Témakörök



Lezárt aukciók


Szilárd Gyula: Szőlőművelés és borgazdaság

Szerző
Szilárd Gyula
Országos Magyar Gazdasági Egyesület Könyvkiadó-Vállalata (Budapest) ,
Könyvkötői egészvászon kötés , 383 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Aukció vége:
2025-12-14 20:30

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1908, Országos Magyar Gazdasági Egyesület Könyvkiadó-Vállalata ("Pátria" irodalmi vállalat és nyomdai részvénytársaság, Bp.), 316 p.: ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Szőlőművelés és borgazdaság. Írta: Szilárd Gyula, a Gróf Esterházy-féle Csákvári Földmivesiskola tanára. Harmadik, átdolgozott és lényegesen bővített kiadás.
Szerzői előszóval az első, a második és a harmadik kiadáshoz, csillagozott lábjegyzetekkel, szöveg közti, fekete-fehér, feliratozott illusztrációkkal, szakmai kimutatásokkal, aktuális függelékekkel és tartalomjegyzékkel ellátott kötet. A címlapon tollal írt tulajdonosi névbeírás olvasható.
A könyvet a "Pátria" irodalmi vállalat és nyomdai részvénytársaság nyomtatta Budapesten.
Könyvkötői egészvászon kötésben lévő példány feliratozott címfedéllel, feliratozatlan könyvgerinccel, modern előzéklapokkal, néhol foltos belívekkel, körben mintázott lapélekkel, hiánytalan állapotban.

A kötet szerzője, Szilárd Gyula (Csenkepuszta, 1869. augusztus 13. – Csákvár, 1925. január 29.) magyar mezőgazdasági szakember, méhész, tanár, szakíró és tankönyvíró. A csákvári Gurdi-majorban működő földműves iskola vezető tanára volt. Munkássága a mezőgazdaság szinte minden területét felölelte: nemcsak a földeken dolgozott, hanem jelentős szerepet vállalt a magyar mezőgazdasági szakirodalom fejlesztésében is. A szőlészet és borászat egyik kiemelkedő hazai szakértőjeként több alkalommal járt külföldön, és tapasztalatait mind elméleti, mind gyakorlati munkájában eredményesen hasznosította. Kiváló méhész volt, aki a méhészkedést jövedelmezőségi szempontból is ajánlotta a kisgazdaságok számára. Tankönyvíróként országos hírnevet szerzett: Mezőgazdaságtan című műve nagy népszerűségre tett szert, és a magyar mezőgazdasági szakirodalomban egyedülálló módon rövid idő alatt nyolc kiadást ért meg.

Előszó

Mint az első két kiadásnak előszavából is látható, e könyv kezdetben a legszerényebb igényekkel lépett az olvasók elé és csupán arra szoritkozott, hogy a kisebb szőlőbirtokosoknak szükségleteit... Tovább

Előszó

Mint az első két kiadásnak előszavából is látható, e könyv kezdetben a legszerényebb igényekkel lépett az olvasók elé és csupán arra szoritkozott, hogy a kisebb szőlőbirtokosoknak szükségleteit kielégitse. A második kiadást már lényegesen kibővitettem, hogy valamivel magasabb igényeket is kielégiteni képes legyen. Ezt a kiadást most, az Országos Magyar Gazdasági Egyesület könyvkiadóvállalatának megtisztelő megbizása folytán, teljesen átdolgoztam, ujból lényegesen kibővitettem és remélhető olvasóközönségének szükségeltei szerint módositottam. Igy jött létre a jelen munka, melyben igyekeztem felölelni mindazt, a mire a nagy- és közép-szőlőbirtok kezelésénél szükség lehet. Emellett iparkodtam egyszerüség által lehetővé tenni, hogy különösen a fontosabb részeket az értelmesebb szőlőmunkás is megértse. Az itt nyujtott tanácsok legnagyobb részben azokon a tapasztalatokon alapszanak, melyeket 1/2 holdtól 100 holdig terjedő különböző szőlőknek és különböző arányu pinczéknek kezelése körül éveken át szereztem. Könyvemet tehát "a gyakorlatból, a gyakorlatnak" irtam és mint ilyent ajánlom a magyar szőlősgazdák szives figyelmébe. Csákvár, 1908 február havában. A szerző Vissza

