Fülszöveg
"Mióta volt alkalmam megkóstolni Özcan Ozan csodálatos ételeit, folyton erre a könyvre várok. Özcan valóban érti a mesterségét. Ez talán a lehető legnagyobb bók, amit egyik szakács a másiknak valaha is mondhat. Azok számára, akiknek Törökország ételeivel kapcsolatos ismereteik hiányosnak mondhatók, A szultán konyhája kitűnő útmutatást nyújthat e csodálatos, ízletes és könnyen elkészíthető receptek világában. Például a vöröslencseleves, a tört burgonyával töltött kofta, a fokhagymás joghurtmártással készült zöldhüvelyesek receptje értékes kiegészítőként szolgálhat ki-ki személyes receptgyűjteményében."
Csípős-savanyú tojásos citromleves. Zöldségekkel töltött padlizsán illatos olívaolajban párolva. Szaftos báránysült tejszínes padlizsánágyon. Ezek Törökország ízei, ez, A szultán konyhája.
A török konyha a világ leggazdagabbjai közé sorolható. Nagy és igen összetett múltra tekint vissza. A könyvünkben található receptek némelyikét Ottoman szultán konyhájában készítették és fejlesztették tökéletesre, több mint öt évszázaddal ezelőtt, amikor is a hal, a szárnyas, a hús,a gyümölcs, a gabona és a zöldségfélék óriási választékát segítségül híva, a szultán főszakácsai versenyre keltek egymással, melyikük tud újszerűbb és különlegesebb ételkölteményt alkotni a sok finomságból. Ennek eredményeként egész sor étel született, mely éppoly egészséges, mint amilyen finom.
Törökországban és Európában gazdag tapasztalatokat szerezvén, Özcan Ozan főszakács a nyolcvanas évek elején nyitotta meg éttermét, A szultán konyháját, Boston üzleti negyedében. A jellegzetes, friss keleti ízek újra és újra visszacsalogatták az étterem látogatóit. A vöröslencseleves, a csicseriborsós rizses tál (piláf), a csípős, szénparázson sütött sis kebab, rózsavízpuding, valamint az Imam Bayildi avagy "Ájult imám" (melynek elnevezése, a monda szerint, onnan ered, hogy az imám elájult, miután evett a finomságból), olyan ételek, melyek igazán könnyen elkészíthetők, és csupa olyan összetevőket tartalmaznak, melyek bárhol beszerezhetők. A zöldség- és gabonafélékből összeállított receptek, és azok "nem vegetáriánus" változata gazdag választékkal szolgál mind a mindenevők, mind a vegetáriánusok számára.
A szultán konyháját Carl Tremblay mesterfotós káprázatosan szép fényképei teszik még tetszetősebbé. Találunk benne egy egész sor teljes menüajánlatot, valamint több mint 130 ínycsiklandozó receptet, melyek egytől egyig arra csábítják a főzés szerelmeseit, hogy otthonukba is igazi fejedelmi étkeket varázsoljanak e könyv segítségével.
Vissza