A család élelmezésének könyve | |
Előszó | 3 |
Az élelmezés fontossága | 5 |
Tápanyagok ismertetése | |
Fehérjék | 8 |
Zsírok | 9 |
Takarékosság a zsírral | 9 |
Szénhidrátok | 10 |
Takarékosság a cukorral | 11 |
Vitaminok | 11 |
Tápsók | 12 |
Víz | 13 |
Növényi rost | 13 |
Előkészület a főzéshez | 14 |
Az élelmiszerek elkészítési módjai | |
Főzelékfélék | 14 |
Általános szabályok a főzelékek elkészítésénél | 15 |
Nyersen fogyasztható főzelékek | 17 |
Nyers saláták | 17 |
Főtt saláták | 18 |
Párolt főzelékek | 18 |
Párolt zöldborsó | 18 |
Hintett főzelékek és levesek | 18 |
Sárgarépafőzelék | 19 |
Áttört zellerleves | 19 |
Berántott főzelékek és levesek | 19 |
Salátafőzelék | 20 |
Spárgaleves | 20 |
Angol módra készült főzelékek | 20 |
Zöldbab, angol módra | 20 |
Lengyel módra készült főzelékek | 21 |
Karfiol lengyel módra | 21 |
Sütőben sült főzelékek | 21 |
Sütőben sült spárga | 21 |
Sütőben sült kalarábé | 21 |
Kirántott főzelékek | 22 |
Kirántott feketegyökér | 22 |
Tojással behabart főzelékek | 22 |
Áttört főzelékek | 23 |
Töltött főzelékek | 23 |
Gombák | 23 |
Tej | 24 |
Nyerstej | 24 |
Forralt tej | 25 |
Pasztörözött tej | 25 |
Aludttej | 25 |
Joghurt | 25 |
Író | 25 |
Tejes ételek | |
Tejleves | 25 |
Tejes puliszka | 25 |
Köleskása, vagy kukoricakása tejjel | 25 |
Tejberizs, dara, köles, buris, zabpehely, tarhonya | 25 |
Rizsfelfújt | 26 |
Folyékony krémek, öntetek | 26 |
Krémek | 26 |
Fagylaltok | 26 |
Vaniliaöntet | 26 |
Habtejszín | 26 |
Tejfel | 26 |
Vaj | |
Teavaj | 27 |
Főzővaj | 27 |
Író | 27 |
Túró | 27 |
Sajt | 28 |
Savó | 28 |
Gyümölcs | 28 |
Hús | 29 |
A húsok értéke | 29 |
Általános szabályok a húsok elkészítésénél | 31 |
Főtt húsok | 32 |
Párolt húsok | 33 |
Egészben sült húsok | 33 |
Zsírban sült szeletek | 34 |
Roston- vagy nyársonsültek | 35 |
Marhahús | 36 |
Vesepecsenye (bélszín) elkészítési módjai | 36 |
Angolos vesepecsenye | 36 |
Párolt vesepecsenye | 37 |
Gombás vesepecsenye | 37 |
Vesepecsenye vadasan | 37 |
Vesepecsenye szelet | 37 |
Vesepecsenye roston sütve | 37 |
Hátszín | 37 |
Nyelv | 37 |
Felsál | 37 |
Párolt felsál | 38 |
Gombásszelet | 38 |
Paradicsomos szelet | 38 |
Felsál vadasan | 38 |
Stefánia sült | 38 |
Debreceni sült | 38 |
Töltött felsál | 38 |
Fehérpecsenye | 38 |
Fartő | 38 |
Rostélyos | 39 |
Frissen sült rostélyos | 39 |
Párolt rostélyos | 39 |
Serpenyős rostélyos | 39 |
Gombás rostélyos | 39 |
Szardellás rostélyos | 39 |
Töltött rostélyos | 39 |
Lapocka | 39 |
Dagadó | 39 |
Húsleves | 39 |
Pörkölt és gulyás | 40 |
Borjúhús | 40 |
Borjúcomb | 41 |
Egészben sült | 41 |
