Lezárt aukciók


Glück Frigyes/Stadler Károly: Az inyesmesterség könyve

Szerkesztő
Glück Frigyes
Stadler Károly
(Budapest) , , Kiadói egészvászon kötés (Gottermayer) , 366 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Aukció vége:
2018-12-16 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1889, Franklin-Társulat kiadása és nyomása, 366 p. + [10] p.; ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Első kiadás. Az ínyesmesterség könyve. Szerkesztették: Glück Frigyes, a "Pannónia" Szálló tulajdonosa Budapesten és Stadler Károly A M. Kir. Á. V. Központi Indóházának vendéglőse.
Szövegközti fekete-fehér illusztrációkkal ellátott kötet. Nyomtatta a Franklin-Társulat Nyomdája Budapesten.
Kiadói egészvászon kötés dombornyomott, festett, aranyozott feliratos címfedéllel, feliratos könyvgerinccel, fekete kiadói előzéklappal, tiszta belívekkel, mintázott lapélekkel, hiánytalan, megkímélt, szép gyűjtői állapotban.
A könyv kötése a nagy hírű Gottermayer Műintézetben készült.
"Az ínyesmesterség könyve az ínyesmesterek, vendégvárók, ételkészítők mindeneskönyve Magyarországon." - írja a kötetről Kriegler Gyula ételkészítő nagyvendéglős.

Előszó

Könyvünk két részből áll. Az egyik, az első, a gasztronomiának, vagy hogy magyarul fejezzük ki magunkat: az inyesmesterségnek elméletével, a gasztronomiai műkifejezések magyarositásával, továbbá e... Tovább

Előszó

Könyvünk két részből áll. Az egyik, az első, a gasztronomiának, vagy hogy magyarul fejezzük ki magunkat: az inyesmesterségnek elméletével, a gasztronomiai műkifejezések magyarositásával, továbbá e kifejezések megmagyarázásával foglalkozik; a második rész hirneves iróink legjobbjainak tárczaszerü közleményeit tartalmazza, melyekben az evés és ivás körül vallott nézeteiket juttatják kifejezésre. Vissza

Tartalom

Előszó 5
Az inyesmesterség szótára 9
I. Német-magyar rész 11
Suppen. Levesek 11
Fluss- u. Süsswasser-Fische. Folyó- és édesvizi halak 16
See-Fische. Tengeri halak 19
Assietten. Mellékételek 21
Rindfleisch. Marhahús 23
Kalbfleisch. Borjuhús 27
Lamm- und Schöpsenfleisch. Bárány- és ürühús 29
Schweinefleisch. Disznóhús 31
Wild. Vadak 33
Wild-Geflügel. Szárnyas vadak 35
Zahmes Geflügel. Házi szárnyasok 37
Gemüsen. Főzelékek 39
Salate. Saláták 41
Warme Zwischengeriche. Meleg mellékfogások 42
Pasteten. Pástétomok 43
Eierspeisen. Tojásétkek 44
Mehlspeisen. Tészták 45
Süsspeisen. Édességek 52
Desserte. Csemegék 54
Käse. Sajtok 55
Verschiedenes. Különfélék 56
Kalte Getränke. Hideg italok 57
Warme Getränke. Meleg italok 58
Biere. Sörök 58
Weine. Borok 59
Betreffs der Qualität. A minőségre vonatkozólag 62
Liqueure. Pálinkák 63
Mineralwasser. Ásványos vizek 65
II. Magyar-német rész 66
Inyesmesterségi lexikon 111
Inyestani földrajz 177
A legismeretesebb élelmi czikkek közép emésztési ideje 207
Vadászati és halászati tilalom 210
Inyestani rajzok 215
Bevezetés 217
Az étkezés aesthetikája 220
A nők a tűzhely mellett 257
Az evésről 278
Az ivásról 294
Tanulmány a helyes étkezésről 305
Angol étkezés 311
Nagy evők és koplalók 317
Török evés, ivás, inyesség 324
A vendéglői konyha 332
Az amerikai konyha 343
Inyeskedés 355
Inyes közmondások és népdalok 358
Vissza
Tétel sorszám:
118

Kikiáltási ár:
8.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
18.000 Ft Licitek száma: 11



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!