Témakörök



Lezárt aukciók


Kugler Géza: A legujabb és legteljesebb gyakorlati nagy budapesti szakácskönyv és házi czukrászat

Hires magyar és franczia szakács-művészek nyomán/A polgári és finom konyha legkipróbáltabb vényeivel/A főzés művészetének mester nélküli elsajátítására/A levesek, előételek, mártások, mindenféle húsnemek, zöldségek, saláták, főtt és sült tészták, torták, czukorsütemények, czukorkák, italok stb. ízletes és pontos készítési módjával/A tálalás, terítés és fölszeldelés magyarázatával/Étlapok, a konyha s a főzési anyagok teljes ismertetése

Szerző
Kugler Géza
Rozsnyai Károly (Budapest)
Kiadói félvászon kötés , 509 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 22 cm x 16 cm
ISBN:
Aukció vége:
2017-12-17 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, é.n., Rozsnyai Károly kiadása (Neuwald Illés Utódai Könyvnyomdája, Budapest), 509 p. + [1] p.; ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

A legújabb és legteljesebb gyakorlati nagy budapesti szakácskönyv és házi czukrászat. Híres magyar és franczia szakács-művészek nyomán. A polgári és finom konyha legkipróbáltabb vényeivel. A főzés művészetének mester nélküli elsajátítására. A levesek, előételek, mártások, mindenféle húsnemek, zöldségek, saláták, főtt és sült tészták, torták, czukorsütemények, czukorkák, italok stb. ízletes és pontos készítési módjával. A tálalás, terítés és fölszeldelés magyarázatával. Étlapok, a konyha s a főzési anyagok teljes ismertetése számos (szövegközti, fekete-fehér, feliratozott) képpel. 2000 recipé és 200 kép!
Nyomtatta Neuwald Illés Utódai Könyvnyomdája Budapesten.
Kiadói félvászon kötésű, alakos-ábrás, színes, kőnyomatos, tematizált címfedéllel, feliratozott könyvgerinccel rendelkező, hiánytalan, jó állapotú példány.
"Kugler Géza Budapesti Szakács és Cukrászkönyve nem hiányozhat a háziasszonyok konyhájából, ha jól és ízletesen akarnak főzni és cukrászkodni." - írta a könyvről Neidl Frigyes cukrászmester.

Előszó

Részlet a könyvből. Általános tudnivalók. I. A főzés és a hozzávalók. 1. A tűz. Tüzelő anyag rendszerint a fa (kemény és puha), a szép legújabban pedig a gáz. A puha fa gyorsabban ég, mint... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből. Általános tudnivalók. I. A főzés és a hozzávalók. 1. A tűz. Tüzelő anyag rendszerint a fa (kemény és puha), a szép legújabban pedig a gáz. A puha fa gyorsabban ég, mint a kemény s a szerint használjuk. Ep ugy a kőszénnek is nagyobb hőereje van, mint a barna szénnek. A gáz pedig kevesebb bajlódással jár, és vele bármily fokú meleget egyenletesen lehet fejleszteni, ami a főzés művészetében igen fontos. Enyhe tüz alatt mérsékelt hőhatásu tüzet értünk s erre a lángoló barna szén a legalkalmasabb, mig az élénk tűzhöz, amely erős meleget ád, legjobb a puha fa. 2. A tűzhely. Rendesen öntött vas, vagy pedig kőből (téglából) épitett. Ez utóbbinak előnye az, hogy a hőt nem sugározza ki ugy s tovább magában tartja, mint a vas, ami által a mellette való tartózkodás is kellemesebb. Nagyszabású tűzhely megépitésére inkább alkalmas, jóllehet napjainkban az úgynevezett zománcos tűzhelyek hóditanak, mint amely a konyhát is disziti s a burkoló lemezek folytán nem ád ki olyan nagy hőt. Egy jól berendezett s mégis kisebb fajtájú tűzhelyet a mellékelt ábra mutat. Ez szén tüzelésre van berendezve s a teteje öntött vas, mig az oldala tégla. Tetején vannak a lábasok számára való kerek lyukak, oldalán pedig a tűzhely ajtaja, és a sütő csövek. Vissza

