Lezárt aukciók


Bor a szakácsművészetben

Számos kitűnő, kipróbált recept borral készülő levesek, hal- és rákételek, hideg és meleg mártások, vadpecsenyék, vad és szelid szárnyas, marhasültek, borjú- és disznóhúsból készült ételek, ürűhús- és bárányhúsfogások, saláták, gyümölcssaláták, édes tészták, borkorcsolyák, borral készült báritalok elkészítésére

(Budapest) , , Kiadói tűzött papírkötés , 48 oldal
Sorozatcím: A "Borászati Lapok" füzetei
Kötetszám: 11
Nyelv: Magyar 
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Aukció vége:
2022-09-25 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1933, "Borászati Lapok" kiadása ("Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai Részvénytársaság, Bp.), 48 p., ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

A "Borászati Lapok" Füzetei. No.: 11. sz.
Bor a szakácsművészetben. Számos kitűnő, kipróbált recept borral készülő levesek, hal- és rákételek, hideg és meleg mártások, vadpecsenyék, vad és szelid szárnyas, marhasültek, borjú- és disznóhúsból készült ételek, ürűhús- és bárányhúsfogások, saláták, gyümölcssaláták, édes tészták, borkorcsolyák, borral készült báritalok elkészítésére. Kiadta a Budapesti Nemzetközi Vásár alkalmából a "Borászati Lapok".
Kötetvégi, egész oldalas, részben illusztrált korabeli reklámokkal és tartalomjegyzékkel. Nyomtatta a "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai Részvénytársaság Budapesten. A címfedélen és a címlapon évszámjelzéssel ellátott, ragasztott címke látható.
Kiadói tűzött papírkötésben lévő példány feliratos, az alsó szélén nedvességtől foltos címfedéllel, feliratozatlan könyvgerinccel, feliratozatlan, nedvességtől foltos hátlappal, hiánytalan állapotban.
Ízelítőül egy érdekesebb recept a kiadványból:
"Bouillabaisse vagy francia halászlé. A francia kikötővárosoknak, különösképpen pedig Marseille városának ez a halételkülönlegessége természetesen tengeri halból készül, tengerirák hozzáadásával. A felhasználandó halak fejéből kevés zöldséggel, borssal, babérlevéllel, 1-2 deci fehérborral, néhány karika vörös- s egy szelet fokhagymával, kevés sáfránnyal hallevest főzünk s leszűrjük. Főzőolajban újabb karikára vágott vöröshagymát, fokhagymát, petrezselymet s ugyancsak szeletekre vágott friss paradicsomot forralunk fel s a már előre megtisztított, felvágott és megsózott nyers tengerihalat s az ugyancsak megtisztított és darabokra vágott nyers tengeri rákot belerakjuk. Ráöntünk 1-2 deci fehérbort s a fejből imént nyert hallevesből annyit, hogy a rák és haldarabokat elfedje. Körülbelül egy fél óráig tartjuk lassú forrásban, azután betálaljuk. A valódi bouillabaisse nyitott tüzön és bográcsban készül, akárcsak a halászlevek leirása, a szegedi paprikás hal."

Előszó

Bevezetés. Az ínyesmesterség legmélyebb titkaiba is beavatott szakácsművészek, a nagy háztartások, nagy szállodák, vendéglők konyhafőnökei s a régi hagyományokon nevelkedett, képzett háziasszony... Tovább

Előszó

Bevezetés. Az ínyesmesterség legmélyebb titkaiba is beavatott szakácsművészek, a nagy háztartások, nagy szállodák, vendéglők konyhafőnökei s a régi hagyományokon nevelkedett, képzett háziasszony tudja, hogy egy-két pohár bor kellő helyen, kellő minőségben és kellő időben adagolva az ételekbe, milyen nagy szolgálatokat tesz különlegesen finom ízű fogások elkészítésénél. A polgári háztartások ebéd- és vacsoragondjait viselő mai háziasszonyok nagy része viszont aligha sejti, mennyi új ízt vezethet be eddig is szerepeltetett ételeibe s mennyi új fogással gazdagíthatja az ételsort, ha a konyháján is helyet biztosít a bornak... Vissza

Tartalom

Bevezetés (Milyen bort mikor igyunk?)3
Borral készült levesek6
Hal- és rákételek10
Hideg mártások, borral14
Meleg mártások, borral15
Vadpecsenyék16
Vad és szelid szárnyas, borral18
Borral készült marhasültek22
Borjú- és disznóhúsból készült ételek25
Ürű- és bárányfogások, borral27
Saláták, borral28
Tésztafélék, borral29
Bortartalmú borkorcsolyák31
Borral készült báritalok33
Függelék36
Vissza
Tétel sorszám:
047

Kikiáltási ár:
7.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
80.000 Ft Licitek száma: 25



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!