Fülszöveg
Olcsón, egyszerűen, teljes értékűt!
Búzafasírt, káposztás lángálló, kovászolt rozskenyér, hajdinás pogácsa, zabpehely pástétom, nyárson sült puliszka... Csak néhány étel neve ízelítőül e könyvecskéből. Sokan talán nem is tudják, hogy a magyar termőföld hét féle gabonát és a hajdinát kínálja asztalunkra, ha mi is úgy akarjuk.
Azoknak íródott ez a könyv, akik szeretnék megalapozottabbá, gazdagabbá tenni táplálkozásukat, úgy, hogy mellékesen a konyhapénzből is jobban kijöjjenek.
Sokak kérésének tesz eleget a szerző, amikor közreadja a'házi gabona-feldolgozásban szerzett tapasztalatait, saját és összegyűjtött, átdolgozott receptjeit, amelyek sokat megőriztek a népi konyha hagyományaiból is. Visszaadni a kenyér becsületét!
Ha másképpen nem megy, úgy, hogy magunk sütjük meg.
Akik szívesen sütnek otthon, azok a könyvvel együtt kovászt is kapnak.
Vissza
Tartalom
Előszó 3
I. Heti gabonarend 5
II. Gabonák és malomipari termékek minőségéről 14
III. A házi gabona-feldolgozás és eszközei 18
- Szemes gabonák tisztítása 18
- Gabonák tárolása 18
- A malom 19
- Különböző gabonatermékek előállítása házi malom
és különböző sziták segítségével 20
- A pelyhesítőgép 21
IV. Gabonaételek főzés nélkül 23
- Áztatás, csíráz tatás, búzafű, gabonafű 23
V. A kása 25
- A kásafőzés eszközei 25
- A főzőkosár 26
- Szemes gabonák főzése 26
- A kásafőzés 7 féle módja 27
VI. Különféle kásaételek 29
- Kása köretek, köretek pelyhekből 29
- Egyszerű édes kásák 30
- Tejes kásák 30
- Túrógombóc másképpen 31
- Zöldséges kásák 31
- Édességek, desszertek kásából 32
VII. Köles ételek 34
VIII. Sütemények mindenféle gabonából 35
- Kásasütemények 35
- Prószák, vagy málék 35
- Csíramálé 36
- Pehelysütemények 36
- Kekszek, pogácsák 37
- Töltelékek, krémek, mázak 40
IX. Tésztafélék 42
- Tésztafélék alapanyagai 42
- Gombócok, galuskák, gánicák 43
- Burgonyás-gabonás ételek
X. Puliszka 47
(Alaptészta készítése, juhtúrós puliszka, bálmos, gomolya, tejfölös puliszka)
XI. Szószok 49
- Alapszósz készítése és sokféle ízesítése 49
- Krémek és pástétomok (kolbászkrém, zöldséges gombás pizzakrém,
melegszendvicskrém, zabpehelypástétom) 49
XII. Savanyítás 51
(Korpavíz, korpacibere, raszcsin)
XIII. Diéták gabonákkal 52
- Cukorbetegség 52
- Lisztérzékenység 53
- Tej és/vagy tojásérzékenység 53
- Búzaérzékenység 54
- Egyéb diéták 54
- Tibeti leves - tisztítókúra 54
XIV. Kenyérsütés 56
- A kenyér 56
- A kovász 56
- Kovászolt rozskenyér 57
A kovászolás és a kenyérsütés menete 57
- Rozskovásszal készült rozs-búza kenyér 58
- Rozskovásszal kelesztett búza, vagy tönkölykenyér 58
- Rozskovásszal és élesztős kovásszal kelesztett kenyér 58
- Sós élesztős kovász készítése 58
- Hugó Érbe sütő ferment való kenyérsütés 59
- Kenyérsütés kemencében 59
- Lángos, langaló, lepény 61
- Kovásztalan kenyérfélék 62
(Csapáti-indiai lepénykenyér, pita kenyér, gyors pizzatészta élesztő nélkül)
- Szárazkenyér felhasználása 63
(kenyér felfrissítése, morzsa készítése, kenyérpörkölt,
szász diáklepény, melegszendvics, kenyérkocka)
Utószó helyett: 65
Kenyér a magyar közmondásokban
Felhasznált és ajánlott irodalom 67
Ökológiai és bioboltok jegyzéke 68
Vissza