Lezárt aukciók


Cs.-Guits Matild: A jó barátnő I-II.

Tanácsadó a háztartásban és gazdálkodás minden ágában/Kitünő magyar szakácskönyv/Háztartási és gazdasági könyvvitel/Szépitőszerek, pipere- és hasznos háziszerek előállitásának ismertetése

Szerkesztő
Cs.-Guits Matild
Kner Izidor (Gyoma) ,
Kiadói egészvászon kötés , 512 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 23 cm x 15 cm
ISBN:
Aukció vége:
2017-04-02 20:00

Aukciós tétel adatai

Gyoma, 1903-1904, Kner Izidor kiadása (Kner-Nyomda) 193 p. + 6 p. (tart.); 175 p. + 144 p. (gazdaasszony könyvvezetése)

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

I-II. kötet. Tanácsadó a háztartásban és gazdálkodás minden ágában. Összeállította: Cs.-Guits Matild. Szépítőszerek, pipere- és hasznos háziszerek előállításának ismertetése. I. kötet: Gazdaasszony háztartása/A jó gazdaasszony könyvvezetése. II. kötet: Gazdaasszony a konyhán. Pontos feljegyzések a háztartás minden pénz és értékforgalmáról.
Kiadói néhol foltos, kopott egészvászon kötésű példányok: színezett, dombornyomott, alakos címfedéldísszel, kopott feliratozású könyvgerinccel, üres hátlappal. A kötetek gerince könyvkötő által belülről megerősített. A címlapok fekete-fehér, alakos-ábrás középdísszel illusztráltak. Hiánytalan állapotban lévő példányok. Az első kötet könyvvezetési táblázatai kitöltetlenek.
A "Jó barátnő" több mint szakácskönyv. Praktikus tanácsokkal és ötletekkel szolgál a háztartás minden területéről.

Előszó

Tanácsok fiatal asszonyoknak. Nem azoknak az asszonyoknak irtam ezt a könyvet, akik férjhez mennek azért, hogy csillogjanak, a nagy világnak, mulatságoknak és a divatnak éljenek; akik... Tovább

Előszó

Tanácsok fiatal asszonyoknak. Nem azoknak az asszonyoknak irtam ezt a könyvet, akik férjhez mennek azért, hogy csillogjanak, a nagy világnak, mulatságoknak és a divatnak éljenek; akik lakosztályukat a szobaleányra, éléskamrájukat, konyhájukat a szakácsnőre és gyermekeiket a dadákra bizzák. Nem! Azoknak a komoly, kötelességtudó asszonykáknak akarok szerény tehetségem szerint, tapasztalat által gyüjtött tanácsokat adni, akik a feleség szónak magasztos voltát megértik és aszerint akarnak élni és férjüknek segitő társuk lenni. Első dolgunk kötelességeink pontos megismerése. Higyjék el, édes ifju asszonykáim, nem is olyan nehéz dolog ez, csak figyelmes körültekintés, elmélkedés és egy jó tanácsadó háztartási könyv kell hozzá. De a kötelességek pontos teljesitése, az már nagyon nehéz; sokszor rettenetes nehéz, amikor karöltve jár az önmegtagadás nemes erényével. Hanem aki tiszta önérzettel elmondhatja magáról, hogy: "én kötelességeimet minden körülmények között pontosan, becsületesen teljesitettem!" az a legboldogabb és legirigylendőbb asszony a világon, mert több szivnyugalmat és elégedettséget hord szivében, mint aki mindig dus gazdagságban vágyainak élt... Vissza

Tartalom

I. kötet
I. A gazdaasszony háztartása
Tanácsok a háztartás minden ágazatában 1-175
II. A jó gazdaasszony könyvvezetése
Pontos feljegyzések a háztartás minden pénz- és értékforgalmáról 1-144

