Lezárt aukciók


Következő aukciónk előzetes kínálata

Baross Károly/Drucker Jenő, Dr.: Francziaország szőlőművelése

Szerző
Baross Károly
Dr. Drucker Jenő
"Borászati lapok" (Budapest) ,
Kiadói egészvászon kötés (Gottermayer) , 364 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Aukció vége:
2017-12-17 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1901, "Borászati lapok" kiadása ("Pátria" Irod. Vállalat és Nyomdai Rt., Budapest), I-V p. + [1] p. + 364 p. + [2] p.; ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Első kiadás. Francziaország szőlőművelése. Írták Baross Károly és Dr. Drucker Jenő. A kötetet 178 számozott, fekete-fehér ábra és rajz illusztrálja. A szerzők előszavával, irodalomjegyzékkel és részletes tartalomjegyzékkel ellátott kötet. A könyvet a "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai Rt. nyomtatta Budapesten.
Morelli G. F. I. által festett, illusztrált, szecessziós kiadói egészvászon kötés egyszínű, alakos-képes címfedéllel, feliratozott könyvgerinccel, tiszta belívekkel, mintázott lapélekkel, hiánytalan, megkímélt, jó állapotban. A kötés Gottermayer N. Kötészeti Műhelyében készült. Ritka.

Előszó

A világkiállítás alkalmából nemzetközi szölömivelési kongresszus volt Parisban, amit a franczia szőlősgazdák szintén Parisban székelő országos egyesülete, egy a minden nevesebb franczia borvidékre... Tovább

Előszó

A világkiállítás alkalmából nemzetközi szölömivelési kongresszus volt Parisban, amit a franczia szőlősgazdák szintén Parisban székelő országos egyesülete, egy a minden nevesebb franczia borvidékre rendezett tanulmányúttal kötött össze. A párisi kongresszus mélyreható előadásai és vitái, a szőlő- és borászati kiállítás, de kiválókép a tanulmányut, bemutatta a franczia szőlőtermelést a maga nagyságában, teljes egészében és számos önként nyújtott eszközeivel módot adott a tanulmányozóknak arra, hogy behatoljanak a franczia szőlőmüvelés részleteibe is. Ezért adhatjuk munkánknak azt a czimet. ,,Francziaország szőlömivelés." Beszámolunk Francziaország egész szőlőtermeléséről a maga összességében és a részletekben is, amelyekből sok hasznos és értékesíthető dolgot tudunk irni a magyar szőlőtermelőknek. A szőlőtermelés és különösen a borkezelés terén a francziák a világ mesterei és hogy reá is szolgáltak világhírükre azt láttuk odakint. Becsültük a szőlőtőkét és annak termését mindig, hirdetjük hosszú idő óta, hogy Magyarországon is fontos gazdasági tényező, de hogy milyen nagy nemzeti kincscsé lehet, azt - Francziaországban tanultuk meg. Azt óhajtjuk, hogy ez a mi tanulmányunk a magyar szőlőtermelők köztulajdona legyen, ezért irtunk le mindent bőven, egyéni tapasztalatainkat és a kíséretünkben levő franczia szakértők magyarázatait; kiegészítve ezt a franczia nagy szőlőirodalom jeles müveinek, mint forrásoknak felhasználásával. Vissza

