Témakörök



Lezárt aukciók


Gyakorlati borgazdaság

Mezőgazdasági Kiadó (Budapest) ,
Könyvkötői ragasztott papírkötés , 58 oldal
Sorozatcím: Mezőgazdasági Kiskönyvtár
Kötetszám: 15
Nyelv: Magyar 
Méret: 19 cm x 15 cm
ISBN:
Aukció vége:
2025-12-14 20:10

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1950, Mezőgazdasági Kiadó (Athenaeum Nyomda, Bp.), 58 p. + [2] p.: ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Első kiadás. Mezőgazdasági Kiskönyvtár. Kertészeti sorozat. No.: 15. sz.
Gyakorlati borgazdaság. Szerkesztette a Fölművelésügyi Minisztérium Szakoktatási Főosztálya.
Szöveg közti, fekete-fehér, feliratozott illusztrációkkal és kötetvégi részletes tartalomjegyzékkel ellátott könyv.
A könyvet az Athenaeum Nyomda nyomtatta Budapesten.
Könyvkötői ragasztott papírkötésben lévő példány feliratozatlan fed- és hátlappal, feliratozatlan könyvgerinccel, tiszta belívekkel, hiánytalan állapotban.

A Gyakorlati borgazdaság című könyv kollektív szakmai munkaként készült, az akkori mezőgazdasági oktatás igényeihez igazodva. A kötet célja az volt, hogy gyakorlati útmutatót nyújtson a korszerű szőlőműveléshez és borkezeléshez a kisgazdaságok és termelőszövetkezetek számára. Részletesen bemutatja a szőlőfeldolgozás, erjesztés, fejtés, tárolás és palackozás lépéseit, különös tekintettel a higiéniai és minőségmegőrzési szempontokra. A kiadvány könnyen érthető nyelvezete és illusztrációi révén jól használható volt tananyagként a mezőgazdasági iskolákban és gyakorló gazdák számára is. A kis terjedelmű, de tartalmilag gazdag füzet a korszak egyik fontos szakmai ismeretterjesztő dokumentuma, amely hozzájárult a háború utáni magyar bortermelés szakmai megújulásához.

Tartalom

Borgazdasági üzemek felszerelése és berendezése3
Borgazdasági épületek (helyiségek)3
Boroshordók (bortartályok)7
A szőlő érése14
A szüret15
A szüret ideje15
A szüreti terv16
Szüreti előkészületek16
A termés leszedése16
Szüreti válogatás17
A termés behordása17
A termés feldolgozása18
A szőlő zúzása18
Fehérborok készítése19
Vörösborok készítése19
Sajtolás és a sajtók22
A must minősítése26
A must kezelése27
A bor fejlődése és érése30
A bor egyszerű kezelése32
A borgazdasági tisztaság32
A töltögetés33
A fejtés37
A fejtés eszközei39
Kénezés49
A bor iskolázó kezelése53
A bor értékelése és osztályozása54
Fontosabb borbetegségek és borhibák55
A bor virágosodása56
Az ecetesedés57
Tejsavas erjedés58
A barnatörés58
Penészíz és dohosság59
Vissza
Tétel sorszám:
138

Kikiáltási ár:
9.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 1000 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Aktuális ár:
9.001 Ft Licitek száma: 1



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!