Tartalom

ELSŐ RÉSZ.
Szőlőművelés
I. A szőlőnövény leirása és fajtái 9
A szőlőnek földalatti részei. A szőlőnek földfölötti részei.
Szőlőfajták 10
a) Európai fajták 14
b) Amerikai direkt-termő fajták 15
c) Amerikai alanyfajták 16
II. A szőlő táplálkozása, növekedése és szaporodása 19
III. A termőföldről
Köves-, homok-, agyag-, vályog-, mész-, márga-, lősz-, televény-föld. Altalaj 25
IV. A szőlőszaporitás módjai 26
Magról való szaporítás. Simavesszőről való szaporítás (előgyökereztetés). Gyökeres vesszőről való szaporítás (szőlőiskola) 29
Bujtatás (porbujtatás, zöldbujtatás, feltöltés) 31
Döntés 33
Oltás 33
Fásoltás 34
Zöldoltás 37
Zöldre-fásoltás 39
V. szőlőtelepítés 40
A terület megválasztása. fajták. Beosztás 41
Egyengetés, forgatás 43
Sor- és tőketávolság 45
Sorjelölés 45
Ültetés 46
Fiatal ültetések gondozása 49
VI. A szőlőnek metszése és zöldmunkája 50
A metszés czélja. Tőkenevelés 51
Sarkos-fej és alacsony czomb-alakitás 55
Termőre metszés 56
Rövidcsapos metszés 57
Hosszúcsapos metszés 57
Szálvesszős metszés 58
Guyot-művelés 60
Hooibrenck-metszés 61
Karikás-művelési módok 61
Lugasnevelés 65
Visszaugrás 70
Válogatás 72
Zöldhajtások kezelése 74
VII. Trágyázás 76
Táplálék-visszapótlás 76
Istállótrágya 77
Komposzt 82
Emberi ürülék 84
Szárított sertéstrágya 85
Szeméttrágya 86
Olajpogácsa-trágya. Trágyalé. Zöltrágya 87
Közvetetlenül ható mesterséges trágyák 88
Nitrogéntrágyák 91
Foszfortrágyák 92
Kálitrágyák 93
Közvetve ható mesterséges trágyák 94
Mesterséges trágyák alkalmazása 95
A trágyázás beosztása a termesztési viszonyok szerint 96
VIII. Folyómunkák a szőlőben
Őszi metszés. Födés. Nyitás. 103
Harmatgyökerek elszedése 104
Tavaszi metszés 104
Karózás 104
Kötözés 106
Válogatás 107
Kapálás 107
Fogatos művelés 108
Csemegeszőlő-szállítás és téli eltartás 109
Szőlővessző csomagolás és szállítás 114
IX. A szőlőnek károsodásai, betegségei és ellenségei 115
Elemi csapások által okozott károk: Téli fagy. ólmoseső. Rügyek kipállása. Tavaszi fagy 16
Jégverés 117
Szőlőbetegségek: Peronoszpora 119
Lisztharmat 124
Fenésedés 125
Fakórothadás 126
Gyökérpenész 126
Sárgaság 127
Csavarodás, Villásodás. Törpeáguság. Szalagosodás. Csalánosodás.
Állatellenségek. Emlősök. Madarak 128
Rovarok: Darázs. Méh. Bagolypillék hernyói. Szőlőmoly 129
Sodrópille. Csajkó 130
Cserebogarak. Orrmányos bogarak 131
Szivarbogár 132
Firkálóbogár 132
Fillokszera 132
X. Szénkénegezett és elárasztott szőlők 135
A gyérités gyakorlata 136
A szénkéneg-fecskendő. A fecskendő ellenőrzése 138
A szénkéneg elosztása 140
A szénkéneg beszerzése és a gyérités költségei 145
Gyéritett szőlők telepitése és fenntartása 145
A terület megválasztása. Ültetés 147
Pótlás. Gyérités ideje 148
Gyéritett szőlők gondozása 149
Elárasztott szőlők 151
XI. Homokszőlők 152
A homoknak fillokszeramentessége. A futóhomok megkötése 153
Homokszőlő telepítése és fenntartása 153
XII. Oltványszőlők 158
Anyatelepek 158
A nemes vessző 160
Oltványiskola. Oltványok készítése és gondozása:
a) Közönséges fásoltási eljárás
b) Fásoltás előhajtatással
c) Zöldoltás 170
