Az Uj Idők Receptkönyve (A könyv címlapja hiányzik.)
Szerző
Dr. Láng Gusztávné
Török Imréné
Titl Rezsőné
Kóródy Imréné
Könyvkötői egészvászon kötés
, 288 oldal
Sorozatcím: |
|
Kötetszám: |
|
Nyelv: |
Magyar
|
Méret: |
20 cm x 14 cm
|
ISBN: |
|
Aukció vége: |
2022-07-24 20:00
|
Aukciós tétel adatai
h. n., é. n., k. n., XVI p. + 272 p. + [4] p.
Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata
Az Uj Idők Receptkönyve.
Könyvreklámokkal kiegészített, tartalomjegyzékkel és tárgymutatóval ellátott kötet. A könyv címlapja hiányzik, ezért a könyvészeti adatok nem beazonosíthatók. A címfedélen és a könyvgerincen közölt cím téves.
Könyvkötői egészvászon kötésben lévő példány aranyozott feliratos címfedéllel és könyvgerinccel, néhol ceruzás jelöléseket tartalmazó belívekkel, átlagos állapotban.
Az Uj Idők receptkönyvét eredetileg az Uj Idők c. folyóirat által kiírt receptpályázatára beérkezett olvasói receptekből és a lap gasztronómiai rovatvezetőjének legnépszerűbb receptjeiből állították össze 1931-ben. A szakácskönyv olyan különlegességek elkészítési módjait is tartalmazza, mint például a népszerű téli szalámi:
Téli szalámi. Tizenöt kg disznóhust apróbb darabokra vágva, 600 gr konzervsóval (Wurtsalz) jól bedörzsöljük és egy széles, lejtős asztallapra széjjelteregetjük és két napig igy, megfelelő hőmérséklet mellett (nyolc fok) szikkadni hagyjuk. Utána száraz ruhával megtöröljük a hust és durván megvagdaljuk. Most hozzáadunk vékonyra vágott öt kgr szalonnát, 200 gr sót, 80 gr durvára őrölt fekete borst, 20 gr salétromot, 40 gr cukrot és ezt addig vágjuk, mig a szalonna olyan kicsi lesz, mint az árpaszem. Ekkor az egészet egy teknőben jól összegyurjuk és azután marhabélbe a lehető legszorosabban betöltjük és bekötjük. Ezután négy ujjnyi távolságra átkötjük a szalámirudakat és finom acéltüvel sürün megszurkáljuk, szellős, száraz helyen két-három hétig szikkadni hagyjuk és csak ezután tesszük a gyönge füstre. Fontos, hogy a szalámi olyan szorosan legyen töltve és kötözve, ahogyan csak tudjuk. Zuzott fokhagymát is tesznek a szalámiba, de nem mindegyikbe egyformán, ez az illető izlésétől függ."
Előszó
Részlet a könyvből:
Angol leves.
Megszürt csont- vagy huslevesbe főzzünk 1/2 kiló kövérjétől megtisztitott csontnélküli ürülapockát és 10 dkg árpagyöngyöt, miután azt előzőleg jól kimostuk....
Tovább
Előszó
Részlet a könyvből:
Angol leves.
Megszürt csont- vagy huslevesbe főzzünk 1/2 kiló kövérjétől megtisztitott csontnélküli ürülapockát és 10 dkg árpagyöngyöt, miután azt előzőleg jól kimostuk. Adjunk még hozzá egy-két apró, kockákba vágott sárgarépát, petrezselymet és zellert és ha mindezt puhára főztük, egy maréknyi zöldborsót. a hust, ha puhára főtt, szintén kockára vágjuk s a levesbe téve feladjuk.
Vissza
Tartalom
Levesek | 1 |
Levesbevalók | 1 |
Előételek | 15 |
Meleg előételek | 15 |
Hideg előételek | 40 |
Tojásételek | 55 |
Halak | 62 |
Főzelékek | 69 |
Feltét főzelékre | 76 |
Mártások, körítések, saláták | 80 |
Mártások | 80 |
Körítések | 85 |
Saláták | 88 |
Húsok | 92 |
Borjúhús | 92 |
Marhahús | 97 |
Sertéshús | 102 |
Bárány- és ürühús | 107 |
Disznóölés | 110 |
Szárnyasok | 116 |
Vadak | 123 |
Tészták | 132 |
Gyurt és kevert tészták | 132 |
Rétesek | 137 |
Lepények | 139 |
Kelt tészták | 147 |
Pogácsák | 156 |
Gombócok | 159 |
Zsírban sült tészták | 162 |
Porhanyós tészták | 165 |
Leveles tészták | 168 |
Piskótatészták | 170 |
Finom sütemények | 172 |
Teasütemények | 189 |
Sós teasütemények | 189 |
Édes teasütemények | 193 |
Csókok | 199 |
Torták | 201 |
Pudingok, felfújtak | 220 |
Krémek és sodók | 225 |
Cukorkák, édességek | 231 |
Parfék, likőrök, szörpök, bowlék, italok | 234 |
Befőzések | 247 |
Befőttek, dzsemek, kocsonyák | 247 |
Főzelékek télire | 260 |
Vissza