Lezárt aukciók


Következő aukciónk előzetes kínálata

Kovácsné Tüdős Ilona, Dr.: Egyszerű házi cukrászat és gyümölcsbefőzés

Szerző
Dr. Kovácsné Tüdős Ilona
Méhner Vilmos-féle Könyvkiadóhivatal (Budapest)
Könyvkötői egészvászon kötés , 104 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 20 cm x 13 cm
ISBN:
Aukció vége:
2018-12-16 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, [1925], Méhner Vilmos-féle Könyvkiadóhivatal kiadása (Orsz. Központi Községi Nyomda Rt.), 104 p.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Első kiadás. Egyszerű házi cukrászat és gyümölcsbefőzés. Írta: Dr. Kovácsné Tüdős Ilona.
Szerzői előszóval, részletes tartalomjegyzékkel ellátott kiadvány.
Könyvkötői egészvászon kötés aranyozott feliratos címfedéllel, aranyozott könyvdíszes könyvgerinccel, új előzéklapokkal, javított belívekkel, hiánytalan állapotban. Az eredeti több színű, rajzos-alakos képes kiadói címfedelet, valamint a korabeli reklámokat tartalmazó hátlapot a kötetbe kötötték.
Ízelítőül a receptkönyvből: "Limonádé melegen. Három tojás sárgáját három evőkanál porcukorral habosra keverünk. Adunk bele egy citrom s egy narancs reszelt héját, két citrom s egy narancs levét. Most öntsünk közé egy negyed liter forró vizet, s folyton kavarjuk. Azonnal tálaljuk."

Előszó

Napi étrendünk összeállitásánál gyakran előfordul, hogy azt finomabb süteményekkel, tortával, kochokkal stb. kell változatossá tenni. Ez nemcsak változatossá teszi étrendünket, hanem jobb... Tovább