Az oltványtelepítés módjai 170
Az oltványtelepítésről általában 171
Telepítés előhajtatott iskolázatlan fásoltványokkal 172
Telepítés iskolázott fásoltványokkal 173
Telepítés helyben készített fásoltványokkal 173
Telepítés kész zöldoltványokkal 174
Telepítés zöldoltványok döntésével 174
Oltványszőlők gondozása 157
MÁSODIK RÉSZ.
Borgazdaság és pálinkafőzés
I. Szüret 179
A szüret ideje. Szedés, válogatás 181
Zuzás, bogyózás 182
Sajtolás 185
A sajtómust kezelése 188
Lenyálkozás 189
II. Erjedés 190
A must és bor összetétele. Erjesztőgombák 191
Mesterséges erjesztő 194
Fő- és utóerjedés 195
Nyílt és zárt erjesztés 196
Fehérborok erjesztése 197
Tokaji szamarodni 198
Aszubor 197
Vörös és vöröses színű borok erjesztése 199
III. Pincze, edények, eszközök 203
Erjesztőhelyiség 204
Borpincze 205
Hordók 208
Edények és pinczeeszközök 213
IV. Újborok kezelése 218
A feltöltés. A pincze hőfoka 219
Utóerjesztés 219
Fejtés 220
Fehérborok kezelése 223
Vörösborok kezelése 224
V. Oborok kezelése 226
A bor érése. Fejtés, töltögetés 228
A bor kénezése 229
Házasítás 230
Áterjesztés 230
Derítés 232
Pasztőrözés 238
A szűrés 239
Fehér óborok kezelése 245
Vörös óborok kezelése 247
Palaczkborok kezelése 247
A bor szállítása 255
VI. borbetegségek és borhibák 258
Borvirág. Eczetesedés 259
Savanyodás 260
Nyulósodás. Keseredés. Megtörés 261
Dohos, penészes szag. Záptojásszag 262
VII. A mustnak és bornak javítása, törköly- és gyümölcsborkészítés 263
A must czukrozása. A savtartalom csökkentése 266
A bornak szeszezése 268
Törkölyborkészítés 269
Gyümölcsborkészítés 270
VIII. A pálinkafőzésről 272
A czefre. törköly 273
Gyümölcsczefre 274
Borsöprü 275
Bor 276
A czefre vizsgálata 277
A lepárolás elmélete 278
Lepároló készüléseke 280
A lepárolás gyakorlata 284
Törköly- és gyümölcspálinka 287
Gyümölcsczefre kifőzése 289
Cognac-főzés 289
A pálinkafőzésre vonatkozó törvényes intézkedések 291
A pálinka kezelése 294
HARMADIK RÉSZ.
Függelék.
A szőlőbirtokost és pinczegazdát érdeklő intézmények és törvények 299
A) A földmivelési kormány által életbe léptetett intézmények 299
Szőlészeti és borászati felügyelőségek. Felső szőlészeti és borászati tanfolyam. Vinczellériskolák és tanfolyamok 299
M. kir. közp. szőlészeti kisérleti állomás és ampellologiai intézet. Pinczemesteri tanfolyam. Vándor pinczemesterek 300
Vegykisérleti állomások. szénkénegraktárak. Gyéritő munkavezetők 301
B) Törvények 302
1. Adókedvezmények.
2. Szőlődézsmaváltság 302
3. Hegyközségek 303
4. A szőlők felujitásáról szóló 1896. évi V. t.-cz. 304
5. boritaladó 305
6. A mesterséges borok készítésének és azok forgalombahozatalának tilalmazásáról szóló 1893. évi XXIII. t.-cz. 306
Az új osztrák bortörvény és az uj magyar bortörvényre vonatkozó várakozásunk 307
Szőlővessző és szőlőoltvány-üzleti szokások 307







Vissza
Tétel sorszám:
373

Kikiáltási ár:
12.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 1000 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Aktuális ár:
15.000 Ft Licitek száma: 3



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!