Lezárt aukciók


Hamvas Béla: Fák (Trencsényi-Waldapfel Imrének dedikált példány)

Szerző
Hamvas Béla
, Kiadói tűzött papírkötés , 14 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 18 cm x 12 cm
ISBN:
Aukció vége:
2023-05-28 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1935, Hamvas Béla (Radó István Nyomdai Műintézete, Bp.), 14 p.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Szerző által dedikált példány. Első kiadás. Fák. Írta: Hamvas Béla.
A címlapon a szerző, Hamvas Béla tollal beírt, névre szóló dedikációja olvasható: "Waldapfel Imrének barátsággal Hamvas Béla".
A dedikáció címzettje, Trencsényi-Waldapfel Imre (Budapest, 1908. június 16. – Budapest, 1970. június 2.) Állami és kétszeres Baumgarten-díjas klasszika-filológus, irodalomtörténész, szakíró, vallástörténész, egyetemi tanár, műfordító, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Kutatási területe az antik irodalomtörténet, a klasszika-filológia, a vallástörténet, a magyar irodalomtörténet és a humanizmus volt.
Nyomtatta Radó István Nyomdai Műintézete, Budapesten.
Kiadói tűzött papírkötésben lévő példány sérült címlappal, kiadói címfedél és hátlap nélkül, restaurálás előtti, fellelt állapotban.
A kötet szerzője, Hamvas Béla (Eperjes, 1897. március 23. – Budapest, 1968. november 7.) Kossuth-díjas író, könyvtáros, filozófus, esztéta. A hazai esszéirodalom meghatározó jelentőségű megújítója. 1935-ben Kerényi Károly európai hírű klasszika-filológussal együtt megalapították a Sziget-kört, ami a klasszikus görög hagyomány szellemi örökségét akarta képviselni egy irodalmi-szellemi szövetségen belül. Gazdag és értékes irodalmi munkásságának magyarországi újrafelfedezése megtörtént.

Előszó

Talán nem éppen csak az emlékekkel való elteltség és nem a sóvárgott jövőre való várakozás, amikor az ember a maga egészében eltolódik a jelenből, a multba süllyed, vagy még el nem érkezett időben... Tovább

Előszó

Talán nem éppen csak az emlékekkel való elteltség és nem a sóvárgott jövőre való várakozás, amikor az ember a maga egészében eltolódik a jelenből, a multba süllyed, vagy még el nem érkezett időben él, de nincs sem a multban, sem a jövőben, éppen úgy, ahogy nincs a jelenben, - alája merül, vagy, ami ugyanaz, föléje emelkedik: van nap, hét, ennél hosszabb egész korszak, hogy befogadásra képtelen és cselekvésre is, csak sjaát színültig teltségén ring, mint egy csónak. Egész más tájban él; a félmámor egy faja, sokszor nem is fél. A bódultság oka sohasem tudott, sohasem tudható, talán nem is egy oka van, talán nem is ok kell hozzá, talán maga szerzi okait, talán maga okozza önmagát. Nincs benne fény, nincs homály, mert a tárgyak éjszaka is égnek, sűrű, tompa, mélyről jövő ragyogással: a szín egyszerre a világ tulajdonsága lesz, nem felszíne, belülről árad, a forma az érzéki test kiterjedése, nem kihült dísz. Vissza
Tétel sorszám:
085

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
101.000 Ft Licitek száma: 52Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!