TémakörökLezárt aukciók


Feszty Árpád levele Kézdi-Kovács László részére (borítékban)

Kapcsolódó személy
Feszty Árpád
Kézdi Kovács László
Papír , 2 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 13 cm x 16 cm
ISBN:
Aukció vége:
2022-10-23 20:00

Aukciós tétel adatai

Feszty Árpád levele Kézdi-Kovács László részére, [2] p.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Feszty Árpád levele Kézdi-Kovács László részére.
A levél tárgya: Feszty Árpád szeretne találkozni Kézdi-Kovács Lászlóval, hogy a festő szavait idézzem "...a művészvilág forrongásai alkalmával engem annyi felé faggatnak, hogy nagyon szeretnék egy okos emberrel beszélni. Azért fordulok hát hozzád..."
Kézzel írt, jó állapotú magánlevél, kézzel címzett borítékban. A borítékon a szerző nevének utólagos, ceruzás feltüntetése látható.

A levelet írta, Martosi Feszty Árpád /szül.: Rehrenbeck Árpád Szilveszter/ (Ógyalla, 1856. december 21. – Lovran, 1914. június 1.) festőművész. A magyar nemzeti romantika nagy festője. 16 évesen vándorszínésznek állt, majd 1874-ben Münchenbe utazott, ahol a képtárakat tanulmányozta. Müncheni tartózkodása alatt ismerkedett meg Kubinski lengyel festővel, aki maga mellé vette és önállóan foglalkoztatta. A tehetséges fiatal festő a müncheni Kunstverein kiállításán igen nagy feltűnést keltett egy tájképével és csakhamar állami ösztöndíjat nyert. Később tanulmányai folytatása céljából Párizsba költözött, ahol 1878-ban a Nemzetközi Világtárlaton nagy sikert aratott a "Delelő" c. képével, ami hamarosan magas összegért kelt el. Még ebben az évben Velencében "laguna-képeket" festett. Velencei tartózkodása nagy hatással volt művészetének fejlődésére, és eleven, sajátos színérzéke még jobban kifejlődött és kiteljesedett. Ógyallai műtermében festette egy évvel később a "Pusztai találkozás télen" c. nagyvásznas képét, ami a hazai művészeti körök komoly érdeklődését keltette fel. 1880-ban bécsi ösztöndíjat nyert, ahol Lichtenfels iskolájában tanult. Itt festette meg a "Golgota" c. híres képét, amit csakhamar követett a "Levétel a keresztről" és a "Szent Gellért" is. A sajátos, rájellemző, egyedi szuggesztív vizualitás különösen zsánerképekben domborodott ki ("Kárvallottak", "Bányaszerencsétlenség"). Ő festette az pesti Operaház és a Törvényszéki Palota lenyűgöző faliképeit is. 1896-ban a millenniumi kiállításra megfestette a "Magyarok bejövetele" c. hatalmas panoráma körképét. Ebben az időben festette a "Bánhidai csata" és a "Zsolt vezér eljegyzése" c. képeit is Komárom és Bihar vármegyék számára. A festészeten kívül irodalommal is foglalkozott.

A levél címzettje, Kézdi-Kovács László (Pusztalsócikola, 1864 - Budapest, 1942) festő, művészeti író. Ligeti Antal útmutatásával kezdett festeni. Naturalista szemléletű, főként erdőrészleteket ábrázoló festményeivel lett közismert. 1886-tól szerepelt rendszeresen a Műcsarnok kiállításain. 1900-ban a párizsi világkiállításon ezüstérmet, Londonban, az "Erdőrészlet" c. munkájáért aranyérmet kapott. 1906-ban a Könyves Kálmán Szalonban, 1911-ben és 1921-ben a Nemzeti Szalonban és a Műcsarnokban nyílt nagy gyűjteményes tárlata. 1893-tól a "Pesti Hírlap" képzőművészeti kritikusa volt. Több képe a Szépművészeti Múzeum tulajdonába került.
Tétel sorszám:
060

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
32.000 Ft Licitek száma: 15Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!