Lezárt aukciók


Következő aukciónk előzetes kínálata

Rézi Néni: Szegedi szakácskönyv

Ezernél több ételkészítési utasítással

Szerző
Rézi Néni
Athenaeum Irodalmi és Nyomdai R.-T. (Budapest)
Kiadói fűzött kemény papírkötés , 373 oldal
Sorozatcím: Igazi Magyar Konyha
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 22 cm x 16 cm
ISBN:
Aukció vége:
2022-09-25 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, é. n., Az Athenaeum Irodalmi és Nyomdai R.-T. (Athenaeum R.-T. Könyvnyomdája, Bp.), 373 p. + [3] p., ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Igazi Magyar Konyha c. sorozatban (számjelzés nélkül) megjelent mű.
Szegedi Szakácskönyv. Ezernél több ételkészítési utasítással. Írta: Rézi Néni.
Tizenötödik kiadás. Fekete-fehér szövegközti rajzokkal és könyvdíszekkel illusztrált, valamint betűrendes tárgymutatóval, 1268 receptúrával, korabeli hirdetésekkel kibővített és részletes tartalomjegyzékkel ellátott szakácskönyv. Nyomtatta az Athenaeum Rt. Könyvnyomdája Budapesten.
Kiadói fűzött kemény papírkötésben lévő példány két színnel feliratozott, színes illusztrációval ellátott címfedéllel, feliratozatlan, könyvkötő által pótolt vászon könyvgerinccel, kötészetileg belülről megerősített kivitelben, néhány foltos lappal, hiánytalan, átlagos állapotban.
A szerző, Zsalozovits Józsefné, Doletskó Teréz /becenevén: Rézi Néni/ (Szeged, 1821 körül – Szeged, 1883. szeptember 29.) szakácsnő, szakácskönyvíró. A szegedi piaristák szakácsnője volt. Életében egyetlen kötete jelent meg "Szegedi szakácskönyv" címmel Szegeden (1876), ami számos kiadást élt meg. Nagy sikerét valószínűleg annak köszönheti, hogy tartalmazza a millenniumi magyar gasztronómia „minden gyöngyszemét”, kezdve a levestől a süteményig, fagylalttól az "ecetbe csinált gyümölcs és zöldség”-ig, ezeken túl pedig hasznos gyakorlati tanácsokat is nyújt a húsok szeleteléséről, az ünnepi asztal megterítéséről, valamint komplett étlapokat is ajánl a mindennapi alkalmakra. 1926-ra már összesen tizenhat kiadást ért meg a kötet. Még a királyné is kapott egy díszpéldányt és szerzőjének 50 forintot küldött a Főudvarmesteri Hivatal által.

Előszó

Levesek. A leves, mely az ebédnek főkelléke s egy táblán sem szokott hiányozni, kiváló figyelmet érdemel, s kell hogy jó és ízletes legyen, annál inkább, mivel gyakran a levesről ítélik meg az... Tovább

Előszó

Levesek. A leves, mely az ebédnek főkelléke s egy táblán sem szokott hiányozni, kiváló figyelmet érdemel, s kell hogy jó és ízletes legyen, annál inkább, mivel gyakran a levesről ítélik meg az egész ebédet. Nagyobb ebédek alkalmával a levest gombócokkal vagy más sült tésztaneműekkel szokás föladni. A borleveseket kívánat szerint gyöngébbre vagy erősebbre lehet készíteni. Böjtös levesekhez húsleveseket használni nem lehet; ellenben bor-, sör-, csokoládé, tej, tejfölös- és rántott-leveseket, ha vajjal készültek, böjtben is használhatunk. Jóízű leveseket az alább előírt módok szerint lehet készíteni. Vissza

Tartalom

Első szakasz
Levesek 5
Bőjti és rántott levesek16
Második szakasz
Előételek (Assiettek.)22
Harmadik szakasz
Marhahús41
Negyedik szakasz
Meleg, hideg és tésztákra való mártások46
Ötödik szakasz
Főzelékek54
A marhahús különféle készítésmódja68
Borjú-, ürü-, bárány- és sertéshús különféle készítésmódjáról79
Ürühús-készítmények87
Bárányhús-készítmények 90
Sertéshús-készítmények92
Hatodik szakasz
Szárnyas állatok97
Hetedik szakasz
Vadak109
Nyolczadik szakasz
Halak 120
Kilencedik szakasz
Hideg-, meleg-, tál- és apró pástétomok 138
Tizedik szakasz
Kolbászok és hurkák144
Tizenegyedik szakasz
Sültek (Pecsenyék)146
Tizenkettedik szakasz
Saláták154
Tizenharmadik szakasz
Párolt gyümölcs-saláták (Compótok)160
Tizennegyedik szakasz
Tésztaneműek. Meleg és hideg tészták164
Kochok180
Puddingok190
Kochok- és puddingokra való habok (chaudeau)194
Rétesek195
Bélesek202
Élesztős tészták204
Zsírban sült tészták230
Íróvajas tészták235
Omlós-tészták240
Tizenötödik szakasz
Torták246
Piskóta-tészták267
Kétszersültek269
Czukros ívek271
Mandolás sütemények, szeletek és ostyák274
Tizenhatodik szakasz
Kocsonyák és parfaitek290
Tizenhetedik szakasz
Krémek és tajhabok299
Tizennyolczadik szakasz
Fagylaltok305
Tizenkilenczedik szakasz
Meleg és hideg italok310
Huszadik szakasz
Czukor-gyümölcsök314
Befőtt gyümölcsök317
Zselék és lekvárok (marmalade)321
Eczetbe csinált gyümölcs és zöldség 323
Egyéb hasznos tudnivalók328
Huszonegyedik szakasz
A fölszeldelésről 330
A modern asztal terítése341
Vissza
Tétel sorszám:
345

Kikiáltási ár:
12.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
30.100 Ft Licitek száma: 45



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!