Aukciós tétel adatai
Budapest, 1955, Mezőgazdasági Kiadó (Alföldi Nyomda, Debrecen), 231 p. + [1] p., ill.
Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata
Első kiadás. Halászat. Írta: Fekete István.
Ötvenkilenc szövegközti, fekete-fehér, feliratos ábrával illusztrált, valamint előszóval, előhanggal és részletes tartalomjegyzékkel kiegészített kiadás. Nyomtatta az Alföldi Nyomda Debrecenben.
Kiadói varrott papírkötésben lévő példány két színnel feliratozott, illusztrációval ellátott, sérült címfedéllel, feliratozott könyvgerinccel, sérült hátlappal, behajtható fülszöveges ismertetővel ellátott kivitelben, hiánytalan, átlagos állapotban.
A szerző, Fekete István (Gölle, 1900. január 25. – Budapest, 1970. június 23.) író, számos ifjúsági könyv és állattörténet írója. Közeli barátjával, Csathó Kálmánnal együtt a magyar „erdész-vadász irodalom” egyik legismertebb művelője. Jókai mellett minden idők egyik legolvasottabb magyar írója. Műveit az ember-, állat- és természetszeretet, valamint az egyetemes humánum uralja.
A következő olvasható az előszóban a könyvel kapcsolatban: "A könyv természetes vizeink halgazdálkodásának gyakorlati tennivalóit foglalja össze. A halászmesterség kézikönyvének is nevezhetnénk, bár elsősorban a halászmesterképző tanfolyamok hallgatói számára készült. A könyv 8 részben (a víz, a vizek élete, a hal, a hal tenyésztése, halbetegségek, vizeink mellékágai hasznosítása, halfogás, halászszerszámok, a hal szállítása) foglalja össze a halászat tudnivalóit. Fekete István könyvét nem csak a halászok, hanem a természetet, a vizeket kedvelő, érdeklődő nagyközönség is hasznosan forgathatja, mert csevegő, oktató stílusánál fogva könnyen érthető".
Fülszöveg
A magyar halászat népszerűsítése szempontjából rendkívül fontos feladat, hogy a halászmester-képző tanfolyamoknak olyan tankönyvet adjunk, amely anyagánál és nyelvezeténél fogva megfelel a...
Tovább
Fülszöveg
A magyar halászat népszerűsítése szempontjából rendkívül fontos feladat, hogy a halászmester-képző tanfolyamoknak olyan tankönyvet adjunk, amely anyagánál és nyelvezeténél fogva megfelel a hallgatók előképzettségének és amelyet a gyakorlati életben is haszonnal forgathatnak.
A könyv elsősorban természetes vizeink halgazdálkodásának gyakorlati tudnivalóit öleli fel úgy, hogy joggal nevezhető a halászmesterség kézikönyvének. A könyv nyolc részben (a víz, a vizek élete, a hal, a hal tenyésztése, halbetegségek, vizeink mellékági hasznosítása, halfogás - halász-szerszámok, a hal szállítása) foglalja össze a halászat tudnivalóit.
Csevegő, oktató stílusánál fogva a nagyközönség is könnyen és hasznosan forgathatja.
Vissza