Lezárt aukciók


Következő aukciónk előzetes kínálata

Feyér Piroska: A szőlő- és bortermelés Magyarországon 1848-ig

Szerző
Feyér Piroska
Szerkesztő
Baik Éva
Akadémiai Kiadó (Budapest) ,
Vászon , 385 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-05-2789-8
Aukció vége:
2022-06-26 20:00

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

A védőborító kopott, elszíneződött.

Fülszöveg

Hazánkban a szőlő és a bor mindenkor jelentős tényezője volt a gazdasági életnek. Ez a most megjelenő - az agrártudományok oldaláról megközelített termesztés- és termeléstörténeti - munka számos... Tovább

Fülszöveg

Hazánkban a szőlő és a bor mindenkor jelentős tényezője volt a gazdasági életnek. Ez a most megjelenő - az agrártudományok oldaláról megközelített termesztés- és termeléstörténeti - munka számos adatsor feldolgozásával, a fellelhetó és eddig összegyűjtött történeti adatok, események lehető legteljesebb bevonásával rendezett és egységes egészbe ötvözi a tárgykör megannyi részletét, mind országhatárainkon belül, mind pedig a külföldi kapcsolatok vonatkozásában. Számos fogalom tisztázásával áttekintést nyújt e fontos ágazatunk gazdálkodásáról, viharos történelmi időszakairól, a hazai és a nemzetközi társadalmi, gazdasági, politikai háttérről. Az ókor emlékeitől kezdve a XIX. század közepéig ismerteti az egyes korszakokban termesztett szőlőfajtákat, a szőlőtermesztő és borászati eszközöket, a művelési eljárásokat, a borok kereskedelmi útvonalait, a borárak alakulását, a szőlő és a bor szerepét az étkezésben, a gyógyászatban, a népszokásokban. Vissza

Tartalom

Előszó7
Bevezető9
A római kor magyarországi emlékeiből11
A honfoglalók19
A feudalizmus kialakulása (XI-XIII. század)21
A szőlőterületek és a bor jelentősége21
A XIV. század32
Szőlőművelés és borkereskedelem38
A XV. század47
A gazdálkodás feltételei47
Szőlőművelés és bortermelés54
A XVI. század első évtizedei63
Gazdasági és termelési feltételek63
A borkimérések, az italmérési jog, borkimérési szokások68
A török hódoltság71
Termelési feltételek71
Az alföldi mezővárosok helyzete77
A magyar királyság területe és Erdély81
Gazdasági és termelési feltételek81
Szőlőművelés-bortermelés-kereskedelem84
A városok szerepe a kereskedelemben87
A XVII. század gazdálkodása90
A földesúri árutermelés, árukereskedelem kialakulása és korlátai90
Szőlőművelés-bortermelés100
A hegyaljai bor és termelése104
Tulajdon- és birtoklási viszonyok Hegyalján119
A magyar borkivitel a XVI-XVII. században144
A magyar-lengyel borkereskedelem145
A vámpolitika157
A szőlők a török uralom után169
Szőlőművelés-bortermelés182
Bél Mátyás a miskolci szőlőművelésről, bortermelésről197
A borkereskedelem és a bor hamisítása203
A szőlő és a bor a XVIII. század második felében219
Az úrbérrendezés és a borkimérés joga225
A bécsi udvar gazdaságpolitikája és a magyar borkivitel228
Szőlőterület és bortermelés241
A szőlő művelése, borkészítés253
A Hegyalja és az orosz borvásárlások260
A XVIII-XIX. század fordulója278
Értékesítés, borkivitel és vámrendszer284
Termelőeljárások - újabb ismeretek299
A XIX. század első fele304
Terület, termés, kereskedelem304
Gazdálkodás és munkaeszközök341
Szőlőművelés-bortermelés355
Befejezés376
Mértékek379
Irodalom384
Vissza
Tétel sorszám:
114

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
4.800 Ft Licitek száma: 27



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!