Herczeg Sándorné Leisen Erzsébet, Dr.: Paprika a konyhában I.
Az ételleírásokat részben a Budapest Székesfőváros Iskolánkívüli Népművelési Bizottsága főzőtanfolyamának vezetői állították össze, részben a legeredetibb paprikatermelő-helyekről gyűjtöttük
Szerkesztő
Dr. Herczeg Sándorné Leisen Erzsébet dr.
Magyar Fűszerpaprikát Értékesítő Központi Szövetkezet
(Budapest)
Kiadói tűzött papírkötés
, 31 oldal
Sorozatcím: |
|
Kötetszám: |
|
Nyelv: |
Magyar
|
Méret: |
24 cm x 17 cm
|
ISBN: |
|
Aukció vége: |
2019-12-15 20:00
|
Aukciós tétel adatai
[Budapest], [1941], Magyar Fűszerpaprikát Értékesítő Központi Szövetkezet kiadása (Hungária Nyomda Rt., Bp.), 31 p.; ill.
Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata
Paprika a konyhában I. Szerkesztette: Herczeg Sándorné (Dr. Leisen Erzsébet) a Magyar Szövetkezeti Asszonyliga főtitkára.
Az ételleírásokat részben a Budapest Székesfőváros Iskolánkívüli Népművelési Bizottsága főző-tanfolyamának vezetői állították össze, részben a legeredetibb paprikatermelő helyekről gyűjtöttük. A magyar fűszerpaprikát népszerűsítő szövetkezeti kiadvány. Szövegközti, fekete-fehér illusztrációkkal gazdagon díszített kiadás. Nyomtatta a Hungária Nyomda Rt. Budapesten. Bevezetéssel, fejezetzáró könyvdíszekkel és egy egész oldalas korabeli reklámmal ellátott kiadvány.
Kiadói tűzött papírkötésben lévő példány színes feliratozású, magyar címeres, illusztrált címfedéllel, az enyhén foltos hátlapon színes egész oldalas reklámfotóval, hiánytalan, jó állapotban.
Előszó
Évezredekkel vagy évtizezredekkel ezelőtt a főzés egyetlen célja a konzerválás volt. Megmenteni az elejtett zsákmányt a romlástól és tartalékolni hiány idejére, hogy éheznie ne kelljen: Ez volt az...
Tovább
Előszó
Évezredekkel vagy évtizezredekkel ezelőtt a főzés egyetlen célja a konzerválás volt. Megmenteni az elejtett zsákmányt a romlástól és tartalékolni hiány idejére, hogy éheznie ne kelljen: Ez volt az ember gondoskodása önmagáról, a civilizáció kezdetén. Az izesített, vagy ahogyan ma nevezzük, "fűszerezett" étel a főzéstudomány fejlődésének eredménye s benne is megmutatkozik az ember örök keresése és kutatása a jobb, a tökéletesebb után. Mert a fűszerezéssel mindenkor íz és színhatásokra törekedett az ember, ma is arra törekszik a háziasszony az étvágy emelése és az evés élvezetének fokozása kedvéért.
Ha azután az ételeinket színesítő és ízesítő fűszer nem árt egészségünknek, vagy még tápláló is - mint a magyar fűszerpaprika, - akkor az élvezet, amelyet a kultúra szerzett, kétszeres haszonnal is szolgálja táplálkozásunkat.
Vissza