Témakörök



Lezárt aukciók


Narziss, Ludwig: A sörgyártás

Szerző
Ludwig Narziss
Fordító
Kiss Béla
Lektor
Hosszu István
Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat (Budapest) ,
Vászon , 345 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-231-088-8
Aukció vége:
2022-11-20 20:00

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

A védőborító elszíneződött.

Előszó

A sörfőzés mestersége - amely több mint 6000 éves múltra tekint vissza - az elmúlt két-három évtizedben minden korábbit felülmúló hatalmas fejlődésen ment keresztül, sőt a folyamat napjainkban is... Tovább

Előszó

A sörfőzés mestersége - amely több mint 6000 éves múltra tekint vissza - az elmúlt két-három évtizedben minden korábbit felülmúló hatalmas fejlődésen ment keresztül, sőt a folyamat napjainkban is tart. Az alaptudományok terén elért számtalan új eredmény közül igen sokat rövid időn belül felhasznált a modern söripar is, és ennek köszönhetően egyre nagyobb termelékenységgel, növekvő minőségi színvonalon végezhetjük munkánkat. Az említett gyors, nagyarányú fejlődést a söripari szakemberek széles rétegének rugalmasan követnie kell, és fel kell készülni az újabb, ugrásszerű változásokra. E felkészülés elképzelhetetlen megfelelő színvonalú, korszerű magyar nyelvű szakirodalom nélkül, mely több évtizede hiányzik könyvtárainkból. A korábban megjelent tankönyv jellegű kiadványok csak igen szűk körben voltak hozzáférhetők, így szakembereink elsősorban külföldi szakirodalmakra voltak kénytelenek támaszkodni, aminek sokszor nyelvismereti akadályai voltak. Vissza