Hirtelen szelet | 41 |
Párizsi szelet | 41 |
Rántott vagy bécsi szelet | 41 |
Borjúszelet roston sütve | 41 |
Borjú vesepecsenye | 41 |
Borjúvelő | 41 |
Rántottvelő | 41 |
Velő tojással | 41 |
Vese-velő | 41 |
Borjúmirigy | 41 |
Borjúleves | 42 |
Lapocka | 42 |
Borjúgerinc | 42 |
Paprikás borjúborda | 42 |
Sajtos borjúborda | 42 |
Borjúszegy | 42 |
Borjúszegy töltve | 42 |
Borjúcsülök | 43 |
Aszpik | 43 |
Rántott borjúcsülök | 43 |
Borjúnyelv | 43 |
Borjúmáj | 43 |
Pirított borjúmáj | 43 |
Borjúmáj kirántva | 43 |
Borjútüdő, szív | 43 |
Savanyú borjútüdő, vagy szalontüdő | 43 |
Nyak, odal, dagadó | 43 |
Borjupörkölt | 43 |
Párolt borjúhús vagy szelet | 43 |
Rizses, tarhonyás, köleses, burisos borjú | 43 |
Borjúfej | 43 |
Borjúcsont | 43 |
Borjúbecsinált | 43 |
Sertés | 44 |
Pecsenyemalac | 44 |
Sültmalac | 44 |
Malacpörkölt | 45 |
Malacbecsinált | 45 |
Kifejlődött sertés | 45 |
Sertéskaraj | 45 |
Sertéskaraj egészben sütve | 45 |
Debreceni sült | 45 |
Hirtelen sült sertésborda | 45 |
Rántott sertésborda | 45 |
Paprikás sertésborda | 45 |
Székely sertésborda | 46 |
Sertésborda roston sütve | 46 |
Szűzpecsenye (vesepecsenye, tüskés) | 46 |
Sertésnyelv | 46 |
Sertéscomb | 46 |
Bajor rostélyos | 46 |
Vagdalt pecsenye | 46 |
Főzelék töltelékek | 46 |
Sertéslapocka | 46 |
Sertéstarja | 46 |
Csülök, hasirészek, fej, láb, oldalas, bőrök | 46 |
Székelygulyás | 47 |
Sertésmáj, vese, velő | 47 |
Füstölt hús és sonka | 47 |
Birka- és bárányhús | 47 |
Íz elvétele | 48 |
Kecske | 48 |
Lóhús | 48 |
Vadhúsok | 49 |
Nyúl | 49 |
Vadas páclé | 49 |
Vadas pecsenye | 49 |
Nyúlpástétom | 50 |
Vadszárnyasok | 50 |
Háziszárnyasok | 50 |
Csirke | 51 |
Rántottcsirke | 51 |
Pörköltcsirke | 51 |
Paprikáscsirke | 51 |
Töltöttcsirke | 51 |
Sültcsirke | 51 |
Csirkebecsinált | 52 |
Kappan, jérce, tyúk | 52 |
Pulyka | 52 |
Kacsa, liba | 52 |
Galamb, gyöngytyúk | 52 |
Varjú | 53 |
Házinyúl | 53 |
Hal | 53 |
Halászlé | 53 |
Hirtelen szelet | 53 |
Rántott hal | 53 |
Hideg hal | 53 |
Tojás | 54 |
Tojásételek | 55 |
Lágytojás | 55 |
Keménytojás | 55 |
Meleg töltött tojás | 55 |
Hideg töltött tojás | 56 |
Tojásrántotta | 56 |
Tojásomlett | 56 |
Tükörtojás | 56 |
Buggyantott tojás | 56 |
A liszt, egyéb őrlemények és tésztafélék | 56 |
Búza | 57 |
Gyúrt tészták | 58 |
Galuska- és gombóctészták | 59 |
Felvert galuska | 59 |
Burgonyás tészták | 60 |
Kelt tészták | 60 |
Kenyér, kenyérsütés | 60 |
Omlós, porhanyós tészták | 62 |
Rétestészta | 63 |
Leveles tészta | 63 |
Palacsinta | 64 |
Piskótatészták | 64 |
Felfújtak, puddingok | 64 |
Égetett tészták | 65 |
