Lezárt aukciók


Kozma Pál: A szőlő és termesztése I-II. (dedikált példány)

A szőlőtermesztés történeti, biológiai és ökológiai alapjai/A szőlő szaporítása és termesztéstechnológiája

Szerző
Kozma Pál
Szerkesztő
Balassa Éva
Akadémiai Kiadó (Budapest) ,
Kiadói fűzött kemény papírkötés , 741 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN: 963-05-5786-X
Aukció vége:
2019-06-30 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1991-1993, Akadémiai Kiadó, 338 p. +[1] p., ill. ; 403 p.; ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Szerző által dedikált példány. A szőlő és termesztése I-II. (egységes, különálló kötetekben.) Írta: Kozma Pál.
I. kötet: A szőlőtermesztés történeti, biológiai és ökológiai alapjai.
II. kötet: A szőlő szaporítása és termesztéstechnológiája.
Az első kötet címlapján a szerző, Kozma Pál névre szóló dedikációja olvasható: "S. P. akadémikusnak tisztelettel Kozma Pál".
Számos fekete-fehér fotóval és ábrával illusztrált, vonatkozó táblázatokkal és grafikonokkal kiegészített szakkönyv.
Kiadói fűzött kemény papírkötésben lévő kötetek illusztrált, feliratozott címfedéllel, feliratozott könyvgerinccel, tiszta belívekkel, hiánytalan, megőrzött, jó állapotban.

Előszó

A szőlő és termesztése kézikönyv első kötete a szőlőtermesztés általános és tudományos alapjait foglalja magában. Átfogóan foglalkozik a szőlőfélék családjával, fontosabb tagjaival, köztük a... Tovább

Előszó

A szőlő és termesztése kézikönyv első kötete a szőlőtermesztés általános és tudományos alapjait foglalja magában. Átfogóan foglalkozik a szőlőfélék családjával, fontosabb tagjaival, köztük a termesztett kertiszőlőnek a fejlődéstörténetével, a világ és hazánk szőlőtermesztésének kialakulásával, jelenlegi helyzetével. Részletesen tárgyalja a szőlő morfológiai és szövettani tulajdonságait, anyagcsere-folyamatait, növekedési és fejlődési jellegzetességeit, ökológiai igényeit, az eredményes termesztéshez szükséges környezeti feltételeket. Végül ismerteti a hazai szőlőtermő tájakat, borvidékeket, bortermelő helyeket és azok sajátosságait. A kötet az egyetemi, főiskolai oktatók, hallgatók, a tudományos kutatók, termelésirányító munkakörben dolgozók, valamint minden érdeklődő számára foglalja össze a korszerű alapismereteket, és segítséget ad az elmélyültebb ismeretszerzéshez. Vissza

