TémakörökLezárt aukciók


Agócs Sándor/Medvigy Endre: Lakitelek 1987 (Csurka István által dedikált példány.)

A magyarság esélyei/A tanácskozás hiteles jegyzőkönyve. Lakitelek 1987. szept. 27.

Szerkesztő
Agócs Sándor
Medvigy Endre
Fotózta
Gulyás Gyula
Gulyás János
Tábori Róbert
Antológia Kiadó-Püski Kiadó (Lakitelek) ,
Kiadói egészvászon kötés , 228 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-7908-01-3
Aukció vége:
2022-10-23 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1991, Antológia-Püski Kiadók (Antológia Nyomda, Lakitelek), 228 p. + [1] p., ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Csurka István által dedikált példány. A Magyarság esélyei. A tanácskozás hiteles jegyzőkönyve. Lakitelek. 1987. szept. 27. Szerkesztette: Agócs Sándor és Medvigy Endre. A felszólalások szövegét az eredeti magnó- és videófelvételek alapján kiegészítette és pontosította: Agócs Sándor.
A címlapon Csurka István író, politikus tollal beírt, névre szóló dedikációja olvasható: "M. A.-nak Csurka István".
Számos szövegközti, fekete-fehér képpel illusztrált, valamint a tanácskozás résztvevőinek névjegyzékével, a felszólalók sorrendjének listájával és részletes tartalomjegyzékkel kiegészített kiadás. Fotók: Gulyás Gyula, Gulyás János és Tábori Róbert.
Kiadói egészvászon kötésben lévő példány feliratos címfedéllel és könyvgerinccel, tiszta belívekkel, hiánytalan, megőrzött, jó állapotban, feliratos, fülszöveges, egy fekete-fehér fényképpel illusztrált, kiadói borítófedélben.
Csurka István (Budapest, 1934. március 27. – Budapest, 2012. február 4.) író, dramaturg, politikus, dráma- és esszéíró. A MDF és a MIÉP alapítója és országgyűlési képviselője, valamint a magyar irodalmi és politikai élet meghatározó alakja volt. A Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturgia szakán végzett. Az 1956-os forradalom alatt a főiskolai nemzetőrség vezetője lett. Később szabadfoglalkozású íróként, a Magyar Nemzet tárcaírójaként, a Hitel című folyóirat szerkesztőbizottságának tagjaként, a Magyar Fórum főszerkesztőjeként és szerkesztőbizottsági elnökeként, illetve a Magyar Fórum Kft. ügyvezető igazgatójaként tevékenykedett. Alapítója volt a Magyar Út Körök Mozgalomnak. Drámáiban és színműveiben a társadalmi élet fonákságai, az emberi kiszolgáltatottságnak néha már az abszurditásig való megélése, az emberi felelősségvállalás súlya és annak összetett és kikerülhetetlen következményei egyaránt megjelennek.

Fülszöveg

A magyar társadalom nemzeti sorskérdéseink iránt fogékony valamennyi rétegének régi igénye, hogy A magyarság esélyei címmel 1987. szeptember 27-én, Lakiteleken megrendezett tanácskozás jegyzőkönyve... Tovább

Fülszöveg

A magyar társadalom nemzeti sorskérdéseink iránt fogékony valamennyi rétegének régi igénye, hogy A magyarság esélyei címmel 1987. szeptember 27-én, Lakiteleken megrendezett tanácskozás jegyzőkönyve végre megjelenjen, minden érdeklődő számára hozzáférhetővé váljon. A nevezetes tanácskokzás az MDF előtörténeténenk legfontosabb eseménye és a szabad, független Magyarország megteremtéséhez vezető békés forradalom korai szakaszának történelmi léptékkel mérve is igen jelentős állomása.
A II. világháború idején a népi írók és az ifjúság Szárszói Találkozójának dokumentumai még 1943-ban, a tanácskozás évében megjelenhettek Püski Sándor Magyar Élet kiadója gondozásában. Ezzel szemben a Lakiteleki Tanácskozás jegyzőkönyvének legális kiadására 1987-88-ban nem nyílt mód a saját létezését szemérmetlenül tagadó, rejtőzködő pártállami cenzúra ébersége miatt, jóllehet Bíró Zoltán, Csurka István és Für Lajos már 1987-ben megszerkesztette, kiadásra előkészítette a felszólalásokat, de csak egy erősen megszelídített, az akkor agonizáló kommunista rezsim számára szalonképessé "lektorált" változata készülhetett el. Az így összeállított jegyzőkönyv - elsősorban a résztvevők körében terjesztett - "szamizdat" változata jelent meg később alig százötven példányban, s Bihari Mihály 1991. februárjától a Társadalmi Szemlében ebből a jegyzőkönyvből adta közre három folytatásban a találkozó legfontosabb dokumentumait, nyilvánosságra hozva szó szerint a kényszerűségből megfinomított jegyzőkönyv fontosabbnak ítélt felszólalásait.
Most az elveszettnek hírelt magnó- és videofelvételekkel összevetett, a felszólalók által ismét jóváhagyott, hiteles szövegű jegyzőkönyv akadálytalanul juthat végre az Olvasókhoz. Megtalálható a könyvben - és itt kerül először a nyilvánosság elé - a találkozón résztvettek pontos névsora is. A sorsformáló tanácskozáson elhangzottak ismerete segíthet eligazodni a jelenben is. Vissza
Tétel sorszám:
002

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
20.000 Ft Licitek száma: 20Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!