Előszó

Napi étrendünk összeállitásánál gyakran előfordul, hogy azt finomabb süteményekkel, tortával, kochokkal stb. kell változatossá tenni. Ez nemcsak változatossá teszi étrendünket, hanem jobb táplálékot nyújt fogyasztóinknak. Szükséges tehát, hogy a háziasszony tájékozást szerezzen az egyszerű cukrász-készítmények terén. De más szempontból is szükséges, hogy értsen a könnyű és finom édességek elkészítéséhez. Ha beteg van a háznál, az orvosi rendelés gyakran ir elő kellemes izü, könnyű és mégis tápláló fogást. Ezt a célt szolgálják a kochok. A lázas beteg frissítőt kíván. Készithetünk otthon fagylaltot, hideg vagy meleg italt. Ha vendéget várunk, akkor is csak a cukrász-receptekhez fordulunk. Egyszerü házicukrászatomban összegyűjtöttem a cukrászat minden ágából több ilyen fontos receptet. Olyanokat, melyek a mindennapi életben leginkább előfordulnak s a melyek a legegyszerűbb háztartásban is nehézség nélkül elkészíthetők. Munkaközben a takarékosságot és célszerűséget tartottam mindig szem előtt. S remélem ezzel célomat elértem és receptjeim a mai nehéz gazdasági viszonyok között is helyet találnak a család háztartásában. Budapest, 1925. május hava. csíkszeredai Dr, Kovácsné, Tüdős Ilona. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ 3
Egyszerű házi cukrászat 4
I. Fejezet.
Finom sült tészták.
Ánizskenyér 9
Alma töltve 9
Baracksütemény 10
Caces édesen 10
Caces sósán 10
Csokoládéscsók 10
Csokoládés édesség 10
Csokoládés tekercs 11
Datolyáscsók 11
Datolyás csemege 11
Dióslincer 11
Dióspogácsa 12
Dióstészta lekvárral 12
Diós haboscsók 12
Gesztenyepurée 13
Gyümölcsös csókocskák 13
Gyümölcsöstészta 13
Habosszelet 14
Habcsók 14
Hájaspogácsa 14
Habcsók tejszínhabbal 15
Kakaóstészta 15
Kalács 15
Kerek perec 16
Kifli kávéhoz 16
Kis perec 16
Krémesbéles 17
Kuglóf 17
Lincertészta 17
Mandulásperec 18
Manduláscsók 18
Mandulás teatészta 18
Mézestészta 19
Mogyoróscsók 19
Mogyoróscsók másképpen 19
Narancsos sütemény 19
Non plus ultra 20
Omlette (omlett) tejfellel. 20
Ostya 20
Omlóstészta barackkrémmel 21
Piskóta csokoládéval 21
Piskóta lekvárral 21
Piskóta mandulával 22
Piskótatekercs dióval 22
Porhanyós tészta lekvárral 22
Sajtos teatészta 22
Sonkáskifli 23
Sonkáskifli burgonyával 23
Sonkás rudak 23
Sós rudak 24
Teasütemény 24
Tepertőspogácsa 24
Töltött kenyér 24
Vajas hajtogatott pogácsa 25
Vajaskifli 25
Vajaspogácsa 25
Vaníliás kerek perec 26
Zsemlye 26
II. Fejezet.
Torták.
Befőttel töltött torta 27
Csokoládétorta 27
Csokoládétorta 27
Csokoládés piskótatorta 28
Datolyatorta 28
Dinnyetorta 28
Diótorta 28
Diótorta egyszerűbben 29
Dobostorta 29
Gesztenyetorta 29
Gesztenyetorta másképpen 29
Kávétorta 30
Linzertorta 30
Mandulatorta 30
Mogyorótorta 31
Narancstorta 31
Orosztorta 31
Pischingertorta 32
Pörkölt mandulatorta 32
Puncstorta 32
Sachertorta 33
Tengeri torta 33
Stefániatorta 33
III. Fejezet.
Torta- és süteménytöltelékek.
Csokoládékrém tejszínhabbal 34
Diókrém 84
Eperhabkrém 34
Gesztenyekrém 34
Gesztenye-töltelék 34
Kávékrém 35
Kávékrém tejszínhabbal 35
Mandulakrém 35
Mogyorókrém 35
Narancskrém 36
Sárgakrém 36
Vaniliáskrém 36
Vaníliás tejszinhab krém 36
IV. Fejezet.
Sütemény és torták bevonása.
Barackmáz 37
Caramellmáz 37
Citrommáz 37
Csokoládémáz 37
Diszités tortákra 38
Gyümölcsmáz hidegen 38
Kávémáz 38
Narancsmáz 38
Puncsmáz 39
Rummáz 39
Rózsaszinmáz 39
Zöldmáz 39
Vanilia máz 39
Mázak és cukrossütemények festése 40
V. Fejezet.
Kochok, puddingok.
Almadudding 40
Baracklekvárkoch 41
Borkoch 41
Citromkoch 41
Cukorkoch 42
Cseresznyés pudding 42
Csokoládékoch 42
Csokoládépudding 42
Datolyapudding 43
Dinnyepudding 43
Diókoch 43
Diópudding 43
Fánkpudding 44
Eperpudding 44
Gesztenyekoch 44
Rizspudding 44
Habos rizskoch 45
Habkoch 45
Kávékoch 45
Kiflipudding 46
Lisztkoch 46
Malagapudding 46
Mandulapudding 47
Meggypudding 47
Mogyorópudding 47
Narancspudding 47
Rizskoch almával 48
