Témakörök



Lezárt aukciók


Seléndy Szabolcs: Biogazdálkodás

Az ökológiai szemléletű gazdálkodás kézikönyve/Az ellenőrzés és minősítés legújabb szabályaival - gazdáknak

Szerző
Seléndy Szabolcs
Lektor
Dr. Sárközy Péter
Dr. Roszik Péter
Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó (Budapest) ,
Ragasztott papírkötés , 232 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-356-215-5
Aukció vége:
2021-01-24 20:00

Előszó

Tisztelt Olvasó! Mondanivalóm válogatása, írása során legnagyobb segítségemre az 1993-tól megjelent háromkötetes Biogazda sorozat és sok-sok alkotója, írója volt. Bővizű forrásból meríthettem,... Tovább

Előszó

Tisztelt Olvasó! Mondanivalóm válogatása, írása során legnagyobb segítségemre az 1993-tól megjelent háromkötetes Biogazda sorozat és sok-sok alkotója, írója volt. Bővizű forrásból meríthettem, amikor az 1990-től megjelenő - most VIII. évfolyamát élő - újságot, a Biokultúra tájékoztatót böngésztem. Ennek során sok hasznos cikkel és felkészült szakemberrel találkozhattam. Közvetett és közvetlen segítségét köszönöm mindnyájuknak, hiszen nélkülük nem születhetett volna meg a kis könyvecske. Vissza

Tartalom

Ajánlás9
Előszó11
Mi a biológiai gazdálkodás?13
Kis biotörténelem14
Történeti visszatekintés14
Táplálékunk minősége15
Főbb gazdálkodási rendszerek17
Biodinamikus gazdálkodás17
Szervesbiológiai gazdálkodás18
Eredmények, lehetőségek20
A modell: Németország22
Gyakorlati tudnivalók24
A talaj és művelése24
Vetésforgó, zöldtrágyázás27
Talajjavítás, tápanyagpótlás31
Változatosság, ellenállóság35
Növényápolás36
Gyomszabályozás36
Szelíd növényvédelem38
A gazdálkodás folyamata46
Hol lehet biogazdálkodni?46
Átállás és beállás46
Gépesítés és energiaigény50
Szántóföldi növények56
Gabonafélék56
Egyéb hasznos növények59
Gyökér- és gumós növények59
Hüvelyesek61
Olajnövények63
Rost- és olajnövények64
Zöldtrágyának valók65
Tömegtakarmány-termesztés66
Gyepgazdálkodás68
Kertészeti növények70
Zöldségtermesztés70
Gyógy- és fűszernövények termesztése75
Gombatermesztés77
Gyümölcstermesztés78
Szőlőtermesztés82
Állattartás86
Etikai kérdőjelek86
A hagyományos és a biogazdálkodás88
Szarvasmarha90
Juhászat92
Kecske93
Sertés94
Baromfi97
Egyéb állatok99
Feldolgozás101
Módszerek, termékek103
Bioszőlő-feldolgozás és borkészítés104
Állati termékek feldolgozása és tárolása104
Tárolás105
Módszerek és a tárolt áru védelme105
Ellenőrzés és minősítés110
Gazdaságosság és támogatás111
Bevételek, jövedelem112
A támogatási rendszer115
Piac, kereskedelem117
Értékesítési formák117
Világ- és európai kereskedelem, tendenciák118
A hazai biokereskedelem és fejlesztése121
Biogazdálkodás Magyarországon123
A kialakulástól napjainkig123
Egyesület a biokultúráért125
Tervek a biogazdálkodás fejlesztéséről126
Biokultúra itthon és külföldön126
Biogazdaságok országszerte127
Galgafarm127
Krisna-völgyi biofarm és indiai kulturális központ129
Ökológiai falutervezés Gyűrűfűn129
A Jákotpusztai ETO-farm130
Kishantosi példa131
Thsege biofarm132
Térségi gazdálkodás133
Gazdálkodás a Zöld-szigeten (Szentendrei-sziget)133
A Ráckevei-Soroksári-Duna Ökorégió134
Természetközeli gazdálkodás a Kiskunságban135
Környezetileg Érzékeny Területek136
Biofarmok minden égtájon139
Sokszínű német gazdaságok (Hof Stedebach, Velbert-Neviges, Aunkofer, Haashof, Willman, Ökokommuna, Sambach)139
Közösségi támogatású farm Angliában141
Közép-Walesi állattartó farm141
Burgenlandi parasztgazdaság142
Welgersdorfi osztrák rezidencia144
Biodinamikus gazdaság Svájcban144
Kis Föld (Kleine Aarde), Hollandia145
Organikus farmok az USA-ból (Ehrhard, Salatin)145
Új-Zélandi farmok (Belcher, Croskery, Jamieson, Common property, Henderson, Hoon Hay Valley)147
Vissza a nagyvárosból - Brazília (Ribeira, Campinas)150
Ökofalu Ithaca mellett (USA)151
Előírások, szabályozók152
IFOAM irányelvek152
Az Európai Unió minősítési rendszere152
A Biokultúra Egyesület ellenőrzési és minősítési rendszere155
Biogomba termesztése és feldolgozása157
Biogazdálkodásban (is) használható, ajánlott termékek159
A biobor készítésének technológiai elemei163
A bioboltok ellenőrzési rendszere (Biokultúra Egyesület)167
A biogazdálkodásra való áttérés támogatása (FM rendelet)168
Részlet a pályázati felhívásból170
A mezőgazdasági termékek és élelmiszerek előállításának ökológiai termelési módjáról és jelöléséről. (Készülő FM rendelet)172
Irodalom174
Függelék (Biotermékek előállításának és minősítésének feltételrendszere - Biokultúra Egyesület, 1997)175
Vissza
Tétel sorszám:
333

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
4.100 Ft Licitek száma: 19



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!