II. kötet
II. A gazdaasszony a konyhán
Étlapok és szakácskönyv
Étlapok.
Lakodalmi ebéd... ... ... ... 5
Disznótori ebéd ... ... 5
Vendég-ebédek - ... ... ... 6
Böjti vendégebéd ... ... ... 7
Vendéges vacsorák - ... ... g
Böjti vendég-vacsora 9
Tea mellé - 9
Ozsonnák ... ... ... ... ___ 9
Családi ebédek 10
Kenyérsütés élesztővel 12
Tarhonya-készítés - ... 14
Levesek.
Húsleves, ... - .. ... ... 15
Barnaleves --- - ... 16
Kenyérleves . .. - ... 16
Velőleves 16
Kartifiolleves ... - - 17
Zöldségleves - ... 17
Rizsleves - ... ... - ... 18
Rizsleves egyszerűbben - 18
Törtmájleves -- - 18
Fehér törtleves - - 18
Borsóleves csirkével 19
Burgonyaleves huslével - - - 19
Burgonyaleves törve huslével - 19
Rákleves huslével 20
Csiperkegomba-leves huslével - 20
Körmös bableves -, 20
Paradicsomleves huslével 21
Korhelyleves 21
Gulyásleves - 21
Gulyáshus egyszerűbben -22
Ludaprólék-leves - - 22
Daragaluska levesbe.- - ... 22
Vajasgaluska levesbe - - - 23
Rántott borsó barnalevesbe 23
Burgonyagombócz levesbe - - 23
Hugombócz levesbe - ... - 24
Májgobócz levesbe ... - 24
Ludmájpite levesbe - - ... - 24
Tüdőtáska - 25
Tüdőtáska gyűrött tésztával - - 25
Szalonnásgombócz levesbe- - 25
Velőgombócz levesbe - | 26
Csontvelőgombócz levesbe 26
Zsemlyegombócz levesbe - - 27
Lisztpite levesbe - 27
Böjtös levesek.
Borsóviz készítése - - - - - 27
Gyökérleves - - - 28
Zöldborsó-leves 28
Zöldbab-leves-- - 28
Burgonyaleves -- 29
Vereshagyma-leves - - - 29
Kucsmagomba-vagy csiperkegomba-
leves - 30
Előétkek.
Spárga vajjal - 30
Karfiol vajban - - - 30
Sonka aszpikkal - - - 30
Sonkatekercs - 31
Fürj rizszsel - - 31
Rizsabroncs készítése - - - 32
Fogoly lencsével - 32
Libamáj aszpikkal - - 33
Töltött tojás - - - - - 33
Mártások marhahúshoz.
Almamártás ... . 34
Csiperkegomba-mártás-- 34
Hideg mustármártás 34
Kaprimártás 34
Szardellamártás -- -- 35
Kapormártás - 35
Sóskamártás - - 35
Piszkemártás - " 35
Ugorkamártás - 36
Olaszmártás hidegen 36
Paradicsommártás - 36
Vereshagyma-mártás - 36
Fokhagyma-mártás - 37
Főzelékek.
Zöldborsó-főzelék - - 37
Borsópudding marhanyelvvel és kolbászszal - --- 37
Töltött burgonya 38
Töltött paprika paradicsomlében 38
Zöldbab - -. -- - - - 38
Tökkáposzta - - - 39
Kel rózsa-főzelék 39
Kalarábéfőzelék töltve 39
Kelkáposzta-főzelék 40
Sárgarépa-főzelék - -- 40.
Kolozsvári káposzta 40
Székelygulyás (főzelék) 41
Töltött káposzta - - - - - 41
Hajdukáposzta friss disznóhússal . 42
Paraj- (spenát-) főzelék - 42
Hospot vagy vegyes főzelék --- 42
Vegyes főzelék lerakva - - 43
Salátafőzelék - - 43
Spárga főzeléknek - - 44
Sárgabab spárga módra -- - 44
Kucsmagomba -, --- 44
Burgonya-pirée 44
Babfőzelék árpakásával - - - 45
Babfőzelék savanyúan 45
Párolt káposzta - 45
Lerakott burgonya 46
Vadhúsból készült becsináltak és
pecsenyék.
Pácz készítése vadakhoz - - --- 46
Becsinált szarvashusból 47
Szarvashus barna mártásban, vérrel 47
Szarvasczimer (felső czomb) sülve 48
Szarvasczimer édesen - 48
Őzbecsiriált 49
Őzczomb sülve - 49
