Lezárt aukciók


Kapitán Mária: A sertés házi feldolgozása/A család élelmezésének könyve/50 ebéd/Zöldség és gyümölcs házi konzerválása

Felelet: "Mit főzzek?" kérdésre

Szerző
Kapitán Mária
Szerzői kiadás (Budapest) ,
Könyvkötői félvászon kötés , 240 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Aukció vége:
2018-12-16 20:00

Aukciós tétel adatai

Bp., [1941], Szerzői kiadás (Európa Irod. és Nyomdai Rt.), 78 p.; Bp., 1944, Szerzői kiadás (Ladányi Nyomda Rt.), 68 p.; Bp., 1944, Szerzői kiadás (Ladányi Nyomda), 62 p. + [2] p.; Bp., 1941, Szerző Kiadása (Hungária Rt. Nyomda), 32 p.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Kolligátum. Négy mű egy szerzőtől egy kötetben. Írta: Kapitán Mária m. kir. gazd. tanárnő, a komáromi háziasszonyképző igazgatója.
1. A család élelmezésének könyve. Budapest, [1941], Szerző kiadása (Európa Irod. és Nyomdai Rt.), 78 p.
2. 50 ebéd felelet: "Mit főzzek?" kérdésre. Budapest, 1944, Szerző kiadása. XXI. kötet. (Ladányi Nyomda Rt.), 68 p.
3. Zöldség és gyümölcs házi konzerválása. Budapest, 1944, Szerző kiadása, VI. kiadás. (Ladányi Nyomda Rt.), 62 p. + [2] p.
4. A sertés házi feldolgozása. Budapest, 1941, Szerző kiadása (Hungária R. T. Nyomda), 32 p.
Könyvkötői félvászon kötésben lévő példány feliratozatlan címfedéllel és könyvgerinccel, üres hátlappal, hiánytalan, megkímélt állapotban.
A 20. századi táplálkozási kultúra alakulását nagy mértékben befolyásolták az életre hívott háztartási iskolák és tanfolyamok. Kapitán Mária rádiós műsorokban valamint vándortanfolyamokon népszerűsítette az étkezési szokásokkal kapcsolatos ismereteket és az ételkészítés fortélyait. Ezen ismeretek írott formában is megjelentek a jelen kötetben összegyűjtött négy könyvben. Kapitán Mária tankönyvei és előadásai fontos szerepet játszottak a háztartási ismeretek iskolai oktatásában és a magyar nőképzés előmozdításában is.

Előszó

Ma az élelmezés javításán sokan fáradoznak. Könyvem megírása is e célt szolgálja. Sok éves tanárkodásom alatt összegyűjtött gyakorlati tudás és tapasztalat eredményeit írtam le e könyvben, tanár... Tovább

Előszó

Ma az élelmezés javításán sokan fáradoznak. Könyvem megírása is e célt szolgálja. Sok éves tanárkodásom alatt összegyűjtött gyakorlati tudás és tapasztalat eredményeit írtam le e könyvben, tanár és háziasszony társaim, továbbá a gyakorlati élelmezést tanulók segítségére. Annyi és olyan gyakorlati ismeretet nyújt rendszeres formában munkám, amennyi és amely feltétlen szükséges az észszerű és gazdaságos élelmezés keresztülviteléhez. A leírt gyakorlati ismeretek tudása sok anyagpazarlás, keserű, könnyes csalódás és fölösleges, kísérletező munka megtakarítását jelenti. E könyvemmel is szeretett Hazánk nagy nemzeti céljait kívánom szolgálni, melyhez Isten segítségét kérem. Vissza