Tartalom

A szerző előszava13
Előszó a magyar kiadáshoz15
A malátagyártás technológiáját17
A sörárpa17
Az árpa morfológiája18
Az árpa kémiai összetétele18
Az árpa minősítése22
Az árpa előkészítése a malátázáshoz24
Az árpa beszállítása24
Szállítóberendezések24
Az árpa tisztítása és osztályozása25
Az árpa tárolása28
Az árpa mesterséges szárítása31
Az árpazsizsik elleni védekezés32
Az árpa súlyváltozása a tárolás alatt33
Az árpa áztatása33
Az árpa vízfelvétele33
Az áztatott árpa oxigénellátása34
Az árpa tisztítása34
A vízfogyasztás35
Az áztatóberendezések35
Az áztatás technikája37
A csírázás39
A csírázás elmélete39
A csíráztatás46
A különböző malátázási rendszerek49
A szérűmalátázó49
A pneumatikus malátagyártás53
A pneumatikus csíráztatók57
A zöldmaláta aszalása72
Az aszalás folyamatai72
Az aszalók76
Az aszalás a gyakorlatban82
Az aszalás ellenőrzése és automatizálása90
Az energiatakarékosság91
A cserény töltése és ürítése92
A maláta kezelése aszalás után92
A maláta tárolása93
A malátaapadás94
Az áztatási apadás95
A légzési és csírázási apadás95
A malátaapadás meghatározása96
A maláta tulajdonságai97
A külső jellemzők97
A mechanikai vizsgálatok97
A fizikai és kémiai vizsgálatok98
A különleges és speciális maláták99
A búzamaláta99
A speciális maláták100
A sörkészítés technológiája102
A sörfőzés nyersanyagai102
A maláta102
A pótanyagok102
A sörfőző víz104
A komló112
A maláta őrlése118
Az őrlés ellenőrzése119
A malátamalmok120
Az őrlemény minősége és összetétele124
A sörlé előállítása125
A cefrézés elmélete125
A cefrézés gyakorlata132
A cefrézési eljárások136
A cefrézés speciális problémái143
A cefrézés ellenőrzése144
A sörlé előállítása szűréssel145
A szűrőkád145
A szűrőkádas szűrés147
A cefreszűrős derítés153
A keretes cefreszűrő154
A keretes cefreszűrő működése155
A "Strainmaster" cefreszűrő157
A folyamatos szűrési módszerek158
A színsörlétartály159
A sörlé főzése és kolózása159
A komlófőző üstök159
A fölödleges víz elpárologtatása161
A fehérje koagulációja161
A sörlé komlózása164
A festő- és a redukálóanyagok képződése170
A dimetil-szulfid változása a sörléforralás alatt171
A sörlé kezelése171
A kész komlózott sörlé172
A törköly172
A főzés automatizálása173
A főzőházi kihozatal173
A főzőházi kihozatal számítása173
A főzőházi kihasználás értékelése175
A sörléhűtés és a seprőkiválasztás177
A sörlé hűtése177
A sörlé oxigénfelvétele 177
A seprő kicsapása178
A hűtőhelyiség berendezése179
Hűtőbárkás, csörgedező hűtős vagy zárt hűtőjű üzem179
A zárt sörléhűtő rendszer181
Az erjesztés technológiája187
A sörélesztők187
Az élesző morfológiája188
Az élesztő kémiai összetétele188
Az élesztő enzimei189
Az élesztő szaporodása190
Az élesztő genetikája190
Az élesztő autolízise191
Az éleszt anyagcseréje191
A szénhidrát-anyagcsere191
A fehérje-anyagcsere193
A zsíranyagcsere195
Az ásványianyag-csere195
Bioszanyagok196
Az anyagcseretermékek és jelentőségük a sör minősége szempontjából196
Az alsóerjesztésű élesztő a sörgyártás gyakorlatában200
Az élesztő megválasztása200
A sörélesztő-színtenyészet201
Az élesztő elfajzása és degenerálódása201
Az élesztő kinyerése202
Az élesztő tisztítása202
Az élesztő tárolása203
Erjesztés az alsóerjesztéses sörgyárban204
Az erjesztőtér204
Az erjesztőtartályok206
A sörlé boltása élesztővel210
Az erjedésvezetés212
A főerjedés213
Az erjedésfok216
A cspolásra érett sör217
A sörlé változása az erjesztés alatt218
Az erjedési szén-dioxid221
A sör utóerjedése és ászokolása223
Az ászokpince223
Az ászoktartályok224
Az utóerjedés folyamata225
A sör erjeszdtése és ászokolása korszerű módszerekkel233
A hagyományos módszerek233
A köztes ászoktank236
Gyorsított erjesztés és ászokolás236
A folyamatos eljárások240
A sör szűrése242
A szűrés elmélete242
A szűrés technikája244
A masszaszűrés244
A kovaföldes szűrés246
A rétegszűrő és működése251
A membránszűrés251
A centifugák252
A derítési eljárások kombinálása253
A szűrés segéd- és ellenőrző készülékei253
A segédkészülékek253
Az ellenőrző műszerek254
A szűrés megkezdése és befejezése255
Az üledék256
A sör fejtés257
A szűrt sör tárolása257
A hordófejtő257
A hordók257
A hordómosás259
A hordófejtés260
A hagyományos hordófejtés261
Hengeres fémhordók (Keg) mosása és fejtése261
A hordófejtő és -tároló pincék262
A palack- és a dobozfejtés262
A palackok262
A dobozok263
A palackmosás263
A palackfejtés265
A fejtőgépek tisztítása és sterilezése267
A palackzárás267
Az oxigén felvétele a fejtés közben268
A sör steril fejtése és pasztőrözése270
A steril fejtés270
A sör pasztőrözése272
A palackfejtő üzem274
A sörapadás275
A sörapadás elemei275
A sörléapadás276
A tulajdonképpeni sörapadás277
A sörapadás meghatározása279
A térfogatapadás számítása279
A többletek és a hiányok megállapítása280
A 100 kg malátából nyert sörlé és sörmennyiség számítása280
A kész sör281
A sör összetétele281
A sörextrakt281
Az illó alkotórészek282
A sörök csoportosítása282
A sörök tulajdonságai283
Az általános tulajdonságok283
A sör redoxpotenciálja283
A sör színe284
A sör íze284
Az ízjellemzők285
Az ízjellemzők kialakítása285
Az ízhibák287
A hab288
A hab fizikája288
A hab technológiai tényezői289
A fizikai-kémiai tartósság és stabilizálása291
A kolloidzavarosodás összetétele291
A kolloidzavarosodás képződése291
technológiai lehetőségek a kolloidstabilitás javítására292
A stabilizálás292
Az ízstabilitás297
A kémiai zavarosodás298
A sör elvadulása298
A biológiai stabilitás299
A fertőzési okok299
A biológiai tartósság299
A sör fiziológiai hatása300
A sör tápértéke300
A sör diétás hatása300
A különleges sörök300
A diétás sörök301
A tápsörök302
Az alkoholszegény sörök303
A felsőerjedés304
A felsőerjesztéssű élesztők305
Az élesztő morfológiája305
A fiziológiai különbségek305
Az erjedéstechnikai jellemzők306
Az élesztőkezelés306
A felsőerjedés vezetése307
Az erjesztőtér és az erjesztőtartály307
A sörléminősége308
A beállítás308
A főerjedés304
A sörlé változása a főerjesztés alatt311
Az utóerjesztés312
a szűrés és a fejtés314
A felsőerjedésű sörök típusai315
Az ősi sör315
A Kölni sör317
Az élesztőmentes búzasör318
Az élesztős búzasör321
A berlini fehérsör322
A malátasör (édessör)323
A bajor típusú felsőerjedésű tápsör324
Tárgymutató325
Vissza
Tétel sorszám:
274

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
60.000 Ft Licitek száma: 26



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!