Tartalom

Előszó
Francziaország szőlőmüvelése 1
Franciaország szőlőművelésénél statisztikája 3
Az évi termés 3
A termés megoszlása vidékenkint 5
A bortermés átlagos és összértéke 6
A borfogyasztás. Behozatal és kivitel 8
A fil'oxeravész és a szőlők felújítása 12
Francziaország borvidékei 13
A nemzetközi szőlészeti kongresszus 1900-ban 15
A kongresszus szabályzata 15
A kongresszus tárgysorozata. A kongresszus tagjai 17
A kongresszus tárgyalásainak jegyzőkönyve 18
A filloxera pusztítása Francziaországban (Foéx G) 19
Entomologiai tanulmányok 20
A filloxera irtására szolgáló módszerek . 21
A gyérítés 21
Az irtás 23
Az elárasztás 23
A filloxera hatásának csökkentésére szolgáló módszerek ... 24
Homoki ültetés 24
Amerikai fajok ültetése 25
Közigazgatási tevékenység 28
A szőlők felújításáról (Gervais P.) 28
Bevezetés
(A filloxera-vész története. - A felújítás kérdésének fázisai. - Direkttermők vagy alanyok.)
Az alanyfajok 32
1. csoport. Az amerikai tiszta fajok 32
(Riparia. - Rupestris. - Berlandieri.)
2. csoport. Ameriko-amerikai korcsok 36
(Jacquez, Solonis, Vialla. -Riparia x Rupestris. - Bertandieri X Riparia. - Colorado-félék. - Cordifolia x Rupestris.)
3. csoport. Franko-amerikai korcsok 39
(1202. - 601 és 603. - Aramon X Rupestris. - 33 A1 és A2. - 41 B.)
Az adaptáczió 42
(A faj, - talaj, - mivelési módok, - trágyázás befolyása.)
a) A meszes talajok felújítása 44
b) A kötött talajok felújítása 45
c) A nedves talajok felújítása 46
d) A száraz talajok felújítása 46
Az affinitás 47
A direkttermök 49
(Seibel-féle és Couderc-féle hybridek. - Alicanthe x Rupestris. - Auxerrois x Rupestris.)
A szőlöbetegségek (Viola P.) 53
(Oidium. - Peronospora.- Black-rot. - Court-noué. - Margarodes vitium.)
Cazeaux-Cazalet megfigyelései 54
A vihar ágyúz ás (Ottavi) 56
A bőrbetegségekről és a borkezelés haladásáról (Gayon) 57
Borbetegségek 57
(A virágosodás. - Az eczetesedés. - A megkeseredés. - Az avasodás. - A nyulósság. -
A törés.)
A borkezelés haladása 59
(Az erjedés. - A tiszta erjesztők. - A pasteurizálás.)
A bor befolyása az egészségre (Charrin) 62
Történeti visszaemlékezés 62
A szeszfogyasztás napjainkban 63
Kórtani és társadalmi következmények 64
A mérges anyagokról 65
A pálinka és a bor befolyása 65
Elfogadott kiülönleges javaslatok 67
(Az adóterhek leszállítása. - A jegyek védelme.
- A természetes bor védelme.)
Egy általános szölöisme (ampelographia) létesítése (Couanon) 70
A diszebéd 71
A tanulmányul 72
Gironde 73
A girondei talaj 74
A feltalaj 74
Az altalaj 75
A girondei szőlőfajták 75
Vörös borfajták 75
(Cabernet Sauvignon. - Cab. franc. - Cab. blanc. Cab. gris. - Merlot. - Malbec. - Verdot. -
Cabernelle. - Jurangon. - Sirha. - Massoutet.)
Fehér borfajták 81
(Semillon. - Sauvignon. - Muscadelle. - Muscat blanc. - Blanc Auba.)
A girondei szőlőmivelés 83
(Talajelőkészítés. - Ültetés. - Fiatal szőlők gondozása.) - A metszés. - A müvelés. - A
válogatás. - A földmunka. - A szüret. - Az osztályozás. - Az erjedés.)
A girondei borok osztályozása 95
A barrique 96
Médoc 99
Chateau-Cantenac Brown 100
Brane-Cantenac 100
Kirwan 101
d'Issan 101
Palmer 102
Durfort-Vivens 102
Malescot-Saint-Exupéry 102
(Borház, erjesztő és pincze részletes ismertetése. - A szőlőtermés feldolgozása. - A bor kezelése.)
Chateau-Arnaud-Blanc 110
(Az épületek ismertetése. - Az erjesztés. - A borok kiegyenlítése.)
Chateau-Margaux 115
Beaumont-Cussac 116
Langoa 118
(Az erjesztő helyiség és borház leírása. - A borkészítés és további kezelés ismertetése.)