Tartalom

A család élelmezésének könyve
Előszó3
Az élelmezés fontossága5
Tápanyagok ismertetése
Fehérjék8
Zsírok9
Takarékosság a zsírral9
Szénhidrátok10
Takarékosság a cukorral11
Vitaminok11
Tápsók12
Víz13
Növényi rost13
Előkészület a főzéshez14
Az élelmiszerek elkészítési módjai
Főzelékfélék14
Általános szabályok a főzelékek elkészítésénél15
Nyersen fogyasztható főzelékek17
Nyers saláták17
Főtt saláták18
Párolt főzelékek18
Párolt zöldborsó18
Hintett főzelékek és levesek18
Sárgarépafőzelék19
Áttört zellerleves19
Berántott főzelékek és levesek19
Salátafőzelék20
Spárgaleves20
Angol módra készült főzelékek20
Zöldbab, angol módra20
Lengyel módra készült főzelékek21
Karfiol lengyel módra21
Sütőben sült főzelékek21
Sütőben sült spárga21
Sütőben sült kalarábé21
Kirántott főzelékek22
Kirántott feketegyökér22
Tojással behabart főzelékek22
Áttört főzelékek23
Töltött főzelékek23
Gombák23
Tej24
Nyerstej24
Forralt tej25
Pasztörözött tej25
Aludttej25
Joghurt25
Író25
Tejes ételek
Tejleves25
Tejes puliszka25
Köleskása, vagy kukoricakása tejjel25
Tejberizs, dara, köles, buris, zabpehely, tarhonya25
Rizsfelfújt26
Folyékony krémek, öntetek26
Krémek26
Fagylaltok26
Vaniliaöntet26
Habtejszín26
Tejfel26
Vaj
Teavaj27
Főzővaj27
Író27
Túró27
Sajt28
Savó28
Gyümölcs28
Hús29
A húsok értéke29
Általános szabályok a húsok elkészítésénél31
Főtt húsok32
Párolt húsok33
Egészben sült húsok33
Zsírban sült szeletek34
Roston- vagy nyársonsültek35
Marhahús36
Vesepecsenye (bélszín) elkészítési módjai36
Angolos vesepecsenye36
Párolt vesepecsenye37
Gombás vesepecsenye37
Vesepecsenye vadasan37
Vesepecsenye szelet37
Vesepecsenye roston sütve37
Hátszín37
Nyelv37
Felsál37
Párolt felsál38
Gombásszelet38
Paradicsomos szelet38
Felsál vadasan38
Stefánia sült38
Debreceni sült38
Töltött felsál38
Fehérpecsenye38
Fartő38
Rostélyos39
Frissen sült rostélyos39
Párolt rostélyos39
Serpenyős rostélyos39
Gombás rostélyos39
Szardellás rostélyos39
Töltött rostélyos39
Lapocka39
Dagadó39
Húsleves39
Pörkölt és gulyás40
Borjúhús40
Borjúcomb41
Egészben sült41
Hirtelen szelet41
Párizsi szelet41
Rántott vagy bécsi szelet41
Borjúszelet roston sütve41
Borjú vesepecsenye41
Borjúvelő41
Rántottvelő41
Velő tojással41
Vese-velő41
Borjúmirigy41
Borjúleves42
Lapocka42
Borjúgerinc42
Paprikás borjúborda42
Sajtos borjúborda42
Borjúszegy42
Borjúszegy töltve42
Borjúcsülök43
Aszpik43
Rántott borjúcsülök43
Borjúnyelv43
Borjúmáj43
Pirított borjúmáj43
Borjúmáj kirántva43
Borjútüdő, szív43
Savanyú borjútüdő, vagy szalontüdő43
Nyak, odal, dagadó43
Borjupörkölt43
Párolt borjúhús vagy szelet43
Rizses, tarhonyás, köleses, burisos borjú43
Borjúfej43
Borjúcsont43
Borjúbecsinált43
Sertés44
Pecsenyemalac44
Sültmalac44
Malacpörkölt45
Malacbecsinált45
Kifejlődött sertés45
Sertéskaraj45
Sertéskaraj egészben sütve45
Debreceni sült45
Hirtelen sült sertésborda45
Rántott sertésborda45
Paprikás sertésborda45
Székely sertésborda46
Sertésborda roston sütve46
Szűzpecsenye (vesepecsenye, tüskés)46
Sertésnyelv46
Sertéscomb46
Bajor rostélyos46
Vagdalt pecsenye46
Főzelék töltelékek46
Sertéslapocka46
Sertéstarja46
Csülök, hasirészek, fej, láb, oldalas, bőrök46
Székelygulyás47
Sertésmáj, vese, velő47