Rizskoch áttörve 48
Rizskoch barackkal 48
Rizskoch mandulával 48
Rumospudding 49
Tejfelespudding 49
Tojáskoch 49
Turópudding 49
Zsemlyepudding 50
VI. Fejezet.
Mártások, kochok- és puddingokhoz.
Bormártás melegen 50
Csokoládémártás 51
Diómártás 51
Gesztenyemártás 51
Gyümölcsmártás melegen 51
Kávémártás hidegen 52
Kávémártás melegen 52
Likőrmártás 52
Mandulamártás 52
Narancsmártás 52
Tejmártás 53
Vaníliás mártás 53
VII. Fejezet
Krémek.
Almakrém 53
Barackkrém 53
Birsalmakrém 54
Borkrém 54
Cukorkrém 54
Csokoládékrém 54
Gesztenyekrém 55
Gyümölcskrém 55
Kávékrém 55
Kávékrém 56
Likőrkrém 56
Madár tej 56
Mandulakrém 56
Mandulakrém 57
Málnakrém 57
Mogyorókrém 57
Mogyorókrém 57
Narancskrém 57
Puncskrém 58
Ribizkekrém 58
Rózsakrém 58
Rumoskrém 58
Vaniliakrém 59
Vaniliakrém 59
VIII. Fejezet.
Fagylaltok - Parfaitok.
Almafagylalt 59
Ananászfagylalt 60
Barackfagylalt 60
Barackparfait 60
Borfagylalt 60
Borfagylalt 61
Citromfagylalt 61
Citromfagylalt 61
Csokoládéfagylalt 61
Csokoládéfagylalt 62
Csokoládéparfait 62
Diófagylalt 62
Eperparfait 62
Eperfagylalt 63
Eperfagylalt 63
Gesztenyefagylalt 63
Gesztenyefagylalt 63
Gesztenyeparfait 64
Jegeskávé 64
Kávéfagylalt 64
Kávéfagylalt 65
Kávéparfait 65
Likőrparfait 65
Mandulafagylalt 65
Málnafagylalt 65
Málnaparfait 66
Marasquino fagylalt 66
Meggyfagylalt 66
Mogyorófagylalt 66
Mogyorófagylalt 67
Mogyoróparfait 67
Narancsfagylalt 67
Puncsfagylalt 67
Ribizli parfait 68
Vaniliafagylalt 68
IX. Fejezet.
Cukorkák készitése.
Cukrozott dió 68
Cukrozott gyümölcs 68
Cukrozott narancshéj 69
Cukrozott narancshéj 69
Csokoládéból kávébab 69
Csokoládés gesztenye 70
Lekváros golyó 70
Mandulapasztilla 71
Mézes csemege 70
Mogyorópasztilla 71
Ribizli 71
X. Fejezet.
Hideg, meleg italok
Almabor 71
Bor forralva, fűszerrel 71
Borsodó 71
Borpuncs 72
Bowle 72
Citrompuncs 72
Csája 72
Csokoládé melegen 72
Csokoládé hidegen 73
Eperpuncs 73
Grog 73
Habpuncs 73
Jegescsokoládé 73
Jegeskávé 74
Kakaó melegen 74
Kakaó hidegen 74
Kávé hidegen 74
Kávé hidegen 74
Kávé melegen 75
Knickebein 75
Limonádé hidegen 75
Limonádé melegen 75
Puncs hidegen 75
Puncs melegen 76
Ribizlibor 76
Tea 76
Tengeri tea 76
XI. Fejezet.
Likőrök.
Áfonyalikőr 77
Almalikőr 77
Ánizsospálinka 77
Barackpálinka 77
Birsalma likőr 78
Borovicska 78
Citrom likőr 78
Császárkörte likőr 78
Dió pálinka 79
Kávélikőr 79
Köményespálinka 79
Marasquinó 79
Málnalikőr 80
Meggypálinka 80
Meggylikőr 80
Narancslikőr 80
Narancslikőr 81
Ribizli pálinka 81
Szilvapálinka 81
Vanilialikőr 81
XII. Fejezet.
Gyümölcsök befőzése.
Alma ecetben 82
Almajam 83
Alma mártásnak 83
Ananász 83
Ananászlekvár 83
Aranyalma 84
Áfonya (fekete) 84
Áfonya (vörös) 84
Barackbefőtt (őszi) 84
Barackbefőtt (sárga) 85
Barack ecetben 85
Baracklekvár 85
Barack pálinkában 86
Barack zölden 86
Berkenyebefőtt 86
Birsalmabefőtt 86
Birsalmalekvár 87
Birsalmasajt 87
Cseresznye magvasan 87
Cseresznye mártásnak 87
Cseresznye sürün 87
Dióbefőtt hámozva 88
Dióbefőtt zölden 88
Dióbél cukorban 88
Dinnye cukorban
Dinnye (sárga) ecetben
Dinnyehéj cukorban 89
Dinnyejam 90
Eper cukorban 90
Eperjam 90
Eperlekvár 90
Eperszörp 91
Fügebefőtt 91
Gesztenyebefőtt 91
Körtebefőtt 92
Körte egészben 92
Mandula zöldben 92
Körtelekvár 92
Málnabefőtt 93
Málnajam 93
Málnalekvár 93
Málnaszörp 93
Meggy borban 93
Meggy ecetben 94
Meggylekvár 94
Meggy mártásnak 94
Meggy öregen 94
Meggy rumban 95
Narancs cukorban 95
Narancsjam 95
Naspolya 95
Paradicsom zöldben 96
Pöszméte cukorban 96
Pöszmétejam 96
Pöszmételekvár 96
Pöszmétemártás 97
Rebarbara cukorban 97
Ribizlilekvár 97
Ribizli mártásnak 97
Ribizliszörp 97
A rinclot sürün 97
Som cukorban 98
Szőlőlekvár 98
Szilva zöldben 98
Szilvalekvár 98
Szederbefőtt 98
Töklekvár 99 Vissza
Tétel sorszám:
193

Kikiáltási ár:
3.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
6.500 Ft Licitek száma: 16



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!