Rézi Néni: Szegedi szakácskönyv
Ezernél több ételkészítési utasítással
Szerző
Rézi Néni
Athenaeum Irodalmi és Nyomdai R.-T.
(Budapest)
Kiadói fűzött kemény papírkötés
, 373 oldal
Sorozatcím: |
Igazi Magyar Konyha
|
Kötetszám: |
|
Nyelv: |
Magyar
|
Méret: |
22 cm x 16 cm
|
ISBN: |
|
Aukció vége: |
2022-09-25 20:00
|
Aukciós tétel adatai
Budapest, é. n., Az Athenaeum Irodalmi és Nyomdai R.-T. (Athenaeum R.-T. Könyvnyomdája, Bp.), 373 p. + [3] p., ill.
Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata
Igazi Magyar Konyha c. sorozatban (számjelzés nélkül) megjelent mű.
Szegedi Szakácskönyv. Ezernél több ételkészítési utasítással. Írta: Rézi Néni.
Tizenötödik kiadás. Fekete-fehér szövegközti rajzokkal és könyvdíszekkel illusztrált, valamint betűrendes tárgymutatóval, 1268 receptúrával, korabeli hirdetésekkel kibővített és részletes tartalomjegyzékkel ellátott szakácskönyv. Nyomtatta az Athenaeum Rt. Könyvnyomdája Budapesten.
Kiadói fűzött kemény papírkötésben lévő példány két színnel feliratozott, színes illusztrációval ellátott címfedéllel, feliratozatlan, könyvkötő által pótolt vászon könyvgerinccel, kötészetileg belülről megerősített kivitelben, néhány foltos lappal, hiánytalan, átlagos állapotban.
A szerző, Zsalozovits Józsefné, Doletskó Teréz /becenevén: Rézi Néni/ (Szeged, 1821 körül – Szeged, 1883. szeptember 29.) szakácsnő, szakácskönyvíró. A szegedi piaristák szakácsnője volt. Életében egyetlen kötete jelent meg "Szegedi szakácskönyv" címmel Szegeden (1876), ami számos kiadást élt meg. Nagy sikerét valószínűleg annak köszönheti, hogy tartalmazza a millenniumi magyar gasztronómia „minden gyöngyszemét”, kezdve a levestől a süteményig, fagylalttól az "ecetbe csinált gyümölcs és zöldség”-ig, ezeken túl pedig hasznos gyakorlati tanácsokat is nyújt a húsok szeleteléséről, az ünnepi asztal megterítéséről, valamint komplett étlapokat is ajánl a mindennapi alkalmakra. 1926-ra már összesen tizenhat kiadást ért meg a kötet. Még a királyné is kapott egy díszpéldányt és szerzőjének 50 forintot küldött a Főudvarmesteri Hivatal által.
Előszó
Levesek.
A leves, mely az ebédnek főkelléke s egy táblán sem szokott hiányozni, kiváló figyelmet érdemel, s kell hogy jó és ízletes legyen, annál inkább, mivel gyakran a levesről ítélik meg az...
Tovább
Előszó
Levesek.
A leves, mely az ebédnek főkelléke s egy táblán sem szokott hiányozni, kiváló figyelmet érdemel, s kell hogy jó és ízletes legyen, annál inkább, mivel gyakran a levesről ítélik meg az egész ebédet. Nagyobb ebédek alkalmával a levest gombócokkal vagy más sült tésztaneműekkel szokás föladni. A borleveseket kívánat szerint gyöngébbre vagy erősebbre lehet készíteni. Böjtös levesekhez húsleveseket használni nem lehet; ellenben bor-, sör-, csokoládé, tej, tejfölös- és rántott-leveseket, ha vajjal készültek, böjtben is használhatunk.
Jóízű leveseket az alább előírt módok szerint lehet készíteni.
Vissza
Tartalom
Első szakasz | |
Levesek | 5 |
Bőjti és rántott levesek | 16 |
Második szakasz | |
Előételek (Assiettek.) | 22 |
Harmadik szakasz | |
Marhahús | 41 |
Negyedik szakasz | |
Meleg, hideg és tésztákra való mártások | 46 |
Ötödik szakasz | |
Főzelékek | 54 |
A marhahús különféle készítésmódja | 68 |
Borjú-, ürü-, bárány- és sertéshús különféle készítésmódjáról | 79 |
Ürühús-készítmények | 87 |
Bárányhús-készítmények | 90 |
Sertéshús-készítmények | 92 |
Hatodik szakasz | |
Szárnyas állatok | 97 |
Hetedik szakasz | |
Vadak | 109 |
Nyolczadik szakasz | |
Halak | 120 |
Kilencedik szakasz | |
Hideg-, meleg-, tál- és apró pástétomok | 138 |
Tizedik szakasz | |
Kolbászok és hurkák | 144 |
Tizenegyedik szakasz | |
Sültek (Pecsenyék) | 146 |
Tizenkettedik szakasz | |
Saláták | 154 |
Tizenharmadik szakasz | |
Párolt gyümölcs-saláták (Compótok) | 160 |
Tizennegyedik szakasz | |
Tésztaneműek. Meleg és hideg tészták | 164 |
Kochok | 180 |
Puddingok | 190 |
Kochok- és puddingokra való habok (chaudeau) | 194 |
Rétesek | 195 |
Bélesek | 202 |
Élesztős tészták | 204 |
Zsírban sült tészták | 230 |
Íróvajas tészták | 235 |
Omlós-tészták | 240 |
Tizenötödik szakasz | |
Torták | 246 |
Piskóta-tészták | 267 |
Kétszersültek | 269 |
Czukros ívek | 271 |
Mandolás sütemények, szeletek és ostyák | 274 |
Tizenhatodik szakasz | |
Kocsonyák és parfaitek | 290 |
Tizenhetedik szakasz | |
Krémek és tajhabok | 299 |
Tizennyolczadik szakasz | |
Fagylaltok | 305 |
Tizenkilenczedik szakasz | |
Meleg és hideg italok | 310 |
Huszadik szakasz | |
Czukor-gyümölcsök | 314 |
Befőtt gyümölcsök | 317 |
Zselék és lekvárok (marmalade) | 321 |
Eczetbe csinált gyümölcs és zöldség | 323 |
Egyéb hasznos tudnivalók | 328 |
Huszonegyedik szakasz | |
A fölszeldelésről | 330 |
A modern asztal terítése | 341 |
Vissza