Tartalom

Általános tudnivalók
A főzés és a hozzávalók 1
Készítési és kezelési módok7
Főzési anyagok ismertetése12
Asztal és étlap15
A felszeldelésről16
Marhasült16
Marhanyelv17
Vesepecsenye17
Marhafark17
Ürücomb17
Ürü hát18
Borjuvesés18
Borjucomb18
Borjuszegy18
Fricandeau19
Sonka19
Báránynegyed19
Szarvas és őzhát19
Őznegyed20
Nyul20
Szárnyasok20
Liba20
Pulyka21
Galamb21
Fácán22
Fogoly22
Halak22
Többi állatok22
Az ételek kiválasztására legjobb időszak22
Étlapok: 24
Reggeli. Villásreggeli24
Delebéd (Diner) 6, 12, 24 személyre25
Estebéd (souper) Lakodalmi villásreggeli, Tea-estély26
Hideg buffet kiránduláson. Báli buffet27
A leves
Hús és zöldséglevesek29
Böjti levesek64
Levesbe valók77
Mártások 100 féle102
Előétkek (Assiettek) 163 féle102
Húsok
Marhahus sült, főtt stb. 150 féle133
Borjuhusok 143 féle168
Bárányhúsok 39 féle 206
Ürühúsok 94 féle216
Disznóhúsok 93 féle241
Szárnyasok
Galamb 25 féle263
Csirke, kappan, tyúk, 86 féle270
Liba, lúd 40 féle294
Kacsa 17 féle303
Pulyka 24 féle307
Páva 2 féle314
Gyöntyúk 2 féle314
Vadak
Szárnyas vadak 15 féle 316
Fogoly 19 féle320
Fürj 12 féle325
Szalonka (snepf) 11 féle328
Fajd 9 féle330
Pacsirta 8 féle332
Vadkacsa 9 féle335
Szárcsa 3 féle336
Császármadár 4 féle337
Túzok 2 féle338
Fenyvesmadár 3 féle338
Hattyú 3 féle339
Vadgalamb 3 féle340
Veréb 8 féle340
Vadlúd 2 féle341
Búvár341
Szőrmés vadak
Őz 16 féle 342
Szarvas 3 féle345
Dámvad 2 féle346
Zerge 2 féle 346
Nyúl 14 féle347
Vaddisznó 8 féle351
Medve 2 féle353
Halak 355
Rákok376
Teknős békák380
Csigák kagylók381
Főzelékek385
Saláták 408
A házicukrászat alapvonalai415
Előismeretek és 25 recipe415
A cukorról422
A színek és festékek425
A mázakról425
Tészták
Torták 428
Lepények438
Fánkok442
Fölfujtak 444
Rétesek, bélesek445
Kuglófok 448
Csemege és cukorsütemények 449
Gyümölcsökről. A befőzésről általában455
Gyümölcsök457
Főtt tészták463
Diszsütemények465
Vajas tészták467
Zsirbansült tészták468
Élesztős tészták 470
Kétszersültek471
Lekvárfőzés473
Gyümölcslevek 475
Gyümölcssajtok476
Gyümölcskocsonyák477
Mézeskalácsok 479
Tea-sütemények479
Ostyákról482
Puddignok484
Palacsinták485
Pogácsák486
Levesbe való tészták487
Gombócok488
Élesztőkről489
Kenyér és kalácstészták490
Habok491
Krémek493
Fagylaltok495
Cukorkák496
Tragantról499
Italok 500
Étlapok az év minden napjára502
Régi és uj mértékek öszehasonlító táblája507
Vissza
Tétel sorszám:
208

Kikiáltási ár:
7.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
78.809 Ft Licitek száma: 48



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!