Tartalom

I. kötet
Előszó 11
Bevezetés 13
A szőlő származása 15
A szőlőnemzetségek megjelenése és elterjedése 15
A Vitis alnemzetségeinek és földrajzi faj csoportjainak kialakulása 17
A kertiszőlő kialakulása 17
A szőlőtermesztés kialakulása és elterjedése a Földön 20
Az ókori szőlőtermesztés 20
Szőlőtermesztés a középkorban 23
A szőlőtermesztés terjedése az újkorban 24
A lisztharmat, a filoxéra és a peronoszpóra hatása a szőlőtermesztésre 25
Nemzetközi együttműködés a szőlőtermesztés területén 26
A világ szőlő- és borgazdaságának jelenlegi helyzete 26
A magyar szőlőtermesztés kialakulása és jelenlegi helyzete 36
A szőlőtermesztés hazánk területén a honfoglalás előtt 36
Szőlőtermesztésünk a honfoglalástól a mohácsi vészig 36
Szőlőtermesztésünk a török hódoltság idején. 37
A kuruc szabadságharcok hatása szőlőtermesztésünkre 37
Szőlőtermesztésünk Mária Terézia és II. József uralkodása idején 38
A reformkor hatása szőlőtermesztésünkre ... 38
Szőlőtermesztésünk a szabadságharc bukásától a filoxéravészig 38
A filoxéravész és a borvidékek rekonstrukciója 39
A peronoszpóra megjelenése hazánkban 40
A csemegeszőlő-termesztés fejlődésének megindulása 40
Szőlőtermesztésünk a két világháború között. 40
Szőlőtermesztésünk a második világháborútól napjainkig 41
1945-től 1960-ig a korszerű felújítás kezdetéig 41
Az új rekonstrukció előkészítése, beindulása és eddigi eredményei 42
Szőlőtermesztésünk jelenlegi helyzete 45
A szőlőterület alakulása 45
Az ültetvények fajtacsoportok szerinti megoszlása 48
A szőlő- és bortermés alakulása 48
A szőlő és bor exportja és importja 52
A szőlő- és borfogyasztás 52
A szaporítóanyag-termesztés helyzete 52
Szőlőtermesztésünk további alakulása 54
A szőlőfélék biológiája 56
A szőlő rendszertani helye, rokonsága és jellemvonásai 56
A Vitaceae (Lindley) Juss. család nemzetségei 57
A Vitis L. nemzetség 57
Az Euvitis (Planch.) Bailey alnemzetség 57
1. Candicansoideae 60
2. Labruscae 60
3. Caribeae 62
4. Arizonáé 62
5. Cinereae 62
6. Aestivalae 63
7. Cordifoliae 64
8. Flexuosae 66
9. Spinosae 67
10. Ripariae 67
11.Vinifera 68
A Muscadinia Planc H. alnemzetség 74
A szőlő alaktani és szövettani leírása 75
A magról kelt növény 75
A vegetatív úton szaporított szőlőnövény alkata 77
A gyökérzet 77
A gyökerek képződése, a gyökerek hosszanti tagolódása, elágazása, terjedése 77
A gyökerek szöveti szerkezete 79
A fiatal tőkék gyökérzetének növekedése és terjedése 80
A gyökérrendszer alakulását meghatározó legfontosabb tényezők 82
A talajművelés és a trágyázás hatása a gyökérzet alakulására 83
A gyökérzet és a föld feletti tőkerészek összefüggése 83
A szár 84
A szár általános alkati bélyegei 84
A szár szöveti szerkezete 90
Az oltásforradás szövettani jellemzői 95
A többéves szár szöveti szerkezete 96
A szár oldalszervei 97
A levél 97
A levél morfológiai bélyegei 97
a levél szöveti szerkezete 103
A rügy 107
A rügy morfológiai, anatómiai bélyegei 107
A virágzat és a virágok 111
A virágzat morfológiája 111
A virágok morfológiai bélyegei 113
A virágtípusok és morfológiai bélyegeik 114
A virágtípusok változékonysága és együttes előfordulása 117
A virágzat és a virág szöveti szerkezete 118
A virágtípusok és típusváltozatok szövettani sajátosságai 120
A kacs 123
A kacs morfológiai bélyegei 123
A kacs szöveti szerkezete 124
A termes 125
A termés morfológiai bélyegei 125
A termés szöveti szerkezete 129
A szőlő citológiai jellemzői 130
A szőlő táplálkozása 131
A fotoszintézis 131
A fotoszintetizáló szervek és teljesítményük 131
A fotoszintézis napi menete 132
A fotoszintézis alakulása a hajtások különböző zónáiban és a vegetációs periódus folyamán 132
A fotoszintézisre ható tényezők 134
A fotoszintézis termékei 137
Az asszimiláták transzportja és eloszlása a szőlőtőke különböző részeiben 138
A légzés 139
A normális légzés 139
A fénylégzés 142
A vízháztartás 142
A víz felvétele és forgalma 142
Vízleadás 145
A könnyezés 145
A transzspiráció 147
A guttáció 150
A szőlőtőke egyes szerveinek víztartalma kedvező vízállapotban 151
A vízstressz 152
A szőlő ásványi táplálkozása 152
A szőlő ásványi tápelemei 152