Chateau-Branaire-Ducru 124
Beychevelle 125
Beaucaillou 126
Latour 126
de Pichon-Longueville 127
Pontet-Canet 128
Mouton-d'Armailhacq 128
Mouton-Rothschild 129
Lafite 131
Cos-d'Estournel 131
Arrondissement de Libourne 134
(Beosztás. - Talaj. - Mivelés. - Borminőség. Borárak.)
Chateau-Petrus 136
des Laurets 136
(Az erjesztőház és pinczék leirása. - Az erjesztés lefolyása. - Borkezelés.)
Chateau-Pavie 143
d'Ausone 144
Cheval-Blanc 144
Blayais 146
(Talaj. - Szőlőfajok. - Borfajták. - Felujitás. - Alanyok. - Müvelés.)
Chateau-Ségonzac 147
(Terület. - Talaj. - Fajták. - Borkészités.)
Chateau-Virou 149
(Szüret. - A termés behordása és feldolgozása. - Roy-féle szőlőbebogyózó és zuzó készülék. - Erjesztő kádak. - Roy-féle sajtók. - Czementhordók. - A présház és egész berendezés költségei.)
Entre-deux-mers et, Rive Droite de la Garonne 154
Cadillac 154
(A szindikátus működése. - Sok klorotikus tőke. - Talaj. - Borféleségek. - A város.)
Loupiac 156
Sainte-Croix-du-Mont 156
Cadillac szőlészete a filloxera és a peronospora megjelenése után 159
(A filloxera terjedése. - A gazdasági és szőlészeti egyesület. - A gombabetegségek elleni
védekezés. - Felujitási költségek hektáronkint. - A szőlők jövedelmezősége.)
A cadillaci szőlők mivelése 162
(Felujitás. - Fehér és vörös borfajták. - A cadillac-i ojtás. - Ojtó-gépek. - A szőlő
mivelése az első, második és harmadik évben. - További kezelés. - Fagy elleni védekezés, trágyázás. - A gyürüzés. - A gombák elleni védekezés.)
A gazdasági és szőlészeti egyesület működése 172
(Két nagy bizottság kiküldése. - Gazdasági kamara.)
Chateau-Loubens 174
Biac 175
Ricaud 176
de-Taste 177
Lamarque 177
Pays de Sauternes 178
(A sauternes-i bor mint a tokaji versenytársa. - A szőlőfajták. - Napszám és évi bér. - A
szüret. - A termés osztályozása. - A borminőség szerinti klasszifikáczió.)
Chateau-de-Suduiraut 181
Guiraud 182
de-Rayne-Vigneau 183
Rabaut 183
Climens 184
Yquem 185
(A tőkék elhelyezése. - A borok ára. - Préscsarnok és pinczeberendezés. - Első és második sajtolás. - Töltögetés. - Minőség-kiegyenlités. - Palaczkozás.)
Midi 192
(A délvidék szőlőtermő megyéi. - Az amateurkísérletezök. - Castel telepe.)
A hybridáczió és a kísérleti telepek 194
(Nagy tőkebefektetés és bizonytalan siker. - Tudományos és gyakorlati czélok.)
A hybridáczió 195
(A hybridáczió czélja. - Hybrid és mestic. - Mesterséges és természetes korcsok. - A szőlőkorcsok tulajdonságai. - Reciprok hybridek. - Öröklékenység és visszaesés. - Derivált és másodrangú korcsok. - Kombinált korcsok. - A hybridálás három főproblemája. - A keresztezés irányelvei. - A főbb szőlőfajok virágzási ideje.)
Meszes talajoknak megfelelő alanykorcsok létesitése 200
Direkttermő korcsok létesitése 200
Black-rot iránt érzéketlen korcsok létesitése 201
A hybridáczió a gyakorlatban: A szőlő virágjának ismertetése 202
A hybridáczió technikája 203
A szőlővirágzás gyorsítása és elodázása .207
A himpor gyűjtése 209
A szőlőfürtök megszedése és a magvak eltevése 211
A szőlőmagvak elültetése 212
(Melegágyban való eliskolázás. - A szabadban való eliskolázás.)
A kísérleti telepek 215
(Meszes és tulkötött talajok. - Szőlőbetegségek- nek ellentálló hybridek keresése. - A tőkék
elhelyezése és megjelölése. - A korcsokat jelző számok.)
Hogyan lehet a korcsokat koraibb gyümölcstermelésre indítani? 217
(A gyökerek kurtítása - Fiatal tőkék ledöntése. - Guyot-féle mivelés.)
Az út folytatása 220
Marseillette 220
