A Hirlap Szakácskönyve
Szerkesztő
Berkes Róbert
Dr. Tangl Harald
Légrády Testvérek
(Budapest)
Kiadói varrott papírkötés
, 224 oldal
Sorozatcím: |
|
Kötetszám: |
|
Nyelv: |
Magyar
|
Méret: |
20 cm x 14 cm
|
ISBN: |
|
Aukció vége: |
2019-12-15 20:00
|
Aukciós tétel adatai
Budapest, é. n., Légrády Testvérek kiadása (Légrády Testvérek R.-T.), 224 p.; ill.
Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata
A Hirlap Szakácskönyve.
Szövegközti számozott, fekete-fehér fotókkal, adagtáblázatos étellistával, részletes tartalomjegyzékkel kiegészített szakácskönyv. A kötetben közzé tett recepteket Gundel Károly, Túrós Lukács és mások írták. A könyvet a Légrády Testvérek Rt. nyomtatta Budapesten.
Kiadói varrott papírkötésben lévő példány több színnel feliratozott, színes, tematikus illusztrációval ellátott címfedéllel, a címfedél belső oldalán a Magyar Hírlap elveit, célkitűzéseit tartalmazó tájékoztató szöveggel, piros feliratos könyvgerinccel, az egyik lapon ceruzás aláhúzással, színes, egész oldalas, illusztrált, szöveges hátlappal, hiánytalan, jó állapotban.
Tangl Harald (Budapest, 1900. szeptember 2. – Budapest, 1971. december 31.) állatfiziológus, orvos, fiziológus, orvosi szakíró, szerkesztő, kutatóintézeti igazgató. Széles érdeklődéséből kifolyólag a szakmáján kívül szerkesztett szakácskönyvet, gasztronómiai tanácsadót és ételrecept-gyűjteményt is.
Előszó
A magyar konyhaművészet: évszázados hagyomány. A magyar konyha híres és kitünő. Az, akinek módjában áll végigkóstolni Európa konyháit, a bécsit, a franciát, az olaszt, a németet, az angolt, minden...
Tovább
Előszó
A magyar konyhaművészet: évszázados hagyomány. A magyar konyha híres és kitünő. Az, akinek módjában áll végigkóstolni Európa konyháit, a bécsit, a franciát, az olaszt, a németet, az angolt, minden nemzeti elfogultság nélkül hirdeti, hogy legjobban főzni Magyarországon tudnak.
A magyar konyha hírnevének nem ártott a háború, az egész világon ma is Magyarországon sütnek-főznek a legjobban. Egykor nagyobb volt a bőség és híres szakácsaink, nagyszerű háziasszonyaink valósággal dúskálhattak az élelmiszerekben, ma csökkentek az igények, de a szerény háztartások keretében és éppoly ízes, pompás ételremekeket állít elő az egyszerűség konyhaművészete, mint hajdani gazdaságunk esztendőiben. Átmenetileg, az ostrom idején, természetesen szükséget szenvedtünk valamennyien, de a felszabadulás után újra begyújtottak a tűzhelyekbe, a háziasszonyok kezükbe vették a főzőkanalat, az éttermek megnyíltak és a fokozott étvágyhoz - van étel is. Hogy ezek az ételek aztán méltók a magyar konyha régi hírnevéhez is, ez nemcsak a hagyományokhoz való ragaszkodásnak köszönhető, hanem annak az elpusztíthatatlan igényünknek, hogy "nem baj, ha egyszerű, a fő, hogy jó legyen!"
Vissza
Fülszöveg
Híres éttermek, híres szakácsainak (Gundel Károly, Magyar Elek, Csáky Sándor, Móra Ferencné stb.) közel 600 étel-receptje van összegyűjtve.
Tovább
Fülszöveg
Híres éttermek, híres szakácsainak (Gundel Károly, Magyar Elek, Csáky Sándor, Móra Ferencné stb.) közel 600 étel-receptje van összegyűjtve.
