száma: 104Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!