Az elárasztás berendezése. - Szikes talaja 220
Jouarres 221
(A szőlő terjedelme, évi bortermés. - Talaj. - Alany- és borfajták. - Metszés. - Trágyázás.
- Zöldtrágyázás. - Royat- és gobelet-féle metszés.)
Pyreneés-Orientales 224
Grand Craboules 224
(A csatornázás. - A szőlő terjedelme. - A nyári öntözések. - A pinczeberendezés. - Gőzerővel működő borsajtó. - Vidal rendszerű szivattyúk. - Az erjesztő medenczék. - A
szüret lefolyása. - Jelmondatok a major falain.)
Moujan 232
Chateau de Villeroy 232
(A szőlő terjedelme. - Szőlőfajták. - Mezei vasút. - Szüretelés. - A borház. - A gépház két lokomobillal. - Paul-féle turbinás szürőgépek. - Czementmedenczék. - Hordozható szivattyu. -A pinczészet főbb berendezése.)
Hérault 243
Éghajlat és időjárás 243
A szőlőtermelés arányai 244
A termés és annak értékesítése 246
Munkás-viszonyok, birtokmegoszlás 249
Borkereskedelem 250
A héraulti szőlők felújítása 251
Amerikai szőlőfajták 251
Európai szőlőfajták 252
(Aramon. - Carignan. - Piquepoul. - Clairette blanche. - Mourvédre. - Alicante Bouschet.
- Petit Bouschet.)
A szőlő mivelése 255
(Czomb és szálvesszős mivelés. - A téli metszés. - A talajmunka.)
A franczia délvidék borkezelése 257
Az erjedés 257
(Erjesztő gombák. - Az élesztő szaporodása.)
A szőlő és must összetétele 260
(A czukor- és savtartalom viszonya. - Egyéb alkatrészek. - Dél-Francziaország fontosabb
szőlőfajtái fürtjeinek összetétele: Aramon, Carignan, Petit Bouschet, Fehér Piquepoul.)
A szüret ideje 268
(Mustmérők. - Savmérő. - A termés behordása. - Mustjavitás.)
A szüretelés 273
Vörös bor készitése 273
Fehér borok készitése 275
Az erjesztés 273
(A hő befolyása. - Musthütő készülék. - Erjesztés czementhordóban és rekeszes kádban. -
Kénessavval való szintelenités.)
Gervais P. „Causses" nevű szőlőbirtoka és kísérleti telepe 288
I. Troisiéme Tamaris 289
II. La Cougourlude 292
III. Le Grand Plantié 292
IV. Le Petit Fresne 292
V. Couran 292
VI. Second Tamaris 292
VII. Grand Tamaris 293
Fangouse 293
Guilhermin 294
Mézouls, Grammont 294
Bourffoffne 297
(Földrajzi fekvés. - Beosztás.)
Éghajlat 298
Bourgognei fajták 298
(Pinot fin. - Gamay. - Fehér borfajták.)
A bourgogne-i borok 301
A bourgogne-i szőlőmivelés 301
(Alanyfajták. - Metszés. - Szüretelés. - Erjesztés. - Első fejtés. - Töltögetés.)
Chassagne-Montrachet 304
Marcilly 305
Maldant -306
Chateau de Corton-Grancey 307
(Szőlőmunkák. - Szüret. - Borház. - Erjesztő helyiség. - Pincze. - Erjesztés.)
Chateau Clos-Vougeot 314
(Bálványsajtók. - Régi borház. - Szüret.)
Clos-Regnier 315
(Erjesztő épület. - Pincze.)
Champagne 319
Champagne szőlőterülete 319
A champagne-i talaj 319
A champagne-i borok 320
Champagne-i fajok 320
Champagne-i szölőmivelés 320
A metszés 321
Évről évre döntött szőlő 322
Talaj-munkák 323
Szüretelés és borkezelés 324
Moét et Chaudon pezsgőgyára és szőlője 324
(A gyár alapítása. - A palaczköblítés. - Pinczék. - Házasitás - Palaczkozás. - Palaczkok és dugók. - Az erjedés palaczkban. - Átrakás. - A seprő lerakodása. - Az alj kilövelése. - A dosage. - Pezsgőminőségek. - Csomagolás.)
A cramant-i szőlő 337
(Az ültetés. - A szüretelés. - A szőlő megválogatása. - Prések és kádak csarnoka. - Sajtók és kádak. - A must czukrozása.)
Le Mesnil sur Oger 340
(Kísérleti telep. - Búcsúzás.)
Tanulságok 342 Vissza
Tétel sorszám:
039

Kikiáltási ár:
8.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
25.800 Ft Licitek száma: 19



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!