Vissza
Tartalom
Előszó | 3 |
Táplálkozástani alapismeretek, írta Tangi Herald egy. m. tanár | 5 |
Egy felnőtt ember számára ajánlott étrend egy hétre | 11 |
Vitaminszükséglet-táblázat | 13 |
Élelemiszerek összetétele (fehérje, zsír, szénhidrát) és kalóriatartalma | 14 |
Élelmiszerek vitamintartalma | 16 |
A magyar konyháról ínyesmester | 18 |
Általános tudnivalók | 19 |
Rántáskészítés | 21 |
Az előfőzés | 21 |
Az olajos főzés | 22 |
A margarin | 22 |
A tűzdelés | 22 |
A párolás | 23 |
Roston sütés | 23 |
Savanyítás, marinálás | 23 |
A szójaliszt | 24 |
Levesek, általános tudnivalók | 24 |
Levesreceptek | 26 |
Levesbevalók | 37 |
Előételek | 41 |
Hideg előételek | 42 |
Szárnyasokról átalános tudnivalók | 58 |
Szárnyasok | 60 |
Húsokról általános tudnivalók | 62 |
Angolos húsok elkészítése | 68 |
Borjúhúsok | 70 |
Marhahúsok | 70 |
Sertéshúsok (malac is) | 80 |
Birka, ürühúsok | 101 |
Lóhús | 102 |
Vadhúsokról és elkészítésükről | 102 |
Vadhúsok | 106 |
Halételekről általános tudnivalók | 109 |
Halak | 113 |
Rák | 113 |
Pástétomok | 115 |
Köretek | 119 |
Mártások | 121 |
Hideg mártások | 125 |
Saláták | 125 |
Főzelékek | 129 |
Húspótlók, feltétek | 131 |
Tojásételek | 133 |
Belsőségek (máj, vese, velő, nyelv, tüdő, borjúmirigy, pacal) | 135 |
Egytálételek | 140 |
A disznótor, hurka-, kolbászkészítés, sonkapácolás | 146 |
Főtt tészták | 148 |
Sós, sajtos tészták | 153 |
Kelt tészták | 155 |
Zsírban sült kelt tészták | 159 |
Meleg tészták | 161 |
A soufflékról | 161 |
Puddingok | 161 |
Rétes, palacsinta | 164 |
Sodók | 166 |
Finom tészták (fánkok, lepények, kalács, beigli, tekercsek, linzer, Rigó Jancsi, vargabéles) | 167 |
Kukoricalisztből, köleskásából és hajdinából készült ételek | 176 |
Torták | 180 |
Tortakrémek és mázak | 184 |
Édes sütemények | 187 |
Parfait-k, fagylaltok | 191 |
Mignonok és szaloncukorkészítés | 191 |
Gyümölcseltevés cukor nélkül, aszalás | 194 |
Zsírszegény világban (tojásrántotta teljesen zsír nélkül) - ínyesmester | 196 |
A francia konyháról - ínyesmester | 197 |
Diétás étrend, írta Tangi Herald egy. m. tanár | 197 |
Kímélő étrend (lázas betegeknek, lábadozóknak) | 199 |
Májdiéta (vérszegénységnél) | 201 |
Gyomorsavtúltengésben szenvedők diétája | 201 |
Gyomorsavhiányban szenvedők diétája | 202 |
Bélhurut-diéta | 202 |
Vesebajosok étrendje | 203 |
Szívbetegek étrendje | 204 |
Basedowkórosak, pajzsmirigytúltengésben szenvedők étrendje | 205 |
Cukorbetegek étrendje | 206 |
A szakácskönyvben szereplő ételek összetétele (fehérje, zsír, szénhidrát), kalória- és vitamintartalma, ára adagonként és 100 kalóriánként és elkészítési ideje táblázatosan | 222 |
Tartalom | 224 |
Vissza