Rézi Néni: Szegedi szakácskönyv
Ezernél több ételkészítési utasítással
Szerző
Rézi Néni
Athenaeum Irodalmi és Nyomdai R.-T.
(Budapest)
Utólagos félvászon kötés
, 378 oldal
Sorozatcím: |
Igazi Magyar Konyha
|
Kötetszám: |
|
Nyelv: |
Magyar
|
Méret: |
22 cm x 16 cm
|
ISBN: |
|
Aukció vége: |
2018-12-16 20:00
|
Aukciós tétel adatai
Budapest, é.n., Athenaeum Irodalmi és Nyomdai R.-T. kiadása és nyomtatása, 373 p. + [5] p.; ill.
Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata
Igazi Magyar Konyha c. sorozatban (számjelzés nélkül) megjelent főzőkönyv. Szegedi szakácskönyv. Ezernél több ételkészítési utasítással. Írta: Rézi Néni.
Tizennegyedik kiadás. Néhány szövegközti fekete-fehér, számozott ábrával ellátott kiadás. A "Békebeli" Athenaeum Könyvtár kapható köteteinek számozott jegyzékével, betűrendes tárgymutatóval, részletes tartalomjegyzékkel kiegészített kötet.
Utólagos félvászon kötésben lévő példány az egyszínű tematikus rajzillusztrációval, színes feliratozással ellátott eredeti címfedél megőrzésével, visszaragasztott eredeti feliratozott, díszes könyvgerinccel, új előzéklapokkal, tiszta oldalakkal, hiánytalan állapotban.
"Rézi Néni klasszikus magyar ízeinek bibliája"-ként reklámozta a könyvet a kiadó a korabeli sajtóban.
Előszó
Részlet a könyvből:
Levesek.
A leves, mely az ebédnek főkelléke s egy táblán sem szokott hiányozni, kiváló figyelmet érdemel, s kell hogy jó és ízletes legyen, annál inkább, mivel gyakran a...
Tovább
Előszó
Részlet a könyvből:
Levesek.
A leves, mely az ebédnek főkelléke s egy táblán sem szokott hiányozni, kiváló figyelmet érdemel, s kell hogy jó és ízletes legyen, annál inkább, mivel gyakran a levesről ítélik meg az egész ebédet. Nagyobb ebédek alkalmával a levest gombócokkal vagy más sült tésztaneműekkel szokás föladni. A borleveseket kívánat szerint gyöngébbre vagy erősebbre lehet készíteni. Böjtös levesekhez húsleveseket használni nem lehet; ellenben bor-, sör-, csokoládé, tej, tejfölös- és rántott-leveseket, ha vajjal készültek, böjtben is használhatunk.
Jóízű leveseket az alább előírt módok szerint lehet készíteni.
Vissza
Tartalom
Első szakasz | |
Levesek | 5 |
Bőjti és rántott levesek | 16 |
Második szakasz | |
Előételek (Assiettek.) | 22 |
Harmadik szakasz | |
Marhahús | 41 |
Negyedik szakasz | |
Meleg, hideg és tésztákra való mártások | 46 |
Ötödik szakasz | |
Főzelékek | 54 |
A marhahús különféle készítésmódja | 68 |
Borjú-, ürü-, bárány- és sertéshús különféle készítésmódjáról | 79 |
Ürühús-készítmények | 87 |
Bárányhús-készítmények | 90 |
Sertéshús-készítmények | 92 |
Hatodik szakasz | |
Szárnyas állatok | 97 |
Hetedik szakasz | |
Vadak | 109 |
Nyolczadik szakasz | |
Halak | 120 |
Kilencedik szakasz | |
Hideg-, meleg-, tál- és apró pástétomok | 138 |
Tizedik szakasz | |
Kolbászok és hurkák | 144 |
Tizenegyedik szakasz | |
Sültek (Pecsenyék) | 146 |
Tizenkettedik szakasz | |
Saláták | 154 |
Tizenharmadik szakasz | |
Párolt gyümölcs-saláták (Compótok) | 160 |
Tizennegyedik szakasz | |
Tésztaneműek. Meleg és hideg tészták | 164 |
Kochok | 180 |
Puddingok | 190 |
Kochok- és puddingokra való habok (chaudeau) | 194 |
Rétesek | 195 |
Bélesek | 202 |
Élesztős tészták | 204 |
Zsírban sült tészták | 230 |
Íróvajas tészták | 235 |
Omlós-tészták | 240 |
Tizenötödik szakasz | |
Torták | 246 |
Piskóta-tészták | 267 |
Kétszersültek | 269 |
Czukros ívek | 271 |
Mandolás sütemények, szeletek és ostyák | 274 |
Tizenhatodik szakasz | |
Kocsonyák és parfaitek | 290 |
Tizenhetedik szakasz | |
Krémek és tajhabok | 299 |
Tizennyolczadik szakasz | |
Fagylaltok | 305 |
Tizenkilenczedik szakasz | |
Meleg és hideg italok | 310 |
Huszadik szakasz | |
Czukor-gyümölcsök | 314 |
Befőtt gyümölcsök | 317 |
Zselék és lekvárok (marmalade) | 321 |
Eczetbe csinált gyümölcs és zöldség | 333 |
Egyéb hasznos tudnivalók | 338 |
Huszonegyedik szakasz | |
A fölszeldelésről | 330 |
A modern asztal terítése | 341 |
Vissza