Aukciós tétel adatai
Pest, 1858, Heckenast Gusztáv kiadása, XVI p. + 333 p. + [3] p.
Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata
A legujabb és megpróbált magyar szakácskönyv. Biztos utmutató: mint kelljen 1001 különféle legjobb izű ételt, süteményt, krémet és kocsonyát, tortát, csemegét és fagylaltokat, legizletesebb meleg és hideg italokat, hideg étkeket, gyümölcs-csemegét s a t. legügyesebben és a legújabb izlés szerint késziteni. Egy toldalékkal mely magában foglalja: Gazdasszonytár, vagy mindennemü ház-, konyha-, éléskamra, s pinczetartási utmutatások, jegyzetek és tapasztalások; továbbá: az ételek izletes felkészitéséről s tálalásáról; az asztal teritéséről; az étkek felszeldelésérőé s a t. A magar házi asszonyok számára készitette Németh Zsuzsána.
Ötödik bővitett s jobbitott kiadás.
Kötetvégi, német nyelvű könyvreklámokkal kiegészített, tartalomjegyzékkel ellátott kötet. Az előlapon tollal beírt, régi tulajdonosi bejegyzés látható.
Korabeli félvászon kötésben lévő példány feliratos, sérült címfedéllel, feliratozatlan, sérült könyvgerinccel és hátlappal, viseltes állapotban. A könyvből 8 oldal, a 161-162., valamint a 211-216. oldalak hiányoznak.
Ízelítőül két érdekesebb recept a könyvből:
Vadsertés-hus fenyvesmártással
A hús darabokra szeldelve sós vizben lágyra főzetik. Most irósvaj, vagy tiszta zsir forrómeleggé tétetik, benn kevés liszt barnittatik, hozzá hagyma s jó húslé adatik, s igy kevés finomra tört fenyőmaggal, sóval, boreczettel, czukor s szekfűvel felforraltatik. Végre a hús beletétetik, s még egyszer felfőni hagyatik."
Forró sör
Egy itcze fehér sört megfőznek czitromhéjjal, és négy szegfűt, négy borsot, négy fehér borsszemet, gyömbért, fahéjt, hat lat czukrot vetnek bele, s hat tojás sárgájával összehabarják, kevés lisztet és tejszint öntenek bele, lehet egy kevés rumot is beleönteni.