Kaprimártás vadsültekhez 49
Frissen sült őzczomb tejfölmártással 49
Nyúlpecsenye savanyumártással 50
Sült nyúlpecsenye czitromos mártással - - - - - - 50
Nyúlpecsenye káposztával 51
Nyul eleje és aprólékja paprikásan 51
Vágottas nyúlból 51
Vaddisznó ízzel vagy tormával - 52
Vaddisznó feje - 53
Szárnyas vadak.
Túzok párolva (lefojtva) -53
Túzok sülve 54
Fáczán sülve --54
Fáczán párolva -55
Fiatal fogoly sülve 55
Lencsepirée fogoly mellé-55
Öreg fogoly párolva - - 56
Fürj sülve - -56
Vadlúd sülve- - - 56
Vadkacsa sülve - - -57
Vadkacsa tejfölös czitromos lével 57
Halételek.
Halászlé (szegediesen) 57
Rántott hal - - - - - 58
Vegyes hal mártással ' - - 58
Vajbán sült csuka vagy fogas - 59
Töltött csuka vagy fogas 59
Kocsonyázott halak - 60
Majonnaise készítése 61
Aszpik készítése ----- - 61
Fogas, csuka és süllő paprikás mártásban - - - 62
Rostélyon sült ponty ... 62
Csuka, süllő vagy fogas tormával 62
Kecsege tartármártással - 63
Rák főve - - 63
Töltött rák 63
Rák vaj készítése 64
Teknősbéka rántva -.- 64
Teknősbéka vérmártásban 65
Közönséges zöld vizi béka rántva - 65
Csiga tormával - - 65
Csiga tojással. - - - - ... 65
Tükörtojás vagy ökörszem 66
Töltött csiga - - - 66
Sültek marhahúsból.
Beefsteak --- 66
Vesepecsenye vadasan ... 67
Vesepecsenye á la nyársonsült - 68
Hirtelen sütött rostélyos - 68
Eszterházy-rostélyos ... 68
paprikás rostélyos 69
paradicsomos rostélyos töltve - 69
Vén rostélyos vagy felsárszelet puhára sütése - - 69
Fehérpecsenye párolva - - - 70
Felsárszelet tojással töltve - - 70
Fasirozott pecsenye marhahúsból ... 70
Tehén tőgye sütve - - 71
Marhanyelv tormával 71
Borjúhúsból készült ételek.
ÍK Borjú becsinált - 72
Párolt borjuszegy --- 72
Töltött borjuszegy - 73
Borjuvesés sütve - - 73
Borjuczomb töltve - 73
Borjuszelet sütve - - 74
Borjuszelet rántva- 74
Borjuvelő tojással 74
Boijuvelő czitromlében 75
Borjufej frikasszirozva - 75
Tormás borjufej 75
Juh- és bárányhusból készült ételek.
Ürümell párolva 76
Ürüczomb fokhagymával tűzdelve 76
Ürüczomb paradicsommártással - 77
Juhhúsos kása ... - 77
Töltött bárányczomb - 77
Párolt bárányczomb - 78
Rántott bárány - - ... 78
Szárnyasokból készült ételek.
Csirkebecsinált ... 79
Paradicsomos csirke 79
Magyar csirke ~ - 79
Tejfölös paprikás csirke 80
Pörkölt csirke 80
Töltött csirke vagy kappan 80
Csirke káprimártással .. 81
Fasirozott csirke és kappan 81
Sült csirke és kappan 82
Hideg csirke vagy kappan 82
Rántott csirke 82
Sült pulyka ___ ... 83
Töltött pulyka - 83
Sült lud vagy liba és kacsa - ... 84
Maradék liba vagy kacsa czitromlében - ... 84
Lud-, liba- vagy kacsaaprólék rizszsel - 85
Párolt libamáj - - - - 85
Rántott libamáj (filé) - - 85
Kacsa párolva - - - 86
Kacsa sülve - - - 86
Disznóölés.
Fokhagymás kolbász - - - 87
Czitromos kolbász - - 88
Véreshurka rizszsel .- - - 88
Véreshurka zsemlyével - - - 89
Májashurka rizszsel - 89
Sárgakásás hurka 89
Disznósajt - - -
Zsirsütés - 90
Zsirstités tejaláöntéssel - 91
Husbesózás - - - 91
Kocsonya - - 92
Orjaleves - 92