Búzadara | 65 |
Buris | 65 |
Rozs | 65 |
Árpa | 65 |
Zab | 66 |
Tengeri, vagy kukorica | 66 |
Köles | 67 |
Rizs | 67 |
Ételsorösszeállítás, étlapszerkesztés | 67 |
Ételsor-példák évszakok szerint | 69 |
Betegek és csecsemők élelmezése | 72 |
Egy személy igénye a legfontosabb élelmiszerekből | 73 |
50 ebéd | |
Levesek | |
Alma leves | |
Árpakása leves | |
Bab püré leves | |
Birs leves | |
Borju becsinált leves | |
Borsú püré leves, gyűszű tésztával | |
Burgonya leves | |
Csirke aprólék leves | |
Csirke becsinált leves | |
Csont leves palacsintával | |
Dara leves | |
Dara galuska levs | |
Friss gomba levs | |
Gulyás leves | |
Hús gombóc leves | |
Hús leves csiga tésztával | |
Hús leves tojás kocsonyával | |
Hús leves vékony metélttel | |
Karaláb leves | |
Karfiol leves | |
Káposzta leves füstölt kolbásszal | |
Kelkáposzta leves | |
Koldus táska leves | |
Kömény leves | |
Köszméte leves | |
Lebbencs leves | |
Lencse leves | |
Marha nyelv becsinált | |
Máj galuska leves | |
Máj püré leves | |
Máj rizs leves | |
Meggy leves | |
Nyúl becsinált leves | |
Olasz leves | |
Paradicsomos csirke leves | |
Paradicsomos leves pirított zsemlyével | |
Paradicsom leves rizzsel | |
Ribizli leves | |
Rizs leves | |
Savanyú aprólék leves | |
Savanyú tojás leves | |
Sóska leves | |
Spárga leves | |
Szágó leves | |
Száraz bab leves | |
Szárított gomba leves | |
Székely leves | |
Tarhonya leves | |
Tejfölös tészta leves | |
Töltött paprika leves | |
Tüdős táska leves | |
Velő leves | |
Vese velő leves | |
Zeller püré leves | |
Zöld bab leves | |
Zöld borsó leves felvert galuskával | |
Zöldség leves | |
Előételek | |
Bimbós kel tejfelesen | |
Csirke vagy borjú paprikás rétes | |
Fekete gyökér tejfelesen | |
Hal majonéz | |
Karfiol pudding | |
Karfiol tejfölösen | |
Kaszinó tojás | |
Kocsonya | |
Kolozsvári káposzta | |
Kel tejfölösen | |
Nyúl pástétom | |
Rácos hal | |
Rántott húsos rudacska | |
Rántott velős rudacska | |
Rizotto | |
Sajtos kohocskák | |
Sajtos pudding | |
Sonkás rudacska | |
Spárga | |
Székely gulyás | |
Tejfölös tök | |
Tejfölös zöldbab | |
Tojás rudacskák | |
Töltike | |
Töltött burgonya | |
Töltött karaláb | |
Töltött káposzta, savanyítatlan káposztából | |
Töltött karfiol, paradicsom mártással | |
Töltött kelkáposzta | |
Töltött paradicsom | |
Töltött saláta | |
Töltött tojás | |
Töltött tök | |
Zsolnai előétel | |
Főzelékek | |
Bab püré | |
Bimbós kel, tejfölösen | |
Borsó püré | |
Burgonya főzelék | |
Kelkáposzta tejfölösen | |
Kelkáposzta főzelék | |
Kolozsvári káposzta | |
Lecsó | |
Paradicsomos káposzta főzelék | |
