Témakörök



Lezárt aukciók


Cseh Sándor, Dr./Ternai Jenő: A komló termesztése és feldolgozása

Szerző
Pál József
Ternai Jenő
Cseh Sándor
Nagy Istvánné
Jégvári Jánosné
Lipcsei Szabolcs
Mező Gergely
Lektor
Hargitai Ferenc
Hornok László
Lengyel István
Mező Gergely
Dr. Takács Ferenc
Zsitvay Attila
Mezőgazdasági Kiadó (Budapest) ,
Fűzött kemény papírkötés , 231 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-230-399-7
Aukció vége:
2021-01-24 20:00

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

A borító és a lapélek kissé foltosak, a borító enyhén kopottas, védőfóliája felhólyagosodott. A címlapon tulajdonosi pecsétnyom található.

Tartalom

Előszó5
Nagy Istvánné: A komlótermesztés története7
Hazánk sörtermelésének, komlótermesztésének alakulása a felszabadulás után9
A komlótermesztés népgazdasági jelentősége, a fejlesztés célkitűzései, irányai13
A világ sörtermelése, komlótermesztés, főbb komlótermesztő országok14
A világ komlótermesztésének helyzete20
Főbb komlótermesztő országok31
Cseh Sándor: A komló biológiai jellemzése37
A komló rendszertani helye, komlófajok37
A komló gyökérrendszere38
A komló föld feletti vegetatív részei39
A komló generatív részei42
A komlótoboz beltartalma44
A termesztett komlófajták ismertetése46
A fajták csoportosítása46
A hazánkban termesztett komlófajták48
Termesztett komlóink alfasav-tartalmának fajtánkénti alakulása 1971-1975-ig53
A komló ökológiai igénye55
A komlótermesztés klimatikus feltételei56
A komló talajigénye60
A komlótermesztés körzetesítése60
A komlótermesztés közgazdasági feltételei63
A komlótelepítés és -termesztés eszközigénye63
A komlótermesztés munkaerő-szükséglete65
A komlótermesztés üzemi feltételei, üzemágtársítás66
A komlótermesztés gazdaságossága67
Nagy Istvánné: A komló szaporítása68
Dugvány előállítása a főhajtás föld alatti részéből68
Dugvány előállítása tarackhajtásokból69
Dugvány előállítása föld alatti etiolált hajtásokból69
Dugvány előállítása zöld hajtásokból70
A szaporítóanyag szedése, feldolgozása73
A dugvány tárolása74
Sima és gyökeres dugvány75
Komlóiskola létesítése, a gyökeres dugvány előállítása77
Központi és üzemi törzsültetvények79
Cseh Sándor: A komló telepítése, komlóültetvények létesítése82
A komlóültetvény nagysága, alapegységei a mezőgazdasági üzemben83
Egy komlótelep fajtaarányának meghatározása84
A termőhely megválasztása, az ültetvény helyének kijelölése85
A komlókertek nagysága86
A sor- és tőtávolság meghatározása87
A sortávolságot befolyásoló tényezők88
A tőtávolságot befolyásoló tényezők88
A támberendezés építése (Lipcsei Szabolcs)89
A támberendezés anyagai92
A támberendezés építésének technikája96
Telepítés előtti talaj-előkészítés (Pál József)98
Az ültetés ideje99
Az ültetés technikája100
Új telepítésű komló ápolása102
Talajművelés102
Növényápolás103
Jégvári Jánosné: A termő komló ápolása106
Talajművelési és növényápolási munkák106
Tavaszi fogasolás, simítózás106
Metszés107
Pótlás114
A fölfutó drótok fölfüggesztése (huzalozás)114
A hajtások fölvezetése118
Töltögetés126
Az oldalhajtások és a fölösleges tőhajtások eltávolítása127
A sorközök ápolása129
A komló öntözése131
Lipcsei Szabolcs: A komló tápanyag-utánpótlása132
A tápanyag hatása a komlóra132
Nyomelemek134
A tápanyagfelvétel üteme134
A komló tápanyagigénye134
Szervestrágyázás137
Műtrágyázás139
Összetett, kevert műtrágyák alkalmazása141
Meszezés141
Levéltrágyázás142
Ternai Jenő: Növényvédelem143
Jelentősége a termesztéstechnológiában143
A komló betegségei145
Vírusok145
Baktériumos és gombás betegségek147
Élettelen károsító tényezők150
A komló kártevő állatai152
A tőke, a gyökérzet és a szár kártevői152
A lombozat, a virágzat és a termés kártvői154
A komló hiánybetegségei158
A növényvédelmi technológia kialakításának szempontjai159
A permetezőgépek műszaki, szakmai követelményei160
Permetezőgépek161
Ternai Jenő: A komló betakarítása173
Kézi szedés174
A gépi szedés elterjedése174
A gépi szedés feltételei174
A betakarítás szervezése176
A komló gépi betakarításának technológiája177
A szedőgépek ismertetése178
A szárítás szükségessége182
A komlószárítás technikai feltételeinek kritikai elemzése182
A komlószárító berendezések ismertetése184
A komlószárítás technológiájának összefoglalása188
A komló kondicionálása188
A kondicionálás elve189
A komló kondicionálásának módszerei és eszközei189
Komlóbetakarító központok kialakításának lehetőségei191
A komló gépi betakarításának gazdaságossága194
Őszi munkák a komlókertben196
Pál József: A komló minősítése és értékesítése197
Értékmérő tulajdonságok197
Sörfőzői érték199
A komló keserűanyag-tartalmát befolyásoló tényezők201
Minősítés, osztályba sorolás203
A komló utókezelése, tárolása és felhasználása a sörgyártásban207
Kénezés, csomagolás, tárolás207
Tartós komlókészítémények209
Komlópor és pellet209
Komlókivonat211
A komló hatóanyagainak jelentősége a sörgyártásban és átalakulásuk komlófőzés folyamán213
Mező Gergely: A komló világpiaci jellemzői216
A komló külkereskedelmi forgalmának elemzése218
Világpiaci áralakulás219
A szocialista országok komlópiaca és kereskedelmi politikája220
A Közos Piac komlópolitikája221
Felhasznált irodalom223
Vissza
Tétel sorszám:
080

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
30.333 Ft Licitek száma: 26



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!