A tápanyagok felvétele 153
A szőlő tápanyagai és azok szerepe az
anyagcserében és az életfolyamatokban 153
Makrotápanyagok 153
A nitrogén 153
A foszfor 156
A kálium 157
A magnézium 159
A kalcium 160
A kén 160
A mikrotápelemek 161
Avas 161
A bór 162
A cink 163
A mangán 164
A réz 165
A molibdén 165
A kobalt 165
A króm 165
Egyéb mikroelemek 166
A szőlő növekedése és fejlődése 166
A szőlő életciklusa és annak szakaszai 166
A szőlő évi biológiai ciklusai 167
A vegetatív fázis 169
A rügyfakadás 169
A hajtásnövekedés 170
A hajtások beérése 174
A vegetációs nyugalom 177
A reproduktív (generatív) fázis 181
A termőrügyek kialakulása 181
A virágzatok és a virágok kialakulása 184
A kacsképződés 185
A virágzás 185
A virágnyílás 185
A megporzás és a megtermékenyülés 187
A virágok kóros lehullása, „elrúgása" 190
A termés növekedése és érése 191
A bogyónövekedés 191
A bogyó érése 193
A termés béltartalmának kialakulása 195
A cukortartalom 195
A savtartalom 196
A fenolos anyagok 196
A nitrogéntartalmú anyagok 199
A zamatanyagok 200
A pektinek 200
A bogyóhéj viaszrétege 201
A vitaminok 201
Az ásványi anyagok 201
A szőlőmagvak béltartalma 202
A szőlőtermesztés ökológiai tényezői 203
Klimatikus tényezők 203
Fényviszonyok 203
Hóviszonyok 206
A szőlő tenyészetének kardinális hőviszonyai 206
Magyarország hőviszonyai 209
Káros hőmérsékleti hatások 210
Nedvességviszonyok 212
A talaj és a levegő nedvességének alakulása 212
A nedvesség hatása a szőlő vegetatív részeire és termésére 213
Hazánk csapadékviszonyai 214
A környezet vízviszonyainak és a növények vízforgalmának szabályozása agro- és fitotechnikával 214
A fény-, hő- és nedvességi viszonyok együttes értékelése 215
A levegő mint ökológiai tényező 217
A levegő szén-dioxid-tartalma 217
Az oxigén 218
A szél 218
A klimatikus tényezőkre ható környezeti adottságok 219
Földrajzi szélesség 219
A tengerszint feletti magasság 220
Az ültetvény expozíciója (égtáji kitettsége) és a lejtő foka 220
A tenger, a tavak és az erdők közelsége 221
Az emberi létesítmények 221
A szőlőültetvény állományklímája 221
Az állományklíma alakulására ható tényezők 221
Az ültetvény sugárzási viszonyai 222
A szőlősorok irányának hatása az ültetvény sugárbevételére 225
Az állomány hőviszonyai 226
Az állomány vízháztartása 231
Az állományklímát módosító tényezők 232
A talaj 232
A szőlőtermesztésre használt talajok 233
Mészmentes vagy kevés meszet tartalmazó talajokat kialakító kőzetek 233
Meszes jellegű talajokat képező kőzetek 234
Lösz és löszös kőzetek, pleisztocén és holocén homok 235
A szőlőtalajok vázalkatrészek szerinti összetétele 236
A talaj rétegezettsége 237
A talaj kötöttsége 237
A talaj mésztartalma 237
A talaj sótartalma 238
A talaj vízkapacitása 239
A talaj hőviszonyai 239
A talaj tápanyagtartalma 240
A különböző származású talajok hatása a bor jellegére és minőségére 240
A szőlő élő környezete 241
Az ökológiai tényezők szerepe az új magyar szőlőkataszterben 242
A szőlőtermés-hozamokat meghatározó tényezők együttes hatása 244
Az ország szőlőtermő helyei 245
A borvidékek, bortermő helyek és egyéb szőlőtermő helyek jellemzői 245
Az Alföldi szőlőtermő táj 246
Kiskunsági borvidék 247
Csongrádi borvidék 249
Hajós-Vaskúti borvidék 249
Az Alföldi szőlőtermő táj bortermő helyei 249
Az Észak-Dunántúli szőlőtermő táj 250
Ászár-Neszmélyi borvidék 250
Badacsonyi borvidék 250
Balatonfüred-Csopaki borvidék 251
Balatonmelléki borvidék 252
Somlói borvidék 252
Móri borvidék 252
Etyeki borvidék 253
Soproni borvidék 253
Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék 253
Az Észak-Dunántúli szőlőtermő táj bortermő helyei 254
A Dél-Dunántúli szőlőtermő táj 254
Dél-Balatoni borvidék 255
Mecsekaljai borvidék 255
Szekszárdi borvidék 256
Villány-Siklósi borvidék 256
A Dél-Dunántúli szőlőtermő táj bortermő helyei 257
Az Észak-Magyarországi szőlőtermő táj 257
Mátraaljai borvidék 258
Egri borvidék 258
Bükkaljai borvidék 259
Tokaj-Hegyaljai borvidék 259
Az Észak-Magyarországi szőlőtermő táj bortermő helyei 261
A termőhelyeken termeszthető csemegeszőlő-fajták 261
Irodalomjegyzék 263
Név- és tárgymutató 311

