TémakörökLezárt aukciók


Würtz Ádám: Shakespeare: Rómeó és Júlia – Würtz Ádám tizennégy rézkarca (A művész aláírásával egyenként ellátott eredeti grafikák, 47 cm x 35 cm méretben)

William Shakespeare: Romeo and Juliet

Szerző
Shakespeare
Grafikus
Würtz Ádám
Könyvkötői egészvászon kötés , 20 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Angol 
Méret: 47 cm x 35 cm
ISBN:
Aukció vége:
2022-10-23 20:00

Aukciós tétel adatai

h. n., [1968], k. n., [2] p. + [14] t.: ill. (rézkarc, akvatinta)

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Würtz Ádám minden rézkarca aláírt.
Egyetlen kiadás. Shakespeare: Rómeó és Júlia – Würtz Ádám tizennégy rézkarca, 47 cm x 35 cm méretben.
A kötet tizennégy eredeti rézkarcának mindegyikén Würtz Ádám grafikusművész ceruzás aláírása látható.
Würtz Ádám 14 eredeti, ceruzával számozott, akvatinta technikával készült rézkarcát tartalmazó album. Royal folio. A kiadvány az egyes képek részét képező, angol nyelvű szövegrészleteken kívül szöveges részt és impresszum-adatokat nem tartalmaz. Az előlapon ceruzával beírt, régi tulajdonosi bejegyzés, az előzéklapon ceruzás számjelzés látható.
Könyvkötői egészvászon kötésben lévő példány feliratozatlan címfedéllel, könyvgerinccel és hátlappal, tiszta, szép belívekkel, hiánytalan, gyűjtői állapotban.
A Munkácsy Mihály-díjas, neves grafikus és könyvillusztrátor, Würtz Ádám (Tamási, 1927. június 2. – Budapest, 1994. május 13.) által Shakespeare Rómeó és Júliájához készített rézkarcok először a klasszikus 1967-es, Magyar Helikon által kiadott változatában kaptak helyet. A kiadvány a Szép Magyar Könyv versenyen a „Különleges, művészeti és export könyvek” kategóriában kiemelt dicséretben részesült, ráirányítva ezzel a figyelmet a könyvet illusztráló művész kiváló teljesítményére. Würtz nem sokkal később egy önálló kiállításon is bemutatta a közönségnek a Rómeó és Júlia ihlette tizennégy grafikáját.
Az 1968 elején megnyílt tárlatról a következőképp számolt be az ismert művészeti író, Szíj Rezső a Művészet c. folyóirat hasábjain:
”A fővárosi Miniatűr Galériában mutatta be a közönségnek Würtz Ádám legújabb rézkarcsorozatát, amelyet Shakespeare Rómeó és Júliájához készített. […] Würtz e 14 lapon a mű cselekményének legalább száz mozzanatával ismertet meg bennünket, méghozzá minden kompozíciós túlterhelés vagy zavaró mozzanat nélkül. Az angol szöveg is képalakító funkciót tölt be, sohasem a képi ábrázolás rovására. A művész nemcsak a Montague és a Capulet család tagjait vonultatja föl, hanem a népséget-katonaságot is, a tragédia fő- és mellékszereplői, viselt dolgaik, sőt még gondolataik is megelevenednek Würtz karcoló tűje nyomán. […] A Shakespeare szonettjeihez készült korábbi illusztrációihoz képest a Rómeó és Júlia sorozatban sokkal merészebben élt a szürrealizmus eszközeivel, s e tekintetben érdekes és tanulságos összehasonlításra kínál alkalmat. A formai elmélyülés az eszköztár gazdagodásával járt. A kompozíciók értelmesen tagoltak s az aquatinta alkalmazásával nemcsak árnyalati hatásokat ért el, hanem szerkezeti előnyöket is. Képalkotó módszere eszünkbe juttatja Michelangelót, aki majdnem valamennyi alkotásán többet mondott annál, amennyivel más, szintén kitűnő művész már régen beérte volna. Würtz minden egyes lapján a teljességre tör. […] A Rómeó és Júlia sorozat tetőpont a művész eddigi munkásságában […].” (Művészet, 9. évf./2. sz., 1968. február, 41.)
Tétel sorszám:
220

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
171.000 Ft Licitek száma: 60Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!