Lezárt aukciók


Brupbacher-Bircher, B.: Korszerű vegetárius szakácskönyv

580 húsnélküli recepttel és 420 étrendi összeállítással

Szerző
B. Brupbacher-Bircher
Szerkesztő
Dr. M. Bircher-Benner
Fordító
Dr. Kerekesné Hatvany Mária
Novák Rudolf és Társa Orvosi Szakkönyvkereskedés és Tudományos Könyvkiadóvállalat (Budapest) ,
Könyvkötői gészvászon kötés , 237 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Aukció vége:
2022-07-24 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1942, Novák Rudolf és Társa Orvosi Szakkönyvkereskedés és Tudományos Könyvkiadóvállalat (Gyarmati és Bősz Nyomda, Bp.), 237 p. + [3] p.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Első magyar nyelvű kiadás. Korszerű vegetárius szakácskönyv. / Das Wendepunkt-Kochbuch. - 580 húsnélküli recepttel és 420 étrendi összeállítással. Írta: B. Brupbacher-Bircher a zürichi dr. Birchner-Benner Klinika és a "Lebendige Kraft" szanatórium vezetője.
A 26. német kiadás fordítása a magyar ízlésnek és viszonyoknak megfelelő módosításokkal. Előszóval ellátta: Dr. med. M. Bircher-Benner. Fordította: Dr. Kerekesné Hatvany Mária. A magyar kiadáshoz írt előszóval, Dr. med. M. Bircher-Benner előszavával, vonatkozó függelékkel, részletes tárgymutatóval és tartalomjegyzékkel, valamint korabeli könyvreklámokkal kiegészített kiadás. A címlapon tulajdonosi bélyegzés látható. Nyomtatta a Gyarmati és Bősz Nyomda Budapesten.
Könyvkötői egészvászon kötésben lévő példány feliratozatlan címfedéllel és hátlappal, aranyozott feliratos címkével ellátott könyvgerinccel, új előzéklapokkal, két sérült (a sérülés miatt a szöveg nehezen olvasható/77-80. p.) és néhány foltos lappal, hiánytalan, átlagos állapotban.
A szerző, Maximilian Oskar Bircher-Benner (Aarau, 1867. augusztus 22. – Zürich, 1939. január 24.) svájci orvos, táplálkozási reformer, természetgyógyász, vegetáriánus szakíró. Sebastian Kneipptől vízkúrát, Heinrich Lahmanntól dietetikát tanult. Magánklinikát nyitott, amit Életerőnek (Sanatorium Lebendige Kraft) nevezett el. Figyelme egyre jobban a vegetarianizmus, a nyers ételek tudatos fogyasztása felé fordult. Szanatóriumában természetes gyógymódokkal tudatos táplálkozással, napfénnyel, légkúrával, hidroterápiával és tornával gyógyított. Az idő legnagyobb részét szabadtéri mozgással, munkával és sétával töltötték a páciensek. Terápiájával nagy sikereket ért el a gyógyításban. Gyógymódja a betegek számára a nyers diétából állt, míg az egészségeseknek a teljes értékű táplálkozást javasolta. Nézete szerint a betegségek túlnyomó többsége a természetellenes életmód és a civilizációs táplálkozás következménye. Megalapította a (Der Wendepunkt – im Leben un im Leiden) (Fordulópont – az életben és a szenvedésben) c. havilapot. Ő fejlesztette ki a nevéről elnevezett "Bircher-Müzlit". A teljes értékű táplálkozás egyik úttörőjének tartják. Miközben korának tudománya az életfontosságú anyagokról mit sem tudott és a kalóriatan mellett foglalt állást, vagyis a fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat tartotta a táplálék legfontosabb alkotórészeinek, Bircher-Benner felismerte a denaturálás és az ipari feldolgozás értékcsökkentő hatását és a nyers táplálékok fontosságát. Tisztelői, betegei közé számos ismert ember tartozott (Rainer Maria Rilke, Hermann Hesse, Thomas Mann, Golda Meir, Mahátma Gandhi).

