Tartalom
Ajánló - Ki hogyan olvassa ezt a könyvet? 4
Előhang 5
Előszó bővített és átdolgozott második kiadáshoz 7
Előszó a harmadik kiadáshoz 9
I. MI IS AZ A PERMAKULTÚRA? 10
1. A permakultúra az ökogazda szemével 10
2. A pennakultúra, és a magyar földműveléstan klasszikusai 11
3. Permakultúra a hagyományos magyar népi gazdálkodásban 13
4. A permakultúra előzményei és párhuzamai a Világ agrárgazdaságában 14
5. A permakultúra világmozgalmának története, és működése 20
6. Mit tanít a permakultúra? 23
7. A permakultúrás tervezés alapelvei 32
8. A tervezés segédletei 38
9. Szembesülés a tényekkel: Hogyan alkalmazzuk a tervezés alapelveit egy konkrét területre? 48
10. A tervezés első lépése: A terület megfigyelése 49
11. A permakultúrás gazdaság elemei 54
12. Az állatokról 64
13. Mit tegyünk a szennyvízzel? 77
14. Tervezés: Az eddig tárgyaltak egybe szerkesztése 82
15. A permakultúra gazdasági-szociológiai vonatkozásai 82
16. A városi permakultúra 85
II. MIKROKLIMATIKUS HATÁSOK 90
17. Ahogyan én megfigyeltem: A domborzat és mikroklíma 90
18. Hogyan mérjünk mikroklímát? 99
19. Terepplaszika és mikroklíma alakítás 101
m. PERMAKULTÚRA MIT-HOGYAN? 104
20. „Kalandjaim" az üvegházakkal 104
21. Az én erdei tyúkudvarom 109
22. A polikultúrás tó készítése 114
23. Az erdőkert 115
24. A gyümölcsös 120
25. Sávos kultúra vetésforgóval 122
26. Gabona sávos kultúrában 125
IV. PERMAKULTÚRA PRAKTIKÁK 126
27. A gazdálkodás elemeinek kialakítása 126
28. A természetes egyensúly kialakulásának elősegítése 137
29. Egyéb ötletek 144
V. A PERMAKULTÚRA ÉS A BIOKERTÉSZET 163
30. A „hibrid" zöldségfajtákról 163
31. Metsszek-e vagy ne metsszek? 165
32. Azok a „bio" permetlevek 172
33. Néhány ötlet a százból, Susanne Bruns könyvéből 175
34. A „mérgekkel" való permetezés, és annak dilemmái 176
35. Kertészeti ismeretek táblázatosan 180
Beszerzési források 222
Főbb irodalmi források 223
3
Vissza