Füstölt hús és sonka47
Birka- és bárányhús47
Íz elvétele48
Kecske48
Lóhús48
Vadhúsok49
Nyúl49
Vadas páclé49
Vadas pecsenye49
Nyúlpástétom50
Vadszárnyasok50
Háziszárnyasok50
Csirke51
Rántottcsirke51
Pörköltcsirke51
Paprikáscsirke51
Töltöttcsirke51
Sültcsirke51
Csirkebecsinált52
Kappan, jérce, tyúk52
Pulyka52
Kacsa, liba52
Galamb, gyöngytyúk52
Varjú53
Házinyúl53
Hal53
Halászlé53
Hirtelen szelet53
Rántott hal53
Hideg hal53
Tojás54
Tojásételek55
Lágytojás55
Keménytojás55
Meleg töltött tojás55
Hideg töltött tojás56
Tojásrántotta56
Tojásomlett56
Tükörtojás56
Buggyantott tojás56
A liszt, egyéb őrlemények és tésztafélék56
Búza57
Gyúrt tészták58
Galuska- és gombóctészták59
Felvert galuska59
Burgonyás tészták60
Kelt tészták60
Kenyér, kenyérsütés60
Omlós, porhanyós tészták62
Rétestészta63
Leveles tészta63
Palacsinta64
Piskótatészták64
Felfújtak, puddingok64
Égetett tészták65
Búzadara65
Buris65
Rozs65
Árpa65
Zab66
Tengeri, vagy kukorica66
Köles67
Rizs67
Ételsorösszeállítás, étlapszerkesztés67
Ételsor-példák évszakok szerint69
Betegek és csecsemők élelmezése72
Egy személy igénye a legfontosabb élelmiszerekből73
50 ebéd
Levesek
Alma leves
Árpakása leves
Bab püré leves
Birs leves
Borju becsinált leves
Borsú püré leves, gyűszű tésztával
Burgonya leves
Csirke aprólék leves
Csirke becsinált leves
Csont leves palacsintával
Dara leves
Dara galuska levs
Friss gomba levs
Gulyás leves
Hús gombóc leves
Hús leves csiga tésztával
Hús leves tojás kocsonyával
Hús leves vékony metélttel
Karaláb leves
Karfiol leves
Káposzta leves füstölt kolbásszal
Kelkáposzta leves
Koldus táska leves
Kömény leves
Köszméte leves
Lebbencs leves
Lencse leves
Marha nyelv becsinált
Máj galuska leves
Máj püré leves
Máj rizs leves
Meggy leves
Nyúl becsinált leves
Olasz leves
Paradicsomos csirke leves
Paradicsomos leves pirított zsemlyével
Paradicsom leves rizzsel
Ribizli leves
Rizs leves
Savanyú aprólék leves
Savanyú tojás leves
Sóska leves
Spárga leves
Szágó leves
Száraz bab leves
Szárított gomba leves
Székely leves
Tarhonya leves
Tejfölös tészta leves
Töltött paprika leves
Tüdős táska leves
Velő leves
Vese velő leves
Zeller püré leves
Zöld bab leves
Zöld borsó leves felvert galuskával
Zöldség leves
Előételek
Bimbós kel tejfelesen
Csirke vagy borjú paprikás rétes
Fekete gyökér tejfelesen
Hal majonéz
Karfiol pudding
Karfiol tejfölösen
Kaszinó tojás
Kocsonya
Kolozsvári káposzta
Kel tejfölösen
Nyúl pástétom
Rácos hal
Rántott húsos rudacska
Rántott velős rudacska
Rizotto
Sajtos kohocskák
Sajtos pudding
Sonkás rudacska
Spárga
Székely gulyás
Tejfölös tök
Tejfölös zöldbab
Tojás rudacskák
Töltike
Töltött burgonya
Töltött karaláb
Töltött káposzta, savanyítatlan káposztából
Töltött karfiol, paradicsom mártással
Töltött kelkáposzta
Töltött paradicsom
Töltött saláta
Töltött tojás
Töltött tök
Zsolnai előétel
Főzelékek
Bab püré
Bimbós kel, tejfölösen
Borsó püré
Burgonya főzelék
Kelkáposzta tejfölösen
Kelkáposzta főzelék
Kolozsvári káposzta
Lecsó
Paradicsomos káposzta főzelék
Paradicsomos zöldbab főzelék
Paraj főzelék
Saláta főzelék
Sampinyon gomba sülve
Sárgarépa főzelék
Spárga
Székely gulyás
Tejfölös fekete gyökér
Tejfölös karfiol
Tejfölös tök