Sertésfiié - - - 92
Sertéskarmanádli egészben sütve- 93
Sült malacz ~ - - 93
Malaczpörkölt - - - 93
Füstölt malacz - - - 94
Különféle saláták és compótok.
Ugorkasaláta tejföllel 94
Ugorkasaláta olajjal, borssal - 94
Burgonyasaláta vereshagymával - 95
Zellersaláta karfiollal - 95
Paszulysaláta -- - 96
Olasz saláta - - - 96
Saláta tartármártással 96
Tartármártás készítése - - - 97
Vajas és omlós tészták.
Vajas tészta - - 97
Vajas tészta élesztővel 99
Omlós tészta 99
Vesepecsenye-pástetom 99
Libamáj-pástétom 100
Kappan- vagy jércze-pástétom 101
Sonka-pástétom 101
Tésztás ételek.
Spanyol laska vagy gőzmetélt-- 102
Mazsolyás laska - - - 102
Sonkás maca róni - - 103
Rántott metélt - 103
Darás metélt 104
Túros metélt - 104
Sonkás tészta 104
Káposztás tészta 105
Burgonyametélt 105
Burgonyagombócz szilvával 105
BurgonyagombÓcz sajttal 106
Szilvásgombócz 106
Turósgombócz 106
Szalonnásgombócz 107
Burgonyamorzsa 107
Lisztmorzsa --- 108
Daramorzsa 108
Zsemlyemorzsa - 109
Palacsinta - 109
Csehpimasz -- --- 109
Csőrege 110
Barátfüle 110
Fahajas fánk - - 110
Fahajas fánk töltve 111
Almafánk 111
Tolófánk - - - - 111
Farsangi fánk - --- 112
Rántott zsemlye 112
Rántott zsemlye vörösborral 112
Töltött kifli (szarvas) - 113
Rózsafánk - 113
Kávé- vagy csokoládéfánk 114
Tejfölfánk - - - 114
Élesztős tészták.
Élesztős gombócz 115
Keltrétes - 115
Kugluf 116
Kugluf tej nélkül 116
Töltött kugluf megygyel - 117
Kifli lekvárral - -,- - 117
Dorongfánk 117
Táska mandulával töltve 118
Pozsonyi kifli dióval vagy mákkal
töltve - 119
Kalács 120
Vízben kelt tészta 120
Meggyes lepény 121
Aranygaluska 122
Csokoládés kugluf 123
Turóslepény - 123
Tejfölös lepény - 124
Gesztenyelepény 124
Csokoládélepény - 125
Almáslepény porhanyó tésztából 125
Almáslepény rétestésztából 126
Rétes túróval töltve 127.
Rétes dióval töltve 127
Meggyes rétes - 128
Mákos rétes - - - - 128
Rizskásás rétes 128
Mandulás rétes - 129
Darás rétes 129
Káposztás rétes 129
Szőlős rétes- 129
Pépek és felfújtak.
Liszt-felfujt (Besammell) 130
Csokoládé-felfujt 130
Hab-felfujt 131
Dara-felfujt ---131
Rizs-felfújt 131
Kávé-felfujt 132
Mandula-felfujt friss megygyel 132
Zsemlyepudding --133
Sodók készítése.
Borsodó 133
Tejsodó 134
Csokoládésodé 134
Lekvársodó - 134
öntél ék és jég torták bevonására.
Csokoládé-öntejék 134
Narancsjég 135
Torták.
Birsalmatorta 136
Csokoládétorta 136
Kenyértorta .. 137
Dobostorta - 137
Diótorta 138
Mogyorótorta 138
Mokkatorta 139
Pörkölt-torta mandulából -140
Linzi-torta 140
Linzi-torta habarva 141
Piskóta-torta -141
Piskóta mandulával 141
Piskóta-torta -142
Pischingcr-torta - - -142
Stefánia-torta - - -143
Sacher-torta - - - -143
Sütemények.
Ánizs-kenyér -144
Ánizs-karika - - -- -144
Ánizs-pereczek- - -144
Baraczk-pereczek - -144
Borzas Kata - - -145
Csokoládé-csók - - -145
Csokoládé-karikák - -.-146
Csokoládé-rudacskák - -146
Dupla csók - -146
Diós csók - - -147
Diós szelet --147
Fehér csók - - - 147
Fűszeres ivek - -148
Fahajas kártya -- - --148
