TémakörökLezárt aukciók


Endresz György/Magyar Sándor/Szalay Emil: Justice for Hungary! (Endresz György, Magyar Sándor és Szalay Emil által aláírt levelező-lap.)

A diadalmas oceán repülés emlékére/1931. jul. 15-16

Kapcsolódó személy
Endresz György
Magyar Sándor
Szalay Imre
Magyar Nemzeti Szövetség (Budapest)
Papír , 1 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 9 cm x 14 cm
ISBN:
Aukció vége:
2022-10-23 20:00

Aukciós tétel adatai

h. n., [1931], Magyar Nemzeti Szövetség (Grund V. Utódai, Bp.), 1. p. (színes, mechanikus képeslap)

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Endresz György pilóta, Magyar Sándor navigátor és Szalay Imre mecénás által aláírt példány.
Justice for Hungary! A diadalmas oceán repülés emlékére. 1931. jul. 15-16.

A "Justice for Hungary!" ["Igazságot Magyarországnak!"] névre keresztelt repülőgép transzatlanti útjának emlékére kiadott mechanikus, képes, irredenta levelezőlap, üres, nem futott állapotban.
A levelezőlap hátoldalán Endresz György pilóta, Magyar Sándor navigátor, valamint Szalay Imre mecénás ceruzával beírt aláírása látható.

Nyomtatták Grund V. Utódai Budapesten.
Képes levelezőlap színes, feliratos, az aláírók fekete-fehér portréjával, valamint az út két végpontját (USA határait és a történelmi Magyarországon határain belül jelölt trianoni Magyarországot) szimbolizáló, színes térképrészlettel illusztrált, forgótárcsával mechanikusan mozgatható résszel ellátott előlappal, hátlapon a kiadó és a nyomda feltüntetésével, hiánytalan, jó állapotban.
A „Justice for Hungary” névre keresztelt Lockheed Sirius típusú repülőgép 1931-es, magyarok által végrehajtott transzatlanti útja egy világrekord felállításával igyekezett – a korabeli irredenta politika részeként – a "magyar ügyre" és a trianoni béke igazságtalanságaira felhívni a nemzetközi közvélemény figyelmét. A repülő 1931. július 15-én indult az új-foundlandi Harbour Grace repülőteréről, fedélzetén Endresz György (1893–1932) pilótával és Magyar Sándor (1898–1981) navigátorral, és közel 6000 km-nyi repülőút után, július 16-án landolt Felcsút határában. A Szalay Imre (1872–1937) mecénás, Amerikában élő húsgyár-tulajdonos anyagi segítségével megvalósuló utazás óriási technikai bravúrként és háromszoros világrekorddal ért véget. Az óceánon a világon tizenötödikként átrepülő Endreszék rekord idő, 13 óra és 50 perc alatt érték el az európai kontinens partjait, szintén rekord idő, 25 óra 20 perc alatt teljesítették az egész távot, továbbá az óceánrepülők közül addig senki nem hatolt az útja során ilyen mélyen az európai kontinens belsejébe, mint a „Justice for Hungary”.
Tétel sorszám:
047

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
11.111 Ft Licitek száma: 35Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!