Tök főzelék
Töltike
Töltött burgonya
Töltött karaláb
Töltött karfiol paradicsom mártással
Töltött káposzta, savanyítatlan káposztából
Töltött kelkáposzta
Töltött paprika
Töltött paradicsom
Töltött saláta
Töltött tök
Vargánya gomba sülve
Vegyes tavaszi főzelék
Zöldbab főzelék
Zöldbab tejfölösen
Zöldborsó főzelék
Köretek
Bimbós kel tejfölösen
Burgonya fánk
Burgonya köret
Burgonya metélt
Burgonya püré
Burgonya zsírban sütve
Borsós rizs
Fekete gyökér tejfölösen
Felvert galuska
Gomba köret
Gombás rizs
Karfiol tejfölösen
Kel tejfölösen
Makaróni
Paradicsom köret
Pirított dara
Puliszka
Rántott burgonya
Rizs
Sárgarépa párolva
Spárga
Tarhonya
Tök tejfölösen
Vörös káposzta párolva
Zsemlye gombóc
Zöldbab tejfölösen
Zöldborsó párolva
Pecsenyék és húsételek
Bajor rostélyos marha, sertés és birka húsból
Bárány sült
Birka pörkölt
Borjú pörkölt
Borjú sült egyben
Borjú szelet
Felsál szelet
Felsál vadasan
Főtt marhahús
Füstölt hús
Füstölt kolbász
Hal rácosan
Hal rántva
Kacsa pecsenye
Kocsonya
Malac pörkölt
Marha hús vadasan
Nyúl frissen
Nyúl pástétom
Nyúl vadasan
Őz vadasan
Paprikás borjú szelet
Parmesanos borjú szelet
Párolt felsál
Rizotto
Rántott borjú, csirke és bárány
Szalonás borjú tekercs
Sertés karaj rántva
Sertés pörkölt
Sertés sült
Sertés szelet
Stefánia pecsenye
Székely gulyás
Székely tokány
Töltött borjú
Töltött csirke
Töltött felsál
Töltött marhanyelv
Töltött rostélyos
Töltött sertés comb
Ürü vadasan
Vagdalt pecsenye
Vesepecsenye vadasan
Vesepecsenye gombásan
Vesepecsenye szelet
Saláták
Alma kompót
Burgonya saláta
Cékla
Francia saláta
Káposzta saláta
Paradicsom saláta
Póré saláta
Savanyú káposzta
Torma ecetesen
Ugorka saláta
Vegyes saláta
Zöldbab saláta
Mártások
Alma mártás
Birs mártás
Köszméte mártás
Tartár mártás
Meggy mártás
Paradicsom mártás
Ribizli mártás
Tészták és sütemények
Alma pongyolában
Almás lepény
Almás pite
Almár rétes
Arany galuska kávé sodóval
Barackos lepény
Bor felfújt
Burgonya metélt
Császár morzsa
Cseresnyés rétes
Csokoládé szelet
Csöröge
Diós pite
Dió pudding narancs öntettel
Fahéjas fánk
Farsangi fánk
Fűszeres linzi tészta
Felvert galuska
Gyors tészta
Habos linzi tészta
Habos tölcsér
Hab tekercs
Hájas tészta
Hideg csokoládé pudding, vanília krémmel
Hideg gyümölcsös rizs
Kakaós lepény
Karamell pudding, karamell öntettel
Káposztás palacsinta
Keksz
Képviselő fánk
Krémes
Mágnás palacsinta
Meggyes lepény
Meggyes rétes
Meleg vajas omlett
Metélt felfújt
Mogyoró béles
Női szeszély
Ördög pirula
Őzgerinc torta, tejszínhabbal
Piskóta felfújt
Pozsonyi kifli
Puncstorta
Putnoki tészta tejsodóval
Rizs felfújt borsodóval
Rum pudding
Szerecsen fehér lepelben
Széna fánk
Szilvás lepény
Sonkás tészta
Tepertős pogácsa
Túrós gombóc
Túrós lepény
Túrós palacsinta
Túrós tészta
Zserbó szelet
Fagylaltok
Eper fagylalt
Málna fagylalt
Vanília fagylalt
Pótlások
Előételek
Aspik
Főzelékek
Sóska
Mártások
Sóska-mártás
Savanyú torma
Tejfeles torma
Citromos mártás
Zöldség és gyümölcs házi konzerválása
A befőttekhez használandó cukoroldat22
Alma, rétes és tésztába, továbbá leves és mártás készítésére47
Almakocsonya (zselé)48
Almalekvár, almasajt48
Almaszörp48
Aranyalma cukorban42
Aranyalmajam43
