Lezárt aukciók


Soós Aladár, Dr.: Étrendi előirások a gyakorlatban

Szerző
Dr. Soós Aladár
Szerkesztő
Dr. Báró Korányi Sándor
"Orvosi Hetilap" kiadása (Budapest) ,
Kiadói ragasztott papírkötés , 312 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Aukció vége:
2018-12-16 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1940, Az "Orvosi Hetilap" kiadása (Bethlen Nyomda Rt., Budapest), 312 p.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Étrendi előirások a gyakorlatban. Írta: Soós Aladár dr. egyetemi rk. tanár, a Diaetetikai Intézet igazgatója. Előszóval ellátta: Báró Korányi Sándor dr. egyetemi ny. ny. rendes tanár és Sóvári Soós Aladár.
A címlapon Meinl Gyula R.T. Háztartásgazdasági Tanácsadójának tul. bélyegzései láthatók.
Negyedik, teljesen átdolgozott kiadás. A kötetet nyomtatta a Bethlen-Nyomda Rt. Budapesten.
Kiadói ragasztott papírkötésben lévő példány könyvkötő által pótolt vászongerinccel, az eredeti, kissé sérült kiadói feliratozott címfedél és hátlap megtartásával, hiánytalan állapotban. A kötet néhány lapján ázásnyom látható.
Az elismert orvosdoktor, a Diaetetikai Intézet vezetőjeként korát megelőzve kutatta az étrend és az egészség, valamint azzal kapcsolatban életkor összefüggéseit.

Előszó

A diaetetika, mint tudományág, az egészséges és a beteg ember táplálkozásának sajátosságaival foglalkozik, azokat figyeli meg, majd kutatásainak eredményét az élelmezés gyakorlati céljaira, a... Tovább

Előszó

A diaetetika, mint tudományág, az egészséges és a beteg ember táplálkozásának sajátosságaival foglalkozik, azokat figyeli meg, majd kutatásainak eredményét az élelmezés gyakorlati céljaira, a gyógyszerreceptekhez hasonlóan, étkezési szabályokban, diaetás vényekben, étrendi előírásokban fekteti le. Az étrendi előírás útján kapcsolódik tehát az elméleti gyógyító, orvosi munka az ételkészítési technika előállító és eljuttató felkészültségével. Vissza

Tartalom

Élelmezés
Élelmezési szakkifejezések7
Táplálék, élelem, táplálkozás, élelmezés, tápszükséglet, élelmiigény, tápanyag, élelmianyag, tápérték, élelmezési érték, tápszer, élelmiszer, ízszer, ízszerelés, konyhatechnikai segédanyag, deaetás konyhatechnikai segédanyag
Az élelmezés megszervezése11
Az élelmező. Az élelmezéstechnikus. Élelmezési rendszerek2
A betegélelmezés technikája14
A diaeta. A diaetás konyhatechnika. A diaetás néne1
Étmódszabályozás
Az élelmezés észszerűsítése17
Gondozás20
A szülőnők élelmezése. Gyermekélelmezés. Öregemberek élelmezése
Irányító felügyelet24
Nagyétkűség. Válogatósság. Étvágytalanság
Befolyásolás27
Nemzeties konyhatechnika. Társadalmi rétegződés. Egyéni beállítottságok
Étrendi előírások
A belső betegségek diaetás kezelése30
A diaetotherapia. Kímélő étrendek. Alkalmazkodó étrendek. Egyéb szempontok
Emésztés
Az emésztőszervek betegségének diaetás kezelése33
Próbaétrendek37
Teás próbareggeli. Alkoholos próbareggeli. A székletét vizsgálatának étrendi előkészítése. Haemoglobinmentes étrend. Wohlgemuth étrend. A röntgenvizsgálat étrendi előkészítése
Könnyű vegyes étrend43
Haché-purée étrend51
Folyékony étrend56
A gyomornedvelválasztást befolyásoló étrendek61
A fokozott gyomornedvelválasztás étrendje. A csökkent vagy hiányzó gyomornedvelválasztás
A bélemésztés zavarának étrendjei69
A sárgaság diaetás kezelése
Ulcus-kúrák74
A lassult gyomorkiürülés étrendjei85
Kiküszöbölés
A bélbetegségek kiaetás kezelése90
A hasmenés étrendjei91
Az erjedéses hasmenés étrendje. A rothadásos hasmenés étrendje
A székrekedés étrendjei99
Ballasztszegény, bélkímélő étrend. A "durva-koszt". Bélféregűző kúrák
A vesebetegségek diaetás kezelése105
Egynapos vesepróba109
Vesekímélő étrend114
A sószegény étrend122
A fehérjeszegény étrend127
Fehérjeböjtnapok131
Cukor- és gyömölcsnapok134
Éheztetés - szomjazatás143
Száraz diaeta. Vízlökés
Alkalmazkodó étrendek148
Sentanyagcsere
A sejtanyagcsere betegségeinek diaetás kezelése156
A lázas betegségek étrendjei158
Anyagcseresalakszegény étrend161
Talquist diaeta
Thyroxin-hatást csökkentő étrendek162
Alt diaeta. Tryptophan-szegény étrend (Bálint, Abelin)
Blum diaeta
Haemogenszegény étrend165
herczog diaeta
A vitamin-elégtelenség étrendjei167
A vérképzést fokozó étrend171
Máj diaeta
Hízlaló kúrák175
Hízlalókúra insulinnal
Soványító kúra182
Purinszegény étrend191
A rheumatismus étrendje
Cholesterinszegény étrend196
A cukorbetegség diaetás kezelése197
Próbaétrendek200
Cukormegterhelés
A cukorbíróképesség meghatározása202
Éhező-nap204
Főzelék-nap209
Bővített főzeléknap. Gyümölcsnapok
Zabliszt-nap216
Vegyesliszt-nap220
Falta diaeta
Zsírszegény étrend224
Porges és Adlersberg diaeta
Szénhydratszegény étrend226
Pótcukrok, édesítőszerek. Szénhydratszegény lisztek, kenyérpótlók
Alkalmazkodó étrend234
Az insulinkezelés242
Nedvanyagcsere
A nedvanyagcsere zavarainak deaetás befolyásolása245
Allergiás kórállapotok étrendi befolyásolása248
Allergenkereső étrendek.A túlérzékenység kezelése étrenddel
Nyers-koszt252
Gyümölcsnapok257
Gyümölcskúrák262
Almakúra. Szőlő-kúra. Savanyított káposzta-kúra. Gyümölcs- és főzeléknedv-kúra
Savanyítás - lúgosítás270
A húgyutak átsavanyítása (Haas, Meyer - Betz diaeta). Étrendek kőképződés ellen
A ketogen étrend275
Az "S. H. G." étrend277
Az ásványi anyagcsere befolyásolása282
Ásványvíz-kúrák
Függelék
A magyaros konyhatechnikában használatos élelmianyagok százalékos összetétele285
Szerzőkről elnevezett étrendi előírások305
Vissza
Tétel sorszám:
320

Kikiáltási ár:
6.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
6.800 Ft Licitek száma: 6



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!