Paradicsomos zöldbab főzelék | |
Paraj főzelék | |
Saláta főzelék | |
Sampinyon gomba sülve | |
Sárgarépa főzelék | |
Spárga | |
Székely gulyás | |
Tejfölös fekete gyökér | |
Tejfölös karfiol | |
Tejfölös tök | |
Tök főzelék | |
Töltike | |
Töltött burgonya | |
Töltött karaláb | |
Töltött karfiol paradicsom mártással | |
Töltött káposzta, savanyítatlan káposztából | |
Töltött kelkáposzta | |
Töltött paprika | |
Töltött paradicsom | |
Töltött saláta | |
Töltött tök | |
Vargánya gomba sülve | |
Vegyes tavaszi főzelék | |
Zöldbab főzelék | |
Zöldbab tejfölösen | |
Zöldborsó főzelék | |
Köretek | |
Bimbós kel tejfölösen | |
Burgonya fánk | |
Burgonya köret | |
Burgonya metélt | |
Burgonya püré | |
Burgonya zsírban sütve | |
Borsós rizs | |
Fekete gyökér tejfölösen | |
Felvert galuska | |
Gomba köret | |
Gombás rizs | |
Karfiol tejfölösen | |
Kel tejfölösen | |
Makaróni | |
Paradicsom köret | |
Pirított dara | |
Puliszka | |
Rántott burgonya | |
Rizs | |
Sárgarépa párolva | |
Spárga | |
Tarhonya | |
Tök tejfölösen | |
Vörös káposzta párolva | |
Zsemlye gombóc | |
Zöldbab tejfölösen | |
Zöldborsó párolva | |
Pecsenyék és húsételek | |
Bajor rostélyos marha, sertés és birka húsból | |
Bárány sült | |
Birka pörkölt | |
Borjú pörkölt | |
Borjú sült egyben | |
Borjú szelet | |
Felsál szelet | |
Felsál vadasan | |
Főtt marhahús | |
Füstölt hús | |
Füstölt kolbász | |
Hal rácosan | |
Hal rántva | |
Kacsa pecsenye | |
Kocsonya | |
Malac pörkölt | |
Marha hús vadasan | |
Nyúl frissen | |
Nyúl pástétom | |
Nyúl vadasan | |
Őz vadasan | |
Paprikás borjú szelet | |
Parmesanos borjú szelet | |
Párolt felsál | |
Rizotto | |
Rántott borjú, csirke és bárány | |
Szalonás borjú tekercs | |
Sertés karaj rántva | |
Sertés pörkölt | |
Sertés sült | |
Sertés szelet | |
Stefánia pecsenye | |
Székely gulyás | |
Székely tokány | |
Töltött borjú | |
Töltött csirke | |
Töltött felsál | |
Töltött marhanyelv | |
Töltött rostélyos | |
Töltött sertés comb | |
Ürü vadasan | |
Vagdalt pecsenye | |
Vesepecsenye vadasan | |
Vesepecsenye gombásan | |
Vesepecsenye szelet | |
Saláták | |
Alma kompót | |
Burgonya saláta | |
Cékla | |
Francia saláta | |
Káposzta saláta | |
Paradicsom saláta | |
Póré saláta | |
Savanyú káposzta | |
Torma ecetesen | |
Ugorka saláta | |
Vegyes saláta | |
Zöldbab saláta | |
Mártások | |
Alma mártás | |
Birs mártás | |
Köszméte mártás | |
Tartár mártás | |
Meggy mártás | |
Paradicsom mártás | |
Ribizli mártás | |
Tészták és sütemények | |
Alma pongyolában | |
Almás lepény | |
Almás pite | |
Almár rétes | |
Arany galuska kávé sodóval | |