Befőző edények, eszközök3
Befőzővíz és cukor6
Birskocsonya (zselé)45
Birssajt46
Bodzabogyójam55
Bodzalekvár55
Borosmeggy31
Csemege tengeri10
Cseresznye- és meggybefőtt tömegbefőzésre31
Cseresznye és meggy cukorban32
Cseresznyebefőtt30
Csipkebogyóbor50
Csipkebogyólekvár50
Csipkebogyósajt50
Csipkerózsabogyóbefőtt40
Cukornélküli befőttek57
Cukrozott gyümölcs készítése32
Darált szilvabefőtt54
Ecetes szilva52
Ecetes ugorka és fiatal dinnye ecetben12
Egész paprika ecetben16
Egész paradicsom befőzése11
Egész piros paradicsom ecetben11
Eperbefőtt22
Eperjam23
Eperlekvár24
Eperszörp23
Fehérdió cukorban35
Fekete ribizli és fáiszederjam29
Felvágott paprikasaláta16
Fiatal kalarábélevél zöldkáposztának18
Gombasaláta ecetben21
gomba sóban21
Görög-, sárgadinnye- és spárgatökbefőtt40
Gyümölcsecet59
Hagyma eltevés zsírban19
Hámozott szilvabefőtt53
Hámozott szilva cukorban53
Ízesítő zöldségek sóban19
Kajszin- és őszibarack, körtebefőtt tömegbefőzésre36
Kajszin és őszibarack cukorban37
Kajszin, őszibaracklekvár és kajszinkocsonya38
Kajszinbefőtt35
Karfiol befőzése10
Káposztasavanyítás19
Káposztasav anyítás erdélyi módon20
Kénezés, színrögzítés, fehérítés6
Kiállításra szánt konzervek, befőttek előkészítése58
Kimagvalt szilvabefőtt52
Konzerveltartó helyiség6
Kovászos ugorka és káposztasavanyítás azonnali fogyasztásra13
Körte és birs cukorban45
Körte- és birsbefőtt44
Köszméte (egres) befőtt24
Köszméte cukorban25
Köszméte cukor nélkül mártás, vagy levesnek25
Köszmétejam26
Köszmétekocsonya26
Málnaszörp29
Meggy, cseresznyeszörp és hus34
Meggy, cukor nélkül, leves, mártás, rétesbe és tésztába34
Meggy- és cseresznyejam33
Meggy- és cseresznyelekvár33
Meggybefőtt30
Napon érlelt cseresznye, meggy, málna, ribizli31
Narancsbefőtt55
Narancshéj cukorban57
Narancsjam56
Narancsszörp57
Nem édes szilva- és cseresznyebefőtt51
Őszibarackbefőtt36
Paradicsompüré10
Paprika- (saláta) káposztával töltve 16
Paprika paradicsomban, tölteni15
Paprika tölteni és ízesítésre sóban15
Paprika tölteni szalicilos vízben15
paprikavizesítő18
Raktározó üvegek, azok gőzölése, lezárása3
Rebarbarabefőtt27
Rebarbaralekvár27
Ribizke, málna és szederbefőtt27
Ribizke, málna, szeder és fáiszederjam27
Ribizke, málna, szederkocsonya (lekvár)28
Ribizlibor, édes29
Ribizlibor, nem édes28
Ribizliszörp28
Ringlójam40
Sziromlevéljam40
Rumos meggy33
Rumos szilva52
Sárgadinnyejam49
Sombefőtt43
Somjam43
Somlekvár43
Sóska8
Spárga17
Szerbpaprika (lecsó)17
Szerbpaprika (lecsó) más módon 17
Szilva tésztába52
Szilvabefőtt51
Szilvabefőtt tömegbefőzésre51
Szilvajam54
Szilvalekvár54
Tárkony ecetben19
Tök ecetes vízben13
Tök sóban14
Tök spárga módra14
Tök tölteni14
Tömegeltevésre alkalmas köszméte- és ribizkebefőtt25
Ugorkasaláta13
Ugorka vízben, téli ugorka ecetes12
Vegyes angolsaláta18
Vegyes paprikasaláta17
Zöld dió34
Zöld paradicsom ecetben11
Zöldbab ecetes vízben9
Zöldbab sósvízben9
Zöldborsó8
Zöldborsó palackban8
Zöldringló cukorban40
Zöldringló- és mirabellabefőtt39
A sertés házi feldolgozása1-32
Vissza
Tétel sorszám:
166

Kikiáltási ár:
5.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
18.000 Ft Licitek száma: 17



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!