Házibarát - 148
Habcsók - - 149
Kálmán-csók - 149
Langues de chat (macskanyelv) 149
Mogyoróivek -150
Mogyorócsókok és egyéb apró
formák - -- -150
Mandulacsók - -151
Mogyorócsók --- - -151
Mandulacsókok - 151
Mandulakoszoru - -151
Czitromkifli - - 152
Párisi rudacskák 152
Indiáner - ____ -153
Sonkaszelet - - -153
Kossuth-kenyér ___ -154
Orosz-kenyér (teához) -154
Püspök-kenyér - -154
Mézeskalács 155
Tea-halmocskák 155
Hólabda (tea-sütemény)--155
Vaniliás-perecz teához 156
Tea-sütemény - - 156
Ostyatekercs 157
Crémek, parfaitek és fagylaltok.
Vanilia-créme 158
Csokoládé-créme 158
Kávé-créme - - -- 159
Habgaluska tej-crémmel 159
Vanilia-parfait - 160
Csokoládé-parfait - 160
Mocca-parfait 160
Eper-parfait 161
Vanilia-fagylalt - 161
Czitrom-fagylalt - 162
Csokoládé-fagylalt 162
Kávé-fagylalt és jegeskávé - 162
Eper-fagylalt - - - - - 162
Kocsonyák.
Csokoládé-kocsonya - 163
Czitrom-kocsonya - 163
Eper-kocsonya - - 163
Narancs-kocsonya 164
Czukorkák.
Gesztenye czukorral bevonva - 164
Czukorral bevont mandula - - 164
Kávé á la créme - 165
Csokoládé á la créme 165
Égetett czukorka- - 165
Meleg és hideg italok.
Angol grog --- - - 166
Kávéfőzés 166
Másodkávé főzés 167
Bor forralva (vörös) 167
Hollandi puncs - - 167
Közönséges puncs - 168
Málna-puncs - - 168
Tojásos-puncs 168
Forralt sör - - - - 169
Hűsítők.
Pezsgőbor (champagner) 109
Pezsgő-limonádé 170
Cseresznye- és meggy-szörp - 170
Málna-szörp - -- - - 171
Mandulatej 172
Liqueurök.
Borovicska-liqueur - - -- 172
Cseresznye-liqueur - 173
Málna-liqueur 173
Meggy-liqueur 173
Kávé-liqueur - - - 174
Chartreuse-liqueur reczcptje 174
Vanilia-liqueur - - 174
Diópálinka - - - ' 175
Compotok.
Alma-compot - -- - - - 175
Sárga- és őszibaraczk-compot - 175
Cseresznye-compot- - - 176
Körte-compot 176
Meggy-compot - -- - 176
Vegyes-compot - 176
Gyümölcs gőzben.
Baraczk (kajszin) párban főzve -- 178
Baraczk (őszi) - - 180
Cseresznye-befőtt ? - - 180
Meggy-befőtt - - - - 181
Körte párban -. - -- - - 181
Ringlót párban - - 181
Ribizke-befőtt (mártásnak) - 182
Sárgadinnye párban ... - - 182
Szőlő párban - - --- - - 182
Som párban- - - - 183
Czukorban főtt gyümölcsök.
Birsalma czukorban főzve - - 183
Baraczk (kajszin) czukorban főzve 184
Berkenye (vagy aranyalma) 184
Eper czukorban 185
Dió czukorban 185
Meggy czukorban - 186
Mandula czukorban - 186
Körte czukorban 187
Szőlő czukorban 187
Rumban eltett gyümölcs 187
Eczetes meggy és cseresznye 188
Szilva fehéren, eczetben 188
Dinnye és körte eczetben 189
Sajtok gyümölcsből.
Birsalma-sajt 189
Körtesajt 190
Gyümölcs-ízek (lekvárok).
Baraczkíz 190
Cseresznye-és meggyíz 191
Málnaíz 191
Rózsaíz 191
Czukrozott gyümölcs.
Kajszinbaraczk 192
Körte czukorban 192
Eczetek készítése.
Mazsolya-eczetágy ... 192
Boreczet készítése eczetágy nélkül 193
Mézeczet 193
Söreczet ... ...' 193 Vissza
Tétel sorszám:
059

Kikiáltási ár:
12.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
16.000 Ft Licitek száma: 6



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!