Barackos lepény | |
Bor felfújt | |
Burgonya metélt | |
Császár morzsa | |
Cseresnyés rétes | |
Csokoládé szelet | |
Csöröge | |
Diós pite | |
Dió pudding narancs öntettel | |
Fahéjas fánk | |
Farsangi fánk | |
Fűszeres linzi tészta | |
Felvert galuska | |
Gyors tészta | |
Habos linzi tészta | |
Habos tölcsér | |
Hab tekercs | |
Hájas tészta | |
Hideg csokoládé pudding, vanília krémmel | |
Hideg gyümölcsös rizs | |
Kakaós lepény | |
Karamell pudding, karamell öntettel | |
Káposztás palacsinta | |
Keksz | |
Képviselő fánk | |
Krémes | |
Mágnás palacsinta | |
Meggyes lepény | |
Meggyes rétes | |
Meleg vajas omlett | |
Metélt felfújt | |
Mogyoró béles | |
Női szeszély | |
Ördög pirula | |
Őzgerinc torta, tejszínhabbal | |
Piskóta felfújt | |
Pozsonyi kifli | |
Puncstorta | |
Putnoki tészta tejsodóval | |
Rizs felfújt borsodóval | |
Rum pudding | |
Szerecsen fehér lepelben | |
Széna fánk | |
Szilvás lepény | |
Sonkás tészta | |
Tepertős pogácsa | |
Túrós gombóc | |
Túrós lepény | |
Túrós palacsinta | |
Túrós tészta | |
Zserbó szelet | |
Fagylaltok | |
Eper fagylalt | |
Málna fagylalt | |
Vanília fagylalt | |
Pótlások | |
Előételek | |
Aspik | |
Főzelékek | |
Sóska | |
Mártások | |
Sóska-mártás | |
Savanyú torma | |
Tejfeles torma | |
Citromos mártás | |
Zöldség és gyümölcs házi konzerválása | |
A befőttekhez használandó cukoroldat | 22 |
Alma, rétes és tésztába, továbbá leves és mártás készítésére | 47 |
Almakocsonya (zselé) | 48 |
Almalekvár, almasajt | 48 |
Almaszörp | 48 |
Aranyalma cukorban | 42 |
Aranyalmajam | 43 |
Befőző edények, eszközök | 3 |
Befőzővíz és cukor | 6 |
Birskocsonya (zselé) | 45 |
Birssajt | 46 |
Bodzabogyójam | 55 |
Bodzalekvár | 55 |
Borosmeggy | 31 |
Csemege tengeri | 10 |
Cseresznye- és meggybefőtt tömegbefőzésre | 31 |
Cseresznye és meggy cukorban | 32 |
Cseresznyebefőtt | 30 |
Csipkebogyóbor | 50 |
Csipkebogyólekvár | 50 |
Csipkebogyósajt | 50 |
Csipkerózsabogyóbefőtt | 40 |
Cukornélküli befőttek | 57 |
Cukrozott gyümölcs készítése | 32 |
Darált szilvabefőtt | 54 |
Ecetes szilva | 52 |
Ecetes ugorka és fiatal dinnye ecetben | 12 |
Egész paprika ecetben | 16 |
Egész paradicsom befőzése | 11 |
Egész piros paradicsom ecetben | 11 |
Eperbefőtt | 22 |
Eperjam | 23 |
Eperlekvár | 24 |
Eperszörp | 23 |
Fehérdió cukorban | 35 |
Fekete ribizli és fáiszederjam | 29 |
Felvágott paprikasaláta | 16 |
Fiatal kalarábélevél zöldkáposztának | 18 |
Gombasaláta ecetben | 21 |
gomba sóban | 21 |
Görög-, sárgadinnye- és spárgatökbefőtt | 40 |
Gyümölcsecet | 59 |
Hagyma eltevés zsírban | 19 |
Hámozott szilvabefőtt | 53 |