II. kötet
Bevezetés 9
A szőlő szaporítása 11
A szaporítási eljárások áttekintése 11
A vegetatív szaporítás 11
A szaporító alapanyagok termelése 11
A szaporító alapanyagok megszedése, feldolgozása és tárolása 12
Gyökeres dugványok készítése 20
A dugvány- vagy gyökereztető iskola területének megválasztása és iskolázásra előkészítése 20
A dugványok előkészítése iskolázásra 21
Az iskolázás 23
A dugványiskola művelése 26
A gyökeres dugványok felszedése 28
A gyökeres dugványok válogatása, minősítése, kötegelése 29
A gyökeres dugványok tárolása 30
A gyökeres dugványok csomagolása, szállítása, átvétele 31
A kétéves iskola művelése 31
A gyökeres rövid és rügydugványok készítése 32
A szőlő oltása 36
Az oltványkészítés biológiai alapjai 36
Az oltási módok csoportosítása 41
A bujtással szaporítás 77
A mikroszaporítás 78
A szőlő telepítése 81
A szőlőtermesztés sajátosságai 81
Az ültetvénytelepítés állami szabályozói 85
A telepítési program 87
A telepítési beruházás jóváhagyása 88
A terület meliorációja 88
Tereptisztogatás 89
Területegyengetés (planírozás) 89
Melioráció a sík vidéki homoki szőlőkben 90
Melioráció a hegyi szőlőkben 91
A szőlőültetvények belső szerkezete 101
A táblák 101
A szőlőtőkék tenyészterülete 103
A talaj előkészítése telepítésre 107
A talaj javítása 107
Talajjavítás pihentetéssel és zöldtrágyás vetésforgóval 107
Az ültetvények alaptrágyázása 108
A talaj forgatása 113
A szőlőfajták megválasztása telepítésre 115
A fajtaválaszték alakulása 115
Telepítésre felhasználható fajták 116
Az ültetési anyag megválasztása 129
A telepítés ideje 129
A táblák kitűzése és a tőkehelyek megjelölése 130
Az ültetési anyag megválasztása 129
A telepítés ideje 129
A táblák kitűzése és a tőkehelyek megjelölése 130
Az ültetési anyag előkészítése telepítésre 131
Az ültetés 132
Kézi ültetés 132
Gépi ültetés 134
Az új ültetvények művelése a termőre fordulásig 138
A fiatal növények védelme és művelése 138
Köztes termesztés a fiatal szőlőültetvényben 141
A szőlőültetvények támaszberendezése 142
A szőlő gyalogművelése 143
A szőlőtámaszok 144
A szőlőtermesztés technológiája 157
A szőlőtermesztés technológiai műveleteinek csoportosítása 157
Fitotechnikai műveletek 157
A szőlő metszése 157
A zöldmunkák 209
A szőlő növényvédelme 236
A növényvédelem jelentősége 236
A hatásos növényvédelem alapjai a szőlőtermesztésben 236
A szőlő fontosabb betegségei, kártevői 237
A növényvédelem gépei 257
A szőlő fenntartó trágyázása 261
A szőlőültetvény tápanyagszükségletének megállapítása 261
Talajművelés és ápolás 281
A talajművelés célja 281
A hagyományos talajművelés 281
A középszéles (160-240 cm) és a széles (240 cm<) sorközű ültetvények talajművelése és ápolása 283
A szőlő öntözése 297
A szőlőöntözés célja 297
A szőlőültetvény vízfelhasználása 297
Az öntözés idejének, gyakoriságának és mennyiségének a meghatározása 299
Az öntözésre felhasználható víz minősége 301
Az öntözések hatása a tőke növekedésére, termékenységére és a termés minőségére 302
Öntözési módok 302
A termés betakarítása - a szüret 310
A termésbetakarítás jelentősége és technológiai sajátosságai 310
A termésbetakarítási terv elkészítése 311
Alanyvessző termelése 330
Az alanyvessző-termelő telepek rendeltetése és elhelyezése 330
Az ültetvény teljes termőképességének fenntartása 336
A termőképességet meghatározó okok 336
Az ültetvény belső szerkezeti egyensúlya 337
Az ültetvény tőkeállagának fenntartása 337
A tőkeállomány biológiai állapota 339
A termőhely ökológiai viszonyainak megváltozása 339
Az ültetvény műszaki berendezéseinek állapota 340
Az ültetvények átalakítása 341
Irodalomjegyzék 343
Név- és tárgymutató 380

Vissza
Tétel sorszám:
212

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
16.100 Ft Licitek száma: 68



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!