TémakörökLezárt aukciók


Chájjám, Omár/Szász Endre: Robáiyát (Szász Endre által aláírt, számozott példány) (A kötet 135 eredeti fekete-fehér rézkarccal illusztrált.)

Szerző
Omár Chájjám
Fordító
Hegyi Endre
Grafikus
Szász Endre
Magyar Helikon (Budapest) ,
Kiadói selyem díszkötés , 90 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN:
Aukció vége:
2022-10-23 20:00

Aukciós tétel adatai

[Budapest], 1959, Magyar Helikon (Kossuth Nyomda, Bp.), [72] p. + XVIII p. + [3] p., ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Szász Endre által aláírt példány. Számozott, bibliofil kiadás. Robáiyát. Írta: Omar Chájjám. Fordította: Hegyi Endre.
A címlap hátoldalán az illusztrátor, Szász Endre tollal beírt, jól olvasható aláírása látható.
Ebben a kötetben Omár Chájjám versei perzsa nyelvből magyarra átültetve jelennek meg Hegyi Endre fordításában, utószavával és jegyzeteivel. A fordításban közreműködött Hakhamaneshi Keykhosrow, Naderi Habib és Vaheb Zade Haszan. A kötet verseinek szövegét a teheráni Amir Kábir Kiadó 1954-ben, Omár Chájjám: Robáiyát címmel megjelent válogatása alapján közöljük. A magyar fordítást a perzsa eredetivel Hakhamaneshi Keykhosrow vetette egybe. Verslektor: Jékely Zoltán. A szerkesztésért felel: Geréb Béláné. A tipográfiát és kötéstervet Haiman György készítette. A műszaki munkálatokat Földes György irányította. A réznyomás munkáját a Pénzjegy Nyomda végezte. A szöveget Bembo betűkből a Kossuth Nyomda szedte és nyomta. A könyv művészi kötése ugyanott készült. Megjelent bibliofil kiadásban, 2000 példányban, Szász Endre eredeti rézkarcaival, a művész aláírásával. Ez a könyv a 631. számú példány.
Szász Endre 135 eredeti rézkarcával illusztrált kiadás.
Kiadói selyem díszkötésben lévő példány aranyozott keleti motívummal illusztrált címfedéllel, aranyozott feliratos könyvgerinccel, tiszta, dupla-oldalas belívekkel, hiánytalan, jó állapotban.
A kötet illusztrátora Szász Endre (Csíkszereda, 1926. január 7. – Mosdós, 2003. augusztus 18.) festő, grafikus, könyvillusztrátor, látványtervező, porcelánfestő. Gyermekkorától kezdve természet után rajzolt. Tizenöt évesen volt első kiállítása. Marosvásárhelyen érettségizett, majd 1946-ban a budapesti Képzőművészeti Főiskolán, Szőnyi István osztályában folytatta tanulmányait. Az 1950-es években koholt vádak alapján egy évet börtönben töltött. Szabadulása után hosszú éveken keresztül színvonalas könyvillusztrációkat készített Magyarországon. A klasszikus mesterek technikájából merítő, azt szürrealisztikus elemekkel ötvöző festői stílusával vált sikeres festővé. 1968-ban az Egri csillagok c. Gárdonyi regényből készült film látványtervezője volt. Az 1980-as években egy újabb műfajban kamatoztatta tehetségét: a porcelán, mint számára addig kiaknázatlan terület némi felfogásbeli változást is hozott művészetében. A hollóházi porcelán-manufaktúrában több jelentős porcelánmotívumot jegyez.

Előszó

Részlet a könyvből: 1 Jöjj, siess karomba, bálványom, kedvesem, szépséged könnyítsen szenvedő szívemen, ürítsük fenékig a korsó tűzborát, míg porainkból is majd korsó nem leszen. 2 Hogy mit... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből: 1 Jöjj, siess karomba, bálványom, kedvesem, szépséged könnyítsen szenvedő szívemen, ürítsük fenékig a korsó tűzborát, míg porainkból is majd korsó nem leszen. 2 Hogy mit hoz a holnap, soha ne puhatold. Szépségem, holdam, a holdfényben idd a bort, s vidulva boldogítsd hevülő szívemet, később már úgyse lel bennünket itt a hold. Vissza
Tétel sorszám:
030

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
35.000 Ft Licitek száma: 72Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!