Márquez, Gabriel García: A pátriárka alkonya (Kádár János politikusnak dedikált példány)

Szerző
Gabriel García Márquez
Szerkesztő
Kulin Katalin
Székács Vera
Fordító
Dely István
Magvető Könyvkiadó (Budapest) ,
Kiadói egészvászon kötés , 275 oldal
Sorozatcím: Világkönyvtár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN: 963-270-758-3
Aukció vége:
2020-10-25 20:00

Aukciós könyv adatai

Budapest, 1978, Magvető Könyvkiadó (Pécsi Szikra Nyomda) 275 p. + [5] p. + [1] t.: ill.

Aukciós jelenlegi példány részletes leirata

Szerző által dedikált példány. Első magyar kiadás. Világkönyvtár c. sorozatban (számjelzés nélkül) megjelent mű.
A pátriárka alkonya. Írta: Gabriel Garcia Marquez. Fordította: Dely István.
A kötet címlapján a szerző, Gabriel Garcia Marquez filctollal beírt, névre szóló dedikációja olvasható: "Para János Kádár en ta envidia y la amislád de Gabriel 1978. / Kádár Jánosnak irígységben és barátságban Gabriel-től 1978".
A dedikáció címzettje, Kádár János (Fiume, 1912. május 26. – Budapest, 1989. július 6.) magyar kommunista politikus, a magyar történelem egyik meghatározó alakja.
A szöveget az eredetivel egybevetette: Kulin Katalin. A címlapképen a szerző fekete-fehér portréjával és a kötet végén a kiadó könyvreklámjaival kiegészített kiadás. A védőborító Siqueiros festményének felhasználásával készült. Nyomtatta a Pécsi Szikra Nyomda.
A kötet szerzője, Gabriel García Márquez (Aracataca, 1927. március 6. – Mexikóváros, 2014. április 17.) kolumbiai író, újságíró, kiadó, politikai aktivista. Élete legnagyobb részét Mexikóban és Európában töltötte, haláláig Mexikóvárosban élt. A mágikus realizmus – a realista megjelenítésmódot varázslatos elemekkel, az idő, a tér vagy éppen az okozati összefüggések rendjének megbontásával vegyítő stílusirányzat – egyik leghíresebb írója. Regényei és novellái világszerte ismert szerzővé tették. Gazdag életművéért 1982-ben megkapta az irodalmi Nobel-díjat.
Kádár János 1957. augusztus 20-án a kisújszállási sportpályán lépett fel. Az eseményre azonban nemcsak a párt- és állami vezetők, de a moszkvai Világifjúsági Találkozó (VIT) nemzetközi delegációja is elkísérte, melynek tagja volt Gabriel García Márquez. Az állampárt vezetőjét Márquez szimpatikusnak találta, és próbálta megvédeni: "Egy jóságos, házias férfi megnyerő benyomását keltette. (...) Egyszerűen döbbenetes ez a természetes szerénység, az, hogy egyáltalán nincs benne semmilyen hivatalnokoskodás, hogy úgy néz ki, mint aki vasárnaponként az állatkertbe jár, és mogyorót dob az elefántoknak. (...) Az a gond, hogy lehet Kádárt kihúzni a kátyúból. Biztos, hogy ő is meg a Szovjetunió is élne a lehetőséggel, ha alkalom nyílna valamilyen tisztes visszavonulásra. Csakhogy a Nyugat nem állt elő olyan formulával, mellyel mindkettő megőrizhetné a méltóságát, s ennek most a magyar nép fizeti meg a következményeit." Gabriel García Márquez cikket is közölt magyarországi látogatásáról, mely Magyarországon jártam" címmel a venezuelai Momento című lapban jelent meg 1957. november 15-én.

Fülszöveg

"Tudom, mi adta az ötletet, hogy egyszer megírom egy diktátor történetét.
Caracasban történt, 1958 elején, amikor Pérez Jiménez megbukott. Pérez Jiménez akkor már nem volt ott. A kormányzó... Tovább
Tétel sorszám:
124

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
700.000 Ft Licitek száma: 64Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!