Előszó

Részlet a könyvből: Szakácskönyvünk magyar kiadásának megjelenésekor örömmel állapítjuk meg azt, hogy Bircher-Benner felfogása az egészséges táplálkozásról mind orvosi, mind társadalmi körökben... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből: Szakácskönyvünk magyar kiadásának megjelenésekor örömmel állapítjuk meg azt, hogy Bircher-Benner felfogása az egészséges táplálkozásról mind orvosi, mind társadalmi körökben mennyire érvényesül. Az ember tápszükséglete, egészségi állapotától függetlenül is fennáll. Minden embernek, akár egészséges, akár beteg, táplálkoznia kell, hogy életműködése és anyagcseréje épségben maradhasson. Ezt legjobban mutatja az, hogy a végtelen kis vitaminmennyiségek bevitele az idegközpontok működésének biztosításához mennyire fontos. A beteg embernél az étrend helyes összeállítása, a 3. idegrendszer, - ahogy Hansen (Lübeck) és Monakow (Zürich) nevezik, - vagyis a természetes gyógyító erőknek a központi idegrendszer felé való összpontosítása miatt, döntő jelentőséggel bír. A táplálékkal bevitt energiát az idegrendszer természetes gyógyító energiájával kell összhangba hozni, ha az egészséges és a beteg embernek a legjobb életfeltételeket akarjuk biztosítani. Bircher-Benner felfogását az egészséges táplálkozásról ennél az oknál fogva a századforduló igen nagy felfedezésének tekinthetjük. a nyerskoszt mint "idegtáplálék" abban az időben még teljesen új volt, ámbár a szabadban élő állatok milliói már a világfennállása óta csak nyers anyagokkal táplálkoztak. a táplálkozás tanába vágó legújabb kutatások sokkal közelebb jutottak a természet törvényeihez; a klinikák kapui megnyíltak a nyerskoszt előtt. az itt közölt recepteket négy évtizeden át a legnagyobb sikerrel próbáltuk ki, ez a siker a magyar nyelvre való lefordítást jogosulttá tette. Tegyék lehetővé, hogy a modern gyógykonyha a betegeknek nemcsak egészséges, de ízletes kosztot is nyujthasson! Vissza

Tartalom

Előszó a magyar kiadáshoz. Irta Dr. F. Bircher-Rey, a zürichi "Sanatorium Lebendige Kraft" és a "Volkssanatorium" vezető főorvosa3
Előszó. Irta Dr. M. Bircher-Benner5
A vitaminok12
Nyerssaláták és főzelékek17
Főtt főzelékekből készült saláták24
Zsírok28
Levesek29
Főzelékek42
Tejbensült (granatirozott) főzelékek60
Főzelékpuddingok65
Töltött főzelékfélék66
Tésztában sült és kirántott főzelékek72
Rizs, dara és más gabonafélék84
Gyúrt tészták92
Felfújtak99
Vajban sült tészták102
Sütőben sült tészták104
Felfújtformában sült pástétomok110
Metélt, pástétom és süteménytészták111
Túró114
Mártások115
Sandwich122
Fűszerek125
Édestészták129
Hideg levesek129
Befőttek131
Édes mártások135
Krémek137
Hideg pudding140
Cukrozott tejesételek143
Meleg puddingok144
Felfújtak147
Zsírban sült tészták151
Torták154
Tejszínhab162
Töltött sütemény és fánk163
Apró sütemények167
Hideg és meleg italok168
A "Bircher-Muesli"171
Bircher-féle salakkenyér175
Táblázat a kenyér alkatrészeinek egymáshoz való viszonyáról179
Étlapok180
Vissza
Tétel sorszám:
041

Kikiáltási ár:
3.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
8.000 Ft Licitek száma: 24



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!