Hámozott szilva cukorban | 53 |
Ízesítő zöldségek sóban | 19 |
Kajszin- és őszibarack, körtebefőtt tömegbefőzésre | 36 |
Kajszin és őszibarack cukorban | 37 |
Kajszin, őszibaracklekvár és kajszinkocsonya | 38 |
Kajszinbefőtt | 35 |
Karfiol befőzése | 10 |
Káposztasavanyítás | 19 |
Káposztasav anyítás erdélyi módon | 20 |
Kénezés, színrögzítés, fehérítés | 6 |
Kiállításra szánt konzervek, befőttek előkészítése | 58 |
Kimagvalt szilvabefőtt | 52 |
Konzerveltartó helyiség | 6 |
Kovászos ugorka és káposztasavanyítás azonnali fogyasztásra | 13 |
Körte és birs cukorban | 45 |
Körte- és birsbefőtt | 44 |
Köszméte (egres) befőtt | 24 |
Köszméte cukorban | 25 |
Köszméte cukor nélkül mártás, vagy levesnek | 25 |
Köszmétejam | 26 |
Köszmétekocsonya | 26 |
Málnaszörp | 29 |
Meggy, cseresznyeszörp és hus | 34 |
Meggy, cukor nélkül, leves, mártás, rétesbe és tésztába | 34 |
Meggy- és cseresznyejam | 33 |
Meggy- és cseresznyelekvár | 33 |
Meggybefőtt | 30 |
Napon érlelt cseresznye, meggy, málna, ribizli | 31 |
Narancsbefőtt | 55 |
Narancshéj cukorban | 57 |
Narancsjam | 56 |
Narancsszörp | 57 |
Nem édes szilva- és cseresznyebefőtt | 51 |
Őszibarackbefőtt | 36 |
Paradicsompüré | 10 |
Paprika- (saláta) káposztával töltve | 16 |
Paprika paradicsomban, tölteni | 15 |
Paprika tölteni és ízesítésre sóban | 15 |
Paprika tölteni szalicilos vízben | 15 |
paprikavizesítő | 18 |
Raktározó üvegek, azok gőzölése, lezárása | 3 |
Rebarbarabefőtt | 27 |
Rebarbaralekvár | 27 |
Ribizke, málna és szederbefőtt | 27 |
Ribizke, málna, szeder és fáiszederjam | 27 |
Ribizke, málna, szederkocsonya (lekvár) | 28 |
Ribizlibor, édes | 29 |
Ribizlibor, nem édes | 28 |
Ribizliszörp | 28 |
Ringlójam | 40 |
Sziromlevéljam | 40 |
Rumos meggy | 33 |
Rumos szilva | 52 |
Sárgadinnyejam | 49 |
Sombefőtt | 43 |
Somjam | 43 |
Somlekvár | 43 |
Sóska | 8 |
Spárga | 17 |
Szerbpaprika (lecsó) | 17 |
Szerbpaprika (lecsó) más módon | 17 |
Szilva tésztába | 52 |
Szilvabefőtt | 51 |
Szilvabefőtt tömegbefőzésre | 51 |
Szilvajam | 54 |
Szilvalekvár | 54 |
Tárkony ecetben | 19 |
Tök ecetes vízben | 13 |
Tök sóban | 14 |
Tök spárga módra | 14 |
Tök tölteni | 14 |
Tömegeltevésre alkalmas köszméte- és ribizkebefőtt | 25 |
Ugorkasaláta | 13 |
Ugorka vízben, téli ugorka ecetes | 12 |
Vegyes angolsaláta | 18 |
Vegyes paprikasaláta | 17 |
Zöld dió | 34 |
Zöld paradicsom ecetben | 11 |
Zöldbab ecetes vízben | 9 |
Zöldbab sósvízben | 9 |
Zöldborsó | 8 |
Zöldborsó palackban | 8 |
Zöldringló cukorban | 40 |
Zöldringló- és mirabellabefőtt | 39 |
A sertés házi feldolgozása | 1-32 |