Témakörök



Lezárt aukciók


A Hirlap Szakácskönyve

Szerkesztő
Berkes Róbert
Dr. Tangl Harald
Légrády Testvérek (Budapest)
Kiadói varrott papírkötés , 224 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Aukció vége:
2019-12-15 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, é. n., Légrády Testvérek kiadása (Légrády Testvérek R.-T.), 224 p.; ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

A Hirlap Szakácskönyve.
Szövegközti számozott, fekete-fehér fotókkal, adagtáblázatos étellistával, részletes tartalomjegyzékkel kiegészített szakácskönyv. A kötetben közzé tett recepteket Gundel Károly, Túrós Lukács és mások írták. A könyvet a Légrády Testvérek Rt. nyomtatta Budapesten.
Kiadói varrott papírkötésben lévő példány több színnel feliratozott, színes, tematikus illusztrációval ellátott címfedéllel, a címfedél belső oldalán a Magyar Hírlap elveit, célkitűzéseit tartalmazó tájékoztató szöveggel, piros feliratos könyvgerinccel, az egyik lapon ceruzás aláhúzással, színes, egész oldalas, illusztrált, szöveges hátlappal, hiánytalan, jó állapotban.
Tangl Harald (Budapest, 1900. szeptember 2. – Budapest, 1971. december 31.) állatfiziológus, orvos, fiziológus, orvosi szakíró, szerkesztő, kutatóintézeti igazgató. Széles érdeklődéséből kifolyólag a szakmáján kívül szerkesztett szakácskönyvet, gasztronómiai tanácsadót és ételrecept-gyűjteményt is.

Előszó

A magyar konyhaművészet: évszázados hagyomány. A magyar konyha híres és kitünő. Az, akinek módjában áll végigkóstolni Európa konyháit, a bécsit, a franciát, az olaszt, a németet, az angolt, minden... Tovább

Előszó

A magyar konyhaművészet: évszázados hagyomány. A magyar konyha híres és kitünő. Az, akinek módjában áll végigkóstolni Európa konyháit, a bécsit, a franciát, az olaszt, a németet, az angolt, minden nemzeti elfogultság nélkül hirdeti, hogy legjobban főzni Magyarországon tudnak. A magyar konyha hírnevének nem ártott a háború, az egész világon ma is Magyarországon sütnek-főznek a legjobban. Egykor nagyobb volt a bőség és híres szakácsaink, nagyszerű háziasszonyaink valósággal dúskálhattak az élelmiszerekben, ma csökkentek az igények, de a szerény háztartások keretében és éppoly ízes, pompás ételremekeket állít elő az egyszerűség konyhaművészete, mint hajdani gazdaságunk esztendőiben. Átmenetileg, az ostrom idején, természetesen szükséget szenvedtünk valamennyien, de a felszabadulás után újra begyújtottak a tűzhelyekbe, a háziasszonyok kezükbe vették a főzőkanalat, az éttermek megnyíltak és a fokozott étvágyhoz - van étel is. Hogy ezek az ételek aztán méltók a magyar konyha régi hírnevéhez is, ez nemcsak a hagyományokhoz való ragaszkodásnak köszönhető, hanem annak az elpusztíthatatlan igényünknek, hogy "nem baj, ha egyszerű, a fő, hogy jó legyen!" Vissza

Fülszöveg

Híres éttermek, híres szakácsainak (Gundel Károly, Magyar Elek, Csáky Sándor, Móra Ferencné stb.) közel 600 étel-receptje van összegyűjtve. Tovább

Fülszöveg

Híres éttermek, híres szakácsainak (Gundel Károly, Magyar Elek, Csáky Sándor, Móra Ferencné stb.) közel 600 étel-receptje van összegyűjtve. Vissza

Tartalom

Előszó3
Táplálkozástani alapismeretek, írta Tangi Herald egy. m. tanár5
Egy felnőtt ember számára ajánlott étrend egy hétre11
Vitaminszükséglet-táblázat13
Élelemiszerek összetétele (fehérje, zsír, szénhidrát) és kalóriatartalma14
Élelmiszerek vitamintartalma16
A magyar konyháról ínyesmester18
Általános tudnivalók19
Rántáskészítés21
Az előfőzés21
Az olajos főzés22
A margarin22
A tűzdelés22
A párolás23
Roston sütés23
Savanyítás, marinálás23
A szójaliszt24
Levesek, általános tudnivalók24
Levesreceptek26
Levesbevalók37
Előételek41
Hideg előételek42
Szárnyasokról átalános tudnivalók58
Szárnyasok60
Húsokról általános tudnivalók62
Angolos húsok elkészítése68
Borjúhúsok70
Marhahúsok70
Sertéshúsok (malac is)80
Birka, ürühúsok101
Lóhús102
Vadhúsokról és elkészítésükről102
Vadhúsok106
Halételekről általános tudnivalók109
Halak113
Rák113
Pástétomok115
Köretek119
Mártások121
Hideg mártások125
Saláták125
Főzelékek129
Húspótlók, feltétek131
Tojásételek133
Belsőségek (máj, vese, velő, nyelv, tüdő, borjúmirigy, pacal)135
Egytálételek140
A disznótor, hurka-, kolbászkészítés, sonkapácolás146
Főtt tészták148
Sós, sajtos tészták153
Kelt tészták155
Zsírban sült kelt tészták159
Meleg tészták161
A soufflékról161
Puddingok161
Rétes, palacsinta164
Sodók166
Finom tészták (fánkok, lepények, kalács, beigli, tekercsek, linzer, Rigó Jancsi, vargabéles)167
Kukoricalisztből, köleskásából és hajdinából készült ételek176
Torták180
Tortakrémek és mázak184
Édes sütemények187
Parfait-k, fagylaltok191
Mignonok és szaloncukorkészítés191
Gyümölcseltevés cukor nélkül, aszalás194
Zsírszegény világban (tojásrántotta teljesen zsír nélkül) - ínyesmester196
A francia konyháról - ínyesmester197
Diétás étrend, írta Tangi Herald egy. m. tanár197
Kímélő étrend (lázas betegeknek, lábadozóknak)199
Májdiéta (vérszegénységnél)201
Gyomorsavtúltengésben szenvedők diétája201
Gyomorsavhiányban szenvedők diétája202
Bélhurut-diéta202
Vesebajosok étrendje203
Szívbetegek étrendje204
Basedowkórosak, pajzsmirigytúltengésben szenvedők étrendje205
Cukorbetegek étrendje206
A szakácskönyvben szereplő ételek összetétele (fehérje, zsír, szénhidrát), kalória- és vitamintartalma, ára adagonként és 100 kalóriánként és elkészítési ideje táblázatosan222
Tartalom224
Vissza
Tétel sorszám:
410

Kikiáltási ár:
5.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
6.800 Ft Licitek száma: 12



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!