Fényes Irma: A legjobb magyar nagy szakácskönyv
Tartalmazza a polgári háztartásokban leginkább kedvelt és izletes magyar ételek pontos elkészitési módját
Szerző
Fényes Irma
Biró Albert
(Budapest)
Modern plüss kötés
, 128 oldal
Sorozatcím: |
|
Kötetszám: |
|
Nyelv: |
Magyar
|
Méret: |
19 cm x 13 cm
|
ISBN: |
|
Aukció vége: |
2018-12-16 20:00
|
Aukciós tétel adatai
Budapest, é.n., Biró Albert kiadása (Löbl Dávid és Fia Könyvnyomdája, Budapest), 128 p.; ill.
Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata
A legjobb magyar nagy szakácskönyv. Tartalmazza a polgári háztartásokban leginkább kedvelt és izletes magyar ételek pontos elkészitési módját. Irta sok évi személyes gyakorlat alapján Fényes Irma.
Nyomtatta Löbl Dávid és Fia könyvnyomdája Budapesten.
Modern plüss kötés feliratozatlan címfedéllel és könyvgerinccel, új v.barna előzéklapokkal, töredezett, foltos belívekkel, hiánytalan állapotban.
Ízelítőül a receptkönyvből: "Fánk. Áztass tejben két deka élesztőt, ha kelni indul, fél kiló lisztet, négy tojás sárgáját, két kanál zsirt, pár kocka cukrot, kevés sót és annyi tejet vegyits hozzá, hogy nagyon könnyü tészta legyen belőle. Dolgozd ki simára s tedd meleg helyre kelni. Ha megkelt, nyujtódeszkán könnyedén sodord ki, vagdald ki fánkformával, kend meg baracklekvárral, tégy kettőt egymásba s hagyd befödve, míg egyik oldala megpirul, ha megforditod, nem szükséges befedni. melegen s cukorral hintve tálald fel."
Előszó
Részlet a könyvből:
I. Levesek.
1. Jó husleves.
Minden huslevesnek főkelléke a jó hus; legizletesebb hust ad a fartő, hátszin, tarja és a felsár. Az emlitett részek közül végy egy kilogrammal,...
Tovább
Előszó
Részlet a könyvből:
I. Levesek.
1. Jó husleves.
Minden huslevesnek főkelléke a jó hus; legizletesebb hust ad a fartő, hátszin, tarja és a felsár. Az emlitett részek közül végy egy kilogrammal, lehetőleg hizott marhából, azt egy kevés csonttal és egy darab májjal tedd egy fazékba, önts rá hideg vizet, amidőn forrni kezd, vedd le a habját, hagyd csendesen forrni, azután tégy bele zöldséget, egy szál petrezselymet...
Vissza
Tartalom
I. Levesek 3
II. Előétkek 16
III. Marhahusokról 22
IV. Borju- és ürühusok 34
V. Sertéshusok 43
VI. Szárnyasok, sültek 47
VII. Vadak 53
VIII. Halak 56
IX. Mártások 60
X. Főzelékek 64
XI. Saláták 74
XII. Kompótok 77
XIII. Tészták 79
XIV. Palacsinták 86
XV. Rétesek 88
XVI. Iróstészták 93
XVII. Pogácsák 95
XVIII. Porhanyós (omlós) tészták 97
XIX. Vegyes tészták 102
XX. Kochok 107
XXI. Kochokhoz való mártások 111
XXII. Torták 113
XXIII. Krémek tortákhoz 118
XXIV. Befőtt gyümölcsök 120
XXV. Lekvárok 123
XXVI. Télire eltett gyümölcs és zöldség 124
Vissza